Cruise

Grote cruiseschepen weg uit historisch Venetië

De Italiaanse regering heeft definitief beslist dat grote cruiseschepen niet langer door het centrum van Venetië mogen varen. In afwachting van een definitieve oplossing moeten de resortschepen uitwijken naar Marghera, de industriële haven op het vasteland. In een mededeling zegt de regering dat de beslissing is genomen om het historische en culturele erfgoed te beschermen.

Op dit ogenblik gebruiken de grote en middelgrote schepen de Venezia Terminal Passeggeri nabij het treinstation van Venetië. In 2019 was het maritiem station goed voor 1,6 miljoen passagiers. Kleine schepen kunnen meestal gebruik maken van de San Basilio-kade, dichter bij het San Marcoplein. Sinds enkele jaren geldt wel al een tonnagebeperking in het centrum van de dogenstad waardoor de heel grote schepen deze bestemming niet meer aanlopen.

In een gezamenlijke verklaring benadrukken de ministers van milieu, cultuur, toerisme en infrastructuur dat de maatregel van tijdelijke aard is en er intussen wordt gezocht naar een definitieve oplossing. De discussie over het bannen van grote cruiseschepen uit het Giudecca-kanaal sleept al jaren aan. Een deel van de inwoners van Venetië en milieu-activisten willen de megaschepen volledig weg uit Venetië. Het protest werd het jongste decennium aangewakkerd door onder meer de ramp met de Costa Concordia voor de Italiaanse kust en twee jaar geleden de aanvaring van de MSC Opera met een riviercruiseschip nabij het San Marcoplein.

Recent werd een ideeënwedstrijd gelanceerd om de schepen uit de lagune te verwijderen en de transit van deze vaartuigen op een structurele en definitieve manier op te lossen. De voorstellen gaan van een nieuwe aanmeerinfrastructuur buiten Venetië wat tevens het uitdiepen van vaargeulen inhoudt tot zelfs een drijvende terminal voor de kust. Van daaruit zouden pendelschepen dan de passagiers naar het centrum vervoeren. Door de discussie wijken nu al een aantal grotere schepen uit naar Trieste of Ravenna.

© foto Venezia Terminal Passeggeri

Comments