Analyse

Gambia is bezig aan een sterke opmars van het toerisme

De ineenstorting van Thomas Cook heeft ook in Gambia de toerismesector grondig door elkaar geschud. Even leek het erop dat het faillissement van de reisorganisatie het kleine Afrikaanse land tot 30 procent van zijn nationaal inkomen zou kosten. Volgens de regering, kwam immers 45% (57.000) van alle toeristen via Thomas Cook. Vijf maanden later is die vrees zo goed als verdwenen. De vraag die veel mensen zich in september 2019 stelden, was of de initiatieven van de overheid voldoende waren om nieuwe touroperators en luchtvaartmaatschappijen aan te trekken. De bijdrage van het toerisme, ongeveer 20 procent, aan het BBP van Gambia is dan ook aanzienlijk.

Door Luk De Wilde, Aviation Editor

Gunstige ligging

Gambia heeft maar beperkte natuurlijke rijkdommen en is dus sterk afhankelijk van onder meer het toerisme. Door de gunstige ligging aan de oceaan en de nabijheid van Europa is het land uitgegroeid tot een van de meest bezochte toeristische bestemmingen in West-Afrika. Nochtans had in 2014 de uitbraak van de ebola-epidemie al eens roet in het eten gegooid. De sterke opmars van het toerisme kreeg in 2017 nog een opdoffer met de politieke onrust naar aanleiding van de afzetting van Yahya Jammeh, de voormalige president van Gambia.

Overheid reageerde snel

Het faillissement van Thomas Cook dreigde vorige herfst opnieuw roet in het eten te gooien maar deze keer waren de autoriteiten er snel bij met allerlei initiatieven die de gevreesde terugval moesten inperken. Een van de belangrijkste maatregelen was het schrappen van de landingsrechten voor luchtvaartmaatschappijen en touroperators. Naast de zonovergoten stranden, is de reistijd van ongeveer 6 uur naar Gambia vanuit België en Nederland een sterke troef. Brussels Airlines vliegt tot vijf keer per week naar de hoofdstad Banjul. Sommige vluchten hebben een tussenstop in een ander Afrikaans land.

Populair bij TUI

“Gambia is volop aan het uitgroeien tot een populaire vakantiebestemming. Het is nog geen absolute topper als Tenerife maar omwille van de aanvaardbare vliegtijd, het prijskaartje en de mooie stranden zit het land in de lift”, weet Sarah Saucin, woordvoerster van TUI België.

“Vanuit Brussel hebben we rechtstreekse vluchten naar Banjul op dinsdag en vrijdag. Vanaf Amsterdam Schiphol zijn er vijf TUI fly-vluchten per week: op vrijdag, zaterdag, maandag, dinsdag en woensdag. Thomas Cook UK was destijds sterk aanwezig in Gambia en maakte daardoor plaats voor concurrentie uit het Verenigd Koninkrijk. Wat België betreft is er weinig veranderd, we hebben daar niets overgenomen maar we zien wel een groei van het aantal vakantiegangers naar Gambia.”

Corendon vliegt al een tijdje vanaf Maastricht op dinsdag en zaterdag naar Banjul. Voor de Belgische reizigers misschien iets minder interessant maar Corendon vliegt ook vanaf Amsterdam Schiphol op de maandag en vrijdag naar de hoofdstad van Gambia.

Audrey Denkelaar, woordvoerder van Corendon: “We bieden nu een voormalig Thomas Cook hotel aan, namelijk het Sunprime hotel Tamala Beach Resort (4*+). Daarnaast hebben we een nieuwe 4*+ All Inclusive hotel (Kalimba Beach Resort) gebouwd om in te spelen op de toegenomen vraag naar luxe-hotels in Gambia. We merken dat dit hotel ook populair is op de Belgische markt.”

Kaapverdische Eilanden

Ook de nabijgelegen Kaapverdische Eilanden doen het uitstekend. TUI fly vliegt bijna dagelijks naar Sal. De luchthaven ontvangt elke dag meerdere TUI-vluchten uit Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

En vanaf november 2020 vliegt Corendon Dutch Airlines in slechts zes uur twee keer per week vanaf Amsterdam en één keer per week vanaf Maastricht naar het eiland Sal.

Comments