Studiereis

Gallia in het land van de kilt en de doedelzak

Half oktober begeleidde Gallia, een touroperatour gespecialiseerd in groene bestemmingen, een dozijn reisagenten op een korte studiereis in Schotland (Edinburgh). De reis stond in het teken van het historische, culturele en culinaire erfgoed van deze noordelijke streek van het Verenigd Koninkrijk. De reisagenten logeerden in Crowne Plaza Edinburgh – Royal Terrace, een schitterend viersterrenhotel voorzien van alle comfort. Gallia had op zondagavond met zijn incoming agent JacTravel een excursie gepland in hartje Edinburgh met als thema Ghost & Souls. Deze frisse wandeling doorspekt met verhalen over spoken, heksen en martelingen leidde de deelnemers naar de donkere steegjes en kelders van de oude stad.

In het spoor van de Schotse koningen

Op de tweede dag van deze studiereis stond de cultuur en geschiedenis van de voormalige Schotse koningen op het programma. De eerste stop was aan het Forth & Clydekanaal, dat het oosten met het westen van Schotland verbindt. Daar staan de Kelpies: enorme paardenkoppen van 30 meter hoog. De Kelpies zijn ook een ode aan het Schotse paardenras Clydesdale, dat een grote bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de streek vóór de industriële revolutie. De rondreis ging verder richting Stirling en haar beroemde kasteel, woonplaats van de vroegere Schotse koningen. De prachtig gerenoveerde Great Hall in het hartje van het kasteeldomein is in ‘King’s Gold’ geschilderd, een kleur die fel afsteekt tegen de kasteelwallen en andere gebouwen in de kenmerkende grijze steen van de burchten in deze streek. Hier krijg je een goed beeld van de 14de-eeuwse banketzalen.

Ten slotte belandt de groep aan de oevers van het Loch Lomond, het grootste meer van Schotland. Dit prachtig stukje natuur is heel populair in de zomer, maar al even betoverend in de bonte herfstkleuren.

Whisky: één drank, twee totaal verschillende distilleerderijen

In een land dat bekendstaat voor koud en nat weer, heb je iets nodig om je te verwarmen! Schotland is dan ook wereldberoemd voor zijn whisky! Deze drank mocht dus niet ontbreken tijdens de studiereis. Gallia bracht de groep naar twee distilleerderijen, elk met een heel verschillende aanpak. Traditie is het sleutelwoord bij distilleerderij Glengoyne, waar deze goddelijke drank al sinds 1883 wordt geproduceerd. Hier is de honingkleurige alcohol afkomstig van een mengeling van gist, gerst en water, niet meer en niet minder. Het resultaat, na rijping in bourbon-, sherry- of whiskyvaten, is overheerlijk. Als je bovendien weet dat deze whisky al meer dan een eeuw lang op identiek dezelfde manier wordt gedistilleerd, smaakt Glengoyne nóg beter …

Na de oude Glengoyne Distillery kon het verschil met de distilleerderij Kingsbarns niet groter zijn! Die werd in 2014 gebouwd op de overblijfselen van een oude boerderij. Uiteraard zijn alle ketels splinternieuw en voorzien van de allerlaatste technologie. In deze minder ‘typische’ en wat steriele ruimte wordt hetzelfde distillatieprincipe gehanteerd, maar het geheel is minder authentiek. Niettemin is een bezoek aan het kleine museum in een bijgebouw een echte aanrader. Goed om weten: Kingsbarns distilleert ook gin. Een ander pluspunt van Kingsbarns is de ligging vlak bij de stad St. Andrews. Golffanaten kunnen een bezoek aan de distilleerderij combineren met de mythische golfterreinen van St. Andrews, zoals de Old Course, die regelmatig de World Masters verwelkomt. De golfsport wordt er al sinds de vijftiende eeuw beoefend.

Groen, groen, groen

Tussen Stirling Castle, het Loch Lomond, de schitterende golfterreinen van St. Andrews, die tot op de millimeter zijn gemaaid, en Edinburgh ontdekken we dankzij de gidsen van Highland Experience Tours de sublieme Schotse landschappen. Tijdens dit korte verblijf konden we niet de echte Highlands bewonderen, maar ook de rest van de streek is heel mooi. Tussen de vlakten, heuvels en bergen volgen de adembenemende panorama’s elkaar op in het lichtspel van de zon en de wolken, want na elke bui trekt de hemel zich open. De bestemming staat terecht bekend als een groene bestemming. Het landschap is bezaaid met ommuurde uitgestrekte weilanden en heuvelhellingen vol gras en struiken. Een echt eldorado voor natuurliefhebbers, die maar al te graag de bossen van loofbomen zullen verkennen.

Zo heeft Gallia op deze studiereis verschillende aspecten van de bestemming gecombineerd in een druk driedaags programma, dat enorm in de smaak viel van de reisagenten. Elk jaar probeert de touroperator twee of drie famtrips te organiseren om zijn aanbod voor te stellen, een gedroomde kans voor de reisagenten om de bestemmingen die ze aan hun klanten aanbieden, zelf te beleven!

Comments