Aviation

Fusie CityJet & Air Nostrum

Vorige week kondigden het Ierse CityJet en het Spaanse Air Nostrum een deal aan – indien goedgekeurd door de EU – om te fuseren onder een nieuw opgerichte holding. Hoewel ze grotendeels onafhankelijk zullen blijven opereren, zou deze deal de grootste pan-Europese regionale carrier vormen. WX en YW zouden zo hun gewicht in de schaal kunnen leggen om routes te onderhandelen voor andere tussenpartijen.

CityJet bezit 44 toestellen vanuit 9 Europese basissen. Zij worden voornamelijk aangewend onder zogenaamde ‘wet leases’ (verhuur van vliegtuig, onderhoud en crew) voor andere airlines, o.a. Air France, SAS en Brussels Airlines. Die laatste least momenteel drie Sukhoi SuperJet 100, gebaseerd in Brussels Airport.

Air Nostrum, met basis in Valencia, bezit 50 toestellen en vliegt naar meer dan 50 luchthavens in 15 landen in Europa en Afrika. Zij bieden zowel ‘wet lease’ als ‘dry lease’ (enkel verhuur van het vliegtuig) aan voor o.a. Lufthansa en SAS en staat mee in voor het regionale netwerk van de Spaanse nationale luchtvaartmaatschappij Iberia.

Comments