Newsflash

FTI: reizen in tijden van Coronavirus

De recente uitbraak van het Coronavirus in Europa heeft heel wat stof doen opwaaien. In verschillende landen waar het virus werd vastgesteld, werden strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Hierbij wordt het getroffen gebied meestal in quarantaine geplaatst. Dit blijkt tot op heden een doeltreffende maatregel te zijn om de kans op verdere verspreiding van het virus te minimaliseren.

FTI (Federatie van de Toeristische Industrie) biedt in deze uitzonderlijke en uitdagende tijd zijn solidariteit en steun aan alle getroffen regio’s aan waar het virus COVID-19 uitgebroken is. De beroepsvereniging FTI volgt de situatie van nabij op en steunt haar leden in deze materie. Bart Vermeulen, voorzitter van FTI: “De snelle verspreiding van het Coronavirus heeft een belangrijke impact op de toeristische sector, zowel voor reizigers die naar België komen als zij die naar het buitenland gaan. Onze organisatie volgt de situatie uiteraard op de voet op en geeft adviezen aan haar leden.”

Het spreekt voor zich dat de gezondheid van de reizigers primordiaal is en dit staat ver boven de economische belangen. Door de aandacht in de pers wordt de impact van het virus op de toeristische sector wat overroepen. Het aantal besmettingen met het Coronavirus blijft beperkt en situeert zich tot op heden nog steeds voornamelijk in China. Er is vandaag absoluut geen reden tot paniek. De leden van FTI staan permanent in contact met alle bevoegde autoriteiten en volgen ook de richtlijnen van de Belgische overheid nauwkeurig op. Zij zullen niet nalaten om gepaste maatregelen te treffen met het oog op de veiligheid van alle Belgische reizigers. Er is momenteel nog geen besmetting in België bekend. Het blijft dus veilig om naar België of binnen België te reizen. Reizen en (dag)uitstappen maken in eigen land houden momenteel geen enkel bijkomend risico in.

Specialisten als professor-viroloog Mark van Ranst van de KU Leuven roepen op tot kalmte. Het gevaar van het Coronavirus wordt enigszins gerelativeerd; het is nauwelijks gevaarlijker dan het griepvirus maar aangezien het hier om een nieuw virus gaat, is men terecht voorzichtig. In België zien we de andere Coronavirussen vooral in de koudere maanden oprukken. De verwachting is dan ook dat wanneer de temperatuur stijgt, de risico’s op besmetting verder zullen afnemen.

De Belgische reizigers zijn goed beschermd wanneer zij hun reis boeken via de georganiseerde professionele sector. Verder stelt Bart Vermeulen dat de verantwoordelijkheidszin binnen de sector voldoende groot is, zodat reizen naar besmette gebieden worden geannuleerd. Aan de reizigers die reeds een reis geboekt hebben, wordt aanbevolen om de richtlijnen van de reisorganisatoren op te volgen. Zij zullen, zich bewust van hun verantwoordelijkheid, bepalen of de reis kan doorgaan zoals gepland of dat er eventueel wijzigingen noodzakelijk zijn. De touroperators zullen de  reisadviezen van Buitenlandse Zaken strikt opvolgen en pas overgaan tot annulering als Buitenlandse Zaken daar het signaal toe geeft. Momenteel is dit echter nog niet aan de orde, gezien er buiten China, nog geen negatieve reisadviezen zijn. Reizigers kunnen individueel vroegtijdig beslissen om hun reis te annuleren, maar dan moeten zij zelf de annulatiekosten dragen. Tenslotte geeft de World Health Organization aan dat er geen gevaar is om te reizen, maar dat men uiteraard de risicozones best vermijdt. Het virus wordt doorgegeven via menselijk contact. Het is dus niet zo dat de lucht in een vliegtuig de besmetting kan doorgeven. Het devies van FTI is dat waakzaamheid zeker geboden is maar paniek om reizen te annuleren of niet meer te boeken, lijkt toch wat overroepen.

Openingsbeeld © CDC

Comments