Cruise

Frankrijk talmt met groen licht zeecruises

Frankrijk heeft enkele weken geleden het licht op groen gezet voor de hervatting van de riviercruises vanaf 11 juli. De Franse rederijen die zeecruises aanbieden, blijven echter in het ongewisse. Ponant wilde vanaf 4 juli vijf verschillende vaarschema’s aanbieden langs de Franse kusten. Wanneer die effectief kunnen starten, is onduidelijk. In een reactie zegt de rederij dat ze erop vertrouwd dat de Franse regering snel zal instemmen met de heropstart. Maar intussen mag de maatschappij de eerste helft van juli wellicht vergeten.

Filipijnse bemanningsleden kregen al enkele weken geleden te horen dat ze zich moesten klaar houden voor het vertrek naar Frankrijk. Hun documenten zijn klaar, maar het ‘marsorder’ blijft uit. We kunnen ervan uitgaan dat de bemanningsleden één of twee weken voor de effectieve heropstart zullen aanmonsteren. Dat is ook nodig om de crew vertrouwd te maken met de nieuwe sanitaire maatregelen naar aanleiding van de Covid 19-pandemie.

Ook CroisiEurope hoopte in juli te starten met cruises tussen Nice en Corsica. Volgens de brochure was 26 juli de startdatum, maar even werd zelfs gedacht aan een lancering midden juli. CoisiEurope neemt het zekere voor het onzekere en laat weten dat de eerste afvaart met de Belle des Océans wordt uitgesteld tot 2 augustus. Het tweede zeeschip van de maatschappij, Belle de l’Adriatique, zou op 13 augustus in Kroatië haar eerste klanten ontvangen.

Het Franse uitstel doet vragen oproepen. Waarom laat de Franse regering riviercruises toe vanaf 11 juli, maar kunnen zeecruises met meer ruimte en evenveel passagiers die op twee uitzonderingen na alleen Franse bestemmingen aanlopen niet? Ook diverse Franse zeehavens hebben aangekondigd dat cruiseschepen weer welkom zijn. Volgens sommige bronnen zijn bepaalde maatschappijen zwaar aan het lobbyen bij de Franse overheid om ofwel iedereen ofwel niemand toe te laten. Vooral de maatschappijen die met resortschepen varen, hebben het moeilijk met het plan van de regering om alleen schepen tot maximum 500 passagiers toe te laten.

© Ponant

Comments