Cruise, Touroperating

Footprints zet indrukwekkende nieuwe voetafdruk neer

Met een investering van liefst 5 miljoen euro in een drie verdiepingen tellend polyvalent en ruim complex aan de Prins Boudewijnlaan 7C te Kontich pakt Footprints van Robert Vanderwallen uit met een op en top professioneel antwoord op de pandemie die de reisindustrie de jongste twee jaar flink wat parten heeft gespeeld en zelfs behoorlijk heeft dooreengeschud.
De plechtige opening van het nieuwe reiscomplex had plaats op 16 en 17 september ll. en afgaande over de overrompelende belangstelling werd het nieuwe onderkomen van Footprints op heel wat enthousiasme onthaald.
“Net zoals bij alle andere reisondernemingen heeft Covid-19 ons heel wat bloed, zweet en tranen gekost, maar uiteindelijk zijn we er toch nog in geslaagd om het hoofd boven water te houden”, beklemtoont Robert Vanderwallen (owner/directeur Footprints). “Net voor de crisis hadden wij VDK overgenomen, wat betekende dat wij werk verschaften aan in totaal een kleine 40-tal medewerkers. En dan kwam corona. We hebben alle niet productieve afdelingen moeten schrappen en van onze mooie to-portefeuille blijft nu enkel nog onze luxe cruiseafdeling o.l.v. senior cruise consultant Chris Ganseman over. Onze medewerkers zitten voorlopig nog op gedeeltelijke werkloosheid, maar ik ben ervan overtuigd dat ons nieuw kantoor het geheel een nieuwe boost zal geven.”
Eva Vanderwallen (gedelegeerd bestuurder Footprints): “Desondanks de aanhoudende crisis hebben wij toch nog een 35-tal medewerkers aan boord kunnen houden en ik ben er zeker van dat vanaf het ogenblik dat corona zo goed als aan de ketting ligt, we in geen tijd opnieuw naar 40 zullen groeien.”
“Ik verkoop reeds vlot cruises voor 2022, 2023 en zelfs 2024”, zegt Chris Ganseman, “voorlopig alleen in Europa, maar ik weet maar al te goed dat onze trouwe klanten straks ook buiten Europa op cruise zullen gaan, eens dat weer mogelijk is. Als luxe-cruise aanbieder werken we overigens nog nauwer dan vroeger samen met toprederijen zoals Regent Seven Seas, Silversea, Seabourn, Scenic Luxury Cruises, Hapag-Lloyd Cruises, Ponant, Oceania Cruises en Seadream Yacht Club. Allemaal cruisebedrijven die samen met waardevolle touroperator-partners tijdens ons openingsevent van de partij waren om belangstellenden volop te informeren over het wat en hoe van de cruisewereld.”

Samenwerking reisagent intensifiëren

“Ik vermoed dat we ondanks al onze inspanningen toch nog een jaartje geduld zullen moeten hebben vooraleer we opnieuw op een ‘gewone en normale’ rotatie zullen kunnen draaien”, zegt Robert Vanderwallen nog. “Ondertussen moeten we extra zuinig aan de slag blijven, maar toch het maximum uit onze business blijven halen en dat in een zo mogelijk nog meer dan vroeger intense samenwerking met de reisagent voor wat Footprints betreft. Gedrukte brochures hebben wij niet meer, maar ons makkelijk te consulteren aanbod staat uiteraard op onze website. Als ik vandaag naar de cijfers kijk dan halen we voorlopig niet meer dan 20 procent van onze omzet van voor de pandemie. Voordien werd onze omzet gemaakt door 15 procent leisure, 65 procent business en 20 procent cruises. Vandaag zijn de cijfers respectievelijk teruggevallen tot 3, 10 en 7 procent. Met andere woorden er is wel degelijk nog flink wat werk aan de winkel. Bovendien is de verkoop van incentives vandaag nog zo plat als een vijg. Ik hoop dan ook met heel mijn ‘reizigershart’ dat we mede dankzij ons nieuw kantoor – waar we ook ruime zalen ter beschikking hebben voor productpresentaties, vergaderingen en opleidingssessies allerhande – langzaam uit de put zullen weten te kruipen. Op financieel gebied zou het alvast een opkikker zijn als de panden Vilvoorde en Wilrijk vlug een nieuwe eigenaar zouden kunnen vinden.
Als franchisingkantoor Uniglobe Robins Travel merk ik toch dat er ook op dat vlak een nieuwe dynamiek aan het groeien is en ik vertrouw erop dat mijn gewaardeerde businessklanten zoals gemeentebesturen, grote firma’s uit het Antwerpse havengebied en kmo’s allerlei, straks opnieuw op onze diensten beroep zullen blijven doen. In onze nieuwe gebouwen te Kontich staan we inmiddels met man en macht klaar om iedereen met frisse ideeën en oerdegelijke producten professioneel te bedienen en te verrassen.”

Meer info: Footprints, Prins Boudewijnlaan 7C te 2550 Kontich, tel. 03/830.31.32 en www.footprints.be

Het Footprintsteam met v.l.n.r.: Chris Ganseman (senior cruise consultant), Jan Van Durme (sales & marketing), Robert Vanderwallen (owner/directeur Footprints) en Eva Vanderwallen (gedelegeerd bestuurder)

Comments