Cruise

Florida stapt naar de rechtbank over cruiseverbod

Florida vraagt de federale rechtbank om het cruiseverbod van de Centers of Disease Control and Prevention ongedaan te maken en cruises weer toe te laten. Volgens de Sunshine State beschikt de CDC niet over de bevoegdheid om de hele cruise-industrie meer dan een jaar stil te leggen. De staat noemt de beslissing bovendien partijdig omdat andere sectoren binnen het toerisme wel normaal kunnen opereren.

De beslissing is een nieuwe poging van Florida om de heropstart van de cruises mogelijk te maken. Ze voert onder meer aan dat Florida door de stugge houding van de CDC miljoenen, zo niet miljarden dollars aan inkomsten verliest en 159.000 inwoners tijdelijk werkloos zijn. Vorige week werd een voorstel van enkele congresleden om het cruiseverbod op te heffen nog weggestemd in de Amerikaanse senaat.

De Amerikaanse gezondheidsdiensten merken van hun kant op dat er wel vooruitgang wordt geboekt. Twee weken geleden schakelde de CDC over op fase 2A waarin de regels voor de bemanningen en de ontvangst van schepen werden vastgelegd. Het is nu wachten op fase 2B waarin de rederijen een testcruise kunnen inleggen. Pas na evaluatie van deze proef kunnen de maatschappijen een voorwaardelijk vaarcertificaat ontvangen en dan uiteindelijk weer voluit uitvaren. Volgens de cruiserederijen duurt het allemaal veel te lang. Met nog amper twee maanden te gaan tot de zomer, lijkt het steeds onwaarschijnlijker dat de schepen in juli opnieuw kunnen uitvaren.

© foto Port Canaveral

Comments