Cruise

Florida lanceert Set Sail Safely Act voor heropstart cruises

Senatoren in Florida hebben de Set Sail Safely Act gelanceerd. Onder het voorstel moet een Maritime Task Force in samenwerking met de particuliere sector bekijken welke aanpassingen er op het vlak van gezondheid, veiligheid en logistiek nodig zijn om een heropstart van de cruises mogelijk te maken. Volgens de initiatiefnemers speelt de cruisesector een vitale rol in de economie in Florida. Het stilleggen van de cruises betekent het verlies van duizenden jobs en miljoenen aan inkomsten uit toerisme.

De cruise-industrie is een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronapandemie. Het water staat de rederijen aan de lippen. De Carnival Corporation heeft deze week aangekondigd nogmaals een miljard USD te moeten ophalen om de opligperiode te overbruggen. Ook kondigde de groep aan afscheid te nemen van bijkomende schepen. Alles samen zullen nu al 18 schepen de vloot verlaten. Die vertegenwoordigen samen ongeveer 12 procent van de capaciteit. Na de verkoop van diverse eenheden van onder meer Holland America Line en Costa Cruises, kondigde de groep zopas een verdere afslanking van Carnival Cruise Line aan met het definitief uit de vaart nemen van de Carnival Fascination en Carnival Imagination.

De drie grote beursgenoteerde groepen (Carnival Corporation, Royal Caribbean Group en Norwegian Cruise Line Holdings) hebben de voorbije maanden al 20 miljard USD moeten ophalen om het hoofd boven water te houden. Ze verwijten de Centers of Disease Control (CDC) de cruises te negeren en niet te luisteren naar hun voorstellen voor een veilige heropstart. Voor Frank Del Rio, de CEO van NCLH is de maat vol. “Enough is Enough!”. Hij begrijpt niet dat schepen niet kunnen uitvaren, maar mensen wel opeengepakt in vliegtuigen mogen zitten. De sector verwijst ook naar Europa waar de rederijen de jongste weken aantonen dat hun protocollen op punt staan en de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen zelfs overtreffen.

© Port Everglades

Comments