Cruise

Florida heeft het gehad met de CDC

Gouverneur Ron DeSantis van Florida daagt de federale overheid van de Verenigde Staten en de Centers of Disease Control and Prevention (CDC) voor de rechter voor het stilleggen van de cruise-industrie. “Wij geloven niet dat de federale overheid het recht heeft een belangrijke industrie meer dan een jaar in de mottenballen te leggen op basis van heel weinig bewijs en gegevens.” Volgens DeSantis is de situatie vandaag niet te vergelijken met een jaar geleden. De vaccins en testmogelijkheden zijn wijd beschikbaar en de cruiserederijen hebben tal van maatregelen ingevoerd om hun opvarenden en de gemeenschappen veilig te houden.

De gouverneur eist een onmiddellijke heropening van de cruisehavens en  kondigt een gevecht aan in naam van tienduizenden inwoners van Florida die getroffen zijn door het stilleggen van de cruise-industrie. “De vakantiegangers zullen hoe dan ook op een of andere manier cruisen. Ofwel doen ze dat vanuit Florida, de cruisehoofdstad van de wereld, of ze vertrekken vanuit de Bahama’s of een andere locatie.”

Een dag na de gouverneur formuleerden ook Royal Caribbean en Norwegian Cruise Line een gelijkaardige boodschap. “Geen enkele andere industrie wordt door de federale overheid tegengehouden zoals de cruise-industrie. Cruiserederijen moeten kunnen opereren als ze over de juiste veiligheidsprocedures beschikken,” aldus de ceo’s van beide rederijen. De maatschappijen roepen alle mensen die eerder al hebben gecruiset of plannen in die richting hebben op de Amerikaanse beleidsmakers onder druk te zetten. De Cruise Lines International Association heeft op haar website zelfs een formulier geplaatst dat de mensen kunnen invullen en doorsturen naar de Amerikaanse congresleden.

Ook vanuit Alaska neemt de druk op de Amerikaanse overheid toe. De gouverneur dreigt er net als zijn collega in Florida mee naar de rechtbank te stappen. Zowat alle rederijen in Noord-Amerika eisen dat alle bemanningsleden en passagiers volledig zijn gevaccineerd. Volgens de gouverneur weegt het gezondheidsrisico niet op tegen het economisch verlies. Voor de coronacrisis bezochten bijna anderhalf miljoen toeristen Alaska aan boord van een cruiseschip.

© foto CLIA

Comments