Cruise

Finnmarken wordt hybride expeditieschip

Hurtigruten bouwt de Finnmarken om tot hybride expeditieschip. De rederij heeft hiervoor een contract afgesloten met Green Yard Kleven in het Noorse Ulsteinvik. De werf stond de voorbije jaren ook in voor de Roald Amundsen en Fridjof Nansen van Hurtigruten. Deze schepen beschikken over dieselmotoren en batterijen om gedurende een beperkte tijd emissievrij en geruisloos te kunnen varen. Na de reconversie wordt de Finnmarken uit 2002 herdoopt tot Otto Sverdrup. De naam verwijst naar de Noorse poolheld. Sverdrup was de eerste persoon die Groenland doorkruiste op ski’s. Hij maakte deel uit van poolexpeditieteams en was de kapitein van het legendarische poolschip Fram.

Kleven zal alle publieke ruimtes en hutten op de Finnmarken vernieuwen. Nieuw wordt onder meer een Science Centre waar gasten een diepere kennis verwerven over de regio’s die het schip bezoekt. Het expeditieteam zal er lezingen en presentaties verzorgen. Verder zal het vaartuig over drie restaurants beschikken: het hoofdrestaurant Aune, Fredheim voor een snelle hap en het gastronomische restaurant Lindstrøm, genoemd naar de kok van Amundsen. Ontspannen kan onder meer in het wellnescentrum met sauna, in het buitenzwembad en de bubbelbaden en in de Explorer Lounge & Bar.

De herinrichting gebeurt met natuurlijke Scandinavische materialen zoals graniet, eik, berk en wol die een ontspannen en stijlvolle sfeer moeten creëren. Het aantal passagiers wordt teruggebracht van 634 naar 554. De aandrijving van het schip zal gebeuren met biobrandstof. Biodiesel stoot 80 procent minder schadelijke stoffen uit dan de traditionele scheepsdiesel. Biodiesel is gemaakt uit restproducten van de visindustrie en landbouw. Het vaartuig zal in de havens bovendien overschakelen op walstroom. Volgens Hurtigruten verlegt de rederij voortdurend haar grenzen en streeft ze ernaar om op termijn volledig emissievrij te worden.

Het schip maakt samen met de MS Maud (ex MS Midnatsol) en MS Trollfjord deel uit van het trio van schepen van de Noorse kustdienst die straks expeditiecruises zullen inleggen vanuit onder meer Dover, Hamburg en Bergen. De werken op de Finnmarken starten nog deze maand en moeten in de loop van de lente worden afgerond.

© foto Hurtigruten / Tillberg Design

Comments