Analyse

Feel Free op de Norwegian Encore

Norwegian Cruise Line heeft afgelopen weekend de Norwegian Encore gelanceerd. Het nieuwste vlaggenschip van de maatschappij is het vierde en laatste van de Breakaway Plus-klasse, de meest succesvolle scheepsklasse van Norwegian Cruise Line. Aantredend CEO Harry Sommer: “De schepen doorbreken de demografische barrières en brengen voorzieningen voor alle smaken en leeftijden. Dit is de succesformule van Norwegian Cruise Line.”

Aan boord van de Norwegian Encore draait alles rond flexibiliteit en keuze onder de slogan ‘Feel Free’. Een blikvanger is ongetwijfeld het uitgebreide entertainment center op de achtersteven. Op de buitendekken is er onder meer een 330 meter lange race track met elektrische go-carts, een aquapark met diverse waterglijbanen en een laser tag arena met augmented reality-elementen. Virtuele realiteit speelt ook een hoofdrol in het nieuwe 900 m² grote indoor Galaxy Pavilion. Gasten kunnen in deze VR-speeltuin puzzels oplossen in escape rooms met hologrammen, in racewagens rijden, ruimtegevechten aangaan, tijdens een Jeep-rit achterna gezeten worden door dinosaurussen in Jurassic Park, over de kop gaan in roller coasters en 7D Cinema beleven.

Entertainment is er met de bekroonde Broadway-musical Kinky Boots in de integrale versie (1u45), The Choir of Man en Happy Hour Prohibition: The Musical. Een van de hotspots is net als op het zusterschip The Cavern Club waar een Beatles tribute band optreedt. Wie daarna nog wil dansen, kan terecht in The Social Comedy & Night Club.

Andy Stuart (tweede van rechts) en Harry Sommer (eerste van rechts) samen met Tim Meyer (CEO Meyer Werft (midden) en de kapiteins van de Norwegian Encore tijdens de overdracht van het vaartuig.

29 eetgelegenheden

Norwegian Encore stelt maar liefst 29 eetgelegenheden voor met als nieuwigheid het authentieke Italiaanse restaurant Onda by Scarpetta. Andere specialiteitenrestaurants zijn onder meer Teppanyaki, het steakhouse Cagney’s, het Mexicaanse Los Lobos, het Franse Le Bistro, het visrestaurant Ocean Blue en het barbecuerestaurant Q Texas Smokehouse. Een aantal specialiteitenrestaurants bieden de mogelijkheid om zowel binnen als buiten te dineren op de Waterfront, een 180 graden openluchtpromenade rond het schip.

Norwegian Encore stelt ook een uitgebreid gamma aan accommodatie voor van traditionele kajuiten en spa staterooms tot Studio-eenpersoonshutten en luxevoorzieningen in The Haven. Gasten in deze zone verblijven in suites en genieten van een eigen zonnedek, restaurant en observation lounge. Een tweede observation lounge staat open voor alle gasten en werd oorspronkelijk gelanceerd op de Norwegian Bliss voor de cruises in Alaska. Deze lounge blijft zonder twijfel de mooiste publieke ruimte op het schip.

Sinds de lancering van de Norwegian Escape in 2015 heeft de scheepsklasse een enorme evolutie doorgemaakt met nieuwe voorzieningen, een uitbreiding van de keuzemogelijkheden en een verfijning van de inrichting en kleuren. Hierin had Frank Del Rio, de CEO van de Norwegian Cruise Line Holding een belangrijke inbreng. Dat vertaalt zich op het nieuwste schip in een aantal knipogen naar het zustermerk Oceania.

Wissel van CEO

De lancering van de Norwegian Encore was ook het afscheid van Andy Stuart als CEO van Norwegian Cruise Line. “Toen ik 32 jaar geleden aantrad, telde de vloot zes schepen en 5.000 bedden. Dat is vandaag ongeveer de capaciteit van één schip. De vloot omvat intussen 17 schepen. Ik ben zeer trots over waar de brand vandaag staat en de manier waarop Norwegian Cruise Line is uitgegroeid van een Noord-Amerikaanse rederij tot een globale brand.” Andy Stuart (56) heeft niet alleen schepen, maar ook innovatieve concepten gelanceerd zoals de Freestyle Cruising. Na de lancering van Norwegian Encore trekt hij zich eind dit jaar terug als CEO, maar blijft wel nog tot eind maart 2020 in dienst als speciale adviseur. Over zijn plannen voor de nabije toekomst was hij duidelijk. “Ik heb mij de voorbije jaren dag in dag uit ingezet voor de maatschappij en amper tijd gehad om vakantie te nemen. Ik zet een stap terug en wil nu tijd maken voor mezelf en mijn gezin.”

Andy Stuart wordt als CEO opgevolgd door Harry Sommer, de huidige President International voor Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises. “Andy en ik hebben de afgelopen jaren nauw samengewerkt en ik ben vereerd in zijn voetsporen te treden en dit innovatieve merk te leiden. Ik kijk ernaar uit om met al onze fantastische partners wereldwijd samen te werken, de sterke positie van onze brand verder uit te bouwen en de strategie voor de volgende fase van NCL uit te stippelen.”

Leonardo-klasse

Na de Breakaway Plus-klasse richt Norwegian Cruise Line vanaf volgend jaar haar pijlen op de Leonardo-klasse. Het eerste schip in de nieuwe reeks van zes komt in juni 2022 in de vaart. Deze schepen worden gebouwd bij Financtieri in Italië en zullen plaats bieden aan 3.300 gasten. Dit plaatst ze tussen de kleinere vaartuigen voor circa 2.000 passagiers en de grootste eenheden die 4.000 passagiers ontvangen. De scheepsklasse zal de rederij toelaten nieuwe vaarroutes te introduceren en havens aan te lopen die de grotere schepen niet kunnen bezoeken. Vanaf april volgend jaar – wanneer Norwegian Cruise Line haar programma voor 2021-2022 publiceert – zal de rederij geleidelijk meer details over de nieuwe generatie schepen vrijgeven.

Wel opvallend: de Leonardo-schepen zullen op scheepsdiesel varen en niet op LNG. Harry Sommer: “We hadden hierover de voorbije dagen nog gesprekken met de directie van de Meyer Werft die instond voor de Breakaway Plus-schepen. De werf bouwt al meer dan 100 jaar schepen en heeft op dit ogenblik nog maar één LNG-cruiseschip gelanceerd. Dit betekent dat deze technologie nog in haar kinderschoenen staat. We blijven praten met de Meyer Werft en wie weet schakelen we na de Leonardo-klasse voor een volgende reeks over op vloeibaar aardgas.”

De Norwegian Encore is afgelopen zaterdag vanuit Southampton vertrokken naar New York. Na een reeks presentaties zet het cruiseschip zijn weg verder naar Miami waar zangeres en tv-persoonlijkheid Kelly Clarkson het schip op 21 november zal dopen. Norwegian Encore verzorgt de hele winter weekcruises vanuit Miami naar de Caraïben. In het voorjaar van 2020 positioneert de rederij het schip in New York voor vaarroutes naar Bermuda, Canada en New England.

Patrick Parez, Senior Cruise Editor

© Meyer Werft

Comments