Cruise

Familie de Gerlache en Ponant varen uit in het spoor van de Belgica

L’Austral van Ponant is vanuit de haven van Ushuaia vertrokken voor een cruise in de voetsporen van de Belgica. De 10-daagse cruise wordt begeleid door niemand minder dan Henri de Gerlache, achterkleinzoon van Adrien de Gerlache en zijn broer en zussen Astrid, Gauthier, Savina en Adélie.  Zij zullen de passagiers – waarvan 103 Belgen – aan boord van het expeditieschip l’Austral verrassen met lezingen waarop ze de herinnering aan hun voorouders herleven met tal van documenten, foto’s, films, boeken, geschriften en voorwerpen van de Belgica-expeditie. Op dinsdag 18 februari wordt het schip terug in Argentinië verwacht.

Kort voor vertrek vond er eerst nog een ceremonie plaats aan het borstbeeld van Adrien de Gerlache, dat op de kustboulevard van Ushuaia staat. Dit is de plek van waaruit de Belgica, net als de schepen vandaag, zich voor de laatste maal bevoorraadde om de poolreis aan te vangen. De ceremonie werd bijgewoond door de passagiers die deelnemen aan de cruise en prominenten als Peter Maddens, ambassadeur van België in Argentinië en Henri de Gerlache, achterkleinzoon van Adrien de Gerlache. Op de ceremonie van links naar rechts: Andrés Dachary (Secretary of the Falklands, Antarctica, South Atlantic Islands and International Affairs of the province of TDF), Augustin Tita (Minister van Financiën van de provincie TDF),  Peter Maddens (Belgisch ambassadeur in  Argentinië), Christophe Colaris (commandant van  l’Austral), Henri de Gerlache

Het Belgische expeditieschip Belgica vertrok op 16 augustus 1897 uit Antwerpen voor een Antarctica-expeditie die ruim twee jaar zou duren. De expeditie stond onder leiding van de Belgische officier en ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache en voer onder de wimpel van de Royal Yacht Club van België. Zijn reis was de eerste wetenschappelijke expeditie naar Antarctica én de eerste die er overwinterde. Ze geldt dan ook als een van de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van de ontdekking van het poolgebied.

© foto’s Ponant / Julie Lacombe

Comments