Analyse, Studiereis

Een exclusieve ontdekking van Sri Lanka

Begin december organiseerde Exclusive Destinations een studiereis naar hun allernieuwste bestemming: Sri Lanka. Het werd voor alle deelnemers een eerste kennismaking met de parel van Indische Oceaan. Centraal stond uiteraard de -relatief nieuwe- luxehotellerie.

“Op amper een week tijd wilden we de deelnemers zoveel mogelijk van het land laten zien. We hebben hierbij een goede impressie van de bestemming gekregen. Wat wij op 7 dagen gedaan hebben, doet een klant in principe op 11 à 12 dagen. Tijdens deze studiereis hebben we kunnen kennismaken met alle troeven die het land rijk is: cultuur (Anuradaphura, Sigiriya, Kandy), Nationale Parken (Yala National Park), Galle en de verschillende stranden en badplaatsen zoals Negombo, Tangalle, Kalutara en Bentota”, steekt Karim Alhyane (sales manager ED) van wal. “We hebben getracht het maximum te halen uit de beschikbare tijd. Gezien je als reisprofessional uiteraard zoveel mogelijk wilt meepikken van zowel sightseeing als hotellerie, kan dit soms resulteren in nogal lange dagen. Niettemin vond ik het een geslaagde trip en zijn we tevreden over wat we in Sri Lanka geleerd hebben. Volgens mij heeft iedereen een goed beeld van wat de bestemming te bieden heeft en kunnen ze de hotels met veel kennis van zaken verkopen. De gloednieuwe bestemming werd reeds opgenomen in onze Worldwide brochure en dat aan ongeloofelijke prijzen. Alles is natuurlijk reeds boekbaar en de prijzen zijn beschikbaar op onze website”, aldus Els Vanlooy (Reservations & Contracting Africa bij ED).

 Voor ieder wat wils

Voor Melissa Cannoot van Exclusief Reizen is het duidelijk, Sri Lanka is een bestemming voor iedereen: “Het is een erg variërend land met voor elk wat wils (natuur, cultuur, strand, etc.). Jammer genoeg was de tijd ietwat te beperkt om al deze aspecten ten volle te ontdekken. Toch hebben we meer dan voldoende informatie kunnen opvangen om te weten dat Sri Lanka een bestemming is die iedereen kan bekoren”. Karim & Els staan Melissa daarin volledig bij: “Sri Lanka is een uiterst interessante bestemming met een grote verscheidenheid, op vlak van cultuur en tradities, maar ook rustzoekers komen hier zeker aan hun trekken in de natuur of op de verrassend mooie stranden. Ook de Singalese keuken is een topper; een zeer gevarieerde,Indisch geïnspireerde keuken met internationale toetsen. Wie naar Sri Lanka reist, mag zeker niet nalaten de Culturele Driehoek met Anuradhapura, Sigiriya en Kandy aan te doen met zijn machtige tempels. Het is heel interessant het binnenland te doorkruisen met de prachtige vergezichten en interessante plaatsjes. Idealiter combineert men in Sri Lanka cultuur en natuur met enkele dagen aan het strand op het einde.” Voor Inge Gerrits van Omnia Antwerpen was het dan weer een aangename verrassing: “Ik wist niet goed wat te verwachten van Sri Lanka voor ik vertrok maar het heeft me verbaasd. Het is een land met enorm veel mogelijkheden voor alle types van reizigers. Een geweldige trip!”

Hét hoogtepunt

Het beste voorbeeld van deze veelzijdigheid, zie je ook aan de verschillende persoonlijke hoogtepunten van de deelnemers. Karim: “Het beklimmen van de Sigiriya rots met op de top het prachtige zicht, was ongetwijfeld voor mij het hoogtepunt van deze reis, letterlijk en figuurlijk dan (lacht)”. “Begrijp ik volledig”, gaat Melissa verder, “maar voor mij was het hoogtepunt het rijden langs de mooie landschappen. De prachtig groene rijstvelden, de mooie stranden en de groene theeplantages”. “Voor mij is de keuze wat moeilijker. Als ik echt moet kiezen, ga ik toch voor de natuur in het binnenland en de vriendelijkheid van de lokale bevolking”, aldus Inge.

Favoriete hotels

Showstopper van deze studiereis waren natuurlijke de vele hotelpareltjes. Karim: “Het is steeds een extra meerwaarde als je de hotels en de bestemming hebt bezocht. Het aanbod aan hotels is heel ruim en het is van belang om uw klanten te kunnen onderbrengen in het juiste hotel. Mijn favorieten op Sri Lanka zijn Anantara Peace Haven voor een mooie strandvakantie, Amangalla voor een exclusief verblijf in Galle, Chena Huts wanneer de klant op safari gaat in Yala NP en Jetwing Vil Uyana bij een bezoek aan de Culture Driehoek”. “Ben ik volledig akkoord mee”, gaat Melissa verder, “door hotels te bezoeken voel je uiteraard meer de sfeer die het hotel uitstraalt. Dit kan soms erg verschillen dan de eerste indruk bij het zien van een hotel in de brochure. Ik denk dus wel dat het een absolute must was om de verschillende hotels te bezoeken en we zo nog meer voorstellen op maat van de klant kunnen aanbrengen. We zijn er bij Exclusief Reizen van overtuigd dat het enthousiasme voor een bestemming absoluut helpt bij een betere verkoop. Als ik één hotel moet kiezen, dan kies ik voor Jetwing Vil Uyana. De keuze valt op dit hotel omdat het mij erg heeft kunnen bekoren met haar prachtige ligging tussen de rijstvelden.” Inge: “Ik kende Sri Lanka voornamelijk als een ‘low cost’ rondreisbestemming. Het verbaasde me dan ook dat hier enorm veel topklasse hotels neergepoot zijn de laatste jaren. Ik ben zeker in staat om het land beter te verkopen gezien er voor elk budget aanbod te vinden is. Qua hotelkeuzes sluit ik me volledig aan bij Karim en zou ik Shangri-La en The Wallawwa nog toevoegen voor een verblijf in en rond Colombo”. Ook Els sluit zich volledig aan bij deze keuze.

Een uitgebreid overzicht van de bezochte hotels leest u in TM 407 dat verschijnt op 26 januari.

Conclusie

“Het doel van de famtrip was om een goede algemene indruk van de bestemming te krijgen en natuurlijk met de nadruk op ons hotelaanbod te leggen. Ervaring is en blijft de beste leerschool. We hebben getracht het maximum te halen uit de beschikbare tijd. Gezien je als reisprofessional uiteraard zoveel mogelijk wilt meepikken van zowel sightseeing als hotellerie, kan dit soms resulteren in nogal lange dagen. Niettemin vond ik het een geslaagde trip en zijn we tevreden over wat we in Sri Lanka geleerd hebben. Volgens mij heeft iedereen een goed beeld van wat de bestemming te bieden heeft en kunnen we de hotels met veel kennis van zaken verkopen”, sluit Els af.

Wie wat waar

Wie: Inge Gerrits (Omnia Antwerpen), Melissa Cannoot (Exclusief Reizen Tielt), Kathleen De Kesel (Travel Expert)
Begeleiders : Karim Alhyane (Exclusive Destinations), Els Vanlooy (Exclusive Destinations)
Wat: Studiereis Sri Lanka Exclusive Destinations
Wanneer: 5/12/2017 – 14/12/2017
Bezochte Hotels:Mövenpick Colombo, Shangri-La Colombo, Tintagel Paradise Road, Uga Residence, Jetwing Blue Negombo, Ulagalla, Signature by Amaya, Jetwing Vil Uyana, Grand Hotel Nuwara Eliya, Elephant Stables, 98 Acres, Wild Coast Tented Lodge, Chena Huts, Shangri-La Hambantota, Amanwella, Anantara Peace Haven, Marriott Weligama, Cape Weligama, Amangalla, The Fortress, Vivanta by Taj Bentota, Avani Bentota, Anantara Kaluthara, The Walawwa

Yorg Bonami, staff reporter Travel Magazine

Comments