Cruise

Erkenning voor onderwatergeluidsbestrijding op Le Jacques-Cartier

Le Jacques-Cartier, het nieuwste zusterschip in de Ponant Explorers-serie krijgt de Underwater Radiation Noise Controlled-onderscheiding voor de beperking van haar onderwatergeluid. Het onderwatergeluidsclassificatiesysteem werd opgezet door Bureau Veritas, de wereldleider op het gebied van het testen, inspecteren en certificeren van schepen. Het meet de akoestische geluidssignatuur van schepen om hun impact op de mariene fauna te beheersen en te verminderen. Le Jacques-Cartier is een van de weinige cruiseschepen in de wereld die deze certificering in de wacht sleepte.

Mathieu Petiteau, directeur nieuwbouw, onderzoek en ontwikkeling bij Ponant: “We zijn erg blij met deze certificering als beloning voor de jaren van onderzoek en ontwikkeling die zijn gewijd aan de creatie van de Ponant Explorers. De erkenning illustreert perfect onze toewijding om van milieubescherming een prioriteit te maken vanaf de ontwerpfase van de schepen.” Volgens Ponant beloont deze erkenning het state-of-the-art ontwerp van de Explorers en de proactieve acties van de rederij ter bestrijding van geluidshinder onder water.

De geluidstest werd uitgevoerd in de Golf van Morbihan. Met behulp van een meetboei in de vorm van een drijvende lijn met drie hydrofoons analyseerden de experten van Bureau Veritas met technische ondersteuning van akoestische specialisten van Quiet Oceans de geluidsstraling van Le Jacques-Cartier. De certificering werd behaald voor een periode van vijf jaar bij een maximale snelheid van 13 knopen. Sinds 2017 ondersteunt Ponant het ECHO-programma van de haven van Vancouver. Dat is erop gericht de snelheid van de schepen te verlagen in een belangrijk voedselgebied voor walvissen om het onderwatergeluid te verminderen. Sindsdien heeft Ponant deze maatregel uitgebreid en besloten de gemiddelde snelheid van al haar schepen te beperken tot 10 knopen, ongeacht de navigatiezone, om de onderwaterfauna te beschermen.

© foto’s Studio Ponant – Morgane Monneret

Comments