Bestemmingen

Eindelijk klaar: BER opent zijn deuren

© Flughafen Berlin Brandenburg

 

Op 31 oktober 2020 wordt BER geopend, de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg “Willy Brandt BER komt in de plaats van de luchthavens Tegel (TXL) en Schönefeld (SXF). SXF wordt geïntegreerd in BER als “terminal 5” en is met de S-Bahn bereikbaar in acht minuten. Het volledige luchtverkeer van de Duitse hoofdstadregio wordt nu samengebracht naar één enkele locatie en BER wordt met zijn moderne infrastructuur het knooppunt van het luchtverkeer in Berlijn en Brandenburg. Drie terminals en twee start- en landingsbanen kunnen voorlopig een capaciteit aan van 27 miljoen passagiers. Volgens de planning zal het aantal luchtreizigers tegen 2040 groeien tot 45 miljoen per jaar. Het luchtverkeer van de luchthaven Berlijn-Tegel verhuist in een aantal stappen naar BER, waarna op 8 november 2020 het doek valt over “Otto Lilienthal”, zoals de luchthaven van Tegel voluit heet.
De nieuwe luchthaven BER heeft drie terminals, waarvan terminal 1 met zijn glazen constructie en acht niveaus de grootste is. Deze terminal ligt centraal tussen de beide start- en landingsbanen en telt 118 incheckbalies, 36 veiligheidscontrolelijnen voor vertrekkende passagiers en vijf andere voor transferpassagiers.

© Flughafen Berlin Brandenburg

Van BER naar Berlijn of rechtstreeks naar Brandenburg

De hoofdstadluchthaven BER ligt ten zuiden van Berlijn, in Brandenburg. Als poort naar de wereld is de luchthaven perfect verbonden met het plaatselijke wegen- en spoorwegnet. Meerdere treinen per uur brengen je naar het centrum van Berlijn vanuit het station onder de luchthaven. Deze treinen hebben de naam Airport-Express “FEX” en rijden in slechts 35 minuten naar Berlin Hauptbahnhof, het centraal station van Berlijn. Verder rijden er alle 20 minuten treinen van de S-Bahn-lijnen S9 en S45, die ook terminal 5 bedienen.

© TMB Maecke

En het beste aan Berlijn? Dat is Brandenburg! Alle vluchten landen hier en een aantal bestemmingen in Brandenburg bereik je ook rechtstreeks van hier. Zo rijdt er elk uur een regionale trein naar Potsdam (RB22), terwijl spoorlijn RE7 je naar bestemmingen brengt zoals het boomkroonpad in Beelitz-Heilstätten, de skate- en fietspaden van Flaeming-Skate en het stadje Bad Belzig. Met buslijn 734 bereik je in een halfuurtje Zeuthen, waar je een woonboot kunt charteren. Heb je een langere tussenstop vóór je aansluitende vlucht? Het A 10 Center met uitgebreide shoppingmogelijkheden is vlakbij. Of neem een huurwagen, verlaat het luchthaventerrein en je bent meteen midden in de streek Dahme-Seenland.

© Aquare centre

Sanssouci ligt voor de Brandenburger Tor en Berlijn is een deel van de reis

In tijden waarin we social distancing moeten respecteren, is Brandenburg een prima keuze. Het is een uitgestrekt gebied met veel water en volop natuur om te wandelen of te fietsen. Bovendien kun je een vakantie in de natuur, aan de meren of in het cultuurlandschap van Brandenburg combineren met de belevenissen van een stedentrip naar Berlijn. Geef je reis die extra dimensie!

Een paar voorbeelden? Golf spelen op een van de 22 golfbanen van Brandenburg met als afsluiter shoppen op de Kudamm. Een familiereünie in de hoofdstad met als bijzonder highlight een vlottentocht op de Havel. Fietsen over de Havel-route door Oranienburg, Potsdam en de stad Brandenburg an der Havel. Deze fietsroute doet ook de Berlijnse wijk Spandau aan. Overnachten in een vakantiewoning in het vakantiepark Tropical Islands combineren met een sightseeingtrip naar de Brandenburger Tor. Een rondrit met de bus naar de kastelen en tuinen van Brandenburg of naar de plekken die genoemd worden in het werk van de Duitse schrijver Theodor Fontane. ‘s Avonds staat er dan een voorstelling in het Friedrichstadt-Palast op het programma.

© TMB Zibell

‘s Ochtends naar het Museum Barberini, ‘s middags relaxen aan de Wannsee

Sinds september 2020 stelt het Museum Barberini permanent de uitgebreide collectie impressionistische en postimpressionistische schilderijen van museumoprichter Hasso Plattner tentoon. Alleen al van Claude Monet zijn hier 34 meesterwerken te zien! Dit jaar herdenken we ook de Conferentie van Potsdam die 75 jaar geleden plaatsvond. Een thematentoonstelling belicht dit topoverleg tussen de drie zegevierende mogendheden van de Tweede Wereldoorlog. De onderhandelingen vonden plaats in het kasteel Schloss Cecilienhof. De tentoonstelling is nog tot oktober van volgend jaar op diezelfde authentieke plek te zien. In 2021 herdenken we nog een ander cruciaal feit uit de geschiedenis: de bouw van de Berlijnse Muur, zestig jaar geleden. Bekijk restanten van dit monstrueuze bouwwerk tijdens een fietstocht langs de Muurroute.

www.brandenburg-tourism.com/airport

 

 

Comments