Bestemmingen

De Eilanden Van Tahiti: de andere kant van de wereld

De Eilanden Van Tahiti hebben alles om in 2018 uit te groeien tot een favoriete bestemming. Verkenning in geuren en kleuren van de eilanden van Frans-Polynesië.

Zodra je in Frans-Polynesië voet aan de grond zet, weerklinkt een ‘Ia ora na!’ Die hartelijke begroeting in het Tahitiaans gaat vaak gepaard met een heerlijk geurende bloemenkrans. Door die heel speciale, kleurrijke manier van verwelkoming ben je de vele vlieguren algauw vergeten. De bezoeker krijgt een bloemenjuweel om de hals van witte, roze en rode bloemen: hibiscus, tiaré, frangipani, …

Tiaré Tahiti

De tiaré tahiti met haar fijne, witte bloemblaadjes is het embleem van Tahiti en heel Polynesië. De bloemenkransen zijn een typisch gebruik op deze eilanden. Zoveel aandacht, glimlachende gezichten en attenties doorspekt met ‘Mauru’uru’ (dank u) laten niemand onberoerd. Met een welkomstdrankje en een fris handdoekje bij elke verwelkoming op een eiland geeft de lokale bevolking je keer op keer een goed gevoel. De legendarische gastvrijheid, die dichters, schilders en zangers naar deze eilanden lokte, is dus nog altijd springlevend. Zou dat de geheime aantrekkingskracht van deze eilanden zijn?

Tussen land en zee: legendes

Disneyfilm ‘Vaiana’ heeft de cultuur van afgelegen eilanden in de Stille Oceaan dichter bij ons gebracht. De eindeloze zee, tatoeages, eeuwenoude religies, Marae (overblijfselen van altaren en tempels) of Tiki (beelden van goden die er meestal als mensen uitzien): alles spreekt tot de verbeelding op deze paradijselijke atollen te midden van de weidse oceaan.

Tahiti Nui is de toegangspoort tot Polynesië. Het is een meerdaags bezoek waard. De markt in het stadscentrum van Papeete overweldigt je met lokale geuren, smaken en kunstig handwerk. De Papenoo Vallei, wieg van de Polynesische cultuur, verdient evenzeer een ommetje. Gids Olivier deelt er eeuwenoude geheimen. Tahiti Iti is het charmante schiereiland van Tahiti, met onder meer Teahupoo, een van de mooiste surfspots ter wereld.

Verder, op een twintigtal minuten met de boot, tekent het eiland Moorea zich af aan de horizon. Het water is er ideaal om de buitengewone fauna onder water te ontdekken. De lagune is de thuis van talloze vissoorten. Trekkervissen, pijlstaartroggen, zwartpuntrifhaaien, grijze rifhaaien, citroenhaaien – de drie meest voorkomende haaiensoorten, die ongevaarlijk zijn. Je ziet er ook karetschildpadden en groene zeeschildpadden voorbijzwemmen. Op Moorea leren de toeristen kransen of manden vlechten, of hoe ze een pareo kunnen dragen. De oude Polynesiërs ontwikkelden vlechttechnieken om gebruiksvoorwerpen te vervaardigen. De pareo is nog altijd het meest gedragen kledingstuk. Vroeger was de pareo gemaakt van tapa, boomschors versierd met lokale decoratieve motieven, hibiscus of tiarébloemen. Tegenwoordig worden andere verftechnieken gebruikt, maar de stoffen worden met de hand of met sjablonen beschilderd, daarna gedroogd in de zon, of gezeefdrukt.

De levendige kleuren en het heldere turkooizen water laten bij veel bezoekers onvergetelijke herinneringen na. Ook de smaak van kokosnoot en zoveel andere zalige ervaringen staan bij velen voor altijd in hun geheugen gegrift.

Kostbare kokosboom

De ontdekkingsreizigers zagen met eigen ogen hoe nuttig de kokosboom was voor de eilandbewoners. De sierlijke kokosbomen die paradijselijke stranden omzomen, zijn immers ook van groot belang voor de plaatselijke bevolking. Zo levert hij bijvoorbeeld lichtzoet, soms bruisend en heel dorstlessend kokoswater. Door het witte vruchtvlees te persen, ontstaat er dan weer kokosmelk. De parfumolie mono’i wordt verkregen door het heet persen van de gedroogde pit van rijpe kokosnoten. Daarin worden tiarébloemen geweekt. Van de palmbladeren tot de wortels: alles van de kokosboom wordt benut. Kokos is een essentieel onderdeel van de economie en een belangrijk ingrediënt van de lokale keuken. Zo vind je kokos veelvuldig terug in de ‘ahima’a’ (traditionele oven) waarrond de eilandbewoners zich verzamelen, meestal op zondag, en ze gerechten delen. Ma’a (het gerecht/voedsel) moet je beslist geproefd hebben als je de lokale sfeer helemaal wilt opsnuiven. Dit gerecht wordt gemaakt in de traditionele oven ahima’a. Oorspronkelijk ging het om een in de grond uitgegraven oven, waarin gerechten in kokosbladeren werden gelegd, die in de vorm van manden waren gevlochten. De kunst bestaat erin de juiste houtsoorten te kiezen, zodat het hout lang genoeg brandt om er de gerechten op warme stenen te garen. Ook Poe banaan en Poe guave, fafa-kip, evenals de Ipo, dat lijkt op brood en bestaat uit een mengsel van kokosmeel en kokoswater, die allemaal in bananenbladeren worden gestoomd, zijn stuk voor stuk te vinden op de tafel van een traditionele maaltijd. Je vindt er ook recepten op basis van Uru, de vrucht van de prachtige broodboom met glanzende donkergroene bladeren met grote uitsnijdingen. Uru is een vrij zwaar zetmeelhoudend gewas. De missie van de Bounty was precies om deze planten te halen. Of gerechten met de knolplant taro, waarvan de wortel en het blad worden gebruikt, gegratineerd of in stoofschotels. Op het eiland Huahine zijn er Ma’s bij Chez Tara met zicht op de lagune. De meeste inwoners blijven er urenlang hangen en het streekbier Hinano vloeit soms rijkelijk op de muziek van de ukelele. Deze beroemde kleine gitaar van Tahiti is van hout en nylonsnaren vervaardigd.

De Tahitianen staan ten slotte ook bekend om hun parels. Een bezoek aan parelboerderijen stond dan ook op het programma van de studiereis eind december met Isabelle Gilquin van Tahiti Tourisme, Valérie Bemelmans van Service voyages Wépion, Estelle Jendrejac van het agentschap Helios in Doornik en Jennifer Antzorn van We love to travel in Luxemburg. Je ziet er hoe moeilijk het is om parels te kweken. De zwarte parel van Tahiti is wereldberoemd. Hij bestaat in allerlei vormen (ovaal, rond, grillig) en kleuren (van aubergine tot zeegroen). Deze legendarische parel komt voor in de Polynesische mythologie. De pareloester zou haar kleuren te danken hebben aan de regenboog, waarlangs oorlogsgod Oro naar de aarde reisde. Een reis naar de Polynesische eilanden, van de Bovenwindse naar de Benedenwindse eilanden via de Tuamotu- of Markiezeneilanden, is inderdaad een unieke belevenis in alle kleuren van de regenboog.

Vijf eilanden in vogelvlucht

Tahiti: een stukje paradijs op aarde. Papeete, de hoofdstad van Polynesië, overweldigt je meteen bij aankomst. De eerste ontdekkingsreizigers doopten dit eiland ‘Nieuw-Kythira’. Op de Quai du Commerce, waar bootjes onophoudelijk komen en gaan, is het heerlijk flaneren.
Wat valt er te beleven? Een namiddag in het laboratorium van Tahitian Secrets, producent van verzorgings- en schoonheidsproducten, voor een sessie aan de Cosmetic Academy.
Favoriet hotel? Hotel Tahiti Pearl Beach Resort.
Favoriete eetadresjes? La Roulotte (Vaiete plein) biedt een ruime keuze aan restaurants zonder enig chic gedoe.

 

Moreea: het kleine zusje van Tahiti, van vulkanische oorsprong, is 132 km² groot en telt 17.434 inwoners. Zijn lagune is samen met die van de Bora Bora eilanden de mooiste van de Genootschapseilanden.
Wat valt er te beleven? Een boottocht op zee met Moorea Mahana Tours of een bezoek aan de zeeschildpadden in Intercontinental Moorea Resort & Spa.
Favoriet hotel? Hilton van Moorea.
Favoriet eetadresje? De strandbar van hotel Les Tipaniers.

 

Huahine, ongerept eiland. Kapitein Cook doopte het ‘hermosa’, wat ‘mooi’ betekent. Dit beeldmooie eiland telt 6.430 inwoners. Het woord Huahine zou afkomstig zijn van ‘hua’, geslacht, en ‘hine’, vrouw. Het is een van de verborgen pareltjes van de Benedenwindse eilanden.
Wat valt er te beleven? Maak een daguitstap aan boord van een catamaran van de maatschappij Huahine Nautique.
Favoriete hotels? Vlak aan zee: Hotel Le Mahana Huahine of in het hartje van een weelderige tuin: Hotel Maitai Lapita Village Huahine.
Favoriet eetadresje? Restaurant Chez Tara, naast Mahana (tel.: +689 40 68 78 45).

 

Bora Bora, de tuin van Eden in de Stille Oceaan. Op dit mythische eiland hebben niet alleen pasgetrouwde koppels een onvergetelijke tijd beleefd. Ook de eerste ontdekkingsreizigers in de 18e eeuw moeten heel verrast zijn geweest toen ze voet aan wal zetten op dit unieke eiland.
Wat valt er te beleven? Een rondrit in een 4×4 op het strand van Matira met VIP tours Bora Bora of een verzorging in het spa van Intercontinental Resort Thalasso & Spa met ontbijt ter plaatse.
Favoriet hotel? Hotel le Méridien van Bora Bora

 

Tikehau, verrassend atol. Op Tikehau in de Tuamotu-archipel wandel je op wit en roze zand in een bijna surrealistische lagune.
Wat valt er te beleven? Duiken met Tuamotu Plongée.
Favoriet hotel? Tikehau Pearl Beach Resort.
Favoriet eetadresje? Het pension Relais Royal Tikehau, dat op een motu is gelegen, op vijf minuten varen van de luchthaven en op zeven minuten van het dorp Tuherahera.
Eetadresje dicht bij de luchthaven? Pension Tikehau Village. Onder de Fare Pote’e van dit tweesterrenpension geniet je lokale gerechten of nip je van een fruitsap of biertje.

Deelnemers studiereis

Comments