Newsflash

Eerste reacties Trumpbeslissing ‘Schengen-Europa buiten’

“Al het reisverkeer vanuit Europa naar de Verenigde Staten is de komende 30 dagen verboden.” De maatregel komt van de Amerikaanse president Donald Trump, in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. De bedoeling is om de verspreiding van het coronavirus op die manier tegen te houden. De maatregel gaat vanaf morgen, vrijdag 13 maart om middernacht, in.

Het inreisverbod geldt specifiek voor niet-Amerikanen die in de veertien dagen voor vertrek in één of meerdere landen in de Schengenzone zijn geweest. Dat zijn de volgende landen: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, IJsland, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

Er is één uitzondering op de maatregel: de inwoners van het Verenigd Koninkrijk en Ierland (niet Schengen-zone) kunnen wel nog naar de VS reizen. En ook de Amerikaanse burgers kunnen na een grondige controle opnieuw het land binnen.

Vliegverkeer

Wat de gevolgen van het besluit zijn op het vliegverkeer tussen Europa en de VS is (op dit ogenblik) nog érg onduidelijk. Vanuit ons land hebben Brussels Airlines, United Airlines en Delta Air Lines dagelijks passagiersvluchten naar onder meer New York JFK, Newark, Chicago en Atlanta. TUI fly vliegt vanaf 4 april twee keer per week naar Miami.

Maar wat met reizigers die vanuit Brussel bijvoorbeeld via Londen Heathrow of Gatwick naar de VS vliegen? Of vanuit Brussel via de Ierse hoofdstad Dublin naar een Amerikaanse bestemming reizen?

En wat als luchtvaartmaatschappijen hun vluchten tussen de VS en Europa opschorten? Volgens woordvoerster Wencke Lemmes-Pireaux van Brussels Airlines worden “de gevolgen van het inreisverbod op onze vluchten naar de VS momenteel geëvalueerd. Het is deze ochtend nog te vroeg om de volledige impact hiervan vast te stellen.”

Kunnen Europeanen die zich nog in de VS bevinden terug naar huis? Diverse TO’s en reisagenten vragen zich vanmorgen af wat er moet gebeuren met klanten die gisteren naar de States vertrokken zijn of er al langer blijven. De hele reiswereld zit vanmorgen vast met meer vragen dan klare antwoorden.

De redactie van Travel Magazine volgt de situatie op de voet en tracht u de komende uren op de hoogte te houden van de laatste updates.

De reissector reageert

De reissector reageert alvast. Hier enkele bedenkingen van Pieter Demuynck, eigenaar Penta Reizen, voorzitter van Selectair en Amerika- en Canadaspecialist: “Ik moet vandaag nog sterk terugdenken aan de spreker van het Selectair-congres een paar maand geleden.  Professor Rotmans had het over transformaties en transities.  De katalysator daarvoor zou een goede crisis zijn…  Hij voorspelde een kanteling van de systemen op zoek naar menselijke waarden in verschillende facetten: zo’n tijdperk lijkt er nu wel aan te komen. Laat ons hopen dat deze crisis door alle partijen aangegrepen wordt om het belang om te boeken via een reisagent te onderstrepen.  Nu kunnen we het verschil maken en tonen naar onze klanten toe: wie weet kunnen we dat dan op termijn in de toekomst ombuigen naar winst voor de reiskantoren en TO’s.”

Comments