Newsflash

Eerste nachttrein ‘Nightjet’ Brussel – Wenen gearriveerd!

Brussel wordt opgenomen in het internationale netwerk van nachttreinen van de ÖBB. Twee maal per week gaat het heen en terug vanuit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen over Linz en vanuit Innsbruck over München naar Brussel. De Oostenrijkse Spoorwegen opereren, in samenwerking met partners, op 27 internationale reistrajecten en zijn hiermee de grootste aanbieder van nachtreizen met de trein in Europa.

Voor de verbinding naar Brussel werkt ÖBB samen met de Belgische spooroperator NMBS, die niet enkel de locomotief voor het Belgische traject levert, maar ook treinbegeleiders en treinbestuurders. NMBS verkoopt tevens tickets voor het traject.

“Met de Nightjet brengen we de nachttrein terug in Europa en de directe lijn naar Brussel betekent voor ons een actieve bijdrage aan de bescherming van het klimaat,” aldus Andreas Matthä, CEO van de ÖBB Holding AG.

“Het spoorvervoer uitbouwen tot de echte ruggengraat van de Europese mobiliteit over de korte en middellange afstand, dat is een globaal project waarbij alle mobiliteitsspelers betrokken zijn, zowel de industrie, de infrastructuurbeheerders, de wetgevers, onze overheden als de Europese verantwoordelijken. In dit kader is Brussel een echte draaischijf, en het wordt vandaag nog in die rol versterkt door de komst van de Nightjet,” zegt Sophie Dutordoir, CEO van NMBS.

Milieuvriendelijk én slapend naar Brussel

Met het netwerk van nachttreinen van ÖBB in Europa worden vandaag al 12.000 korte afstand vluchten vervangen. De nieuwe verbinding resulteert in een vermindering van CO2-uitstoot. Waar een vliegtuigpassagier op de verbinding Wenen – Brussel 410 kg C02-uitstoot veroorzaakt, bedraagt dat voor een treinreiziger tien keer minder, nl. 40 kg C02.

Europarlementairen testen de eerste nachtverbinding

Bij de inauguratie van de nieuwe nachttrein vanuit Wenen op 19 januari reisden heel wat europarlementairen mee. Bij deze reis, op weg naar de eerste zitting van het Europese parlement, konden zij zichzelf overtuigen van het comfort en de milieuvriendelijkheid van de nachtreis.

ÖBB verbindingen in Europa

ÖBB bouwt aan het netwerk van Europese internationale treinverbindingen. Met de start van de nieuwe nachttrein naar Brussel wordt verder gewerkt aan duurzame mobiliteit in Europa. Er zijn nu al 27 lijnen operationeel en eind 2020 wordt ook de verbinding Wenen – Amsterdam opgestart.

Comments