Cruise

Eerste Havila-schepen uitgedokt

De Tersan-scheepswerf in Turkije heeft de eerste twee schepen voor Havila Kystruten uitgedokt. De Havila Capella en Havila Castor maken deel uit van een reeks van vier identieke schepen die straks de dienst langs de Noorse kust moeten verzorgen. Havila sleepte samen met Hurtigruten het contract in de wacht om vanaf januari 2021 de verbinding tussen Bergen en Kirkenes uit te baten.

De bouw van deze vaartuigen voor 640 passagiers liep door het coronavirus vertraging op zodat de oplevering pas in de loop van het eerste kwartaal van 2021 zal gebeuren. Havila was daarom enige tijd op zoek naar vervangende tonnage om de eerste maanden te overbruggen. Met de Covid 19-pandemie is op dit ogenblik onduidelijk of er voldoende vraag zal zijn om deze kustverbinding op volle capaciteit uit te baten. Maar volgens CEO Arild Myrvoll is er bij reisagenten en touroperators niettemin veel interesse voor het nieuwe Havila-product. Hij benadrukt ook dat de Turkse werf de romp van haar vaartuigen pas kort voor de oplevering schildert. De uitrustingswerken zijn dan ook verder gevorderd dan op het eerste zicht blijkt.

Volgens het contract met de Noorse overheid, moet Havila Kystruten vier van de elf schepen leveren voor deze kustdienst. Twee ferry’s zouden in Portugal worden gebouwd. Toen de Barreras-scheepswerf in financiële problemen belandde, nam Tersan het contract over. Door de overheveling zullen de Havila Polaris en Havila Pollux pas in de loop van 2021 in de vaart komen.

© foto Havila Kystruten

Comments