Cruise

Een record aan nieuwe cruiseschepen in 2021

Niettegenstaande de coronapandemie hebben de scheepswerven in 2020 zestien nieuwe cruiseschepen opgeleverd. De meeste van deze vaartuigen liggen echter werkloos tegen de kade of dobberen rond op de oceaan in afwachting dat ze bij de hervatting van de cruiseprogramma’s hun eerste passagiers kunnen ontvangen. Denken we bijvoorbeeld aan Celebrity Apex, Virgin’s Scarlet Lady, P&O’s Iona, Costa Firenze of Silversea’s Silver Moon. Voeg daarbij de schepen die dit jaar van stapel zullen lopen, dan belooft 2021 een uitzonderlijk jaar te worden op het vlak van nieuwe introducties.

In de orderboeken van de scheepswerven staan voor dit jaar 30 nieuwe schepen. We spreken over een investering van meer dan 10 miljard euro en 39.000 bijkomende bedden. Samen met de eenheden die vorig jaar van stapel liepen, lanceren de rederijen in 2021 maar liefst 46(!) nieuwe cruiseschepen.

Opvallend in het verhaal is het grote aantal expeditieschepen. Nieuwe en bestaande expeditierederijen kondigen de lanceringen aan van 14 schepen. De blikvanger wordt Le Commandant Charcot, de toeristische ijsbreker van Ponant. Met een classificatie Polar Class (PC) 2 wordt het exploratieschip het eerste recreatieve vaartuig dat het hele jaar door in ijscondities zal opereren. Bij de nieuwe rederijen noemen we Swan Hellenic die eind 2021 de SH Minerva lanceert. Op de lijst staan verder onder meer de Seabourn Venture, het eerste expeditieschip voor Seabourn, Crystal Endeavor als eerste expeditieschip voor Crystal Cruises en Viking Octantis, het eerste vaartuig voor Viking Expeditions. Belangrijke zusterschepen die we mogen verwelkomen zijn de Hanseatic Spirit voor Hapag-Lloyd Cruises en de Janssonius voor Oceanwide Expeditions.

Ook vloeibaar aardgas zet zijn opmars verder als scheepsbrandstof. Behalve Le Commandant Charcot zullen de Mardi Gras, AIDAcosma en Costa Toscana varen op LNG. In de categorie Resortschepen vermelden we verder de Rotterdam van Holland America Line, MSC Virtuosa en MSC Seashore voor MSC Cruises en Odyssey of the Seas voor Royal Caribbean International.

2021 moet verder de start inluiden van The Ritz-Carlton Yacht Collection wanneer de Evrima met ruim anderhalf jaar vertraging eindelijk in de vaart moet komen. Het kleinste schip dat dit jaar wordt gelanceerd is de Sea Cloud Spirit, het nieuwe zeilschip voor Sea Cloud Cruises. In deze klasse zien we deze zomer ook de Golden Horizon van Tradewind Voyages (oorspronkelijk besteld als Flying Clipper voor Star Clippers) voor het eerst de zeilen hijsen.

© foto Holland America Line

Comments