Geen onderdeel van een categorie

Eductour Live to Travel naar Dom. Rep.

Gloednieuw bij het (exotische) Live To Travel: de magische stranden van de Dominicaanse Republiek

In extremis leverde 2021 een paar heel interessante primeurs op. Van één van de eerste vluchten van Air Belgium op de Dominicaanse Rep. (en Curaçao) maakte de Aalsterse to Live To Travel (LTT) gebruik om – zo net nog voor kerst – een 5-daagse eductour te organiseren voor zo’n 25 reisagenten. Voor dit project werden de handen in mekaar geslagen met Iberostar hotelketen en met de Dominicaanse Dienst voor Toerisme.

Daniel Steevens

Het is verre van evident, maar dit reisverslag probeert zo weinig mogelijk het C-woord te hanteren. Omdat het haaks staat op de soms zelfs uitgelaten sfeer van vrijheid-blijheid ter plekke. Natuurlijk ontsnapt niemand nog aan enig stringent digitaal invulwerk van formulieren. In de Dominicaanse Republiek volstaat een E-ticket waarin een vaccinatiebewijs gevoegd is. Anders uitgedrukt: de reisagent kan de klant, en dan vooral de oudere onwennige, eventueel deze service op voorhand verlenen.

Bovendien en vooral maken ze er ter plaatse geen strenge janboel van. Je moet je masker permanent op hebben in onze luchthavens, regelmatig verversen tijdens de lange vlucht én blijven aanhouden op de luchthaven van bestemming. Opvallende vaststelling in de aankomsthal van Punta Cana, zonder de garantie dat dit altijd zo is: het onthaalcomité maakt er een ongewoon vriendelijke indruk. Geef toe: een douanebeambte die met een brede smile je internationaal paspoort afstempelt, is ergens een unicum. Dat is meteen een projectie van wat de bezoeker tijdens zijn verblijf te wachten staat. Leuke locals!

Toch zeker in de hotellerie. Het personeel beseft ten volle dat het alle baat heeft bij een gepaste voorkomende (dus zeker niet opdringerige) attitude. Het verhaal van de kip met de gouden eieren als het ware. De Dominicaanse overheid is ook heel gedoogzaam voor buitenlandse investeerdersgroepen, als bijv. Iberostar. Mede daarmee is toerisme de jongste decennia uitgegroeid tot veruit de belangrijkste economische sector. Elke hotelkamer biedt werk aan gemiddeld 2,5 personen, en het aantal hotels breidt nog gestaag uit. De Dominicanen zijn met zo’n 11 miljoen – vergelijkbaar met België – maar de oppervlakte is anderhalf maal zo groot dan de ruimte die wij hier ter beschikking hebben.

Dat ruimtegevoel helpt aardig om de vigerende coronaregeltjes voor onze mensen als verlossend te laten ervaren. In de hotels moet je eigenlijk alleen bij de receptiebalie en bij het betreden van de restaurants een masker op hebben. Komt logisch over. Maar ook hier slaat Kafka wel eens toe. Zo is bij de entree van openluchtattractie Alto de Chavón – de 20e eeuwse reconstructie hoog boven de rivier Chavón van een mediterraan 16e eeuws stadje – het dragen van een masker verplicht, maar één meter verder hoeft dat al niet meer.

Topbelevingen

Daarmee is meteen aangegeven dat de Dominicaanse Rep. over een aantal culturele troeven beschikt, maar het merendeel van de charme toch vooral uit natuur en beleving put. Vandaar het reusachtig enthousiasme bij de deelnemers voor de excursie Jungle Buggies: een dolle rit met buggy wagentjes op het geaccidenteerd en modderig parcours in de nabijheid van de Anamuya-rivier, waar ze halverwege een verfrissende duik konden in nemen. Als toetje volgde een proefondervindelijke demonstratie van hoe de Dominicanen op ambachtelijke wijze koffie en chocolade produceren. De voornaamste exportmarkt van de Dominicaanse cacaobonen is Zwitserland. Gekend voor zijn prima chocolade, toch?

Sowieso werd ook “Punta Cana by Night”, zijnde een bezoek aan wulpse spektakeltent en discotheek Coco Bongo, een succesnummer. De emanatie van het Rijk van de Vrijheid, waar hebben wij die term nog gehoord? En in de meeste top-3’s van de reisagenten zat net zo goed de snelle boottocht vanuit het intieme haventje van Bayahibe naar het paradijselijke Isla Saona. Zalig om er te baden, maar vooral vanwege zijn koraalrif en zijn scheepswrakken tegelijk een grote naam in duikerskringen.

Deugddoende winterzon

De Dominicaanse Rep. bevindt zich op het tweede grootste eiland van de Caraïben. Aan de andere kant ervan bevindt zich het veel dichter bevolkte Haïti (12 mio inw.), dat er een heel afwijkende constellatie op nahoudt. De infrastructuur op de Dominicaanse is bestand tegen een (wind)stootje. Het is nu al ettelijke jaren naeen dat het land gespaard werd van serieuze schade tijdens het orkaanseizoen (van augustus t/m oktober). Volgens weerkundigen leiden de bergtoppen op het eiland de sterke windstromen immers af.

Voor de rest zijn zoals elders in de Caraïben de temperaturen ongeveer het hele jaar door vrij egaal. De winterzon maakt bijv. op de Dominicaanse steevast een goede beurt met dagelijks deugddoende temperaturen tussen de 20 en 30°C. Dit maakte deze bestemming een prima, zij het wat ver alternatief voor wie resoluut op een stralende en stabiele winterzon mikt.

Punta Cana alleen biedt zo’n 160 km stranden met hoog postergehalte. Tweede populairste spot is Bávaro. Een andere belangrijke cluster bevindt zich in La Romana, aan de zuiderkant van het eiland. Exponent hiervan is vooral Bayahibe, geëvolueerd van bescheiden visserdorp tot toeristische hotspot. De in witte en zwarte horizontale bandjes geschilderde vuurtoren geldt als hét icoon bij uitstek. Vandaag is die voormalige baken voor de vissers gerecycleerd tot frivole bar die deel uitmaakt van 5-sterrenhotel Iberostar Selection Hacienda Dominicus.

Het profiel van dit hotel, met alle denkbare kamertypes en comfort, beantwoordt op zijn beurt aan de cliché’s die mensen vaak in gedachten hebben: romantische prieeltjes met gracieuze flamingo’s errond, diverse openluchtzwembaden met poolbar, een waslijst mogelijkheden voor animatie aan en in zee,… Naast het centraal restaurant functioneren 4 thematische eetgelegenheden, fitness- en massageruimtes, shoppingfaciliteiten en een Star Camp voor de kleinsten. De wifi werkt probleemloos. Mutatis mutandis geldt dit ook voor Iberostar Selection Bávaro Suites. Alleen is bewust hotel een behoorlijke portie groter, staat bijv. zelfs een haute cuisine restaurant paraat.

LTT blijft niet bij de pakken zitten

LTT ontwikkelt in zijn nog kersverse brochure ‘Dominicaanse Republiek 2022’ alvast twee rondreizen: ‘Avontuur en natuurpracht’ (10N/12D) en ‘Cultuur, natuur en strand’ (7N/9D). Daarnaast fungeert een uitgebreid hotelaanbod. Op eentje na met allemaal 5 sterren. All-in is vaste prik.

De context bij monde van sales representative Mimika Spriet: “Live To Travel is gekend als een to die gespecialiseerd is op Afrika (alsook op Oceanië), maar de laatste jaren is daar verandering in gekomen. Covid maakte het op een bepaald ogenblik zelfs zo goed als onmogelijk om Afrika te ‘verkopen’. Dus hebben wij geïnvesteerd in bestemmingen die wij wél konden verkopen, met name strandbestemmingen. Zo is er in 2021 naast ‘Droomstranden’ ook een brochure ‘Exotische stranden’ tot stand gekomen met daarin alle bestemmingen van Air Belgium.

Helemaal last minute beslisten wij om praktische redenen nog een aparte brochure ‘Dominicaanse Republiek’, uiteraard ook een Air Belgium-bestemming, uit te brengen. De levering van deze brochure, die zowel in het Nederlands als het Frans bestaat, moet inmiddels al gebeurd zijn in de reiskantoren of komt er eerstdaags aan. Wij willen als to nu eenmaal heel vooruitziend zijn en vooral niet bij de pakken blijven zitten. We geloven dan ook rotsvast in de toekomst van de to’s en van de reisagenten.”

Air Belgium

Namens Air Belgium sprak sales manager Javier Equisoain Blanco de groep toe via een korte Zoom-conferentie. Ter plaatse liet hij zich vertegenwoordigen door Laurence Dumortier. Wij verwijzen graag naar de berichtgeving die reeds eerder verscheen op deze website en op de bijsturingen die er nog aankomen.

Als Belgische luchtvaartmaatschappij die comfortabele long haul vluchten aanbiedt tegen betaalbare prijzen, werd bij deze een oerdegelijk nagelaten, kan alvast gesteld worden. Niet het minst vanwege de voortreffelijke catering en de bijzonder vriendelijke service van het netjes in het pak of blitse rode jurk zittende personeel.

We verwijzen ook graag naar de rubriek reacties. Bijzondere invalshoek en toegevoegde waarde daarin zijn dit keer de “grensgevallen”. Hoe hoog is de verkoopbaarheid van het product bij onze noorderburen – dezelfde carrier houdt nu eenmaal ook halt in Curaçao – en bij onze zuiderburen – reiskantoor in Menen vlak aan de Franse grens?

Enkele reacties

Nelson Roelens (Reizen Dehaene/Menen): “Goeie impressie! Exotische bestemming, mooie hotels, misschien sommige voor mij iets te groot, maar zeker aan te raden voor families met kinderen. Vriendelijk personeel en goeie sfeer, kortom: zowat alles wat je nodig hebt om op vakantie te gaan. Dat geldt ook voor het Frans publiek. Er wordt ook veel Frans gesproken hier in het hotel (Iberostar Hacienda Dominicus), wat niet onbelangrijk is. In de clubs waren er Franstalige animators. Ja, deze bestemming kan wat mij betreft veel Fransen – én Vlamingen – aantrekken.”

Sonja Schillings (Travel Counsellor, Maastricht – Nederland): “De bestemming vind ik heel leuk. Qua land trekt me dit meer aan dan bijv. Curaçao, omdat ik denk dat het toch heel divers is, al hebben we daar op deze korte reis weinig van kunnen zien. De hotels van Iberostar hebben me heel blij verrast. Mijn voorkeur gaat uit naar dit hotel in het zuiden (in Bayahibe), maar achteraf bekeken heeft Iberostar Bávaro Suites meer keuzemogelijkheden. De baai hier is klein en het is er wat gezelliger, maar Ik had wel iets meer van de zonsondergang verwacht.

LTT heeft echt zijn best gedaan, dus daar kan ik alleen lof en complimenten aan geven. Air Belgium was ook prima en zal ik bij passende bestemmingen zeker in gedachten houden. Qua beenruimte hangt het af waar je zit in het vliegtuig.

Goede perspectieven op verkoop in Nederland? Ja zeker, want de Iberostars trekken mij zeer aan. Ze zijn gezelliger en mooier dan de andere hotels die ik er al kende. Het is fijn ook een aanspreekpunt (Bart Van Nieuwenhove) te leren kennen. Ik heb wel nog niet zo’n goed idee wat precies de prijzen zijn. Het wordt natuurlijk wat moeilijker voor de categorie klanten die almaar minder willen betalen.”

Bianca Konings-Vermeulen (YourTravel, Steenbergen – Nederland): “Ik was nog nooit in de Caraïben geweest en ik vind de sfeer er gewoon perfect, heerlijk relaxed. LTT is een heel klantvriendelijke en servicegerichte organisatie. Alleen dit detail: op de studiereis hadden ze misschien eerst wel een voorstelrondje moeten doen. Over de vlucht: ze zeggen een nieuw toestel, maar volgens mij is het wat herbruik. Wel prima beenruimte, goeie films en goeie begeleiding. Top dus, volgens mij zelfs beter dan TUI Fly.

Hotels: ik vind het best lastig om een keuze te maken, maar de Iberostar Bávaro Suites vond ik het leukste. Iberostar Hacienda Dominicus is dat natuurlijk ook, maar ik denk dat wij Nederlanders andere accenten willen leggen. Hier komen nogal wat Franstaligen en Nederlanders zoeken toch vooral het internationale gebeuren.

Verkoopbaarheid van het product van Nederland? Niet alle reisorganisaties in Nederland kunnen LTT verkopen. Als zelfstandige zoals ik werk, kan ik dat op de kaart zetten door iets unieks aan te bieden. Bij D-Reizen, waar ik vroeger voor werkte, deden we eigenlijk heel weinig met LTT. Voor mij is het een selling point. Het moet ook leuk gaan doen met prijzen.”

Wie, wat, waar

Bestemming: Dominicaanse Republiek

Data: van 18 tot 23 december

Organisatie: Live To Travel i.s.m. Air Belgium, Iberostar en de Dominicaanse dienst voor toerisme

Begeleiding: Mimika Spriet, Nathalie De Roeck, Severine Sterckmans, Chiara Gevaert en Jeremy Picou (allen Live To Travel), Laurence Demortier (Air Belgium), Samanda Fersobe (Dominicaanse dienst voor toerisme) en Bart Van Nieuwenhove (Iberostar)

Carrier: Air Belgium, Brussel Nationaal-Punta Cana aan boord van een nieuwe A330-900S. Vluchtduur: ca. 12 uur; op de terugreis ‘escale’ op Curaçao

Bezochte – en verblijfhotels: Iberostar Selection Bávaro Suites in Bávaro en Iberostar Selection Hacienda Dominicus in Bayahibe

Deelnemers: Céleste Roose (Uniglobe E-Travel), Alicia Cabanski (Saveurs du Voyage), Anja Lecointre (Herbots Reizen), Febe Hellebuyck (Selectair Thalassa Reizen), Charlotte Decuyper (TUI Shop St.-Kruis), Nelson Roelens (Reizen Dehaene), Fabien Reygaert (Helios Voyages), Sonja Schillings Travel Counsellors/NL), Bianca Konings-Vermeulen (YourTravel/NL), Isabel Werbrouck (’t Reiswinkeltje) en Vicky Delarue (Selectair Penta Reizen).

Comments