Vakvereniging

ECTAA: “EU-oproep insolventie airlines positief onthaald”

Op donderdag 24 oktober 2019 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen over de negatieve gevolgen van het faillissement van Thomas Cook voor het Europese toerisme. De ECTAA steunt de resolutie en is met name verheugd over de dringende oproep van het Parlement om bescherming te bieden tegen insolventie van luchtvaartmaatschappijen.

ECTAA is erg tevreden dat het Europees Parlement in zijn resolutie het belang van het toerisme voor de economie in de EU erkent, zowel wat betreft het creëren van welvaart (10% van het BBP van de EU28) als de sociale gevolgen ervan (12% van de totale beroepsbevolking), en dringt aan op een betere erkenning van deze cruciale sector op EU-niveau. De ECTAA dankt ook het Europees Parlement voor zijn steun in het kader van een speciale begrotingslijn voor toerisme en meer erkenning in de Europese Commissie. “De ECTAA steunt met name de oproep van het Europees Parlement om bescherming te bieden tegen faillissementen van luchtvaartmaatschappijen. Het faillissement van Thomas Cook Airlines en de talrijke eerdere faillissementen van luchtvaartmaatschappijen tonen aan dat consumenten niet gelijk worden behandeld wanneer een bedrijf failliet gaat.”

“Reizigers die een pakketreis kopen, zijn veel beter beschermd tegen het faillissement van een touroperator, die garanties moet bieden tegen zijn eigen insolventie om de repatriëring en terugbetaling van de getroffen reizigers te garanderen. Een soortgelijke bescherming bestaat echter niet voor passagiers die bij insolventie van een luchtvaartmaatschappij die een enkel vliegticket kopen. In een dergelijk geval kunnen passagiers geen terugbetaling krijgen en moeten zij een nieuw ticket kopen. Consumenten worden met andere woorden verschillend behandeld.”

Pawel Niewiadomski, voorzitter van de ECTAA: “10 jaar geleden heeft het Europees Parlement al opgeroepen tot bescherming tegen faillissementen van luchtvaartmaatschappijen en sindsdien is er niets veranderd. Door de industrie geleide initiatieven bieden geen adequate bescherming. Na 32 mislukte Europese luchtvaartmaatschappijen in minder dan 3 jaar tijd is het hoog tijd voor actie op EU-niveau.

Thomas Cook, de op een na grootste touroperator in Europa, stortte op 23 september 2019 in. “Deze mislukking is schadelijk geweest voor de industrie, bestemmingen, leveranciers van reisdiensten en werknemers, klinkt het bij ECTAA. “Ook voor Thomas Cook-klanten is het een erg stressvolle periode geweest. Deze laatste waren echter volledig gedekt in het kader van het garantiesysteem van de touroperators, dat is opgezet in het kader van de Europese wetgeving, kortweg ‘richtlijn pakketreizen’ genaamd. Als gevolg hiervan konden Thomas Cook-klanten hun vakantie voortzetten, gerepatrieerd worden en – voor degenen die nog niet vertrokken zijn – een terugbetaling krijgen van het garantiesysteem van de touroperator (meestal een verzekering of garantiefonds). Dat is mogelijk omdat touroperators voldoende zekerheid moeten bieden voor de terugbetaling en/of repatriëring van reizigers in geval van insolventie.”

Comments