Studiereis

Dubai – een emiraat van superlatieven

U heeft ongetwijfeld op onze Facebookpagina midden december ll. het relaas gelezen van de beklijvende famtrip n.a.v. het 30-jarig bestaan van Pegase. De luxe-touroperator 30 reisprofessionals naar Dubai, zonder enige twijfel één van de meest intrigerende zonzekere en spectaculairste bestemmingen die zich vanaf het begin van de jaren zeventig hebben opgewerkt als een curiosum op allerlei vlakken.

Dubai heeft zich de voorbije kleine halve eeuw opgeworpen als een boeiende bestemming waarvoor een aantal superlatieven nog moet worden uitgevonden. Zeker als het om iconische hoogbouwprojecten en fantastische hotels gaat, heeft het bedoeïenenerfgoed allesbehalve een muis gebaard. Het emiraat telt vandaag 3,1 miljoen inwoners en in heel de VAE wonen er ongeveer 10 miljoen mensen. Zijn oorspronkelijke rijkdom dankt Dubai aan aardolie die in 1966 in de woestijngrond werd gevonden. Vandaag is toerisme een heel belangrijk gegeven en is Dubai een belangrijke schakel geworden in lucht- en vrachtverbindingen tussen Azië en Europa. De Pegase-delegatie verkende tijdens de vijfdaagse, met een indrukwekkend en uitgebreid programma, de highlights van deze onvolprezen bestemming, maar nam ook ruim de tijd om een handjevol nieuwigheden van nabij te gaan scouten en volop te beleven.

15 miljoen toeristen per jaar

De oh’s en de ah’s startten reeds massaal om 6u. in de ochtend, toen de rechtstreekse avondvlucht van Emirates (B777-300) vanuit Brussel op één van de drukste luchthavens van de wereld, met een slordige 90 miljoen passagiers vorig jaar, landde. Dubai doet het overigens voortreffelijk als toeristische bestemming. De teller staat inmiddels op zowat 15 miljoen bezoekers per jaar. Een en ander betekent uiteraard dat er massaal veel hotelkamers nodig zijn om al die toeristen te herbergen. Vandaag zijn er reeds ruim 100.000 hotelkamers voorradig en er wordt nog bijzonder druk gebouwd, vooral in het vijf- en viersterrensegment. Onder de bezochte hotels bleken vooral The Address, met zoals in zoveel hotels in Dubai, een succulente keuken en Hotel Armani, naast Milaan het tweede Armani Hotel, ontworpen door mode-icoon Giorgio Armani – naar verluidt heeft hij daar vier jaar aan gewerkt – dat 11 verdiepingen telt in het hoogste gebouw van de wereld, Burj Khalifa, absolute toppers. Eén van de beste manieren om een overzicht te krijgen van Dubai is ongetwijfeld via een helikoptervlucht, o.a. boven The Palm en The World, twee absoluut megalomane projecten in zee. Tijdens de vlucht krijg je ook een fraai zicht op het Atlantis Hotel, waar je als gast kunt slapen in een kamer met zicht op een stuk van het gigantische aquarium, waarin niet minder dan 65.000 zeedieren leven.

Opmerkelijke nieuwigheden

Onder de interessante nieuwigheden viel vooral Nikki Beach op. Daniela Weimann (sales manager): “De nieuwe club is onderdeel van een keten die in 1998 in Miami ontstond en die vandaag 14 beachclubs telt alsook vier (boetiek)hotels. Onze exclusieve resort en spa heeft o.a. een zwembad vanaf 21 jaar en onze slogan luidt niet voor niks: ‘Tell only your best friends’. Een privéstrand van 450m en alle watersporten staan hier ter beschikking.”

 Verbazing alom bij de bezoekers bij het binnenstappen van KidZania in de Dubai Mall. Het betreft een miniatuurstad waar kinderen beroepen van volwassenen kunnen naspelen, van tandarts tot brandweerman. Een interactief educatie- en amusementscentrum waar het jonge volkje een idee krijgt wat hen later als volwassene staat te wachten. Een grandioos idee als je het ons vraagt want in meer dan 60 gesimuleerde werkomgevingen kan je als kind opgaan in je droombaan. Natuurlijk is Dubai tevens een shoppingparadijs met The Dubai Mall als bling-bling-hoogtepunt met 1.200 winkels en outlets. Hier vind je absoluut zeker alles wat je al zolang zocht want er zijn maar eventjes 70 winkelcentra in Dubai. Tussen 2013 en 2016 werd drie jaar lang gebouwd aan Dubai Opera House, een schitterende cultuurtempel met een zaal van 1900 zitjes. Natuurliefhebbers worden helemaal gek in de Miracle en Butterfly Gardens en wie een fraai dagje aan zee wil liggen, laat zich naar La Mer brengen, een strandoase met tal van winkels, waar je tevens volop aan watersportactiviteiten kunt doen. Veel hotels hebben shuttlebussen die je naar deze bestemming brengen.

Grootste themapark van het Oosten

Met drie pretparken en een waterpark om u tegen te zeggen biedt het vrij recent geopende Dubai Park & Resorts alle waarborgen voor oeverloos vakantiepret. Legoland, Motiongate en Bollywood zijn ontegensprekelijk een aanwinst en doet de harten van jong en oud voorwaar sneller kloppen.

Legoland omvat 15.000 modellen, gemaakt van 60 miljoen Legosteentjes. In Motiongate komen drie legendarische filmstudio’s tot leven en in Bollywood kan je je fantasie uit- en beleven in spannende attracties en zinderende liveoptredens, gebaseerd om de grootste filmkrakers aller tijden.

De hoogste

Aan de bouw van Burj Khalifa werd op 21 september 2004 begonnen en op 21 juli 2007 nam deze immense wolkenkrabber van 828m de titel van ‘het hoogste gebouw van de wereld’ over van Taipei 101 in Taiwan. In deze mastodont is overigens ook ’s werelds hoogste restaurant gevestigd, meer bepaald At.Mosphere op de 22ste verdieping op 442m hoogte. In Jeddah (Saoedi-Arabië), wordt momenteel gewerkt aan de Jeddah Tower. Dit bouwwerk heeft vandaag een geplande hoogte van 1008 meter. In Dubai zijn ondertussen reeds stemmen opgegaan om een nog hogere toren op te richten. Dit zonder twijfel onder het eeuwigdurende motto voor Dubai: groot, groter, grootst.

Pegase megafamtrip

Dit artikel kwam tot stand n.a.v. de exclusieve mega famtrip van 8-13 december 2018. Alle foto’s en een volledig reisverslag leest u op de TM-Website.

Dubai Opera House: prima geschikt voor een originele groepsfoto.

Comments