Cruise

Dreigende wolken boven Alaska-seizoen

De vrees groeit dat er dit jaar geen cruises zullen kunnen plaatsvinden in Alaska. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de Canadese overheid niet staat te popelen om weer cruiseschepen in haar havens toe te laten. Ook een aantal kleinere gemeenschappen in Alaska vreest dat de toestroom van grote aantallen cruisepassagiers het onmogelijk maakt om de strikte sanitaire protocollen te handhaven.

Windstar Cruises heeft al aangekondigd Alaska deze zomer helemaal te schrappen. Andere rederijen twijfelen of ze wel degelijk deze regio zullen kunnen bezoeken. Canada bant tot eind deze maand alle cruiseschepen en het ziet ernaar uit dat het land het verbod zal verlengen, mogelijks tot na de zomer. Een dergelijke beslissing zet niet alleen een domper op Alaska, maar zou ook cruises in Canada/New England onmogelijk maken. Cruiseorganisaties in Canada beginnen hun pijlen meer en meer te richten op het najaar. Een aantal rederijen zouden dan alsnog cruises in het teken van de Indian Summer kunnen organiseren.

Intussen hebben op één na alle cruiseschepen die in Noord-Amerika varen op basis van hun sanitaire protocollen van de Centers of Disease Control and Prevention (CDC) een (voorlopig) groen licht gekregen. Dit is een eerste stap naar een heropstart. De volgende etappe wordt het inleggen van proefcruises, maar wanneer die zullen plaatsvinden is nog steeds niet duidelijk. Rederijen moeten deze aanvragen dertig dagen vóór de geplande datum indienen. De CDC heeft na afloop van de test zestig dagen om de resultaten te evalueren. Als we al deze zaken optellen, kan het makkelijk nog vier tot zes maanden duren vooraleer er in Noord-Amerika weer betalende vakantiegangers aan boord van een cruiseschip stappen. Het is niet uitgesloten dat de schepen eerder in de Caraïben dan in Alaska zullen varen. Bovendien is de vraag of dat vanuit de Verenigde Staten zal gebeuren of vanuit eilanden als Barbados, Martinique, Guadeloupe, de Dominicaanse Republiek of Aruba.

© foto Ketchikan Visitors Bureau

Comments