Analyse, Studiereis

Djerba met TUI

Met 40 om Djerba te gaan (her-)ontdekken

Dinsdag 12 december arriveerden ruim twintig reisagenten met hun partner terug in het koude en winterse België. Een groot contrast met de zomerse temperaturen (22°C!) waar ze vier dagen lang van konden genieten. De studiereis naar Djerba werd georganiseerd door TUI in samenwerking met de Toeristische Dienst van Tunesië (ONTT) en de hotelpartners TUI Magic Life Penelope Beach & Royal Garden Palace. Uitzonderlijk was dat de reisagenten een reiscompagnon mochten meenemen zodat ze samen konden genieten van een licht en evenwichtig programma op Djerba. Een excursie naar Houmt Souk, een galadiner in de Royal Garden Palace en een vijftal hotelbezoeken stonden op het programma. Met een azuurblauwe hemel, van ’s morgens tot ’s avonds zon en temperaturen die vaak met de 25 graden flirtten… de sfeer optimaal!

Zes vluchten per week vanuit België

TUI zet de komende zomer heel veel in op Djerba. Françoise Lambert, Product Manager Medium Haul & Product Flight Holidays voor TUI Benelux: “Het gaat om zes vluchten vanuit Brussel (2x), Charleroi (2 x combi NBE), Oostende (2 x combi NBE) en Luik (1 x enkel juli/augustus combi NBE). Dat zal nodig zijn, want het zomerseizoen is alvast heel goed gestart en de cijfers zien er reeds veelbelovend uit. De positieve commentaren van onze klanten die deze winter reeds op Djerba verbleven, doen de vraag naar de bestemming stijgen. Momenteel behoren TUI Blue Palm Beach Palace, de Seabel Club Rym Beach, de TUI Magic Life en de Royal Garden tot de best geboekte hotels.”

Djerba weer enorm populair

Iemand die reeds decennia lang als Service Delivery Manager van TUI Group in Tunesië en Djerba actief is, is Ellen Noorderhaven. Zij begeleidde de Belgische delegatie gedurende drie dagen en heeft, door haar jarenlange ervaring en verblijf in Tunesië, een goede kijk op de toeristische ontwikkelingen. Ellen: “Na de dubbele aanslag in Sousse en Tunis, intussen ruim twee jaar geleden, bleven de Belgen weg. Toch was het opvallend hoe goed de hotels bezet bleven want die werden massaal geboekt door Algerijnen en Tunesiërs zelf. De Tunesiërs zelf wilden het goede voorbeeld geven en tonen dat alles opnieuw veilig was. Dat was ook nodig want zo’n 400.000 mensen zijn afhankelijk van het toerisme en het toerisme is met zo’n 7 procent van het nationaal inkomen een belangrijke bron van inkomsten voor het Noord-Afrikaanse land.”

Aparte hotelquotering

Voor Elize Quicken (TUI Mol) en haar echtgenoot Vincent betekende het bezoek aan Djerba een primeur. “Als dappere Limburgers waagden we ons, ondanks alle ongetwijfeld goed bedoelde negatieve adviezen, er toch aan. We wisten niet goed waar we ons aan moesten verwachten. Ging het een typisch Afrikaanse ervaring zijn? Of toch eerder een Europa-vriendelijk avontuur? Het eerste wat ons bij aankomst opviel is dat, zowel binnen als buiten het resort, de tijd precies een paar jaar heeft stil gestaan. In de hotels is de impact iets minder groot, maar het wordt snel pijnlijk duidelijk dat deze regio, die normaal teert op het toerisme, er onderkomen bijligt. Jammer, want Djerba an sich is een eiland met wel wat verborgen schoonheden. De hotels variëren nogal en de quotering van bij ons komt niet helemaal overeen met die van Tunesië. Een marge van ongeveer een halve tot een hele ster is hier wel van toepassing. Van budgetvriendelijk tot neusje van de zalm, aan keuze geen gebrek. Voor ons gaat de voorkeur uit naar twee hotels: Royal Garden Palace en Radisson BLU.”

Grote verscheidenheid aan hotels

Voor Sandra Vanhoecke, Office Manager van TUI Zelzate, was het alweer een paar jaar geleden dat ze Djerba bezocht: “Naar mijn mening is Djerba er helemaal klaar voor om opnieuw de toeristen te ontvangen. De bevolking is oprecht vriendelijk en het personeel in de hotels doet er echt alles aan om het hun gasten naar hun zin te maken. De excursie uit de TUI Collection ‘Djerba Anders’ geeft een goed beeld van het eiland. Het restaurant, Dar Jelali, waar de heerlijke lunch ook genomen wordt tijdens deze excursie, biedt met zijn setting een echte meerwaarde. De hotels zijn stuk voor stuk prijs/kwaliteit aanraders. Mijn top 3: Palm Azur met aquapark voor families, TUI Blue voor koppels die adults only wensen en Radisson Blu voor koppels die luxe en rust zoeken.”

Authenticiteit gekoppeld aan Westerse gastvrijheid

Melanie Jacob van TUI Luik Gretry vond Djerba een bijzonder sympathieke bestemming met heel veel potentieel. “Vooral het feit dat er komende zomer ook vanuit Luik gevlogen wordt, geeft een extra boost voor onze klanten in de buurt van Luik. Djerba heeft nog de authenticiteit van een Afrikaans eiland en weet zich toch goed aan te passen aan de Westerse gasten.”

Wie, wat, waar?

Wanneer: 9-12 december
Begeleiding: Dieter Vanhauwaert en Françoise Lambert (TUI) en Asma Chelly Chennoufi (ONTT)
Deelnemers: Anne Dautzenberg (Selectair Loisirs Evasion, Namen), Stéphanie Drabs (Selectair Expert Travel, Gerpinnes), Laura Adloff (Gigatour Helios Voyages Vivegnis, Oupeye), Virginie Mahe (Gigatour Folies Voyages, Moeskroen), Mélanie Jacob (TUI Liège Gretry, Luik), Sandrine Doukas (Keller Tourisme, Namen), Claudia Amendola (Selectair Travel Partners, Zonhoven), Brigitte Santy (TUI Maldegem), Chantal Heirman (TUI Middelkerke), Yves Dethier (TUI Tienen), Sandra Van Hoecke (TUI Zelzate), Lindsey Migneau (Reizen De Craemer, Tielt), Elize Quicken (TUI Mol), Julien De Meyer (Avitour Suntrips Harelbeke), Marleine Van Der Ham (TUI Leuven), Cyntia Verluyten (Selectair Alk Reizen, Alken), Carla Ines Santos (Jet Express Jette) Nathalie Martens (Selectair Sfinx Reizen, Sint-Niklaas), Sanne Vliegen (Selectair White Sun, Lanaken) en Annelies Van Asbroeck (2Travel, Putte).
Verblijf: TUI Magic Life Penelope Beach (4*) en Royal Garden Palace (5*)

Mario De Wilde, senior reporter Travel Magazine

Comments