Bestemmingen

Denver – The Mile High City

Denver ligt exact op een hoogte van 1 mijl boven de zeespiegel, aan de oostzijde van de Rocky Mountains en in het centrale hart van de Verenigde Staten. Het is de hoofdstad van de staat Colorado en is door zijn grote jobaanbod, de vrijgevige en sportieve inwoners, het groene karakter en de 300 dagen zonneschijn één van de snelst groeiende steden van de Verenigde Staten.

Denver Beer Trail

Als echte Bourgondiërs zijn Belgen in Denver aan het goede adres. De progressieve, gastronomische beweging naar ‘fine dining’ heeft in deze hippe stad zijn weerklank gevonden. Voornamelijk in en rondom Larimer Square, de oudste ‘block’ van de stad, vind je verschillende James Beard Award-winnaars en -genomineerden achter de gerenoveerde Victoriaanse gevels. De chefs in Denver zetten volop in op organische ‘farm-to-table’-gerechten. Ook de buurt rondom Union Station, het beaux-arts uithangbord van de stad, is in recente jaren gerenoveerd en neemt deel aan de culinaire heropleving.

In geen enkele Amerikaanse stad kent men België zo goed als hier. Dat komt door de opkomst van talrijke ambachtelijke brouwerijcafés met brouwstijlen als ‘Belgian Blonde’, ‘Belgian Strong Pale Ale’, ‘Flemish Red’, ‘Lambic’ en ‘Tripel’. Er bestaat zelfs een brouwerij uit Fort Collins met de naam ‘New Belgium’. Het zuivere bronwater, de goedkope vastgoedprijzen, voordelige (belastings)voorschriften en de levensstijl van de Denverites zorgden aan het einde van de jaren ’90 voor een boom in het aantal microbrouwerijen. De hobbybrouwers genoten ook van de knowhow en de marketinginspanningen die de nabijgelegen Coors-brouwerij uit Boulder met hen deelde. Er wordt gezegd dat elke gemeenschap over zijn eigen brouwerij beschikt en je hoeft nooit verder dan 2,5 kilometer te lopen naar de dichtstbijzijnde (café)brouwerij.

Om het groeiende aantal ‘brewpubs’ in de kijker te zetten, werd de Denver Beer Trail opgezet. Het is geen vaste route of bepaalde kroegentocht, maar eerder een verzameling van de meer dan 100 cafés en brouwerijen die je kan bezoeken in het grootstedelijk gebied. Voornamelijk River North Art District (RiNo) vermengt stedelijke charme met industriële heropleving. Al zien de oude warenhuizen en fabrieken er in deze buurt soms wat schraal uit, toch schuilen er vele jazz bars, restaurants, kunstgalerijen, studio’s en brouwerijen in. Graffiti-artiesten worden betaald om de buurt op te kalfateren en momenteel is dit hipsterparadijs één van de duurste buurten van de stad.

Puur Denverse gastronomische aanraders

Brouwerijen, brewpubs en bars: Ratio, Bierstadt Lagerhaus, Great Divide Brewing Co., Mockery Brewing en Terminal Bar
Brunch & ontbijt: Snooze an A.M. Eatery, Sam’s No.3
Lunch & Diner: Otra Vez Cantina, Hearth & Dram, Tavernetta, Citizen Rail

Sport- en outdoorwalhalla

Denver is zeer goed vertegenwoordigd in de hoogste regionen van de professionele sportbeoefening. Liefst acht teams spelen in gigantische stadia en arena’s. Sports Authority at Mile Heigh, Pepsi Center en Coors Field bieden alles tezamen plaats aan bijna 150.000 toeschouwers en de sfeer is er fantastisch. Neem tijdens je vakantie of tijdens een vrij weekend dus zeker de tijd om een wedstrijd mee te pikken van o.a. de Denver Broncos (american football), Denver Nuggets (basketbal), Colorado Avalanche (ijshockey) of Colorado Rockies (honkbal).

De inwoners van de stad zijn zelf ook niet vies van een sportieve uitdaging. Ieder jaar in mei wordt de Colorado Colfax Marathon georganiseerd. Zoals de naam doet uitschijnen, loopt deze loopwedstijd over Colfax Avenue, die in oostwestelijke richting de metropool doorkruist en met zijn 42 kilometer één van de langste straten van de VS vormt. Laat dat nu net de lengte van een volledige marathon zijn! En er is meer, want in Confluence Park, waar de stromen van Cherry Creek en South Platte River samenkomen, kan je moedige kajakkers de golven zien trotseren op aangelegde watervallen.

Met vier Nationale Parken, elf Nationale bossen en uitstekende skigebieden in de buurt, geldt Denver als de toegangspoort voor de outdoor-fanaat. Je kan een inwoner van Denver herkennen aan de mountainbike of de kajak die vaak duurder is dan de auto waar die aan vasthangt. De stad was trouwens de eerste in de Verenigde Staten om een deelfietsenprogramma (B-Cycle) op te zetten en beschikt over meer dan 100 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden. Vele taxi’s zijn hybride, er zijn meer dan 200 parken in de stad, je treft er een groeiend aantal eco-vriendelijke ondernemingen aan en ook de internationale luchthaven van Denver is één van de groenste luchthavens ter wereld. Maar ook op andere gebieden is de stad ‘groen’. Colorado was in 2012 namelijk de eerste staat om marihuana te legaliseren. Het nummer ‘Rocky Mountain High’ van de in Colorado geboren John Denver kreeg er ineens een kleurrijke annotatie bij.

Red Rocks Amphitheatre

Tien mijl ten westen van de stad vind je een mythische plek die door U2 op de kaart werd gezet: Red Rocks Amphitheatre. Deze perfect akoestische en natuurlijke openluchtlocatie biedt plaats aan 9.500 personen tussen grote aardlagen van rode zandsteen. Het allereerste optreden vond plaats in 1906 en al was het één van de favoriete plekken voor artiesten om op te treden, toch bleef de locatie onbekend bij het grote publiek. Zelfs toen de Beatles er in 1964 optraden, was dit het enige niet-uitverkochte optreden van hun tour doorheen de States. De concertplaats werd pas echt beroemd toen U2 er in 1983 tijdens hun War Tour de live-opname registreerde van ‘U2 Live at Red Rocks: Under a Blood Red Sky’ en het gelijknamige live-album.

Meer weten?

Er is nog zoveel te vertellen over deze mooie en levendige stad aan de voet van de Rocky Mountains. Gelukkig heeft de toeristische dienst van de stad een allesomvattende website opgericht met álle nodige info: www.denver.org

Comments