Bestemmingen

De Schotse Hooglanden – Roadtrip-paradijs

Wildkamperen is er nog toegestaan en je valt van de ene groene wonderwereld in de andere. Een camperroadtrip naar Schotland biedt je alle vrijheid om gelukzalig aan het stuur langs lochs, glens, kastelen, ruïnes en whisky-distilleerderijen te reizen.

Mini-cruise

Vanuit IJmuiden vertrekken we met campervan Fernand, een 26-jarige Renault Trafic oldtimer, aan boord van ferrymaatschappij DFDS. Zij brengt haar overtocht vanuit naar Newcastle aan de man als een ‘mini-cruise’, maar dat is zeker niet gelogen. De beleving valt niet te vergelijken met een overzet tussen Calais/Duinkerke en Dover. De vakantie start onmiddellijk aan boord, waar je bij een stralende zon direct plaats kan nemen op het hoogste dek voor een frisse cocktail onder de Caribische klanken van de Sky Bar. Jouw klant kan dus gerust vroeger aan boord gaan om zijn of haar vakantie sneller te laten beginnen. Bij het inboeken van uw klanten kan u trouwens ineens de maaltijden aan boord reserveren – de North Sea Bistro beschikt over een upscale setting, maar het eten was niet van eenzelfde niveau. Voor een betere verhouding tussen prijs en kwaliteit, zouden we het diner- en ontbijtbuffet in de Exporer’s Kitchen aanraden. De overtocht duurt ongeveer 16 uur, al zijn er voldoende mogelijkheden om de tijd sneller te doen gaan: shoppen in de duty free winkels, spelen in het casino of de gameruimte, een filmpje meepikken in één van de kleine cinemazalen of genieten van live entertainment in één van de bars. Aan boord kan je best een internet voucher kopen, want anders surf je tegen een duur maritiem tarief! Aangezien DFDS een Deense firma is, zijn alle tijden aan boord in Centraal Europese Tijd (CET) aangekondigd.

Musea en architectuur in de grootste Schotse steden

Om Schotland in noordelijke richting – Hadrianus’ Muur voorbij – te bereiken, zijn er duidelijke keuzes voor een bezoek aan de twee belangrijkste steden. Zowel Glasgow als Edinburgh bieden uitstekende cultuurmogelijkheden die perfect harmoniseren na een deugddoende, actieve vakantie in de Highlands. Glasgow, de grootste, profileert zich als trendy stad, gehuld in art nouveau. Het Kelvingrove Art Gallery & Museum is werkelijk gigantisch in omvang. Het is gratis toegankelijk en huist kunst uit vele stromingen en tijden, wapens en schilden, design en mode, tot zelfs natuurgeschiedenis. Met een beetje geluk kan je zelfs een orgelconcert bijwonen, maar net omdat het een verzameling lijkt van verschillende musea in één en je verzadigd het gebouw verlaat, is een specifieke tentoonstelling beter aan te raden. Die vind je in het Riverside Museum, één van de meest indrukwekkende moderne gebouwen van Schotland dat tevens onderdak biedt aan alles wat met transport te maken heeft, waaronder fietsen, dubbeldekkers en oldtimers.


Hoofdstad Edinburgh is klassieker, met een Georgiaanse bouwstijl, en lijkt opgebouwd te zijn in lagen. Parkeren in de stad is af te raden, maar het uitgebreide openbaar vervoer met moderne dubbeldekkers, brengt je overal. Hier is vooral het National Museum of Scotland immens groot. Je vindt er exhibities over kunst, design en mode, maar ook over natuurlijke geschiedenis, over Schotse geschiedenis en archeologie en beschikt over een zeer mooi en uitgewerkt gedeelte en wetenschap en technologie.  Breng in de stad gerust een bezoekje aan Greyfriars Bobby, een hondje dat na de dood bij het graf van diens baasje bleef wachten en vervolgens van de stad zijn eigen standbeeld kreeg. Uiteraard kan het – toeristische – Edinburgh Castle niet ontbreken bij een bezoek aan de stad. Sinds 1861 klinkt van hieruit het schot van de one o’ clock gun  zodat schepen hun instrumenten juist kunnen zetten. Het kasteel is uitgegroeid tot één groot openluchtmuseum – het vertelt zijn eigen verhaal over de ingewikkelde Schotse geschiedenis met een tour langs de citadel, gevangenis, kapel en Schotse kroonjuwelen, maar het herbergt eveneens nevengebouwen, waaronder het National War Museum en een oorlogsmemorial, die met trots vertellen over de militaire geschiedenis van mens en machine.

Argyll & Bute

In het levendige dorpje Drymen, dat geldt als toegangspoort voor het oudste Nationaal Park van het land – Loch Lomond and the Trossachs – en waar vele wandelaars passeren die zich wagen aan de populaire meerdaagse wandeling van de West Highland Way, logeerden we op aanraden van niche-to BelcoTravel & Tours in het gezellige The Winnock en proefden we alvast van een overheerlijk Scottisch Breakfast met de licht-pikante haggis en een overheerlijke steak pie in The Clachan Inn. In Schotland zijn de waarden gastvrij en hun kookkunsten verrassend verfijnd en overheerlijk.

Via de mistige Rest and be Thankful Pass bereiken we Argyll & Bute county, de eerste regio waar we het genot van roadtrippen in Schotland voor het eerst ervaren. Het zijn zeker niet altijd de trekpleisters die van een vakantie een succes maken. Vaak hangt het af van het gevoel dat een moment kan opwekken, zo ook tijdens de vrije momenten langs talrijke prachtige omwegen of plaatsen, bv. langs de Loch Fyne Oyster Bar, aan de oevers van het gelijknamige meer, waar we we ons niet misleiden door de buitenkant en genieten van overheerlijke visgerechten in een fantastisch decor. Het statige Inveraray Castle & Gardens toont het voornaamste eigendom van de 13e hertog van Argyll en 27ste hoofd van de Campbell clan, met zijn impressionante wapenkamer en het Auchindrain township en openluchtmuseum toont het harde leven in de Hooglanden in de 16de eeuw. Wil je klant nog verder in het verleden reizen? Dan zal de ruïne van Dunadd Fort, de zetel van de oude koningen van Dalriada – het eerste Koninkrijk in deze contreien, zo’n 1500 jaar geleden – hen zeker interesseren. De route richting Oban is schitterend, langs eenzame baantjes en gekke bruggetjes bij een ondergaande zon…

Dramatisch Glen Coe

Via Castle Stalker, een pietluttig kasteeltje op een eenzaam eiland, bommelen we verder naar de vallei van de Coe-rivier. De regio rondom het stadje Glencoe ontvangt jaarlijks zo’n 1 miljoen bezoekers, waarvan 200.000 wandelaars. In het Glencoe Visitor Center krijg je in een fantastische introductie-film het verhaal van preservatie in het natuurgebied en het gruwelijke verhaal van het Glencoe Massacre van 13 februari 1692. Toen werden 38 onbewapende leden van de MacDonald clan afgemaakt omdat ze niet (op tijd!) een eed hadden afgelegd aan koning Willem III van Engeland. De dramatiek van het verhaal kan amper op tegen de wonderlijke uitzichten in de vallei. Met goed uitgestippelde paden waarop je edelherten en Schotse hooglanders tegenkomt, is het een walhalla voor wandelaars, nordic walkers, trekkers en fotografen – zelfs bij slecht weer. Uitgeregend na een lange wandeling en een bezoek aan de Three Sisters, is het een godsgeschenk om even in een hotel thuis te komen, bv. in het prachtige Isles of Glencoe.

Vroeg uit bed, want we willen een trein nemen vandaag. Gaat er al een belletje rinkelen? Zolang het niet het vertreksignaal is van The Jacobite, is het goed. De trein werd razend populair door zijn passage langs het Glenfinnan Viaduct in Harry Potter and the Chamber of Secrets. De “Zweinstein Express” rijdt tussen Fort William en Mallaig en heeft, behalve een HP-boetiekje, een eersteklascoupé die recht uit de film kan komen. Hoewel de meesten kiezen voor een retourtje, nemen wij vanuit Mallaig de ferry richting het Isle of Skye.

Naast Harry Potter, werden de regio’s rondom Glen Coe en Ben Nevis trouwens ook enorm geliefd door scènes in films als Braveheart, Trainspotting en Skyfall.

Isle of Skye

Tijdens een rondreis zal je vaak geconfronteerd worden met de geschiedenis van Schotland, over de Galliërs en de Vikingen, de onafhankelijkheidsstrijd, het clan-systeem, de oorlog tussen de Jacobieten en het Huis Hannover en de latere emigratie naar andere werelddelen. Er is geen museum in Schotland dat het zo goed uitlegt als Armadale Castle & Gardens. Het bewijst dat er op het Skye zoveel te doen is. Het eiland stond bij kenners al langer bekend als klimparadijs, maar is recent tot bucketlist-bestemming uitgegroeid bij vele actieve vakantiegangers. De Quillins, de Old Man of Storr, de Needle en Faerie Glen zijn ondertussen begrippen worden. De prachtige grillen van Moeder Aarde komen steeds tot hun recht, al doet een streep zonneschijn toch wonderen.

De mooiste botanische tuin van het land vind je bij Dunvegan Castle & Gardens, geliefd omwille van haar hortensia’s. Een ‘feeënvlag’, gemaakt uit zijde afkomstig uit Het Heilige Land zou hier sinds de 12de eeuw voor onoverwinnelijkheid in veldslagen gezorgd hebben. Dorst of goesting gekregen na al het wandelen en klimmen? Op het eiland zijn twee whisky-distilleerderijen te vinden, waarvan Talisker de bekendste is. Net als op het hele eiland, is het hier (commercieel) druk van jewelste. Op voorhand boeken is aangeraden indien je een toer wil maken.

North Coast 500

Heb je nog niet voldoende gehad aan alle kasteelruïnes, dan is het 13de eeuwse Eilean Donan Castle van de MacRae Clan, waar drie lochs elkaar ontmoeten, hét postkaartbeeld dat je op Schotland kan plakken. In het gezellige vissersstadje Plockton is het daarentegen duidelijk rustiger. Onze noordwaartse route stelt ons in staat om een onderdeel van de North Coast 500 aan te doen, het nieuwe paradepaardje van de toeristische dienst van Schotland. Op ons deel van de route – Wester Ross Trail, adembenemend! – passeren we prachtige bergpassen en -meertjes, rode heuvels en landtongen. De NC500 leidt tot Inverness, een hip stadje aan het imosante Loch Ness. Rondom het hippe Inverness zijn er twee belangrijke trekpleisters terug te vinden: Urquhart Castle (bewoond tussen 1250 en 1690) als slachtoffer van machtswisselingen in de vruchtbare regio en raids door de MacDonald clan en het Culloden battlefield, waar de jakobitische opstand op 16 april 1746 tot een abrupt einde kwam na een korte doch bloederige strijd die slechts een klein uur duurde. Het slagveld spreekt minder tot de verbeelding, maar het museum beeldt de opbouw naar de slag – aan beide kanten van het strijdtoneel – uitstekend uit!

Speyside en Blair Atholl

Speyside staat wijd en zijd bekend als de belangrijkste regio voor de productie van single malt Scottish whisky. Ongeveer 50 procent van Schotse whisky wordt hier geproduceerd, met de hoogste concentratie stokerijen in de regio. Een bezoek dient zich bijgevolg aan om bij te leren over deze goddelijke drank, al is er keuze te over. Op aanraden van een kenner, passeren we bij Glenfarclas, een onafhankelijk familiebedrijf dat, bewust, op kleinere schaal, kwaliteitsvolle whisky produceert. Ze volgen in grote lijnen de traditionele manieren van het distilleerproces.

Op de terugweg naar het zuiden, richting Edinburgh, passeren we tot slot langs de prachtige setting van de Blair Atholl, in het gelijknamige Blair Castle, met botanische tuin, doedelzakspelers en kerkje tussen superhoge sequoia’s, sparren en lorken. Tot op de dag van vandaag beschikt deze regio over haar eigen privé-leger, de Atholl Highlanders, benoemd in naam van de Britse Queen. Passeer zeker langs het enorm gezellige Pitlochry voor een bezoek aan een slijterij om voldoende spirits in te slaan voor de familie en vrienden thuis en voor een ijsje met Scottish tablet, een fudge-achtige lokale lekkernij!

Brexit

Al had het merendeel van haar inwoners het zo niet gewenst, zal ook Schotland zich moeten schaven naar de nieuwe wetten van Brexit. DFDS biedt op een bijzondere webpagina extra info over de gevolgen van Brexit (‘deal’ or ‘no deal’) voor haar reizigers inzake paspoorten & visa, de overgangsperiode tot december 2020, ziektekostenverzekering, internationaal rijbewijs en rijverzekering, etc. Zij verwachten langere wachtrijen voor vracht/commerciële doeleinden, al zouden toeristen hier weinig hinder van ondervinden. Controleer zeker ook de voorschriften en tips van gespecialiseerde touroperators, bv. BelcoTravel & Tours.

Kamperen

Wildkamperen is toegestaan in Schotland, maar daarnaast beschikt het land ook over talrijke en goed uitgeruste campings in iedere kwaliteitsklasse. Ze zijn eenvoudig terug te vinden via www.visitscotland.com (‘accommodaties’).

 

Comments