Bestemmingen

De Kust pakt uit met 7de editie Triënnale Beaufort

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zevende editie van Beaufort 21 voorgesteld. Curator Heidi Ballet selecteerde een mix van buiten- en binnenlandse kunstenaars die 20 kunstwerken realiseerden: twee in elke kustgemeente. Het programma wordt aangevuld met twee performances die zich uitstrekken langs de hele kustlijn.

“Beaufort positioneert de Kust als een cultuur-toeristische bestemming. We mikken op een breed publiek dat in het unieke decor van de Kust gratis kan genieten van kunst”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. De zevende editie van de Kunsttriënnale aan zee vindt plaats van 27 mei tot 7 november 2021.

Voor de nieuwe editie is gekozen om de bijzondere kwaliteiten van Beaufort te benadrukken: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn.

Beaufort 21 wil een ander perspectief bieden

Curator Heidi Ballet: “Ik ben blij dat ik een tweede keer Beaufort mag cureren en het werk van een groep interessante internationale kunstenaars naar de Belgische kust kan brengen. In Beaufort 21 gaan de werken in dialoog met de geschiedenis van de kust. Niet de geschiedenis zoals we die meestal kennen, door mensen gemaakt, maar de geschiedenis van natuurlijke processen die er zich hebben voltrokken. Hierin speelde niet de mens de hoofdrol maar paste hij zich slechts aan, zoals bij het verschuiven van de kustlijn of bij het verdwijnen van het eiland Testerep. Dit perspectief van bescheidenheid past in het tijdperk van klimaatcrisis en we zijn er ook mee vertrouwd geraakt in het afgelopen jaar. Daarnaast is er aandacht voor andere verborgen verhaallijnen, zoals wat verborgen ligt op de bodem van de zee, of voor stemmen die vroeger onderdrukt werden. De werken activeren hierdoor een collectief geweten dat op een onzichtbare manier deel uitmaakt van de identiteit, zodat we met andere ogen naar een gekende plek kunnen kijken.”

Permanente en tijdelijke kunstwerken

De artistieke selectie bestaat uit een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Acht kunstwerken zullen na de tentoonstelling blijven staan en het permanent Beeldenpark Beaufort uitbreiden. De Provincie West-Vlaanderen zet opnieuw de schouders onder dit uniek kunstproject. Het brede publiek kan coronaproof Beaufort ontdekken. Bezoekers kunnen gedurende een langere periode in de eigen bubbel de vele kunstwerken langs de Kust bezoeken.

Sabien Lahaye-Battheu: “Spreiding in tijd en ruimte is perfect toepasbaar voor de Triënnale aan zee. Iedereen doet mee: we zijn bijzonder blij dat alle kustgemeenten dit keer deelnemen, ook Blankenberge. Beaufort is een belangrijk initiatief om het toeristisch imago van de hele Kust te ondersteunen en te stimuleren. De Triënnale aan zee onderscheidt zich door de unieke beleving: kunst in het decor van de Kust en de zee.”

Bart Tommelein, burgemeester Oostende: “Kunst beweegt de wereld, het zet aan tot denken. De kustbeeldenroute Beaufort combineert dit met een deugddoende wandeling in de zeelucht, een boost voor onze mentale gezondheid. De Triënnale is dan ook een krachtig artistiek concept. Ze plaatst onze steden en gemeenten internationaal in de kijker en laat de bezoeker deze regio ontdekken zoals nooit voorheen.”

Meer dan Beaufort 21

Voor fietsers en wandelaars zijn trajecten uitgetekend langs de vele kunstwerken aan zee. Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer: “De Triënnale Beaufort, Triënnale Brugge, de Triënnale Kortrijk en het Kunstenfestival Watou plaatsen West-Vlaanderen in 2021 stevig op de internationale kaart van de hedendaagse kunst. Westtoer werkt met deze partners vooral samen op het vlak van communicatie. Toerisme Vlaanderen zorgt voor internationale promotie.”

Meer info: www.beaufort21.be

TM senior writer Yves Slabbinck

 

De Panne: Laure Prouvost (FR) – Michael Rakowitz (USA)

Koksijde-Oostduinkerke: Els Dietvorst (BE) – Heidi Voet (BE)

Nieuwpoort: Goshka Macuga (PL) – Maarten Vanden Eynde (BE)

Middelkerke-Westende (foto links): Oliver Laric (AT) – Raphaela Vogel (DE)

Oostende: Rosa Barba (IT) – Monokino(BE)

Bredene: Rossella Biscotti (IT) – Nicolás Lamas (PE)

De Haan: Maen Florin (BE) – Jimmie Durham (US)

Blankenberge: Marguerite Humeau (FR) – Timur Si-Qin (DE)

Zeebrugge: Sammy Baloji (DRC) in samenwerking met In Flanders Fields Museum – Adrián Villar Rojas (AR) in samenwerking met Triënnale Brugge

Knokke-Heist: Jeremy Deller (UK) – Ruben Bellinkx (BE)

Performances: Ari Benjamin Meyers (US) met Die Verdammte Spielerei (BE) – Saâdane Afif (FR)

Nel Aerts (B) en Gert Verhoeven (B) slaan voor Beaufort 2021 de handen in elkaar en brengen nieuw werk dat in de zomer van 2021 vorm zal krijgen

 

 

 

Comments