Studiereis

De Gouden Rivier: op het ritme van de Douro met All Ways Cruises

In de vallei van de Douro is het sereen cruisen tussen wijn- en olijfgaarden. Het groene landschap aan de banken van ‘de gouden rivier’ etaleert rust en ruigheid tegelijk. De omgeving is een tikkeltje mysterieus, zeker wanneer de mistbanken de rijpende druiven omsluieren bij het krieken van de dag.

Sereen

Een riviercruise is een zeer ontspannen manier van reizen. Het schip vaart op een rustig tempo de rivier af, zodat er voldoende tijd is om te genieten van de landschappen rondom. Vanop het water bekijk je het land op een andere manier. Je aanschouwt alles, letterlijk, vanuit een ander standpunt. Ook aan het culinaire aspect wordt aan boord veel aandacht besteed. De maaltijden en buffetten zijn erg verzorgd en de service is goed. Er is een kleine fitnessruimte aan boord en er is ook een sparuimte waar je een verzorging kan boeken. Zonnen en een zwemmen kan boven op het zonnedek. ’s Avonds kan je aan boord genieten van een drankje in de bar met live muziek

Onze riviercruise was aan boord van de MS Douro Serenity, de perfecte naam voor het elegante en moderne zwarte schip. In 2020 maakt de Serenity plaats voor de MS Queen Isabel, een schip dat beschikt over dezelfde uitstekende faciliteiten. De Queen Isabel is een stijlvol schip met een tijdloze schoonheid dat qua grandeur niet moet onderdoen voor de waterloop waarin zij navigeert. De landschappen langs de Douro zijn een lust voor het oog, en wijnliefhebbers kunnen zich vergapen aan de fantastische omgeving met tal van wijndomeinen. Aan boord van het schip worden verschillende lezingen over de Douro- en portwijnen gegeven met proeverij, om zo de terroir nog beter te leren kennen.

Programma voor fijnproevers

De riviercruise biedt een gevarieerd programma aan, met goed geregelde excursies. Porto is de inscheephaven, met een prachtige locatie aan de promenade van Vila Nova de Gaia, waar ook de meeste porthuizen gelegen zijn. Wanneer de avond valt heb je een prachtig zicht op de verlichte stad, met recht voor je de Ponte Luis I, die Nova de Gaia met Porto verbindt. Portwijnliefhebbers kunnen de ene ‘cave’ na de andere bezoeken, en cultuurliefhebbers of shoppers kunnen het centrum van Porto verkennen. Voor een typische Portugese maaltijd, een snelle hap of uitgebreid tafelen, kan je in Porto overal terecht.

Het schip houdt halt aan de grens met Spanje. Van daaruit kan je klant een bezoek brengen aan het charmante vestingdorpje: Castelo Rodrigo. Het ligt nog steeds in Portugal, maar op een steenworp van Spanje. Het gebied werd vaak betwist in het verleden, daarom ligt het hoog en heb je vanop het kasteel een panorama over de omgeving.

De excursie in het oosten van Spanje brengt je klant naar Salamanca. De derde oudste universiteitsstad ter wereld is nog steeds een belangrijk kenniscentrum. De stad en de universiteit staan ook bekend om zijn kikkers: De legende gaat als volgt: wanneer studenten voor het eerst aankomen op de vermaarde universiteit van Salamanca, moeten ze de kleine kikker zien te spotten die in de rijkelijk versierde stenen gevel van het hoofdgebouw van de universiteit is uitgehouwen is. Slagen ze hierin? Dan zullen ze ook slagen voor al hun examens. Verder kan je in Salamanca de twee grootse kathedralen bezoeken, en de majestueuze Plaza Mayor. Een van de kathedralen heeft na renovatie ook hedendaagse toevoegingen uit steen gehouwen, oud en nieuw in een harmonieus geheel: laat je klant zoeken naar de astrounaut en de aap met het ijsje. Zowel Castelo Rodrigo en Salamanca zijn minder bekende parels. De reiziger laat deze plaatsen nog vaak links liggen, maar in het kader van een riviercruise zijn ze vlot bereikbaar en passen ze perfect in het plaatje.

Een excursie naar Lamego, een van de oudste steden van de Douro-vallei, mag niet ontbreken. De 12e-eeuwse Nossa Senhora de Remédios is een bedevaartkerk die met zijn meer dan 600-treden ernaartoe een serieuze beklimming vraagt. Na het bezoek volgt een introductie in Douro-wijnen op het wijndomein met aansluitend diner.

Er zijn nog meer excursies voorzien zoals een bezoek aan het Paleis van Matheus, en de stad Porto zelf.

Praktisch

Dit artikel kwam tot stand naar aanleiding van een studiereis met All Ways Cruises van 16 tot 20 april. All Ways viert in 2020 zijn dertigste verjaardag, er zijn enkele feestelijke jubileumcruises voorzien ter ere van de verjaardag. Er zijn vertrekken van april tot en met november 2020, de reisduur is 8d/7n. De geplande vertrekken zitten voor 2020 bijna vol, data en prijzen voor 2021 zijn op heden nog niet bekend. Vluchten met Brussels Airlines BRU-OPO-BRU. Een verlening Lissabon is mogelijk, met terugvlucht vanuit LIS.

Comments