Column

D&D-column #2

In deze reeks vertellen België’s bekendste ontdekkingsreiziger, Dixie Dansercoer, en de welbekende Sales, Davy Van Acker, over de troeven van Hapag-Lloyd’s expeditie-cruises. Tijdens een eerste en ruige tocht nemen ze u mee naar Antarctica!

Kalaallit Nunaat, “Land van de Groenlanders”

Slechts 5u30 vliegtijd scheidt ons van  het dichtbevolkte Europese vasteland tot het meest noordelijke gebied van de Europese Unie. Weg wifi, weg bereikbaarheid en weg eeuwige drukte; een detoxkuur van onze maatschappij.

Een diepblauwe noordelijke watermassa, gevuld met drijfijs dat scherp oplicht uit het blauwe rimpellaken van de oceaan, met besneeuwde kustlijnen en bergen die ogen als een onmetelijke slagroomtaart. Ergens daar tussenin ligt ons expeditieschip ons op te wachten…

De tenders brengen ons aan boord en onder begeleiding van de krakende gletsjers voert het schip ons langs de wateren van Kalaallit Nunaat, “Land van de Groenlanders”, wat met slechts 60.000 inwoners het dunbevolktste afhankelijke land ter wereld is.

Behalve het verorberen van wat de zee te bieden heeft, het groeten van de Inuit en de hopeloze zoektocht naar een iglo, waren het vooral de lezingen van de lectoren die ons heel wat inzicht gaven. “Deze oceaan ter hoogte van Groenland, is de warmtewisselaar van de wereld. Hier bepaalt de temperatuur van het water de kracht van onze winden, de rijkdom van onze visgronden en zelfs de zuiverheid van onze lucht.”

We ervaren Groenland als een indrukwekkende ijswoestijn, echter verscholen in de schaduw van het ijs herbergt  zich een grandioos en inspirerend landschap met steile bergen, diepe fjorden en weelderig begroeide valleien. Tot op heden leven er nog veel Inuit volgens oeroude leefgewoonten in kleine, geïsoleerde nederzettingen langs de kust. Tradities die in stand worden gehouden, ook al kunnen die in de toekomst snel veranderen. Vandaag is Groenland nog puur, een begrip dat we in onze maatschappij niet meer kennen tenzij we het over chocolade hebben.

Dixie: “Ikzelf zal de reis INS2116 met de HANSEATIC inspiration mede begeleiden. Gedurende deze reis van 14 dagen sta ik jullie klanten bij tot het ultiem ervaren van het Arctische gebied.”

Op 6 juli 2021 gaat de Arctische Expeditie van Goose Bay in Canada langs Labrador, de legendarische Hudson Strait, Monumental Island, de Westkust van Groenland met de fjorden en Qeqertarsuaq, Ilulissat, Disko Bay, Sisimiut, om te eindigen in Kangerlussuaq (route INS2116). Te boeken bij onze partners.

 

Comments