Analyse

Davidsfonds: Reizen in/van de toekomst

Davidsfonds Cultuurreizen bestaat dit jaar precies 15 jaar en dat wordt gevierd met allerlei festiviteiten. In juni 2003 verscheen de eerste reisbrochure van Davidsfonds Cultuurreizen en op 19 december 2003 vertrok de eerste Davidsfonds Cultuurreis. Afgelopen zaterdag was er in Mechelen een culturele verwendag voor reizigers met in ’t Arsenaal eveneens een boeiend debat over de toekomst van het reizen en de lancering ’nieuwe missie Davidsfonds vzw’. Ondanks het prachtig nazomerweertje was er behoorlijk wat belangstelling voor dit debat.

Familievakantie naar Mars of VR-bril?

Het evenement was uitsluitend te bezoeken op uitnodiging en was bestemd voor reisleiders en docenten, reizigers en cursisten en kreeg het thema mee: ‘Familievakantie naar Mars of een VR-bril op je neus?’ De introductie gebeurde door Vincent Nijs van Toerisme Vlaanderen terwijl het panel bestond uit Peter De Wilde (directeur Toerisme Vlaanderen), Rudi Peeters (CIO KBC Group), Anne-Marie Van Broeck (antropologe en docent master Toerisme aan KU Leuven), Paul Peeters (Associate Professor Sustainable Transport and Tourism Breda University of Applied Science) en Johan Smeuninx, directeur Davidsfonds Cultuurreizen. Moderator van dienst was Robrecht Willaert, hoofdredacteur Travel Magazine.

Peter De Wilde: “Vlaanderen weet veel mensen te raken.”

Peter De Wilde

Peter De Wilde is administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen, president van de European Travel Commission en nationaal voorzitter van Davidsfonds. Peter De Wilde: “Slow en duurzaam toerisme is zeker mogelijk. Het komt eropaan om de moderne toerist te ontzorgen. Dat kunnen we doen door in te zetten op logistieke oplossingen; reizigers kansen bieden om ervaringen te kunnen opdoen die hen raken, begeesteren. Op dat vlak heeft Vlaanderen veel te bieden. Onze regio herbergt tal van plekken en gelegenheden die mensen echt kunnen raken, inspireren, veranderen. Het is onze taak om daar zorgvuldig naar te graven. We moeten de tijd nemen om die kennis te verwerven, ons historisch besef aan te scherpen en daar waarde aan te verbinden.”

Rudi Peeters: “Optimistisch dankzij kinderen.”

Rudi Peeters (CIO KBC Group) maakt zich hoegenaamd geen zorgen over de toekomst van de reisindustrie. De man is bioloog van opleiding en heeft meer dan 30 jaar business ervaring in diverse domeinen van marketing tot informatica. Rudi Peeters: “Als ik zelf zie hoe mijn eigen kinderen telkens zorgeloos op reis vertrekken, dan hoeft enige vorm van negativisme niet. Integendeel: de jeugd weet zelf maar al te goed wat en waar de zogenaamde toeristenvallen zijn. Die willen bewust op zoek gaan naar plekken die door weinigen bekend zijn. Bij KBC heb ik het concept blockchainpiloten en toepassingen geïntroduceerd. Ik zie voor die technologie en innovatie ook veel mogelijkheden in de toerismewereld.”

Anne-Marie Van Broeck: “Bewustwording voor alle partijen.”

Anne-Marie Van Broeck is antropologe en doceert aan de KU Leuven binnen de Master in Toerisme. “Zoals de vooruitzichten aantonen, zal het toerisme blijven groeien, wat dus een aantal uitdagingen met zich mee brengt. Zo is toerisme immers ook een sociale activiteit, waarbij verschillende mensen – met verschillende nationaliteiten en dus ook culturen – vertoeven in, en gebruik maken van dezelfde plaatsen en infrastructuur. Er moet dus dringend gezocht worden naar een bewustzijn en verantwoordelijkheid bij alle partijen om een nieuw evenwicht te zoeken, waarbij de noden en vrijheden niet alleen van de toeristen maar ook van de lokale bevolking gerespecteerd worden, naar een overleg over wat al dan niet toegankelijk moet zijn/is, ‘geshared” kan worden, of hoe dit respectvol kan… In dergelijke context kan er in de toekomst terug/meer ruimte zijn voor echte ontmoetingen tijdens het reizen.”

Paul Peeters: “Verder weg is niet altijd beter.”

Paul Peeters is hoogleraar bij het Centre for Sustainability, Tourism & Transport (CSTT) van de Breda University of Applied Sciences. Paul: “De afgelopen halve eeuw zijn we steeds verder gaan reizen. De opkomst van het goedkope vliegen is een belangrijke oorzaak. Maar het snel toenemende gebruik van vliegtuigen leidt ook tot een ernstig conflict met de Parijse klimaatafspraken. In een klimaatvriendelijke toekomst zullen we wereldwijd wel vier keer zoveel gaan reizen maar wordt vliegen veel duurder en gaan we vaker per snelle trein, bus of auto. De gemiddelde afstand blijft ongeveer gelijk. Dat is niet erg, want reizigers ontdekken dat verder weg lang niet altijd beter is. Men herontdekt de beleving van het relatief ‘langzame’ reizen per trein, en de waarde van de eigen omgeving. Een verre reis wordt duur en zeldzaam maar daardoor een echt bijzondere beleving.”

Johan Smeuninx: “Aandacht voor lokale cultuur en leefomstandigheden.”

Johan Smeuninx

Johan Smeuninx is sinds 2013 directeur van Davidsfonds Cultuurreizen en verantwoordelijk voor het algemeen beleid (aanbod, reisleiding, partnerschappen, de relaties met de logistieke partner Omnia Travel…). Johan Smeuninx: “Davidsfonds Cultuurreizen gaat al jaren voor duurzaamheid. Het transport van onze reizen wordt gecompenseerd via CO2logic, een onafhankelijke adviesorganisatie die gespecialiseerd is in de berekening, vermindering en compensatie van CO2-uitstoot. Zo steunt de reiziger het Saving Trees-project in Oeganda, dat de toegang tot technologisch performantere houtstoven verbetert. Daarnaast heeft elke reisbegeleider aandacht voor de lokale cultuur en leefomgeving en plaatst hij/zij het culturele erfgoed in die context. Op die manier respecteert Davidsfonds Cultuurreizen de mondiale ethische code voor toerisme van de Verenigde Naties (UNWTO).”

Comments