Cruise

Cruiseverbod in Canada onaanvaardbaar voor Alaska

Leden van het Amerikaanse congres noemen de beslissing van Canada om cruises te verbieden tot en met februari 2022 onaanvaardbaar. In een mededeling stellen onder meer parlementairen uit de staat Alaska dat ze beter hadden verwacht van hun Canadese bondgenoot en ze niet begrijpen dat het land die beslissing heeft genomen zonder enig overleg met de Verenigde Staten. Ze willen Canada ervan overtuigen de wet aan te passen zodat de cruise-industrie in Alaska deze zomer haar activiteiten kan hervatten.

Zolang de schepen geen Canadese havens kunnen aanlopen, zijn cruises naar Alaska zo goed als onmogelijk. Dit heeft deels te maken met de afstand tussen de Amerikaanse vertrekhavens en de meest zuidelijke bestemmingen in Alaska. Om die te bereiken, moeten de schepen door de Canadese provincie British Columbia varen. Ook Yukon Territory, populair op sommige landprogramma’s, maakt deel uit van Canada.

Daarnaast is er de Passenger Vessel Service Act uit 1886, ook wel Jones Act genoemd. Deze cabotagewet stelt dat onder meer schepen die niet onder een Amerikaanse vlag varen, geen returncruises vanuit de Verenigde Staten kunnen inleggen zonder een buitenlandse bestemming aan te lopen. Op enkele uitzonderingen na varen alle cruiseschepen onder goedkope vlagstaten als Panama, Bermuda of de Bahama’s.

Het valt op dat cruiserederijen hun zomerseizoen in Alaska van de websites hebben gehaald, maar die eigenlijk nog niet hebben geschrapt. Zij hopen alsnog op een oplossing. Canada zou gedeeltelijk op haar stappen kunnen terugkomen. De Verenigde Staten van hun kant zouden bijvoorbeeld de cabotagewet tijdelijk kunnen opschorten voor cruiseschepen. Vooral voor die laatste optie lijken cruiserederijen politieke steun te zoeken.

© foto Seabourn / Haley Plotkin

Comments