Analyse, Cruise

Cruisetrafiek na ingestorte brug Genua

De instorting van de Morandi-brug op de A10-autosnelweg in Italië die het leven kostte aan 43 personen, heeft weinig of geen invloed op het cruiseverkeer vanuit Genua. Alle schepen van MSC Cruises vertrokken afgelopen weekend normaal. Met de MSC Opera, MSC Divina, MSC Fantasia en MSC Seaview varen deze zomer elk weekend vier schepen van de maatschappij vanuit Genua. Wel heeft de rederij de inschepende passagiers aangeraden extra reistijd in te plannen omdat de onderbreking van de A10 voor extra verkeer en files kan zorgen op de alternatieve wegen.

MSC Seaview © MSC

Volgens Patrick Pourbaix, algemeen directeur MSC Cruises België, Luxemburg en Frankrijk, was het eerste weekend een test en is alles alvast zonder problemen verlopen. “Binnen de 48 uur na het ongeval hadden we extra informatie online gezet op onze website en op MSC Connect voor de reisagenten. Daarin vroegen we de individuele reizigers om twee uur extra te voorzien. We sluiten niet uit dat er na de zomervakantie meer verkeersproblemen zullen zijn als het zakenverkeer opnieuw toeneemt. Indien nodig zullen we onze informatie aanpassen. Voor onze transfers vanuit de luchthavens van Genua en Nice voorzien we al extra tijd omdat verkeersproblemen altijd mogelijk zijn. Zo vertrekken de MSC-transfers vanuit Nice op de middag.”

MSC Cruises heeft haar hoofdzetel in Genua en heel wat medewerkers komen uit de stad en de directe omgeving. De rederij heeft dan ook een nauwe band met Genua, benadrukt Pourbaix. “Gelukkig waren geen MSC-medewerkers rechtstreeks betrokken bij het ongeval. Niettemin zijn we diep geraakt en leven we mee met de inwoners.”

Ook Costa Cruises ondervindt geen problemen van het ongeval. In een korte reactie zegt de rederij dat alle afvaarten vanuit Savona volgens het boekje verlopen. De woordvoerder wijst er wel op dat de reizigers op de weg richting Savona hinder kunnen ondervinden. Ook voor de Costa-afvaarten zijn er namelijk transfers vanuit de luchthavens van Genua en Nice.

Costa Cruises concentreert op dit ogenblik alle afvaarten in Savona. De rederij heeft wel kantoren in Genua en kondigde eerder dit jaar aan dat ze vanaf maart 2019 opnieuw cruises zal inleggen met de Costa Fortuna vanuit Genua. Daarbij aansluitend wil de maatschappij in de nabije toekomst in de Noord-Italiaanse haven ook een nieuwe terminal bouwen.

Stazioni Marittima di Genova is een van de drukste inscheephavens in Italië.  Volgens cijfers van de Italiaanse overheid bezochten in 2017 zo’n 915.000 cruisepassagiers en 208 schepen de Noord-Italiaanse haven. Voor 2018 voorspelde het Risposte Turismo een lichte groei tot 920.000 passagiers.  Hieronder vallen zowel de passagiers die inschepen als zij die in transit zitten in Genua. Ook deze laatste passagiers ondervinden geen hinder van de onderbroken snelwegbrug. De excursieprogramma’s omvatten vooral uitstappen in Genua zelf en richting Portofino en Cinque Terre die ten oosten van de havenstad liggen. Dezelfde excursies vanuit Savona moeten echter wel Genua passeren en kunnen vastzitten in het verkeer.

Patrick Parez, senior cruise editor Travel Magazine

Comments