Cruise

Cruisesector droomt van 40 miljoen passagiers

Na het recordjaar 2019 zakte het aantal cruisepassagiers in 2020 van bijna 30 miljoen tot nog geen 6 miljoen. Voor dit jaar hoopt de sector op 6,5 tot 7 miljoen gasten. Dat is maandag gezegd op de Seatrade Cruise Global in Miami. Tegen het einde van dit jaar zal circa 75 procent van de capaciteit weer operationeel zijn. Dit is zeer hoopgevend voor 2022. Niettemin verwacht de sector dat ze de Covid-crisis ten vroegste in 2023 helemaal overwonnen zal hebben.

Voor de daaropvolgende jaren verwacht de sector opnieuw forse groeicijfers. Volgend jaar komen zo’n 30 nieuwe cruiseschepen in de vaart, goed voor 50.000 extra bedden. Op jaarbasis komt dit neer op een capaciteitsgroei van 2,5 miljoen passagiers. In het licht van de huidige bouworders breidt de cruisevloot tegen 2027 uit met maar liefst 100 nieuwe vaartuigen. De cruise-industrie droomt bijgevolg al van passagiersaantallen van 40 tot 45 miljoen per jaar tegen het einde van dit decennium.

Tegelijk zegt de sector dat de tijd rijp is om opnieuw te cruisen. De rederijen en havens hebben heel strikte protocollen uitgewerkt en wisten de infecties tot een absoluut minimum te houden. Volgens Hernan Zini, VP Worldwide Port Operations bij de Royal Caribbean Group, testten op een half miljoen passagiers amper 150 passagiers positief. De meeste onder hen vertoonden bovendien geen ziektesymptomen. ”De cruise-industrie staat er weer en de protocollen bewijzen hun succes. Het is tijd om te praten met bestemmingen die nog niet open zijn.”

Maar tegelijk weerklonk op de Seatrade Cruise Global een oproep voor uniforme protocollen, niet alleen vanuit de rederijen maar ook op de bestemmingen. Volgens Emre Sayin, de CEO van Global Ports Holding, de grootste uitbater van cruisehavens in de wereld, is er geen veiliger manier om te reizen. “De toekomst ziet er rooskleurig uit en we moeten investeren in de sector.” Meerdere havens bouwen nieuwe terminals en kaden om meer (grote) schepen te kunnen ontvangen. Maar er is nood aan extra cruisebestemmingen, want de sector moet in de toekomst duurzaam kunnen groeien en overtoerisme op de bestemmingen vermijden.

© foto PortMiami Miami-Dade County

Comments