Cruise

Cruiserederijen vrezen voor liquiditeitsprobleem

Een cashflowprobleem loert om de hoek voor de drie grote beursgenoteerde cruiserederijen Carnival Corporation, Norwegian Cruise Line Holdings en Royal Caribbean Cruises. De drie hebben bij kredietinstellingen de voorbije dagen overbruggingskredieten aangevraagd om de volgende maanden niet in de problemen te komen. En dat heeft uiteraard te maken met de coronacrisis. De schepen liggen tegen de kade en gasten annuleren hun afvaarten, maar de maatschappijen zitten wel met afbetalingen voor hun schepen, werkings- en personeelskosten. Door de sluiting van de luchthavens kunnen ze bovendien de bemanningen niet naar huis sturen.

De Carnival Corporation heeft aangekondigd 3 miljard USD te lenen voor een periode van 6 maanden om haar financiële verplichtingen na te komen. Norwegian Cruise Line Holdings heeft bij twee kredietinstellingen ruim 1,5 miljard USD geleend, respectievelijk terug te betalen tegen maart 2021 en januari 2024. Volgens NCLH gaat het om een voorzorgsmaatregel om de cashpositie van het bedrijf te versterken in het licht van de onzekere tijden ten gevolge van het coronavirus. Royal Caribbean Cruises kondigt voor 2020 en 2021 besparingen en een schuldherschikking aan. Op die manier wil de groep dit jaar 1,7 miljard aan liquide middelen vrijmaken om de werkingskosten te kunnen betalen tijdens de coronacrisis en het opliggen van de schepen. “Dit zijn uitzonderlijke tijden en we nemen deze stappen uit voorzorgsmaatregel,” stelt CEO Richard Fain.

De volle impact van de schade voor de rederijen zal pas duidelijk worden eenmaal er licht verschijnt aan het einde van de coronatunnel. De Carnival Corporation heeft alvast meegedeeld dat ze verwacht haar boekjaar dat eindigt op 30 november met verlies af te sluiten. Dit wordt dan meteen het eerste jaar met verlies sinds Carnival in 1987 naar de beurs trok. Daarnaast is de kans groot dat de rederijen zullen proberen hun nieuwbouwprogramma’s verder in de tijd te spreiden.

© foto Port Canaveral

Comments