Cruise

Cruiserederijen onderzoeken vaccinplicht

Cruiserederijen onderzoeken of ze de opvarenden kunnen verplichten zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Frank Del Rio, CEO van Norwegian Cruise Line Holdings is alvast van plan om alle bemanningsleden te verplichten zich te laten inenten tegen het coronavirus. Juristen onderzoeken of de maatschappij die verplichting ook aan passagiers kan opleggen. Een dergelijke maatregel zou volgens de rederij een vertrouwen opbouwen dat het veilig is om op cruise te vertrekken.

De cruise-sector is niet de enige die een dergelijke maatregel overweegt. Ook in andere sectoren in de toeristische industrie gaan stemmen op om een algemene inentingsverplichting in te voeren. Een aantal luchtvaartmaatschappijen hebben al laten weten dat ze passagiers een immuniteitskaart willen laten voorleggen waaruit blijkt dat ze zijn ingeënt of voorheen het Covid 19-virus hebben gehad en bijgevolg immuun zijn.

Een verplichte inenting is niet nieuw. In ons land is vaccinatie tegen polio voor iedereen verplicht. Andere vaccins zijn alleen verplicht wanneer werknemers zijn blootgesteld aan specifieke risico’s. Voor een aantal landen in Zuid-Amerika moeten reizigers zich bijvoorbeeld verplicht laten inenten tegen gele koorts. De vraag is of een dergelijke verplichting er (op termijn) ook komt voor Covid-19 en of de cruiserederijen juridisch het recht hebben om een vaccinatie te eisen van haar werknemers en gasten. In ons land kunnen bedrijven hun werknemers alvast niet verplichten zich te laten inspuiten tegen het Covid-virus. In de Verenigde Staten zou het volgens arbeidsjuristen wel kunnen voor werknemers. Of bedrijven die lijn ook kunnen doortrekken naar bezoekers is helemaal niet duidelijk.

© foto CDC-Unsplash

Comments