Cruise

Cruisen naar het wrak van de Titanic

OceanGate Expeditions organiseert vanaf mei 2021 een wekelijkse cruise naar de site waar de Titanic in 1912 is gezonken inclusief een excursie naar het wrak van de liner met een mini-onderzeeër voor vijf personen. Het bedrijf biedt deze reis vanuit St. John’s in Newfoundland tussen mei en september wekelijks aan. Per duik zullen drie passagiers meereizen in de onderzeeër. De tocht naar het wrak en de exploratie rond het schip zal zes tot acht uur in beslag nemen. De duik zelf tot op een diepte van ruim 4.000 meter duurt circa 90 minuten. Tijdens de tocht worden de passagiers beschouwd als wetenschappers en moeten ze meehelpen met de waarnemingen. Volgens de onderneming liggen de brokstukken van het schip intussen verspreid over een oppervlakte van 25 vierkante zeemijl.

Initiatiefnemer van OceanGate Expeditions is Stockton Rush die zijn vermogen vergaarde via investeringsprojecten en risicokapitaal, werkte voor Boeing en een diploma in aerospace engineering heeft. Hij loopt al jaren met het project rond. Zowel de onderzeeër als het ‘moederschip’ werden de voorbije jaren getest in de Bahama’s. Rush is trouwens van plan om de vloot uit te breiden naar drie kleine onderzoeksschepen. Het bedrijf organiseerde al eerder duikcruises in de Bahama’s en langs de Amerikaanse kusten. Hij heeft onder meer plannen voor cruises naar wrakken voor de kust van Kroatië, naar voormalige U-boten uit de Tweede Wereldoorlog voor de kusten van New York en New Jersey en gezonken oorlogsschepen in de Koraalzee in Australië.

Als alles volgens plan verloopt, zullen de deelnemers alvast de eerste gasten in 15 jaar zijn die duiken naar het wrak van de Titanic. De avonturiers moeten er wel een flink bedrag voor ophoesten. Een ticket voor de achtdaagse cruise kost 125.000 USD. Meer info op oceangateexpeditions.com.

© foto OceanGate Expeditions

Comments