Cruise

Cruisegemeenschap ontgoocheld over nieuw CDC-advies

Vijf maanden na de voorwaardelijke opheffing van het cruiseverbod hebben de Centers of Disease Control and Prevention (CDC) in de Verenigde Staten meer details verstrekt over de technische richtlijnen voor de heropstart van de activiteiten. De zogenaamde ‘Phase 2A’ bevat echter geen concrete data voor de testcruises en hervatting van de commerciële activiteiten. Een nieuwe teleurstelling voor de cruise-industrie en de havens in Florida.

In een reactie zegt Port Canaveral dat zij sinds een jaar met de cruisepartners en de CDC samenwerkt om de terugkeer van de cruises mogelijk te maken. “Wij zijn teleurgesteld dat de mededeling niets meer lijkt dan een volgende stap in een verreikend proces om de passagiersafvaarten te hervatten zonder definitieve of beoogde startdatum.” Ook de burgemeester van Miami had vorige week nog de hoop uitgedrukt dat het tij nu snel zou keren. De rederijen van hun kant hadden gehoopt deze zomer de draad terug te kunnen opnemen.

Wat de nieuwe richtlijnen wel vermelden zijn details over de testprocedures voor de bemanningsleden en bezoekers. De gezondheidsdiensten raden ten stelligste aan dat bemanningsleden en gasten gevaccineerd zijn ‘wanneer het vaccin voor hen beschikbaar is’. Elk schip moet een vaccineringscoördinator aanstellen die toeziet op de procedures. Verder moeten de rederijen de Amerikaanse havens en lokale gezondheidsdiensten een plan en tijdschema bezorgen voor de vaccinatie van hun bemanningsleden. De CDC stelt dat de bemanningsleden moeten gevaccineerd zijn met een in de VS goedgekeurd vaccin voor ze weer aan de slag kunnen op een cruiseschip.

In fase 2B kunnen de rederijen toestemming vragen voor het inleggen van een proefcruise. Dit zal in de fases 3 en 4 gevolgd worden door een voorwaardelijk vaarcertificaat en dan uiteindelijk de goedkeuring om opnieuw commerciële cruises te mogen organiseren. Over de volgende fasen geeft de CDC geen tijdschema mee. Het kan met andere woorden nog maanden duren vooraleer de rederijen eindelijk weer hun activiteiten kunnen opstarten vanuit havens in de Verenigde Staten. Zullen de maatschappijen dit geduld kunnen opbrengen of zullen nog meer bedrijven hun heil zoeken buiten de VS en cruises inleggen vanuit Bermuda, de Bahama’s en eilanden in het Caraïbisch gebied?

© foto Travel Magazine

Comments