Cruise

Cruise-industrie zwaar ontgoocheld over nieuwe CDC-richtlijnen

De cruise-industrie is niet te spreken over de praktische richtlijnen die de Centers of Disease Control and Prevention hebben uitgevaardigd voor de cruises vanuit Noord-Amerikaanse havens. De CDC zette vorige week het licht op groen voor de heropstart. Rederijen waarbij alle opvarenden zijn gevaccineerd moeten geen proefvaart inleggen en kunnen meteen een aanvraag indienen voor de hervatting van de commerciële afvaarten.

Daarbij aansluitend hebben de gezondheidsdiensten nu de praktische richtlijnen gepubliceerd. De CDC eist onder meer dat gasten quasi constant een mondmasker dragen, ook wanneer ze op het zonnedek liggen en bars of restaurants bezoeken. Concreet zouden de bezoekers hun masker alleen mogen uitdoen wanneer ze effectief eten of een slok van hun drank nemen. Het langtijdig afzetten van het mondmasker noemt de overheidsdienst een overtreding van de richtlijnen.

Voor de rederijen zijn deze regels totaal onaanvaardbaar en belachelijk. “President Biden zegt dat hij het land opnieuw wil openen. Dit gaat helemaal niet in die richting, temeer daar 70 procent van de Amerikanen tegen de zomer gevaccineerd zal zijn,” zegt Frank Del Rio, CEO van Norwegian Cruise Line Holdings. De vraag is bovendien of veel vakantiegangers interesse hebben om onder dergelijke omstandigheden op cruise te vertrekken.

Op de bekendmaking van de kwartaalcijfers liet Del Rio verstaan dat hij onder die voorwaarden geen mogelijkheden ziet om deze zomer schepen te laten varen vanuit de Verenigde Staten. Het cruiseconcern zal zich dan ook concentreren op de intussen al zes schepen die tussen juli en september buiten de VS hun cruises hervatten. De verontwaardigde topman kan maar niet begrijpen waarom de cruises telkens opnieuw worden geviseerd. “Wij zijn bereid om elke persoon op het schip te vaccineren. Er is geen enkele andere locatie op aarde, geen school, fabriek, kantoorgebouw of uitgaansgelegenheid zoals een casino, hotel of resort die dat kan beweren. Wij worden per definitie de veiligste plek op de wereld!”

© foto NCLH

Comments