Cruise

Cozumel wil inscheephaven voor de Caraïben worden

In de Verenigde Staten stellen steeds meer mensen zich vragen waarom de cruisemaatschappijen niet agressiever reageren tegen de Centers of Disease Control and Prevention (CDC). De Amerikaanse gezondheidsdiensten hebben de rederijen negen maanden lang verboden om uit te varen. In november heeft de CDC dat verbod voorwaardelijk opgeheven. Drie maanden later heeft echter nog geen enkele rederij details noch toestemming gekregen om een proefvaart in te leggen, laat staan commerciële afvaarten te organiseren. Volgens cruiseliefhebbers en reisprofessionals moeten de rederijen daarom het geweer van schouder veranderen en cruises in de Caraïben aanbieden die de Verenigde Staten niet aanlopen.

Het uitstel van de Amerikaanse gezondheidsdiensten is een economische opdoffer voor de bestemmingen in de Caraïben. Cozumel stelt zichzelf alvast voor als mogelijke inscheephaven. Het Mexicaanse eiland voor de kust van Yucatan is grotendeels afhankelijk van het cruisetoerisme en een belangrijke stop op vaarschema’s door de westelijke Caraïben. Volgens de burgemeester van Cozumel is het eiland best in staat om als inscheephaven te fungeren. Volgens Amerikaanse media richt het Mexicaanse eiland zijn pijlen onder meer op MSC Cruises. De Europese rederij vaart al sinds augustus 2020 in de Middellandse Zee. Cozumel is ervan overtuigd dat de maatschappij ook vanuit Mexico een dergelijke operatie kan opzetten.

Nu het zo goed als zeker is dat er vanuit Florida in de eerste helft van dit jaar geen of amper cruiseschepen zullen varen, is er ook bij andere eilanden interesse om cruises aan te trekken. Vooral bestemmingen als Martinique, Guadeloupe, Barbados en Aruba die al een homeport-status hebben tijdens de winter, staan te popelen om schepen te ontvangen.

© foto Travel Magazine

Comments