Cruise

Covid-test verplicht voor alle Amerikaanse cruises

De Cruise Lines International Association (CLIA) kondigt aan dat alle passagiers en bemanningsleden bij het inschepen in de Verenigde Staten zullen worden getest op Covid-19. Global Chairman Adam Goldstein noemt het een primeur in het toerisme dat alle sectorleden een gezamenlijk standpunt innemen. De cruiserederijen verplichten niet alleen de test, maar hebben ook gezamenlijk beslist dat passagiers en bemanningsleden op cruises naar en vanuit de Verenigde Staten een mondmasker moeten dragen in de terminals, aan boord van het schip, op de particuliere eilanden en op excursies wanneer de social distancing niet kan worden gegarandeerd.

De CLIA heeft eveneens afgesproken dat de luchtkwaliteit en de ventilatie aan boord van de schepen wordt aangepast. Waar mogelijk worden betere filters en andere technologieën toegepast om het risico op de verspreiding van bacteriën via de lucht te beperken. Excursies aan land kunnen enkel in overeenstemming met de protocollen die de respectievelijke rederijen hebben uitgewerkt. Aan passagiers die zich niet houden aan deze maatregelen zal bij hun terugkeer de toegang tot het schip worden ontzegd. Volgens de rederijen kan er in de bestrijding van Covid-19 geen sprake zijn van concurrentie, maar alleen van samenwerking. De maatschappijen hebben dan ook afgesproken dat ze hun respectievelijke protocollen en ervaringen delen.

Nu de Amerikaanse gezondheidsdiensten maandag hun consultatieronde hebben afgesloten, sluiten de cruiserederijen niet uit dat ze nog dit jaar het groen licht krijgen voor de heropstart. Maar volgens Arnold Donald, de CEO van de Carnival Corporation, zal dat niet van de ene op de andere dag gebeuren. De rederijen zullen zeker een maand nodig hebben om alles in gereedheid te brengen en de schepen opnieuw te bemannen. Michael Bayley, CEO van Royal Caribbean International, voegt er nog aan toe dat alles stilaan in de plooi begint te vallen. Hij spreekt van een nieuwe fase in de aanloop tot de heropstart van de cruise-activiteiten.

Comments