Cruise

Covid-besmetting op Costa Smeralda

Aan boord van de Costa Smeralda, het vlaggenschip van Costa Cruises, hebben zes mensen positief getest voor Covid-19. In een mededeling aan het Franse persagentschap AFP zegt de rederij dat de positieve gevallen afkomstig waren van twee gezinnen. Die maakten deel uit van een groep van 180 mensen die deelnamen aan een weekcruise in de Middellandse Zee met aanlopen in Spanje en Italië. De gasten waren vorige week in Marseille ingescheept en testten op dat ogenblik negatief voor het virus.

Vaccinatie is bij Costa Cruises niet verplicht. Om te kunnen inschepen volstaat een negatieve PCR-test. De rederij test alle passagiers voor ze aan boord gaan. Halverwege de cruise moeten de gasten volgens het Costa Safety Protocol een tweede antigeentest ondergaan. Op de Smeralda kwam de besmetting aan het licht toen een persoon zich koortsachtig voelde. Daarop besliste de rederij meteen de entourage van die persoon te testen. De gasten die positief testten hadden gevraagd niet in de transithaven in Italië het schip te moeten verlaten. Ze werden in quarantaine geplaatst tot de aankomst in Marseille. Daar werden ze volgens de rederij met ziekenwagens naar huis gebracht om elk contact met andere personen te vermijden.

Costa Smeralda heeft een capaciteit van circa 5.200 personen. Op dit ogenblik wordt maximaal 70 procent van de passagierscapaciteit benut. Costa Cruises is niet de enige cruiserederij waarop geïsoleerde coronagevallen werden vastgesteld. Ook in Noord-Amerika waren er al enkele besmettingen. Alle rederijen hebben een protocol uitgewerkt waarbij ze besmette gasten snel kunnen detecteren en vervolgens isoleren en evacueren. Op die manier kunnen ze een verdere verspreiding van het virus aan boord snel en succesvol stoppen.

Het valt echter weer op dat deze (amper) zes gevallen wereldnieuws zijn, terwijl besmettingen in hotels en andere toeristische voorzieningen geen nieuwswaarde hebben of onder de radar blijven. De cruisesector is wel een van de weinige, zo niet de enige toeristische sector die haar klanten test op Covid-19.

© foto Costa Cruises

Comments