Cruise

Costa Smeralda geslaagd voor technische LNG-testen

Costa Smeralda, het nieuwe vlaggenschip van Costa Cruises is geslaagd voor haar technische LNG-testen. Tijdens een nieuwe vaarproef werd de goede werking van de apparatuur en de motoren met LNG-aandrijving aan een reeks testen onderworpen. Na de AIDAnova, een ander schip van de Costa Group, is de Costa Smeralda het tweede cruiseschip ter wereld dat deze brandstof gebruikt, zowel in de havens als op zee. Het garandeert op die manier een lage milieu-impact.  Neil Palomba, President Costa Cruises: “De aandrijving van cruiseschepen met LNG is een innovatie waarin wij vijf jaar geleden als eersten geloofden toen we de Costa Smeralda bestelden en een voorbeeld stelden voor de sector. Andere bedrijven hebben sindsdien ons voorbeeld gevolgd. De LNG-voortstuwing is een veilige en betrouwbare technologie die op dit ogenblik de meest efficiënte en haalbare oplossing is om de milieu-impact van cruiseschepen in havens en op zee sterk terug te dringen.”

De grote innovatie van vloeibaar aardgas gaat gepaard met andere technologische vernieuwingen om de milieu-impact van het schip verder te verminderen. Het schip zal zelf in zijn dagelijkse waterbehoefte voorzien door zeewater rechtstreeks om te zetten naar drinkbaar water. Het energieverbruik zal minimaal zijn dankzij LED-verlichting, de terugwinning van de warmte geproduceerd door de motoren, de bijzondere vorm van de romp, speciaal ontworpen om de wrijving met het water aanzienlijk te verminderen, en liften van de nieuwste generatie, waarbij de energie wordt teruggewonnen en hergebruikt in het elektrische systeem. Ook het gebruik van wegwerpplastic wordt op de Costa Smeralda drastisch teruggedrongen. Plastic is vooral in de catering al vervangen door alternatieve materialen en het gebruik ervan zal nog verder worden verminderd. Zo loopt Costa Cruises vooruit op de doelstellingen van de Europese richtlijn die wegwerpplastic verbiedt vanaf 2021. De 100% gescheiden inzameling en recycling van materialen zoals plastic, papier, glas en aluminium zullen deel uitmaken van een geïntegreerde aanpak met het oog op een circulaire economie.

Na de zeetesten keerde het schip terug naar de Meyer-werf in het Finse Turku voor de afwerking van het interieur. De eerste cruise met de Costa Smeralda vertrekt op 21 december 2019 vanuit Savona. Het schip zal tot 16 mei 2020 langs dezelfde route varen, met onder meer Savona (zaterdag), Marseille (zondag), Barcelona (maandag), Palma de Mallorca (dinsdag), Civitavecchia (donderdag) en La Spezia (vrijdag).

© foto Costa Cruises

Comments