Cruise

Costa en AIDA stellen heropstart uit tot augustus

Costa Cruises en AIDA Cruises hebben beslist de heropstart van hun activiteiten andermaal met een maand uit te stellen. Eerder deze week was er nog sprake van begin juli. Nu zou de Costa Fascinosa op 28 juli als eerste schip opnieuw passagiers ontvangen. Vanaf 1 augustus zouden geleidelijk andere eenheden volgen. In een reactie wijst de rederij erop dat zij voor het eerst in 70 jaar moet beslissen de exploitatie van haar schepen op te schorten en ernaar uitkijkt om na deze noodtoestand weer de zee op te gaan.

Bij AIDA vermeldt het aangepaste vaarschema afvaarten vanaf 1 augustus. “We waarderen de huidige internationale ontwikkelingen om het toerisme te normaliseren en werken intensief aan gedetailleerde plannen met betrekking tot de heropstart. Daarbij houden we rekening met de op handen zijnde heropeningen van het Europese toeristenverkeer. Op veel van onze bestemmingen zijn de regels voor internationaal toerisme echter nog in ontwikkeling en zijn de specifieke voorwaarden voor een doorstart nog niet volledig duidelijk. Om onze gasten de nodige planningszekerheid voor hun vakantie te geven, moeten we helaas de tijdelijke onderbreking van het reisseizoen verder verlengen tot eind juli 2020.”

De Carnival Corporation brengt het programma van AIDA en Costa daarmee in lijn met Carnival Cruise Line die vanaf augustus wil beginnen met voornamelijk korte afvaarten vanuit een vijftal Amerikaanse havens. Andere brands zoals Holland America Line, Seabourn en Princess hebben hun afvaarten opgeschort tot het najaar. Norwegian Cruise Line Holdings en Royal Caribbean Cruises hebben voorlopig alle afvaarten geschrapt tot eind juli. Dit betekent evenwel niet dat cruiseschepen later dit jaar opnieuw overal kunnen varen. De Seychellen hebben al aangekondigd tot eind 2021 geen cruiseschepen toe te laten. Hawaii overweegt om de eilandengroep tot midden 2021 te sluiten voor cruisebezoekers. Dat is vooral slecht nieuws voor Norwegian Cruise Line. CEO Frank Del Rio verklaarde onlangs nog dat de cruises in Hawaii voor de maatschappij de hoogste revenue creëren.

In een videoboodschap aan de reisindustrie liet CEO Richard Fain van Royal Caribbean deze week weten dat de groep binnenkort details zal vrijgeven over de nieuwe veiligheidsmaatregelen aan boord van de schepen. Ook gaf de topman aan dat de kantoren op de hoofdzetel in Florida in juni terug open gaan, wat erop wijst dat er stilaan licht is aan het einde van de coronatunnel. in een Royal Caribbean-rondvraag via sociale media antwoordt intussen bijna 60 procent van de deelnemers dat ze niet op cruise vertrekken zolang het dragen van een mondmasker aan boord van de schepen verplicht is. Een derde van de mensen zegt dat ze bereid is deze toegeving te doen en in sommige gevallen zich alleen veilig zou voelen indien het dragen van een masker wordt verplicht. Circa 10 procent van de ondervraagden heeft geen uitgesproken mening.

© foto Costa Cruises

Comments