Bestemmingen

Corsica – Eiland van vele schoonheden

Midden april nodigde Brussels South Charleroi Airport samen met Air Corsica, Corsica Travel en het agentschap voor toerisme Corsica, de Belgische pers uit om gedurende drie dagen kennis te maken met de mooiste plekjes van het eiland. De gelegenheid om ons te laten onderdompelen in het culturele hart en de bewogen geschiedenis ‘île de Beauté’, Corisca!

Het is slechts 1u40 vliegen vanaf de luchthaven van Charleroi naar Ajaccio, voldoende tijd dus om gedurende de vlucht van Air Corsica te genieten van de aangeboden diensten en verfrissingen aan boord. De regionale hoofdstad van Corsica, Ajaccio, is een keizerlijke stad en tevens de geboorteplaats van Napoléon Bonaparte, wiens herinnering overal in de stad levendig wordt gehouden. Zijn geboortehuis is nu een museum, een echte must tijdens je bezoek! Je leert er meer over zijn kindertijd maar ook het leven van zijn familie. Andere bezienswaardigheid is het Palais Fesch en zijn indrukwekkende collectie schilderijen, waarvan veel Italiaanse primitieven. Ondanks de moderne uitstraling van de stad, heeft Ajaccio zijn charme en historische verleden kunnen bewaren dankzij de citadel, kathedraal, lokale markt, de oude vissershaven en levendige straten. Het is er ook heerlijk wandelen op de dijk die wordt omgeven door palmbomen. Of waarom niet even blijven hangen op één van de stranden? In het noorden van de stad ligt de ‘Route des Sanguinaires’ die leidt naar de archipel met dezelfde naam en naar de kaap La Parata waar een Genuese toren staat. Van hier uit heb je een wondermooi uitzicht op de Sanguinaires-eilanden en de omliggende kusten.

Golf van Valinco en Sartène

De bochtige wegen richting het zuiden leiden naar de Golf van Valinco, gekend om zijn paradijselijke stranden. Vanuit het charmante havenstadje Propriano kan je korte cruises maken (met lokale gerechten aan boord) richting de verschillende kreken of Calanches. Sommige boten maken een stop in Campomoro, met de Genuese verdedigingstoren. Bovenop heb je een prachtig uitzicht op de maquis: mediterrane struiken die je enkel op Sardinië en Corsica kan vinden.

Verder richting het zuiden, genesteld op de helling van de berg, ligt de stad Sartène. Een ongrijpbaar bastion tussen de rotsen.  In de XVIe eeuw hebben de Genuesen er een versterkte stad van gemaakt, met de Piazza Porta, of ‘Place de la Libération’ als het absolute centrum.  De wijk Santa Anna wist zijn Middeleeuws karakter te behouden en eveneens bepaalde tradities te bewaren, waaronder de indrukwekkende processie van de Catenacciu. Elke Goede Vrijdag is er een anonieme boeteling die met de blote voeten, een kap, enkelbanden en met een kruis van 34 kilo de stad doorkruist ter herdenking van Christus en de beklimming van de Calvarieberg. Maar om de echte ziel van Corsica te ontdekken, is er niets beter dan een meerstemmig concert bij te wonen, met traditionele gezangen van Jean-Paul Poletti en zijn Choeur de Sartène.

Duizelingwekkend Bonifacio

Langs de kant van de weg naar Bonifacio ligt een merkwaardige rotsformatie in de vorm van een leeuw, uitgehouwen door de natuur, met de naam ‘Leeuw van Roccapina’. Daaronder liggen prachtige fijne zandstranden. Op het meest zuidelijke punt van het eiland ligt Bonifacio, de meest indrukwekkende en bezochte citadel van Corsica. De bovenstad heeft indrukwekkende versterkingen, een kerkhof uitkijkend op de zee en huisjes die balanceren op de krijtrotsen tot 70 meter hoogte. Al dit moois is te bereiken via de col Saint-Roch, te voet of per toeristisch treintje. Aan zee ligt de jachthaven te glinsteren in de zon en kabbelt het leven verder in een ontspannen sfeer op de vele terrasjes rond het komen en gaan van vissersboten en plezierjachten. Golfliefhebbers kunnen in de ‘Golf de Sperone’ hun hart ophalen met 18 holes en als leuke extra het adembenemende uitzicht op de zee en kliffen.

Op weg naar Bastia bevindt zich het Domein Mayela, die één van de beste whisky’s ter wereld maakt, de P&M single malt, uitgeroepen tot vijfde beste whisky ter wereld door Jim Murray in 2014. De distilleerderij produceert verder talrijke andere likeuren en spirits waaronder de fameuze Cap Corse L.N. MATTEI. Mooi meegenomen: voor vertrek terug naar huis via de luchthaven van Bastia kan je nog even deze charmante stad ontdekken met de stadsdelen Terra Vecchia (de geanimeerde steegjes en oude haven), en Terra Nova (bij de Genuese citadel).

Bonifacio en zijn kalkrotsen.

Air Corsica

Sinds 2017 kan je vanop Brussels South Charleroi Airport tijdens het toeristische seizoen met Air Corsica naar Ajaccio en Bastia. Deze zomer worden er extra vluchten ingelegd richting Calvi in juli en augustus. “Naargelang het seizoen passen we het aantal verbindingen van en naar Corsica aan. Zo vliegen we quasi elke dag op en af tijdens de zomermaanden. Volgend jaar zal Air Corsica Charleroi het hele jaar door verbinden met Corisca. In het kader van deze ontwikkelingen is Corsica Travel, bestemmingsspecialist, een belangrijke en essentiële partner”, vertelt Vincent Grassa ons, woordvoerder van BSCA. Deze zomer opent in BSCA ook nog een derde verdieping en breidt het zijn winkelmogelijkheden en horeca-aanbod uit.

Het team van BSCA en van Corsica Travel.

Comments