Newsflash

Coronavirus: update Italië, hotellerie & cruises

Plose, Zuid-Tirol. © Travel Magazine

Door de absolute lockdown van het hele grondgebied Italië, die gisterenavond is afgekondigd, ontstaat er een nieuwe situatie voor de klant die een Italiëreis heeft geboekt. Zoals ondervoorzitter van de ABTO, Pierre Fivet, gisterenavond op diverse radio- en TV kanalen aangaf, wordt de klant die via een reisagent of touroperator geboekt heeft een alternatief aangeboden dat geval per geval bekeken en geëvalueerd wordt. Wie via een boekingsplatform of rechtstreeks geboekt heeft, is zoals steeds afhankelijk van de goodwill van de hotelier in kwestie of van de airlines. Ondertussen hebben VVR-UPAV (UNIZO en UCM) samen met de groep van 10 (kabinet Muylle en kabinet De Croo) een en ander versneld i.v.m. de mogelijkheden rond de technische werkloosheid, spreiding van betalingen, patronale lasten, BTW, enzovoort. Hierover wordt er vandaag door hen verder gecommuniceerd.
Wat de hotelindustrie betreft, loopt de technische werkloosheid voor wie het statuut arbeider heeft, maar deze is voor het bediendestatuut nog niet aan de orde. Verder houdt de Brusselse hotellerie zijn hart vast voor de beslissing die vanavond of uiterlijk morgenochtend genomen wordt over het al dan niet doorgaan van het Seafood Expo Global, dat normaal van 21 tot 23 april op de Heizel moet plaatsvinden, en dat jaarlijks goed is voor meer dan 15% van de totale hotelomzet op jaarbasis voor de Brusselse en Belgische zakenhotellerie.

Wat Alitalia betreft, blijft de route Brussel-Rome gehandhaafd, alleen Milaan (Linate en Malpensa) is geschrapt, omwille van het Italiaanse decreet dat daar alleen binnenlandse vluchten toelaat. Brussels Airlines heeft deze ochtend ook bekendgemaakt om zeker al vandaag en morgen alle vluchten naar Noord-Italië te schrappen. Vandaag gaat alleen de vlucht naar Rome door.

Update 15:00: Ryanair heeft alle vluchten naar Italië afgelast van 14 maart tot en met 8 april. Ryanair vliegt 19 bestemmingen rechtstreeks aan ex-CRL en 5 bestemmingen ex-BRU.

Volgens het ABTO Travel Trend Report (ATTR) zijn er in 2019 8,94% van de 20,338 miljoen Belgische reizigers (pax ouder dan 2 jaar, minimum 1 overnachting) op reis gegaan naar Italië. Daarmee is Italië het vierde vakantieland van de Belgen na Frankrijk, België en Spanje. Vorig jaar, in 2019 was de Belgische vakantieganger in de maand maart voor Italië goed voor zo’n 2,14% van alle vakanties naar Italië van dat jaar.

In een persbericht meldt de provincie Zuid-Tirol deze ochtend, 10 maart, dat het toeristisch winterseizoen vroegtijdig beëindigd wordt. Alle activiteiten worden per 11 maart stopgezet en worden (ten vroegste) hervat op 3 april 2020. “De gezondheid van de gasten, werknemers en burgers heeft prioriteit”, klinkt het.

Ook de Cruisewereld blijft niet achter…

Cruise gratis annuleren tot 48 uren voor de afvaart

De cruiserederijen halen het zwaar geschut boven in een poging de vakantiegangers te overtuigen cruises te boeken. Na een eerste versoepeling van de annuleringsregeling, lanceren de maatschappijen deze week een nieuw offensief. Zowel Norwegian Cruise Line Holdings (Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en Regent Seven Seas) als Royal Caribbean Cruises (Azamara, Celebrity Cruises, Royal Caribbean International en Silversea Cruises) bieden de volgende weken de mogelijkheid om bestaande en nieuwe boekingen te annuleren tot 48 uur voor het vertrek. De gasten krijgen op dat ogenblijk hun cruise voor 100% terugbetaald in de vorm van een cruisecertificaat voor een reis op een latere datum. Cruise with Confidence bij de rederijen van de Royal Caribbean-groep geldt voor afvaarten tot en met 31 juli 2020. Gasten kunnen hun future cruise credit gebruiken voor een toekomstige afvaart met vertrek tot en met december 2021. NCL’s Peace of Mind, Oceania’s Traveler’s Assurance en Regent Reassurance breiden de vertrektermijn zelfs uit tot 31 december 2022.

De verwachting is dat ook de overige rederijen hun annuleringspolitiek zullen bijsturen. MSC Cruises USA geeft met het Cruise Assurance-programma Noord-Amerikaanse reizigers alvast de mogelijkheid om reservaties tot eind juli binnen de 48 uur te annuleren. Het tegoed voor een volgende cruise is dan geldig voor vertrekken tot 31 december 2021.

© Travel Magazine

Comments