Cruise

Coronabesmetting op Celebrity Apex in St. Nazaire

Op Celebrity Apex zijn zeven bemanningsleden positief getest op het coronavirus en in quarantaine geplaatst. Volgens de Franse media zijn 78 andere crewleden die in rechtstreeks contact kwamen  eveneens in isolatie geplaatst. Celebrity Apex wordt momenteel volledig ontsmet en geen enkel bemanningslid mag het vaartuig verlaten. Het schip van Celebrity Cruises is afgewerkt, maar bevindt zich nog steeds op de Chantiers de l’Atlantique in St. Nazaire.  1.407 bemanningsleden kunnen niet naar huis ten gevolge van de Franse coronamaatregelen. Het is mogelijk dat werknemers of onderaannemers van de Franse scheepswerf de infectie aan boord hebben gebracht.

Ook aan boord van Celebrity Infinity in Florida is een bemanningslid positief getest. De man werd meteen in isolatie geplaatst en is intussen afgevoerd naar een ziekenhuis. De Amerikaanse kustwacht heeft 13 bemanningsleden van de Costa Magica en Costa Favolosa voor de kust van Miami geëvacueerd en overgebracht naar een intensive care-afdeling van een ziekenhuis in Florida. In Italië is een bemanningslid van de Costa Luminosa met ernstige corona-verschijnselen overgebracht naar een ziekenhuis in Savona. Het is al de achtste opvarende van het schip die in een ziekenhuis moet worden opgenomen nadat het schip afgelopen weekend arriveerde in Savona. In Sardinië is een bemanningslid van de MSC Splendida geëvacueerd. De persoon was al drie dagen ziek en zijn gezondheidstoestand ging erop achteruit. En in Australië zijn meer dan 1.000 cruisepassagiers in quarantaine op de Ruby Princess nadat 133 passagiers positief testten voor Covid-19.

Intussen is ook duidelijk dat de grote cruiserederijen – in tegenstelling tot de luchtvaartmaatschappijen – niet of amper kunnen profiteren van de massale steunmaatregelen die het Amerikaanse parlement heeft goedgekeurd. Die bepalen namelijk dat alleen maatschappijen met hun zetel in de Verenigde Staten en waarvan het gros van de medewerkers in de VS aan de slag is, van deze steun kunnen genieten. Dit sluit rederijen als de Carnival Corporation, Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line Holdings uit. De beslissing gaat in tegen verklaringen van de Amerikaanse regering dat de cruise-industrie een belangrijke hoeksteen van de toeristische economie vormt en zij bereid was de maatschappijen op korte termijn te helpen.

© foto’s Celebrity Cruises en Costa Cruises

Comments