Corona - updates

Woensdag 1 december

Kort op woensdag

TUIfly repatrieert via 18 vluchten 2377 Belgische klanten in Marokko nadat de overheid daar halsoverkop het luchtruim sloot. Er worden volgende week met speciale vergunningen 9 Marokkaanse luchthaven aangevlogen vanuit Brussel, Charleroi en Antwerpen. / Ondanks een verlies van 1,1 miljard pond verlies ziet easyJet CEO Johan Lundgren voldoende ruimte voor een heropleving via haar hubs Londen Gatwick, Milaan Linate, Schiphol en Parijs Orly. Ook bij de eigen touroperator easyJet Holidays wordt groei verwacht. Ondertussen heeft de airline haar flexgarantie (gratis omboeken) verlengd tot 31 maart. / Dit winterseizoen biedt Brussels Airport (in theorie) 130 bestemmingen via 52 luchtvaartmaatschappijen. Naast Havana, Innsbruck en Mauritius is Curaçao (Air Belgium) nieuw. Egypte en de Kaapverdische eilanden worden opnieuw via TUIfly aangeboden. Air Canada gaat dagelijks richting Montreal en Emirates wil terug 10x per week naar Dubai. / Ryanair wil zomer 2022 zes nieuwe routes (o.a. Catania, Madeira, Menorca en Liverpool) vanuit Brussel Charleroi voorzien. Voor Brussels Airport staan er geen nieuwe lijnen op het programma. / De luxereisbeurs ILTM in Cannes gaat na de laatste editie in 2019 opnieuw fysiek door van 6 tot 9 december. De organisatie verwacht bezoekers uit 90 landen. / ITB Berlijn blijft gepland van 9 tot 13 maart 2022 als ‘hybride’ beurs. Daar Messe Berlin heeft aangekondigd tot en met eind februari 2022 alles uit te stellen of te annuleren, zou ITB de eerste van het jaar worden. /

Dinsdag 30 november

Luchtvaart daalt / Wintersportvakanties onzeker / Carrefour België verkoopt nu ook reizen

Het herstel van het Europese luchtverkeer is (momenteel) voorbij. Eind oktober werd er een relatief hoogtepunt bereikt, maar sindsdien neemt het weer af. Dit vertaalt zich op alle niveaus van de nieuwe boekingen, zeker ook in de reiskantoren. Vorige week signaleerde Rynair topman O’Leary (hoe dan ook een barometer in de sector) dat de reservaties verminderen, en dat was nog voor de ontdekking van de omnikronvariant. / Onzekerheid troef ook wat de klassieke wintersportvakanties betreft. Oostenrijk heeft zichzelf in lockdown gezet, Zwitserland handhaaft quarantaineregels en Frankrijk eist plots verplichte boosterpriks (praktisch onhaalbaar voor vele Belgen omwille van de opgelegde timing van de Belgische overheid) of tests om de 24 uur. / Supermarktketen Carrefour biedt nu ook reizen aan. In eerste instantie gaat het om een 40-tal bestemmingen. Carrefour Reizen België is een dochter van het Franse Carrefour Voyages France, waar de dienst al langer bestaat. Voorlopig kan er enkel online worden geboekt. Binnenkort zal dat ook telefonisch mogelijk worden via een callcenter. Het is niet zo dat klanten in de winkels van Carrefour terecht kunnen.

Dinsdag 30 november

Club Med: la dolce vita op de latten in Pragelato

82 chalets in de Italiaanse bergen en dichtbij een van de grootste skigebieden van Europa. Pragelato-Sestrière is een authentiek dorpje gelegen op 1600 meter hoogte dat bekend staat om zijn verfijnde gastronomie. Op 18 december 2021 heropent het resort zijn deuren na stevige renovatie- en hernieuwingswerken. Alle gemakken en diensten van Club Med zijn aanwezig: ski- en snowboardmateriaal, hoogstaande restaurants en zelfs een binnenzwembad. En er is nog meer goed nieuws want er ligt al sneeuw.

Maandag 29 november

ITSU opent restaurant in Brussels Airport

Het Aziatisch-geïnspireerde internationale restaurant- en voedingsmiddelenmerk ITSU , kondigt haar overeenkomst aan met Autogrill, de wereldwijde operator in food & beverage-diensten. Samen openen ze morgen, 30 november, een nieuw restaurant in Brussels Airport. De zaak krijgt een prominente plaats in de restaurantzone van Terminal B. Deze opening is het eerste ITSU restaurant in een belangrijk internationaal reisknooppunt op het Europese vasteland. De nieuwe vestiging levert werkgelegenheid voor minstens 20 nieuwe arbeidskrachten.

Maandag 29 november

Tom Albrand aangesteld tot Air Transat Sales Manager Belux

Sinds augustus 2019 was Tom Albrand reeds actief bij Air Transat als Marketing Manager Benelux, Zwitserland en Duitsland. Hij krijgt een nieuwe opdracht toevertrouwd met de ontwikkeling van de sales activiteiten in België en Luxemburg. Naast deze nieuwe sales functie zal Tom Albrand zijn marketingmissies voortzetten voor de Benelux, Zwitserland en Duitsland.

In de uitoefening van zijn taken zal Tom Albrand rapporteren aan Cyril Cousin en Noémie Lacroix respectievelijk Directeur Frankrijk, Benelux, Zwitserland en Duitsland en Directeur Marketing, E-commerce en Communicatie Frankrijk, Benelux, Zwitserland en Duitsland.

Maandag 29 november

Paniekvoetbal omikronvariant, WHO roept op om grenzen open te houden

Vrijdag ll. schoot, na de oproep van de voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, de politieke wereld in een kramp. Ondertussen, 72 uur later, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgeroepen “de grenzen open te houden”. Ze vraagt “een wetenschappelijke benadering” die op “de evaluatie van de risico’s” steunt. Luc Uyttenhove, in een vorig leven journalist bij Het Laatste Nieuws, nu -samen met echtgenote Hilde (foto)- zaakvoerder/gastheer van de vijfsterren b&b Ballinderry Guest House in Robertson (West-Kaap, Zuid-Afrika) kroop even terug in zijn pen en stuurde ons volgende opiniestuk. Travel Magazine publiceert het integraal.

“… Zuid-Afrika heeft de twijfelachtige eer een nieuwe corona-variant te hebben ontdekt. De wereld is in een hysterische kramp geschoten en probeert het land nu te isoleren door halsoverkop vlieg- en inreisverboden af te kondigen. Tegelijk wordt Zuid-Afrika wel hartelijk bedankt voor zijn expertise en zijn openheid, en door de VS zelfs geprezen als “een voorbeeld voor de wereld”. Daar had de buitenlandminister zelfs een telefoontje naar Pretoria voor over. Moeten we nu trots zijn?

De waarheid is dat de leiders van Europa en het Verenigd Koninkrijk door de coronacrisis zwabberen en van geen hout pijlen meer weten te maken. Ze hebben hun moe getergde onderdanen tenslotte het rijk van de vrijheid beloofd. De mare uit Zuid-Afrika was er te veel aan. De experten en virologen kwamen vervolgens in actie. Ze moesten bekennen dat ze van de nieuwe variant geen fluit afweten, maar dat zeiden ze slechts stilletjes. Wat ze uitschreeuwden, was dat de nieuwe variant “mogelijk” besmettelijker was. En “mogelijk” ziekmakender. En natuurlijk ook ”mogelijk” een loopje zou nemen met de vaccins.

MOGELIJK is het woord dat in deze pandemie het vaakst wordt gebruikt. Het verdoezelt de boodschap “Ik weet het niet”. Maar wie zegt dat hij het niet weet, komt niet op tv of in de krant. Daarom is alles “mogelijk”. Telkens ik het lees, dat “mogelijk”, gaat er een siddering door mij heen. En allicht door iedereen die een B&B heeft of een restaurant, een reisbureau of een evenement organiseert. Elke “mogelijk” is een streep door de (bank)rekening. Daar staat zo’n viroloog of eerste minister niet bij stil natuurlijk. De pandemie wacht niet. En ze kan “mogelijk” nog lang duren…”

Luc Uyttenhove, Robertson, Zuid-Afrika

Zondag 28 november

Kort op zondag

De wereld buiten Europa ontsluit zich maar erg langzaam. Zo laat Nieuw-Zeeland (foto) vanaf  30 april 2022 opnieuw internationale reizigers toe, maar die moeten wél gevaccineerd zijn en na aankomst zeven dagen in quarantaine (zelfisolatie). Ook een rits testen hoort bij het protocol. / De flagcarriers van Kenia en Zuid-Afrika hebben een akkoord gesloten wat in 2023 moet leiden tot een eerste pan-Afrikaanse airlinegroep. Zuid-Afrika sprak lange tijd met Ethiopian Airlines, maar die gesprekken sprongen af. Kenya Airways en het zwaar afgeslankte South African Airways beschikken naar eigen zeggen over de twee best functionerende hubs van Afrika. / De Lufthansa groep voor 220 miljoen euro aan SAF (Sustainable Aviation Full) gekocht, biobrandstof waarvan het aanbod beperkt is. Ook de KLM/AF-groep focust op duurzaam vliegen en heeft het een van de beleidsprioriteiten gemaakt. / De Belgische Aviation Press Club heeft Johan Decuyper (56, CEO van Skeyes, ex-Belgocontrol) verkozen tot ‘Man Van Het Jaar’ o.a. omwille van het recente project Skeydrone. / De nieuwe bookingstool Trips van TUI laat vanaf deze week reservaties toe voor de seat only verkoop zomer 2022. / TUI focuste de voorbije dagen niet op Black Friday, maar op Fair Friday in het kader van haar duurzaamheidprojecten.

Vrijdag 26 november

Europa wil luchtverkeer met zuidelijk Afrika platleggen

De Europese Commissie stelde ‘in nauw overleg met de lidstaten’ vanochtend voor het luchtvaartverkeer met zuidelijk Afrika met onmiddellijke ingang een halt toe te roepen in verband met een aldaar ontdekte coronamutatie. De vrees is dat de mutaties de vaccins minder effectief en het virus nog besmettelijker maken. Dat moet voor alle duidelijkheid nog bewezen worden, maar het heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vanochtend alvast niet weerhouden.

Als de lidstaten met het voorstel instemmen (en ondertussen is er een sneeuwbaleffect van beslissingen gaande) worden vanaf vrijdagmiddag vluchten uit o.a. Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe geschrapt. Het Verenigd Koninkrijk besloot donderdag al vanaf vrijdag geen vluchten uit de betreffende landen meer toe te laten. De tijdelijke stop wordt over drie weken geëvalueerd. Italië bant reizigers uit het zuiden van Afrika de komende veertien dagen en ook Israël laat voorlopig geen vluchten uit de zes landen meer toe. Vanaf 12 uur vanmiddag voert ook Nederland een vliegverbod in voor zuidelijk Afrika, de exacte lijst met landen is daar nog onbekend. Ook Duitsland volgt von der Leyen, en zeer waarschijnlijk deze namiddag nog een rits andere landen.

Donderdag 25 november

Dirk Dom: rtk Travel Centers ontwikkelen op Vlaamse markt

De 65-jarige Dirk Dom (ex-TUI en ex-Thomas Cook) gaat voortaan als zelfstandig consultant de ontwikkeling vooraanhelpen van de rtk Travel Centers, een gevestigde waarde in de provincies Henegouwen en Luik. Dirk Dom: “One mission, making rtk Travel Centers a national netwerk.” Het doel is het eerste jaar 5 tot 10 nieuwe franchise-reiskantoren te ontwikkelen op de Vlaamse markt.

“Nadat TUI in 2017 grotendeels afscheid nam van zijn franchise-concept (ooit 70 waarvan er een tiental overbleven), en ook Thomas Cook in 2018 met de Thomas Cook Travel Shops (pakweg 20) en Neckermann (een tiental) stopte, is rtk eigenlijk nog de enige groep actief op de franchise-markt”, zegt Dirk Dom. “Er is vandaag -en morgen zeker- voldoende ruimte om het franchise-concept als interessante economische formule en als onderneming verder te ontwikkelen.”

In 2015 beslisten Avitour (vandaag het grootste Belgische samenwerkingsverband met 220 kantoren, 50/50 verdeeld Vlaams en Franstalig België) en rtk om hun partnership te versterken door een gemeenschappelijk project: met rtk Travel Center was de geboorte van een nieuw distributiemerk een feit.

rtk Travel Center is het enige onafhankelijke franchisenetwerk in ons land dat niet is gebonden aan een reisorganisator.

Het is « sleutel-op-de-deur » concept. Hierdoor kan de reisagent zijn tijd en energie volledig richten op de verkoop van reizen en de noden en wensen van de klant.

In België vind je vandaag reeds 13 verkooppunten, voornamelijk op de Franstalige markt.

De geïnteresseerde reisagent heeft de keuze uit 2 formules :

– Agent onder rtk Travel Center licentie -werkend onder de licentie van de centrale. (de meeste werken zo, n.v.d.r.)

– Franchisenemer bij rtk Travel Center -werkend onder eigen licentie.

Voor meer info kan u terecht bij zelfstandig consultant Dirk Dom: 0472/69.01.92 of via mail dido@rtktravelcenter.be

 

 

Woensdag 24 november

Accor introduceert nieuw hotelportfolio ‘Emblems Collection’

Het portfolio zal bestaan uit boetiekhotels en luxeresorts en voegt een nieuwe dimensie toe aan het aanbod van Accor, wat deel uitmaakt van hun ontwikkelingsstrategie. Emblems Collection wordt gelanceerd met een vlaggenschip: het Guiyang Art Center Hotel, Emblems Collection, dat in december 2022 opent in China. Emblems Collection zal naar verwachting tot 60 hotels en resorts groeien in 2030. Sébastien Bazin, voorzitter en CEO van Accor. “De hotels die we in Emblems Collection opnemen, worden bestuurd door hoteliers die hun onafhankelijke hotels koesteren, maar ook de voordelen van een wereldwijde partner willen.” De hotelnormen van de collectie zijn flexibel voor degenen die de luxestatus van hun hotel of resort willen upgraden en hun wereldwijde profiel een boost willen geven.

Woensdag 24 november

Kort op woensdag

Hoe vreemd ook, de topman van de Duitse hotelketen Dorint Hotels heeft zich deze week voor een totale lockdown en sluiting van de hotel- en gastronomie uitgesproken. “Want alleen op die manier kunnen de bedrijven die moeten sluiten ondersteuning krijgen, anders geldt geen enkele overbruggingstegemoetkoming”, aldus Dirk Iserlohe. / Ook in ons land is de hotelindustrie verre van gelukkig met de halfslachtige maatregelen van het Overlegcomité. Bij de hotels, zeker in de hoofdstad, regent het al dagenlang annulaties en indien, zoals het de bedoeling is, om de duizenden ambtenaren van de Europese Unie vanaf 1 december quasi verplicht telewerk te laten doen, dreigt dit voor de Brusselse horeca een ramp te worden. / Twee ex-Thomas Cook toplui keren terug naar de reissector. Ex-CEO Peter Fankhauser en ex-distributiecollega Carsten Seeliger investeren massaal in de touroperator Itravel, samen met enkele privé-fondsen. Itravel is actief op de ganse Duitstalige markt, inclusief Luxemburg. / Morgen, donderdag, vindt de kick-off plaats van Brussels Airport ‘Stargate Project’ voor een groenere luchtvaart. Dit alles met de steun van de Europese ‘Green Deal’. Samen met 21 partners in de sector gaat Brussels Airport 30 concrete projecten ontwikkelen voor een groenere en duurzamere luchtvaart- en luchthavenontwikkeling. /

Dinsdag 23 november

Brussels Airlines / Air Transat / British Airways

Brussels Airlines breidt haar intercontinentale vloot uit met een 9de toestel A330. De luchtvaartmaatschappij versterkt zo haar marktpositie in West-Afrika, met de extra capaciteit zal de Afrika-expert van de Lufthansa Group de West-Afrikaanse stations Conakry en Ouagadougou heropenen en frequenties toevoegen op haar andere routes. / Het Canadese Air Transat (foto) en WestJet zoeken toenadering en zijn overeengekomen om begin 2022 een codeshare te implementeren waarmee klanten een trans-Atlantische reis kunnen boeken waarbij de twee luchtvaartmaatschappijen op één enkel ticket worden gecombineerd en ingecheckte bagage automatisch naar hun eindbestemming wordt gebracht. / Bij de International Airlines Group (IAG, het moederbedrijf van o.a. British Airways en Iberia) heeft het aantal trans-Atlantische boekingen bijna opnieuw het niveau bereikt van 2019. Sinds de VSA haar grenzen opende, is de ticketverkoop voor trans-Atlantische vluchten geëxplodeerd, luidens de CEO. British Airways breidt het aantal routes waarop de Airbus A380 dubbeldekker wordt ingezet volgend jaar dan ook verder uit. Vanaf december e.k. wordt het toestel richting Miami en Los Angeles ingezet. Ook Dubai krijgt de A380 weer op bezoek. In januari volgt Johannesburg, in maart Dallas.

 

Maandag 22 november

Buitenlandse Zaken adviseert negatief, maar Ethiopian Airlines confirmeert alle vluchten

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar Ethiopië, met inbegrip van reizen met transit in de hoofdstad Addis Abeba (!), ten stelligste af. Landgenoten die zich nog in het Afrikaanse land bevinden, worden aangeraden het land te verlaten ‘nu er nog commerciële vluchten beschikbaar zijn’. De reden voor het aangescherpte reisadvies is de verslechtering van de veiligheidssituatie in het land. Touroperator Live to Travel, een veelgebruiker van Ethiopian Airlines: “Wij hebben bericht gekregen van Ethiopian Airlines dat alles doorgaat zoals voorzien.” Kales, de GSA van Ethiopian Airlines in Brussel, reageert bij monde van Martine Verschoren: “Dat wordt inderdaad al weken door de overheid zo gecommuniceerd (bericht van 7 november op Reisadviezen/Diplomatie België); maar er is niets aan de hand wat onze vluchten én de luchthaven in Addis Abeba betreft. Alles gaat gewoon door.”

Maandag 22 november

Peter Cornillie naar Air Belgium

Peter Cornillie (58), ex-Brussels Airlines, SN Brussels Airlines, Swissair Group en Sabena (samen 20 jaar) met in totaal 31 jaar airline ervaring in verschillende commerciële en operationele functies, waarvan 17 jaar op senior management niveau (Pricing & Revenue Management, Alliances, Ground Operations, Strategic Projects), is nu aan de slag als Director Corporate Development bij Air Belgium.

Maandag 22 november

Slovenië brengt tweesterrenchef Michelin naar Antwerpen

Op vrijdag 19 november ll. organiseerden de Slovenian Tourist Board en Michelin een diner met de Belgische sterrenchef Gert De Mangeleer (***) en de Sloveense sterrenchef Ana Roš (**) in Bar Bulot (Botanic Sanctuary hotel) in Antwerpen. De chefs bundelden hun krachten in de keuken waarbij Sloveense en Belgische culinaire hoogstandjes met elkaar werden vermengd. Zo’n 40 genodigden –een mix van reisagenten, touroperators, media en influencers- werden na enkele presentaties vergast op een culinaire tasting. Slovenië ontving in 2020 voor het eerst Michelin-quoteringen (het land kreeg toen ook een eigen gids), dit jaar werden 53 restaurants opgenomen in het legendarische rode boekje.

 

Maandag 22 november

Club Med: ruim winteraanbod met full service

Club Med biedt dit winterseizoen 15 resorts in de bergen. Witte bergtoppen, de kerstman die langskomt op zijn slee en een diner zonder de stress van zelf een menu in elkaar knutselen? Het kan: de resorts met hun speciale formules doen je de dagelijkse sleur vergeten, zodat het enige waar je nog aan moet denken je outfit is. Ook op oudejaarsavond geniet je bij Club Med van een feestmaal. En na de nodige kussen en wensen, wordt er een schitterend vuurwerk afgestoken. Geniet in intieme kring in een van de chalet-appartementen en creëer jouw perfecte witte Kerst.

Maandag 22 november

Melia Hotels opent top luxeadres in Barcelona

Meliá Hotels International, opent het eerste vijfsterrenhotel van het Spaanse merk in Barcelona. Het ME Barcelona opent zijn deuren op 25 november e.k. en situeert zich op de elegante, majestueuze Passeig de Gràcia. De locatie voegt zich bij het kosmopolitische hotel ME Sitges Terramar, dat in 2008 werd geopend. Het ME Barcelona herbergt 164 kamers en luxe suites verdeeld over 14 verdiepingen, compleet met een dakterras en zwembad op de achtste verdieping met uitzicht op de skyline van de Plaça Catalunya en La Sagrada Familia. Het nieuwe hotel zal innovatie, lokale kunst, muziek en technologie combineren in een opwindende nieuwe ruimte met een ongeëvenaarde daktuin, die gasten uitnodigt om het lokale leven te genieten via het culturele programma en exclusieve op maat gemaakte ervaringen. Het hotel huisvest ook drie restaurants en een spa center.

Zondag 21 november

Kort op zondag

Vandaag, zondag 21 november, vindt -naar goede gewoonte in deze periode van het jaar- de jaarlijkse hoogmis plaats van het economisch samenwerkingsverband Gigatour, deze keer in het Van der Valk Hotel Nijvel Zuid. Zo’n 80 reisagenten tekenen er vanaf 10 uur present met zo’n 22 reisorganisatoren. Voorzitter Philippe Hagelstein is uitermate tevreden dat alles ‘fysiek’ kan doorgaan, uiteraard mét mondkapjes en Covid Safe protocol. / Deze week kwam de finale goedkeuring van Europa voor de ‘tegoedbonnen’-lening via de regering. Van de 200 miljoen euro beschikbaar kapitaal wordt verwacht dat de reissector tussen de 30 tot 50 miljoen zal gebruiken (de voorwaarden zijn streng en de rentevoet bedraagt 3%). Belangrijk: er wordt ten vroegste op 31 december uitbetaald! / Ondertussen vragen o.a. de Nederlandse en Duitse collega’s gezien de stringente maatregelen om de steun- en overbruggingskredieten voor de reissector verder te laten lopen tot einde maart 2022. In beide landen is de omzet van de niet-Europese bestemmingen nog steeds -70% in vergelijking met de pre-coronatijden. Ook onze beroepsverenigingen ijveren voor verlengde steunmaatregelen na 31 december e.k. /  BCD Travel introduceert BCD Alert vanwege de toenemende vraag naar 24/7 beveiliging van reizigers. Deze app voor travel- en securitymanagers biedt 24 uur per dag risicobeheer en -respons. /

Vrijdag 19 november

Eerste Footprints training was ‘to the point’

Na de feestelijke opening van de nieuwe kantoren in Kontich, op 16 september ll., richtte Footprints Luxury Cruises voor het eerst een training in voor de reisagenten, uiteraard in de nieuwe en goed uitgeruste gebouwen. Opgesplitst in twee sessies (voor- en namiddag, met op het middaguur een gemeenschappelijke broodjesmaaltijd), stond een goed gevuld programma op de agenda met enkele gekende sprekers. Glenn Verelst nam Holland America Line en Seabourn onder de loep met o.a. een update van de vloot. Hij zoomde vervolgens in op het ruime aanbod op Alaska (een bestemming die, naar wij vernemen, goed zal scoren in de zomer van 2022). Dit was een uitgelezen kans voor United Airlines (Alexander Vanryckeghem) en Air Canada (Gina Verkouter) om het aanvullend over hun uitgebreid netwerk in de VSA en Canada te hebben. Ondanks toch wel enkele (Covid) annuleringen, volgde een mooi aantal reisagenten deze training. Footprints plant nog meer trainingen en events in hun gloednieuw gebouw, zoals met Hapag-Lloyd Cruises op 27 januari 2022 en Scenic op 10 februari 2022, waarover later meer communicatie volgt.

Vrijdag 19 november

Ischgl: focus op wintersport, annulatie openingsconcert

Nog vóór de 2G-regelgeving in heel Oostenrijk, werden strikte veiligheidsmaatregelen aangekondigd voor de winterstart in Ischgl. Echter, in het licht van de huidige ontwikkelingen en om elk risico te vermijden, is unaniem besloten om het traditionele Top of the Mountain Openingsconcert te annuleren. De focus ligt aan de start van het winterseizoen per 25 november volledig op wintersport. De gezondheid van gasten, medewerkers en omwonenden heeft de hoogste prioriteit – dit is het principe waar de verantwoordelijken zich ook aan het begin van dit winterseizoen aan blijven houden. Voor winter 21/22 in Ischgl is al een uitgebreid pakket aan veiligheid- en gezondheidsmaatregelen samengesteld, dat samen met de wettelijke eisen zorgt voor de grootst mogelijke veiligheid voor gasten, medewerkers en omwonenden. Met name ook voor het Top of the Mountain Openingsconcert zijn de strengste veiligheidsrichtlijnen vastgelegd. Vanwege de actuele ontwikkeling van de pandemie is het openingsconcert met Il Volo en Alice echter geannuleerd om elk potentieel gevaar vanaf het begin te voorkomen.

Woensdag 17 november

Kort op woensdag

Terwijl de koepel VVR-UPAV werk maakt om op termijn de nieuwe BTC (Belgian Travel Confederation) gestalte te geven, blijven de verschillende bestaande beroepsverenigingen elk op hun terrein leden werven en hun activiteiten naar het post-coronajaar verderzetten. Volgens Geert Raes, voorzitter ABTO, blijven er leden komen en gaan Continents Insolites verlaat de ABTO, terwijl er twee nieuwe leden zich aangesloten hebben, met name Pegase en de Gentse direct seller Travel Base. Op die manier, aldus Geert Raes, blijft het ledental op 22 reisorganisatoren. / De 71-jarige iconische Britse miljardair Richard Branson krijgt na jaren discussie met de autoriteiten van Mallorca groen licht voor de bouw van een superdeluxe resort, Finca Son Bunyola, in het westen van het eiland, met alles tesamen 29 suites, op een oppervlakte van zo’n 300 hectare / Alle passagiers die gisteren en vandaag aan boord stappen van Transavia ex-Schiphol, Eindhoven en Rotterdam ontvangen een lekkere traktatie. Aanleiding is de 55e verjaardag van Transavia en de eerste vlucht uit 1967 naar Napels. “Een mooie mijlpaal,” aldus Transavia die “we passend willen vieren.” / Het moederbedrijf van WizzAir en het Amerikaanse Frontier Airlines, Indigo Partners heeft tijdens de Dubai Airshow deze week aangekondigd nog eens 225 nieuwe toestellen te bestellen, voornamelijk A321neo’s. WizzAir is met Easyjet en Ryanair bij de snelst groeiende Europese low-cost carriers.

Maandag 15 november

Neckermann: “vakanties buiten Europa komen weer op gang”

Uit recente studies naar de reisintenties van de Belgen (ABTO/GFK Travel Intentions en Travel Trends Report) blijkt dat 88% van de Belgen in de volgende 12 maanden (opnieuw) op vakantie wil.
In 2019 waren er 2,4 miljoen Belgen (of 12%) die naar een bestemming buiten Europa reisden. In het recente rapport naar de reisintenties (aug 2021) blijkt dat, na een logische flinke dip wegens
Covid-19, 12% van de Belgen opnieuw zin heeft om buiten Europa te reizen voor de komende maanden in 2021 en 2022.

Neckermann noteert opnieuw zo’n 12% van zijn omzet voor vertrekken in de komende maanden voor de verre bestemmingen. Koplopers zijn daar de Dominicaanse Republiek (met een directe vlucht uit Brussel) en de bij Belgen zeer geliefde Iberostar resorts, De Verenigde Arabische Emeritaten, met momenteel de unieke wereldtentoonstelling Expo 2020 in Dubai, het paradijselijke Mauritius en ook de Verenigde Staten.

Zondag 14 november

Kort op zondag

Rainbow Travel, samen met haar reisbureauketen Service Voyages onderdeel van de groep Alizés Travel, is volgens de laatste berichten deze week in juridische bescherming gegaan. Dat wil zeggen dat de groep sedert 8 november niet meer verzekerd is bij het Garantiefonds Reizen. Ondertussen blijven de kantoren van Jean-Philippe Cuvelier wel operationeel om de gereserveerde klanten vooralsnog te laten vertrekken. Cuvelier blijft uiteraard niet langer actief als voorzitter van de raad van bestuur van het Garantiefonds Reizen maar blijft tot nader order wel bestuurder (zoals voorzien in de statuten). Woensdag e.k. komt de raad van bestuur onder andere hierover samen. / Morgen maandag en dinsdag is er opnieuw fysiek de BT Expo, maandag in Nijvel en dinsdag in Gent. 540 bevestigde registraties op beide locaties, 90 exposanten, 10 toerismescholen, 5 beroepsverenigingen en 7 samenwerkingsverbanden. Ondanks alle beperkingen blijft optimisme troef. / Thai Airways organiseert i.s.m. Brussels Airport donderdagmiddag e.k. een feestelijk moment voor de viering van de herneming van de route op Bangkok met de Airbus A350-900, tweemaal per week. / De opening van de toeristische Amerikaanse grenzen (deze week de VS na eerder al Canada) maakt dat enkele precorona lijndiensten opnieuw straks – na de winter de routes op Brussel opstarten. In mei gaat Air Transat van Montréal naar Brussel vliegen, eerst met 2 vluchten en in juni met een derde wekelijkse vlucht, en dit met een Airbus 321neoLR. Ook de treinverbinding met TGV InOui met de Train+Air service vanuit Brussel-Zuid naar Parijs CDG is mogelijk voor een vlucht naar Toronto en Quebec City. Zoals bekend keert Delta vanaf 28 maart met 5 vluchten per week ex-Brussel van en naar NY JFK. / Ryanair lanceerde de voorbije dagen een nieuwe hub op Stockholm Arlanda met de aankondiging van 35 nieuwe routes. Voor 2022 zijn er 4 vluchten per week voorzien op Brussel-Charleroi. / British Airways lanceert zoals eerder aangekondigd een nieuw lowcost filiaal onder de naam BA EuroFlyer voor korte afstanden vanop London Gatwick en dit vanaf zomer 2022. / Donderdag zijn de media uitgenodigd door Brussels Airlines op Hangar 41 op Brussels Airport. Enige aankondiging… een nieuw hoofdstuk wordt gelanceerd! Volgens indiscrete geruchten komt er een nieuw aangepast logo en/of livery van de Brussels Airlines toestellen. Wordt vervolgd!

Woensdag 10 november

Kort op woensdag

Terwijl KLM sinds deze week 64 vluchten aanbiedt naar 11 bestemmingen in de VS, zorgt dit meteen voor een verdriedubbeling van vliegtickets voor deze quasi 20 maanden gesloten toeristische bestemming. Met daarbovenop, AF en Delta als onderdeel van de groep, is dit volgens KLM-topman Pieter Elbers “echt een kantelpunt.” Ook Lufthansa zit in dezelfde mood met 900 vluchten per week op de VS, goed voor zo’n 30% van de omzet! De derde grote op de lucratieve Amerikaanse markt is uiteraard British Airways / De nieuwe Noorse lowcost carrier Flyr start volgend jaar met een lijndienst tussen Oslo en Brussel. De eerste vlucht vindt plaats op 6 mei. Brussel wordt vier keer per week aangevlogen met een Boeing 737-800. De carrier, opgericht door ex-Norwegian medewerkers, is ondertussen met binnenlandse vluchten gestart en sindskort ook met Europese. / TUI fly België vliegt nu ook vanuit Düsseldorf naar twee Caraïbische bestemmingen, met name op La Romana (Dom. Rep.) en Barbados. Aangezien TUI Duitsland niet over eigen longhaul toestellen beschikt, vliegt TUI fly Belgium gasten op drie bestemmingen met boekingen van de eigen TUI Cruises (Mein Schiff) en Aida. / De Iberostar groep wint een internationale duurzaamheidsprijs van de Duitse reisagentenvereniging DRV. Voorbeeld is onder andere de Iberostar Grand Bavaro in Punta Cana dat met zijn programma ‘Wave of Change’ wereldwijd opzien baarde. Bedoeling is compleet afvalvrij en CO2 neutraal te worden tegen 2030.

Maandag 8 november

Sani/Ikos Group: investeringsplan 520 miljoen

Het nieuwe investeringsplan van 520 miljoen euro komt de groeistrategie van de Sani/Ikos Group versterken voor de aankoop en ontwikkeling van nieuwe resorts op het Iberisch Schiereiland en in Griekenland en voor de uitbreiding van bestaande resorts in Griekenland en Spanje. De Sani/Ikos Group gaat door met het groeiplan door de verwerving van vier nieuwe eigendommen in Griekenland en op het Iberisch Schiereiland en de uitbreiding van twee bestaande resorts.

In 2021 sloot de hotelgroep een overeenkomst met de Spaanse Roxa Group om het voormalige hotel Blau Porto Petro op het eiland Mallorca aan te kopen en het te verbouwen tot een nieuw vijfsterren luxeresort dat zal opereren onder de merknaam Ikos Resorts. Met een investering van 100 miljoen euro streeft de Sani/Ikos Group ernaar de beste luxe all-inclusive ervaring op Mallorca te gaan aanbieden. Na de volledige renovatie van de bestaande faciliteiten zal het nieuwe Ikos Porto Petro opengaan in 2023, met 324 kamers, suites en villa’s. Dit wordt het tweede resort van de groep in Spanje.  Door de overname van het Alfamar Beach Resort in de Portugese Algarve lanceert de Sani/Ikos Group in 2024 opnieuw een buitengewoon luxe vijfsterren all-inclusive resort onder de naam Ikos Cortesia, na een volledige renovatie en een totale investering van 140 miljoen euro. Het nieuwe resort zal bestaan uit 448 kamers, suites, bungalows en villa’s.

Tegelijk is de Sani/Ikos Group bezig met een investeringsplan in Griekenland voor de aankoop van nieuwe eigendommen op de eilanden Corfu en Kreta. De Sani/Ikos Group heeft immers onlangs de voormalige Club Med in Corfu aangekocht en is begonnen met de ontwikkeling van Ikos Odisia, een vijfsterren luxeresort gelegen in dezelfde baai als het bestaande hotel Ikos Dassia. Het nieuwe Ikos Odisia opent in 2023 zijn deuren met 395 kamers, suites en bungalows, dankzij een investering van 125 miljoen euro.

De groep heeft ook meer dan 30 afzonderlijke landpercelen in Kreta verworven en geconsolideerd om één terrein van meer dan 200.000 m² te creëren met 600m strand in de prachtige baai van Kissamos, ten westen van Chania. Hier zal de groep zijn eerste Ikos resort op Kreta ontwikkelen met een investering van 125 miljoen euro. Het nieuwe Ikos Kissamos wordt voorzien van 400 kamers, suites en bungalows en opent naar verwachting in 2025.

Naast nieuwe aanwinsten blijft de Sani/Ikos Group zich richten op de uitbreiding van zijn bestaande resorts via de verdere uitbreiding van zowel Ikos Andalusia in Spanje als Porto Sani in het Griekse Sani Resort. Ikos Andalusia in Marbella/Estepona, dat zijn tweede exploitatiejaar ingaat, krijgt tegen 2023 een bijkomende collectie van 19 luxe villa’s en suites en ook nieuwe zwembaden en restaurants, na een investering van 17 miljoen euro. De nieuwe villa’s met drie en vier slaapkamers worden de ruimste van alle Ikos resorts.

Na een eerste renovatiefase uitgevoerd in 2020, is de tweede fase van de opwaardering van Porto Sani gepland voor mei 2022. Met een extra investering van 13 miljoen euro beschikt Porto Sani dan over 50 extra comfortabele luxesuites, twee nieuwe restaurants, bijkomende buitenzwembaden, een nieuwe speelruimte voor kinderen en een nieuwe kindercrèche. Met dit investeringsplan wil de Sani/Ikos Group bijdragen aan de versterking van lokale gemeenschappen, de strijd tegen de werkloosheid en de verbetering van het hotelaanbod in het Middellandse Zeegebied.

De groep zet ook sterk in op duurzame hotelbusiness in het Middellandse Zeegebied en is bekroond voor zijn baanbrekende duurzaamheidsprogramma’s Sani Green en Ikos Green. Het bedrijf heeft ambitieuze ESG-doelstellingen (Environmental, Social, Governance) voor zijn resorts vastgelegd, waaronder het bereiken van netto nul in 2030, evenals nul plastic en nul afval in 2024. Zo maken alle resorts al gebruik van 100% hernieuwbare elektriciteit met Garantie van Oorsprong, wordt 100% van het afvalwater gerecycleerd en wordt een netwerk van meer dan 40 organisaties ondersteund met als doel biodiversiteit te behouden op het land en in de zee, en om kwetsbare kinderen en gezinnen te helpen. Verwacht wordt dat de nieuwe resorts van de Sani/ikos Group en de uitbreiding van bestaande resorts samen meer dan 2.600 nieuwe banen opleveren.

Maandag 8 november

Sophie Boutelegier

Grenzen VSA terug open voor toeristen

Vandaag zijn de grenzen terug open voor gevaccineerde toeristen naar de Verenigde Staten van Amerika. Iedere toerist uit België die volledig gevaccineerd is en aan de opgelegde wachttijd heeft voldaan plus daarbovenop een negatieve PCR-test kan voorleggen van maximum drie dagen oud, kan terug naar de VS reizen. Voor Belgische gidsenvereniging Via Americana in de States meteen de ideale gelegenheid om hun nieuwe lid voor te stellen. Sophie Boutelegier wordt de nieuwe gids voor de Bay Area. Reeds en nog steeds beschikbaar zijn NL, FR en EN gidsbeurten in: Chicago, Denver, Detroit, Milwaukee, New York, Philadelphia en Washington DC. In 2022 wordt Salt Lake City/Noord-Utah toegevoegd aan de lijst met bestemmingen.

Lees donderdag onze inflight report AMS – LAS met Delta Air Lines.

Zondag 7 november

Kort op zondag

Met de nieuwe campagne ‘Is dát Center Parcs?’ laat Center Parcs een nieuwe kant van zichzelf zien. In de campagne staan de vele vernieuwingen centraal die Center Parcs in een groot deel van haar Belgische en buitenlandse parken heeft voltooid. Met dit ambitieuze innovatieprogramma laat Center Parcs een verrassende kant van zichzelf zien. “We willen met onze nieuwe campagne laten zien dat het Center Parcs zoals de meeste mensen het kennen, is veranderd. Met onze vernieuwde parken, luxe en moderne cottages en ons aanbod aan activiteiten willen we gasten een grote diversiteit aan mogelijkheden bieden.” Voor meer info klik hier. / De fysieke Flying Blue-kaart, die leden van het spaarprogramma van AF/KLM standaard krijgen uitgereikt, wordt afgeschaft. Vanaf volgend jaar is er alleen nog een digitale kaart verkrijgbaar. Door de productie te stoppen, wordt per jaar 5,8 ton papier en 15 ton plastic bespaard./ Ook British Airways (BA) leent in deze coronaperiode via de UK Expat Finance en een syndicaat van banken een kredietfaciliteit van 1,15 miljard euro. Zoals bekend is BA onderdeel van IAG (Intern Airlines Group) waarvan o.a. de Spaanse carriers Iberica en Vueling en het Ierse Aerlingus deel van uitmaken. / Op woensdag 10 november e.k. organiseert BATM samen met NATM (Nederlandse Associatie voor Travel Management), de Corporate Travel Association (CORTAS) en de Breda University of applied sciences (BUas) de eerste editie van het Benelux Corporate Travel Symposium (BCTS). Het event dat doorgaat op de campus van de BUas in Breda start om 10u en eindigt met een netwerkreceptie om 16u30. Op de agenda is er vooral aandacht voor de markt post-pandemie, sustainability en innovation binnen de zakenreisindustrie.

Meer info kan u hier vinden.

Vrijdag 5 november

TUI lanceert fair travel

De coronacrisis heeft de toerismesector hard getroffen. Bij TUI werd die tijd gebruikt om zorgvuldig in kaart te brengen hoe vakantiereizen kunnen bijdragen aan betere omstandigheden voor mens en milieu op de vakantiebestemmingen. Vandaag lanceert TUI dan ook fair travel, een groenere benadering van vliegreizen, autoreizen en citytrips. Dankzij fair travel verblijven reizigers in accommodaties met een ecolabel, steunen ze de lokale bevolking en economie en investeren ze in groenere mobiliteit.

Hotels met een ecologisch label

De accommodaties die in het fair travel concept worden aangeboden, zijn voor het grootste deel 4- of 5-sterrenhotels met een door de Global Sustainable Tourism Council erkend duurzaamheidslabel. Deze hotels zijn dan ook continu op zoek naar duurzame oplossingen op het gebied van energie, water, biodiversiteit en afval. Daarnaast hebben ze aandacht voor het welzijn van hun werknemers en de lokale bevolking. Ze dragen  onder meer gelijke kansen en eerlijke lonen hoog in het vaandel. De afgelopen jaren is de vraag naar dergelijke accommodaties gegroeid. TUI biedt momenteel een duizendtal fair travel accommodaties aan.

Steun voor de lokale bevolking en voor de economie

Enquêtes bij het merendeel van de TUI klanten tonen aan dat reizigers het waarderen dat hun vakantie bijdraagt aan het welzijn van de lokale gemeenschap. TUI participeert dan ook in veel projecten die dit doel nastreven, voornamelijk via de TUI Care Foundation. Daarnaast zorgen we ervoor dat eten, drinken en ingrediënten zoveel mogelijk ter plaatse worden ingekocht en leidt via de TUI Academy lokale jongeren op zodat zij werk kunnen vinden in het toerisme.

Investeren in groenere mobiliteit

Vervoer op vakantie beperkt zich niet tot enkel vliegtuigen maar omvat ook elektrische transferbussen, treinen en zelfs het verhuur van elektrische wagens ter plaatse. Een vlucht is vandaag de dag vaak nog steeds de efficiëntste of zelfs de enige manier om een ​​bestemming te bereiken. Wanneer de trein echter een goed alternatief is, biedt TUI deze optie ook aan. De luchtvaart kan en moet echter permanent verduurzamen. TUI fly investeert al jaren in een jonge vloot waarvan de vliegtuigen steeds zuiniger zijn en minder brandstof verbruiken. De motoren zijn ook veel stiller, een topprioriteit voor omwonenden van een luchthaven. Ook aan boord maakt een duurzaam beleid het verschil, met name door het sorteren van afval en het verminderde gebruik van plastic en papier.

Verder zijn twee speerpunten nog samen voor een verantwoorde vakantie en vakantie voor iedereen. Meer informatie over fair travel vindt u op www.tui.be/nl/fair-travel/.

Donderdag 4 november

Historisch vliegrecord op de Canarische

Door de beperkte vakantieradius van de consument buiten Europa om ongehinderd en vrij van wisselende coronabeperkingen te kunnen vliegen en vakantie te genieten onder een stralende zon, zeker in deze periode, zijn de Canarische eilanden met Tenerife en Gran Canaria dezer dagen en straks ook met de kerstperiode, een nooit geziene voltreffer qua luchtaanbod.

Vorig weekend verzorgde TUIfly België in eigen productie zo’n 37 vluchten bij het begin van de herfstvakantie vanuit de 4 Belgische luchthavens op de Canarische eilanden.

Dit weekend – vrijdag, zaterdag en zondag – realiseert TUI BE eveneens 37 vluchten op de Canarische, 9 op vrijdag, 18 op zaterdag en 10 op zondag. Ook Brussels Airlines realiseert met het weekend op 1 dag 5 vluchten op Tenerife plus Ryanair 1, m.a.w. op één dag realiseert men 15 vluchten op 1 bestemming.

Met een gemiddelde bezetting tussen een goeie 70% tot 80%, op een max. seat capaciteit van 189 stoelen op een B737-800 gaat het hier bij TUIfly om zo’n +-6000 pax per richting van en naar de nooit zo populaire Canarische Eilanden. Een absoluut record!

Donderdag 4 november

TUI Ticket Shop ontwikkelt nieuw reserveringsplatform Air Cruiser

TUI Ticket Shop heeft de afgelopen maanden niet stil gezeten. Integendeel, we hebben gebruik gemaakt van de expertise van TUI Group om nieuwe ideeën uit te werken en kunnen je vandaag een gloednieuw reserveringssysteem voorstellen dat je zal toelaten om nog vlotter en efficiënter te werken: Air Cruiser.

Deze innovatieve en gebruiksvriendelijke flight engine voor reisagenten vervangt Cameleon en biedt een nieuw design en nog meer functies, zowel vóór, tijdens als na het boekingsproces.

Elke luchtvaartmaatschappij heeft haar eigen manier om vluchten aan te bieden, voor de reisagent vaak een tijdrovende puzzel. Met Air Cruiser wordt dit probleem meteen opgelost: men vindt er op een heel overzichtelijke manier meer dan 15 miljoen tarieven van talrijke maatschappijen, zelfs low-cost. Zowel de genegotieerde als de touroperatortarieven verschijnen in een paar clicks op het scherm.

Hoewel Air Cruiser al van bij de start veel functionaliteiten aanbiedt, zal TUI Ticket Shop de tool verder blijven uitbreiden en finetunen. Sowieso zijn de volgende functionaliteiten al aanwezig bij deze 1ste versie:

·        NDC content van de ganse Lufhansa groep
·        TSA gegevens ingeven en ter goedkeuring laten tekenen door de klant
·        Seat- en mealreservering tijdens of na de boeking
·        Toevoegen van een Frequent Flyer Number
·        Verschillende cabin classes combineren
·        Een prijscheck uitvoeren
·        Ancillaries toevoegen zoals bagage, seating, sport equipment
·        Volledige Fare rules bekijken
·        Zelf het dossier aanpassen en annuleren voor uitgifte

Meer functionaliteiten zullen stelselmatig aan het platform worden toegevoegd. Zo zal de reisagent binnen afzienbare tijd zelfs na de uitgifte van het ticket nog zelf zijn dossier kunnen aanpassen en annuleren.

De omschakeling van Cameleon naar Air Cruiser is voorzien op 17 november. Dit proces zal natuurlijk stap voor stap worden voorbereid. De reisagent ontvangt alle praktische informatie enkele dagen op voorhand per mail.

Donderdag 4 november

ECTAA: 60 jaar viering in Brussel

De Europese reisindustrie, verenigd in ECTAA, de overkoepelende organisatie die de belangen van de Europese reisagenten en touroperators behartigt, organiseert volgende week – van 8 tot 10 novemberin Brussel een congres rond de thema’s ‘duurzaamheid’ en ‘reizen en de covidcrisis’. Er is ook een belangrijke Belgische delegatie present vanuit de FTI (Federatie van de Toeristische Industrie). Men verwacht zo’n 100 deelnemers. Onderwerpen zijn toerisme strategie  i.v.m. samenwerking tussen de Europese Unie en de reissector; consumenten-passagiersrechten, en in het kader van het EU-project (SUSTOUR) wordt er gedebateerd rond duurzaamheid. Hoe kunnen t.o.’s en reisbureau een invloed hebben om voor duurzame reisopties een makt te vinden? De dinsdagavond vindt er in het Trainworld museum te Schaarbeek een galadiner plaats in aanwezigheid van eurocommissaris Reynders. Meer info via adhoop@ectaa.eu

Woensdag 3 november

TUI hervat vluchten en pakketreizen egypte vanuit BXL, OST & CRL

Egypte krijgt terug groen licht nadat TUI de situatie ter plaatse kon evalueren op het vlak van enerzijds de sanitaire toestand en anderzijds de garantie op een aangename vakantiebeleving. Naast vanuit Zaventem vertrekken er binnenkort ook weer vluchten uit Oostende en Charleroi naar  Egyptische bestemmingen. Tijdens de kerstvakantie zal TUI fly een ruim netwerk van 11 vluchten per week naar de 3 Egyptische luchthavens aan de Rode Zee en vanuit 3 Belgische luchthavens aanbieden.

Op 2 december vertrekt na bijna 21 maanden een eerste TUI fly vlucht uit Zaventem naar Hurghada. Bestemmingen Sharm el Sheikh en Marsa Alam worden aan de start van de kerstvakantie opnieuw aangeboden. Cultuurbestemming Luxor volgt in januari 2022.

Door de systematische opening van nieuwe non-EU-bestemmingen met een positieve evaluatie worden ook grote concentraties vakantiegangers op een te beperkt aantal andere winterzonbestemmingen vermeden.

Gevarieerd aanbod aan vluchten vanuit België naar Egypte

Luchtvaartmaatschappij TUI fly, sinds jaren een sterke Belgische speler voor vluchten naar Egypte, zal in de kerstvakantie 11 vluchten per week uitvoeren naar 3 Egyptische luchthavens en vanuit Brussel, Oostende en Charleroi.

Uit Brussel:

–        Hurghada op donderdag, zaterdag en zondag
–        Sharm el Sheikh op donderdag en zondag
–        Marsa Alam op zondag

Uit Oostende:

–        Hurghada en Sharm El Sheikh op maandag en vrijdag

Uit Charleroi:

–        Hurghada en Sharm El Sheikh  op woensdag en zaterdag

Woensdag 3 november

Positief derde kwartaal voor Brussels Airlines dankzij sterke zomer

Dankzij de grote vraag naar vakantievluchten en een competitieve kostenstructuur als gevolg van haar herstructureringsprogramma, rapporteert Brussels Airlines een aangepaste EBIT (earnings before interest and taks) van 1 miljoen euro in het derde kwartaal van het jaar (vorig jaar: – 51 miljoen euro). Voor de eerste negen maanden van het jaar rapporteert de luchtvaartmaatschappij een stijging van de inkomsten van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar terwijl de bedrijfskosten gedaald zijn met 10%. De aangepaste EBIT in de periode januari-september verbeterde met 39% tot -142 miljoen, een resultaat dat nog steeds sterk wordt beïnvloed door de Covid-19 pandemie.

 


 

Woensdag 3 november

Kort op woensdag

Mensen willen weer vliegen – APG World Connect Congres Monaco. Voor het eerst in 2 jaar kwamen toplui uit de luchtvaartsector vorig weekend, eind oktober, opnieuw bijeen op het APG World Connect Congress in Monaco. Terwijl het passagiersverkeer zowat overal opveert, monopoliseert een ‘groene luchtvaart’ meer dan ooit de debatten “Maar duurzaamheid kost ons tijd, energie en geld, veel geld” klonk het bij enkele aanwezige ceo’s. Met als thema ‘Air Transport, The Road to recovery’ zetten de organisatoren meteen dé grote uitdaging voor de luchtvaartindustrie op de agenda. De airline-distributieconferentie kon rekenen op bijna 500 senior-vertegenwoordigers uit de luchtvaartindustrie waaronder ongeveer 100 senior-airlinemanagers. / Enkele dagen nadat de koepel VVR/UPAV de aankondiging gemaakt had van de goedkeuring van de zogenaamde corona-voucherbank of tegoedbonnenfonds, organiseerde staatssecretaris Eva De Bleeker vorige vrijdag een persconferentie i.s.m. de drukkingsgroep Save or Sink. Reisorganisatoren die zich tot dit fonds willen wenden, moeten dit ten laatste op 16 november laten weten aan de FOD Economie zodat uiterlijk op eind december de geleende bedragen kunnen worden uitbetaald. / Maandag 1 november heeft Australië voor het eerst in 19 maanden zijn toeristische grenzen gedeeltelijk geopend en in eerste instantie voor Australiërs zelf die nu toch zonder quarantaine het land mogen binnenkomen. / Ook Thailand heeft deze week onder bepaalde voorwaarden voor een 60-tal landen, waaronder België, zijn toeristische grenzen en enkele regio’s geopend.

Foto: Bij de deelnemers van het APG-congres in Monaco o.a.: Kardien de Werker (Singapore Airlines), Philippe Wilmart (Air Belgium) en Kees-Jan Van Der Velden (APG Benelux).


Dinsdag 2 november

Ruby opent eerste hotel in Zwitserland

“Sterren worden geboren, niet gemaakt” is sinds 18 oktober 2021 het credo bij de Ruby Mimi in Zürich. Het is het eerste hotel van de door CEO Michael Struck in München gevestigde Ruby Group dat in Zwitserland wordt geopend. De 208 kamers zijn verdeeld over zeven verdiepingen van het monumentale Art Deco gebouw met een totale oppervlakte van 8.400 m². Waar een van de eerste bioscopen in Zürich meer dan 100 jaar geleden haar publiek in vervoering bracht, neemt het nieuwe hotel nu haar gasten mee op een reis terug naar het opwindende gouden tijdperk van Hollywood in de jaren 1910 en 1920. Bij binnenkomst valt de buitengewone architectuur van het gebouw al op. Het middelpunt is de Mimi Bar met zijn indrukwekkende hoge plafonds. Luxe materialen en zorgvuldig geselecteerd antiek worden vakkundig gecombineerd met moderne stijlelementen. En aan de muur knipoogt het oversized neonboard Mimi’s motto: “Sterren worden geboren, niet gemaakt”. Een ander hoogtepunt in het hotel is de eigen charmante bioscoopzaal van het hotel – een herinnering aan de geschiedenis van het gebouw. Gezellige fauteuils (foto), rode fluwelen gordijnen en een popcornmachine creëren een nostalgisch bioscoopbezoek als uit de oude Hollywood-tijd.  Alle info: www.ruby-hotels.com/mimi


 

Zondag 31 oktober

Kort op zondag

Voor de klimaatactivisten is het voorstel een provocatie. Terwijl ons land een vliegtaks wil heffen op vluchten tot 500 kilometer (of wordt het 800 km…), en Nederland én Duitsland korte vluchten gewoon willen vervangen door treinroutes; gaat de UK de omgekeerde weg. De regering Johnson kondigde aan de binnenlandse vluchten te willen stimuleren om de zakenreizigers en allen daarrond te ondersteunen. En dit alles net voor het begin van de klimaatconferentie COP26 in Glasgow. / ZeroAvia, een Brits-Amerikaanse ontwikkelaar van waterstofvliegtuigen, wil o.a. in samenwerking met de Royal Schiphol Group vanaf 2024 een emissievrije commerciële luchtvaartroute starten tussen Rotterdam en Londen. Ondertussen sloot hetzelfde bedrijf ook een akkoord met Alaska Airlines die haar Bombardier Q400’s in de toekomst ook op waterstof wil laten vliegen; daarbij zouden waterstofbrandstofcellen zorgen voor de aandrijving van de elektrische motoren. / Ryanair laat haar vluchten vanaf deze week duurzamer afhandelen op elf Europese luchthavens: 8 Spaanse luchthavens, Schiphol, Oslo en Göteborg (maar niet Brussel of Charleroi). Er wordt elektrisch aangedreven materieel ingezet om onder andere passagiers en bagage aan boord te brengen. / De Belg Peter Vanacker CEO van Neste -het grootste bedrijf van Finland, wereldleider in de productie van biobrandstof en intens samenwerkt met o.a. KLM, Lufthansa en Finnair- laat optekenen dat we ooit allemaal ‘op gebruikte frituurolie’ zullen vliegen. “Tegen 2070 is de luchtvaart misschien emissieloos en vliegen we op afvalolie of groene stroom.”

 


 

Vrijdag 29 oktober

SkyTeam verwelkomt ITA Airways

ITA Airways neemt de plaats in van Alitalia binnen de SkyTeam luchtvaartalliantie. ITA Airways had reeds aangegeven dat dit een logische stap zou zijn, vandaag werd het officieel bekendgemaakt. Alitalia was in 2001 een van de grondleggers van SkyTeam, dat met de intrede van ITA Airways voortaan 19 leden telt. Ondertussen begint ITA Airways ook distributieakkoorden te sluiten met partners. De eerste in de code share-rij is Air Malta, een overeenkomst die zondag e.k. start. Reisagenten/reisprofessionelen die het nieuwe ITA Airways in ons land willen bereiken, kunnen dat momenteel via: b2bassistance@itaspa.com

Ter verduidelijking: het huidige Alitalia team in Brussel fungeert op dit ogenblik als GSA van het nieuwe ITA Airways.

 

 


 

Vrijdag 29 oktober

Spanje is opnieuw een van de favoriete vakantiebestemmingen voor de Europeanen

Volgens de jongste gegevens van de European Travel Commission (ETC) hebben 2 op de 3 Belgen reisplannen voor de komende maanden. De meerderheid onder hen (61%) geven een voorkeur aan reizen binnen Europa. Uit diezelfde enquête blijkt ook dat Spanje bij de Europeanen de tweede favoriete bestemming is voor hun herfstvakantie in 2021. Vaccinatiecijfers spelen daarbij een essentiële rol. Spanje heeft met de hoge vaccinatiegraad bij zijn bevolking (volgens gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid is 88,1% van de doelgroep op 18 oktober 2021 volledig gevaccineerd) uiterst sterke kaarten als reisbestemming. De jongste gegevens van FRONTUR (het statistiekbureau van de Spaanse overheid) voor 2021 tot en met augustus, geven aan dat 734.803 Belgische toeristen Spanje bezochten, dat is 22,81% meer dan in diezelfde periode in 2020, maar nog altijd 59,3% minder in vergelijking met dezelfde periode in 2019. De gemiddelde besteding per reis lag 6,4% hoger.


 

Donderdag 28 oktober

Huttopia: zes bestemmingen in de Alpen, Jura en Pyreneeën

Huttopia opent deze winter ook de bestemming La Clarée (vlakbij de grens met Italië in de zuidelijke Alpen) voor een vakantie in de sneeuw. Hiermee biedt Huttopia nu zes winterlocaties op de mooiste plekken in de Franse berggebieden en voegt de ultieme natuurbeleving als extra dimensie aan de wintervakantie toe. Het verblijf in een houten chalet, een kaasfondue of raclette en de warme sfeer van de houtkachel maken het gevoel compleet. De bestemmingen zijn van december tot eind maart/april 2022 geopend. Alle info: www.huttopia.com


 

Donderdag 28 oktober

Docureeks Sabena op Canvas & VRT NU

Op zondag 7 november is het precies 20 jaar geleden dat Sabena na bijna 80 jaar de boeken neerlegde. Voor Canvas een prima aanleiding om terug te blikken op de roemrijke, maar ook turbulente geschiedenis van onze nationale luchtvaartmaatschappij. Van de pioniersjaren na de Eerste Wereldoorlog over de gouden jaren van de luchtvaart in de jaren zestig en zeventig tot de tragische teloorgang van het bedrijf in het begin van de 21ste eeuw. “Een verhaal dat onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van ons land”, dixit Canvas.

Vijf afleveringen lang covert Canvas de fascinerende geschiedenis van de Belgische ‘flagcarrier’ aan de hand van unieke archiefbeelden en getuigenissen van de mensen die erbij waren en het van dichtbij volgden, van de eerste piloten tot de laatste stewardessen. Want Sabena was meer dan zomaar een luchtvaartmaatschappij. Het was een Belgisch kroonjuweel. Een trots voor zij die er werkten en een baken van vertrouwen in verre buitenlanden.

De reeks staat niet alleen stil bij de grootse momenten, maar heeft ook oog voor de kleine verhalen en de verzwegen schandalen. De geschiedenis van de maatschappij weerspiegelt de Belgische tijdsgeest en gaf ze zelfs mee vorm. Dat maakt van Sabena niet alleen een symbool, maar ook een spiegel van de natie.

Sabena is een productie van Diplodokus in samenwerking met Canvas en Belga Films Fund. Een vijfdelige docureeks naar een idee van Margot Vanderstraeten en Pascal Verbeken, die naast de research ook de interviews verzorgden. De stem van acteur en amateurpiloot Lucas Van den Eynde brengt het verhaal van Sabena tot leven. VRT-journalist en luchtvaartspecialist Steven Decraene bespreekt in de laatste aflevering de aanloop naar het faillissement.

Sabena : vanaf woensdag 3 november om 21.35 u. op Canvas en op VRT NU.

 


 

Donderdag 28 oktober

B&B Hotels opent nieuwe locatie in Antwerpen centrum

De hotelketen opent een tweede vestiging in Antwerpen, midden in het centrum. Alle 129 kamers beschikken over comfortabele bedden en zijn van alle faciliteiten voorzien. Door de premium locatie – tussen Antwerpen Centraal Station en de Meir – zitten gasten op wandelafstand van toeristische trekpleisters in de stad. Het dakterras is voorzien van een uniek uitzicht op historisch Antwerpen en nodigt uit om uren te vertoeven. ’s Ochtends wordt de lobby voorzien van een uitgebreid ontbijtbuffet. Dat alles voor een opmerkelijk scherpe prijs. B&B Hotels opende eerder al hotels in Brussel, Gent en Antwerpen-Zuid, maar er liggen vergaande plannen op de plank om ook de rest van België te veroveren. https://www.hotel-bb.com/nl/hotel/antwerpen-centrum

 


 

Woensdag 27 oktober

Neckermann herfstvakantie: Egypte en Turkije populaire bestemmingen!

Met de komende herfstvakantie voor de deur noteert Neckermann opvallend veel boekingen naar de zon. Het aantal Belgen dat dit jaar de zon zal opzoeken zal de aantallen van de pre-Covid-19 periode wellicht overtreffen. Spanje staat op de eerste plaats, Egypte op twee en Turkije op drie. Hoe dan ook een opmerkelijke top-3: Het zonzekere Egypte, waarnaar reizen deze zomer nog onmogelijk was, neemt dus weer zijn plaats als geliefde bestemming bij de Belgen. Ook Turkije is, na een zomer van afwezigheid, weer aan zijn opmars toe. Opnieuw worden, sinds lang, de eerste boekingen bij Neckermann op intercontinentale bestemmingen zoals de Dominicaanse Republiek, Emiraten en Mauritius gemaakt voor deze vakantieweek. Dichtbij bestemmingen binnen België doen het minder. Enerzijds te wijten aan de slechte zomer in ons land en het feit dat gedurende de lockdown veel Belgen voor vakantie in eigen land kozen en nu toch wel weer aan het buitenland en aan zon toe zijn. Anders dan de voorbije jaren werd de herfstvakantie zeer laat geboekt. De meeste Belgen beslisten bij Neckermann om last minute nog een weekje de zon op te zoeken en boekten de voorbije 2 tot 3 weken voor hun vertrek volgende week.

 


 

Woensdag 27 oktober

TUI  Ski Experience Day: groot succes!

Voor de allereerste keer organiseerde TUI i.s.m. uitsluitend Franse ski-aanbieders een skidag in het fameuze Ice Mountain Adventure Park in Komen (Provincie Henegouwen). Een 60-tal reisagenten met partners schreven zich in om vorige zondag zowel indoor te skiën of te leren skiën evenals een complementaire workshop. Volgens Dieter Vanhauwaert (TUI Product Promotion Manager) was deze ‘beleefdag op de skilatten’ een mooi succes en zeker voor herhaling vatbaar.

 


 

Woensdag 27 oktober

Thalys nouveau est arrivé

Meer comfort, minder CO2, dat is de vernieuwde Thalys die in Brussel Zuid met het doorknippen van het lint, is in gebruik genomen door minister van mobiliteit Georges Gilkinet, NMBS-CEO Sophie Dutordoir en Bertrand Gosselin, CEO van Thalys. De nieuwe Thalys heeft een capaciteit van 400 passagiers. Er zijn 28 extra zitplaatsen en toch is er meer ruimte en comfort. Dat kon onder meer door de zetels slanker te maken en het barrijtuig te verkleinen. Automaten vervangen het personeel. De verlichting is zachter, er zijn handige doorzichtige rekken en de stoelen hebben alle moderne voorzieningen. Het Bordeauxrood bleef overeind maar is verzacht op voorstel van de Belgische designer Axel Enthoven en de Franse ontwerpster Matali Crasset. Thalys wil meer vliegtuigpassagiers lokken met een duurzamer alternatief en ook de binnenruimte straalt die duurzaamheid uit. Ook aan de bagage is gedacht wat de vernieuwde Thalys heeft nu zo’n 15 procent meer bagageruimte en er is zelf plaats voor echte fietsen in de trein. De nieuwe Thalys rijdt nu op de lijn Parijs-Amsterdam en vanaf volgend jaar op de lijn naar Duitsland.

 


 

Woensdag 27 oktober

Kort op woensdag

Brussels Airport verwacht meer dan 430.000 passagiers tijdens de herfstvakantie. Dat is bijna 60% van het aantal passagiers voor de Covid-crisis maar wel meer dan het viervoud van het aantal passagiers in 2020. / Tunesië maakt de vaccinatie voor buitenlandse toeristen quasi verplicht. Want wie niet gevaccineerd is, moet 7 dagen in geselecteerde quarantainehotels op eigen kosten. Gevaccineerde reizigers dienen extra nog een PCR-test voor te leggen. / Het luchthavenverband ACI Europe rekent pas binnen 4 jaar een terugkeer naar het ‘normale’ internationale vliegverkeer. Ondanks de zomerstijging situeert het passagiersniveau zich op 62%, of 1,26 miljard minder dan in de vergelijkbare periode 2019. ACI Europe telt 500 luchthavens als lid en vertegenwoordigt 90% van het Europese commerciële verkeer. / Autoverhuurder Hertz koopt 100.000 Tesla’s –waarvan een deel naar Europa komt. Hertz zal ook werk maken van laadpalen. / USA update: kinderen jonger dan 18 hoeven niet gevaccineerd te zijn, wél moeten deze (en vanaf 2 jaar) binnen één dag voor vertrek een sneltest laten doen. Boven de 18 blijft de regel: gevaccineerd én (snel)test. / Volgende week gaat WTM Londen van start: fysiek in de ExCel beurshallen van 1 tot 3 november en virtueel van 8 tot 9 november. De organisatie biedt een gratis lokaal testcenter aan voor wie een sneltest nodig heeft vooraleer terug te vliegen. https://www.wtm.com/london/en-gb/help/safety.html   / Nu de COP26 klimaattop van de Verenigde Naties in Glasgow snel nadert, maakt de UK van de gelegenheid gebruik om het aanbod van duurzaam toerisme in Groot-Brittannië internationaal te promoten en bouwt een online ‘hub’ voor duurzaam toerisme, welke reisroutes, activiteiten en tips voor een duurzaam verblijf bevat. https://www.visitbritain.com/nl/nl/duurzaamheid-reizen-en-cop26


 

Dinsdag 26 oktober

Expo Oriënt-Express in TrainWorld

Vanaf vandaag tot en met 17 april 2022 organiseert Train World, het museum van de NMBS, een uitzonderlijke tentoonstelling die gewijd is aan de avonturen van de Oriënt-Express en aan zijn geestelijke vader, Luikenaar Georges Nagelmackers. Train World stelt deze tentoonstelling voor in het kader van Europalia Trains & Tracks, en neemt je mee op reis door Europa op een keerpunt van de 20e eeuw. Ontdek de legende van deze mythische trein die synoniem staat voor reizen in pure luxe, avontuur en exotische mysteries, en kom meer te weten over het intrigerende verhaal van Belg Georges Nagelmackers, die zijn droom van een internationaal spoorwegnet waarmaakte.

Authentieke rijtuigen van de Oriënt-Express worden uitzonderlijk voorgesteld in Brussel. Ze katapulteren je terug naar de sfeer en nostalgie van weleer die deze rijdende paleizen opwekken. Dit paradepaardje van het Europalia Trains & Tracks-festival stelt ook decoratieve kunstwerken en unieke documenten tentoon die het avontuur van de Oriënt-Express en de Wagons-Lits doen herleven.

Laat je verbeelding de vrije loop tijdens de tentoonstelling over deze mythische trein en droom weg bij bekende verhalen van grote beroemdheden zoals Agatha Christie. Ontdek boeiende anekdotes van onbekende reizigers en kom meer te weten over de kunstenaars die meehielpen bij het uitbouwen van deze legende. Een tentoonstelling over een fascinerend stukje Belgische treingeschiedenis met internationale allure en van een wonderbaarlijke pracht.

Nota van de redactie: wie in het bezit is van het magabook ‘A Journey’ (tweede editie, uitgave 2018), kan daarin een grote reportage over de huidige Venice Simplon Oriënt-Express terugvinden, gerealiseerd met touroperator Imagine Travel.

 


 

Dinsdag 26 oktober

Tegoedbonnenfonds is goedgekeurd!

Het ‘Tegoedbonnenfonds’ of ‘Leningen voor het terugbetalen van coronavouchers’ is na lang onderhandelen een feit. Zo meldt de VVR. Het tegoedbonnenfonds wacht nog op goedkeuring van het parlement en de Europese Commissie, maar heeft ondertussen groen licht gekregen van de Regering en de Minister van Economie. De deadline is weliswaar bijzonder strak, echter, op basis van het register dat iedereen onder het MB gehouden was bij te houden zou een en ander administratief vlot moeten lopen.

Gezien deze korte periode vraagt de VVR alle geïnteresseerden om hun dossier nu reeds grondig voor te bereiden. De aanvragen zullen kunnen gebeuren vanaf 10 november en dienen uiterlijk op 16 november aan de FOD Economie overgemaakt te zijn.

Aanvragen kunnen per mail worden ingediend. Alle nodige informatie, in te vullen templates alsook het emailadres voor het indienen van de aanvraag zullen ter beschikking worden gesteld op een link. Deze link zal geactiveerd worden indien en zodra de Kamer haar goedkeuring bij het wetsontwerp geeft.

 


 

Dinsdag 26 oktober

VIP tennis met Turespaña

Naar jaarlijkse traditie nodigde Turespaña ook dit jaar weer een selectie reisagenten, touroperators, toprelaties en media uit op de European Open tennis in Antwerpen. In pure VIP-stijl met receptie, walking dinner tussen de twee avondwedstrijden en de beste zitjes naast het veld. Op de foto het ontvangstcomité:  Valentina Marquínez-Vidal  (Turespaña stagiaire), Judit Portela González ( administratie – promotion & travel industry relations) en Raúl Andrade Lucena  (administratie en promotie).

Dinsdag 26 oktober

The Loft by Brussels Airlines en Lexus ‘Europe’s Leading Airline Lounge 2021’

Voor het derde jaar op rij is THE LOFT op Brussels Airport – gecreëerd en gemanaged door Brussels Airlines en Lexus – uitgeroepen tot ‘Europe’s Leading Airline Lounge 2021′ tijdens de uitreiking van de World Travel Awards. De prijs wordt uitgereikt door zowel loungegasten als professionals uit de reissector.
THE LOFT is een uniek loungeconcept waarbij comfort, technologie en design centraal staan, in combinatie met een mix van ‘Belgitude’ en Japanse gastvrijheid, en heeft deze gewaardeerde onderscheiding elk jaar gewonnen sinds de opening in 2018. Na de pandemie werd de lounge in juni van dit jaar heropend na een sluiting van acht maanden. Gasten worden verwelkomd met de hoogste veiligheidsvoorzorgen, waaronder onopvallende COVID-borden en persoonlijke touches zoals een persoonlijk welkomstproces, traditionele warme Japanse ‘Oshibori’-handdoeken en digitale kranten. Het buffetconcept werd aangepast om besmettingsrisico’s te beperken en in afwachting van de terugkeer van de gepassioneerde Neuhaus-maître-chocolatier, wordt Neuhaus-chocolade nog steeds aangeboden aan alle loungegasten.
Wencke Lemmes-Pireaux, Head of Customer Experience, Product & Marketing: “Ons personeel slaagt erin om onze gasten een ontspannende ervaring te bezorgen in de LOFT en dit onder uitdagende omstandigheden. Samen met onze partners die gedreven zijn door topkwaliteit, hebben we er onze missie van gemaakt om onze gasten elke dag opnieuw het gevoel te geven dat er goed voor hen gezorgd wordt. Het feit dat, naast reis- en toerisme professionals, deze zelfde klanten voor de derde opeenvolgende keer THE LOFT by Brussels Airlines and Lexus verkozen hebben tot “Europe’s Leading Airport Lounge 2021″ is de mooiste beloning die we konden krijgen. Ik wil het team en alle betrokken partners bedanken voor hun toewijding en voor het feit dat ze altijd voor gastvrijheid, en daarmee onze klanten, voorop zetten.”
Pascal Ruch, Vice President Lexus Europe: “Lexus rondt een geweldig jaar af door de derde keer op rij deze award te winnen voor THE LOFT, met hoogtepunten als de gloednieuwe NX 450h Plug-in Hybride en NX 350h Self-Charging Hybride. Bovenal weerspiegelt het ons Japanse ‘Omotenashi’ service-ethos van wereldklasse, waarbij we anticiperen op de behoeften van de klant en hen veiligheid en gemoedsrust bieden tijdens de pandemie.”

________________________________________________________________________________________________

Dinsdag 26 oktober

People on the move: Kris Vanderstappen bij Omnia Travel

Kris Vanderstappen (49 jaar) heeft een jarenlange expertise opgebouwd bij Accor en heeft daar diverse functies doorlopen. De laatste jaren was Kris aan de slag als Director of Corporate Sales & TMC partners. Voordien was Kris actief bij American Express. Sinds gisteren is Kris aan de slag als Business Development Leader Business travel bij Omnia Travel.

________________________________________________________________________________________________

Zondag 24 oktober

Kort op zondag

Het in München gevestigde reisplatform Flix-Mobility koopt de iconische brand Greyhound Lines, de grootste aanbieder van lange afstands autobusverkeer in Noord-Amerika. De verkoper, het Britse transportconcern Firstgroup, wil zich opnieuw exclusief op zijn kernbusiness in de UK richten. De overname, donderdag aangekondigd, bedraagt 172 miljoen dollar (148 miljoen euro). Flix-Mobility is vooral door zijn merken Flixbus en Flixtrain bekend en heeft de jongste drie jaar zijn aanbod in de USA enorm uitgebouwd. / Brussels Airport neemt een belang van 50 procent in SkeyDrone, een dochteronderneming van de Belgische luchtverkeersleidingsorganisatie Skeyes. Volgens Arnaud Feist, ceo Brussels Airport, betekent dit één investering in het co-creëren van de toekomst van het onbemand luchtverkeer samen met twee belangrijke spelers op dat vlak, Skeyes en SkeyDrone. / De kredietwaardigheid van de TUI-Group is deze week flink de hoogte ingeschoten na de aankondiging van een serieuze kapitaalsverhoging van 1,1 miljard euro door twee ratings-agentschappen Moody’s en S&P Global Ratings. De bedoeling van deze nieuwe kapitaalsverhoging is om snel de schulden tegenover de overheid na de pandemie te kunnen afbouwen. / Na anderhalf jaar sluiting wil Israël vanaf 1 november onder bepaalde voorwaarden opnieuw het internationaal toeristisch verkeer toelaten. / De nieuwe Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA, die op het laatste moment de hand wist te leggen op de merknaam Alitalia en daarvoor 90 miljoen betaalde, heeft er voor gekozen zichzelf toch een andere identiteit aan te meten: ITA Airways. De maatschappij lanceert ook een nieuw loyaliteitsprogramma Volaris en kiest voor een blauwe beschildering van de vliegtuigen.

________________________________________________________________________________________________

Vrijdag 22 oktober

Skyways Online: gemaakt voor reisagenten

Agenten van Skyways kunnen vanaf vandaag vluchten boeken in de vernieuwde versie van de vluchtboekingstool Skyways Online. Jeroen Martron, Director Skyways: “Toen we begonnen aan de ontwikkeling van Skyways Online, wisten we dat we via een vernieuwd design en enkele nieuwe innovatieve functies een nog betere gebruikservaring konden bieden, zowel voor, tijdens als na het boekingsproces.” De applicatie is speciaal ontwikkeld voor reiskantoren en touroperators. In het vliegticket reserveringssysteem vindt u met één klik alle relevante airlines en tarieven zoals low-cost, NDC (KLM en Lufthansa Group), touroperator en speciaal onderhandelde tarieven. “Met Skyways Online kunnen onze agenten hun klanten de beste vliegtarieven en voorwaarden aanbieden”, aldus Jeroen Martron.

Meer Info? E-mail: accountsupport@skyways.be

Bekijk de vernieuwde boekingstool op: www.flights.skyways.be

 


 

Vrijdag 22 oktober

Footprints Luxury Cruises: post-corona opleidingen

Het startschot is gegeven… voor Holland America Line en Seabourn i.s.m. United Airlines en Air Canada op 18 november e.k. (voor-of namiddag). Men neemt je mee van de Middellandse Zee tot het Hoge Noorden.

SESSIE VOORMIDDAG

–         Vanaf 09.00u Verwelkoming met koffie

–         09.30-10.15u Holland America Line (Glenn Verelst)

–         10.15-10.30u Break

–         10.30-10.45u Info & Actua door Footprints Luxury Cruises

–         10.45-11.30u United Airlines – Air Canada (Alexander Vanryckeghem)

–         11.30-12.15u Seabourn (Glenn Verelst)

 

12.00u-13.15u : Networking & Broodjeslunch voor alle deelnemers van de voor- en namiddagsessie.

SESSIE NAMIDDAG

–         13.15-14.00u Holland America Line (Glenn Verelst)

–         14.00-14.45u United Airlines – Air Canada (Gina Verkouter)

–         14.45-15.00u Break

–         15.00-15.15u Info & Actua door Footprints Luxury Cruises

–         15.15-16.00u Seabourn (Glenn Verelst)

 

Donderdag 18 november 2021 / Voor-of namiddag: uw keuze / Broodjesmaaltijd inbegrepen uiteraard /

In de nieuwe kantoren van Footprints Luxury Cruises / Prins Boudewijnlaan 7C – 2550 Kontich

Gratis parking

INSCHRIJVING PER MAIL : jan@footprints.be

–         Vermelden : voorkeur (voor-of namiddagsessie) + jouw naam, reiskantoor  + deelname lunch wel/niet

HOLLAND AMERICA LINE

–         2022 Alaska: majestueuze gletsjers, ontzagwekkend wildlife, uitgestrekte landschappen…

–         2022 Noorwegen: de fjorden, de middernachtzon en de Vikings.

–         Update van de vloot en maak ook kennis met het nieuwste schip “Rotterdam”

–         De nieuwe brochures zullen beschikbaar zijn.

SEABOURN

–         2022 Europa: van de Griekse eilanden tot de Baltische Zee. Wat mag je verwachten?

–         Update van de vloot en verneem meer van het nieuwe schip “Seabourn Venture” (aangekondigd voor april 2022)

–         De nieuwe brochures zullen beschikbaar zijn.

UNITED AIRLINES & AIR CANADA

–         Het cruise fare product van en naar BRU/AMS (boeken, klasses, oneway, return…)

–         Extra Alaska: connecties, combinaties met Anchorage & Fairbanks

–         Extensies USA & Canada, de Caraïben, Latijns-Amerika, Hawaii…

 


 

Vrijdag 22 oktober

Scholieren worden TUI-stewardess voor één dag

Twee scholieren van de Sint-Bavohumaniora in Gent mochten gisteren in het kader van de YOUCA Day (de vroegere ‘Zuiddag’) een heel speciale dag beleven, waarbij ze keurig in uniform, als TUI-stewardess mochten meevliegen van Oostende naar Malaga en terug.

Voor de vijftiende keer engageerden donderdag meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren zich om een dag aan de slag te gaan bij een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze op die schooldag verdienden gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.

Deze jongedames, Margaux Smolders (met bril) en Zita Stragier kozen maar wat graag voor een unieke ervaring: een vlucht begeleiden als stewardess en er bovendien een goed doel mee steunen en waren uiteraard in hun nopjes met deze prima TUI-belevenis.

Donderdag 21 oktober

Netwerkevent Visit Antwerpen 18 november

Met de campagne “How well do you know Antwerp?” biedt Visit Antwerpen een unieke kijk op de mogelijkheden voor een verrassende city- of meetingtrip aan Belgische, Nederlandse, Duitse en Franse reisprofessionals. De campagne, in samenwerking met Pitch Perfect, bestaat uit een quiz, een spetterend netwerkevent op 18 november (in de Handelsbeurs) en de optie om zelf de stad te ontdekken binnen 7 verschillende thema’s (culinair, cultuur, familie, architectuur, urban, luxe & MICE). Op deze manier wil Visit Antwerpen de sector in beweging brengen en ervoor zorgen dat ’t Stad opnieuw op ieders netvlies gebrand staat. Ben je graag aanwezig op het event? Schrijf je dan snel in via https://zfrmz.eu/517shZtiJTmyVPAudhFH

 


 

Donderdag 21 oktober

Barbados viert terugkeer KLM

Met een nieuwe rechtstreekse verbinding vanaf Schiphol Amsterdam brengt KLM deze winter Barbados dichtbij. Op zaterdag 16 oktober wachtte de eerste vlucht op Grantley Adams International Airport een feestelijk onthaal. Toen de crew en de 153 passagiers – komend uit Nederland, Zweden, Italië en Spanje – van boord gingen, werden ze verwelkomd door de vrolijke klanten van de Zouave steelpanband van de Barbados Defense Force en ontvingen geschenken van de toeristische dienst. KLM vliegt drie keer per week non-stop van Amsterdam naar Barbados, op maandag, donderdag en zaterdag. De vluchten worden uitgevoerd met KLM’s A330-200 met aan boord 264 stoelen in drie klassen. Het vluchtschema wordt uitgevoerd tot 31 maart 2022.

 


 

Donderdag 21 oktober

Ierland, de geboorteplaats van Halloween

Als de geboorteplaats van Halloween en de schepper van ’s werelds beroemdste vampier ‘Dracula’ is het eiland Ierland in oktober een betoverende bestemming. Tijdens Halloween wordt het hét land van trucs, traktaties en festivals. Dit jaar keert ook de geest van Púca (foto) weer terug naar het eeuwenoude oosten van Ierland en brengt meer kattenkwaad en vrolijkheid dan ooit tevoren. In 2021 worden bezoekers uit binnen- en buitenland weer welkom geheten voor een week vol muziek en mythologie met extra shows en stand-ups, cabaret en cocktails, en alles daar tussenin. Alle info over de hoogtepunten tijdens Halloween in Ierland dit jaar:

https://www.pucafestival.com/

https://derryhalloween.com/

https://allevents.in/Dublin/halloween

https://www.galwaytourism.ie/event/galway-aboo-halloween-festival/

 


 

Woensdag 20 oktober

Turespaña lanceert opnieuw online opleidingsprogramma voor reisagenten

Het Spain Specialist Program is een gratis tool. De reisagenten die de cursus met succes volgen krijgen een Certificaat van Expert in Spanje. De opleiding bestaat uit een basiscursus in tien modules en/of een cursus voor gevorderden in elf modules en/of gespecialiseerde cursussen per product. Het nieuwe platform is toegankelijk via: spainspecialistprogram.com

 


 

Woensdag 20 oktober

RIU Hotels & Resorts heropent zijn deuren op het idyllische eiland Mauritius

De opening van het hotelcomplex op het eiland Mauritius, de eerste bestemming waarmee RIU voet zette in het Indische Oceaangebied, is geweldig nieuws voor de hotelketen en zijn medewerkers in het land omdat vanaf de sluiting van de grenzen in maart 2020 hun activiteit was stopgezet.  Nu openen de twee hotels, Riu Le Morne en Riu Creole, opnieuw hun deuren met de nodige hygiënische- en veiligheidsmaatregelen. Bovendien werden alle medewerkers ingeënt. Daarbij komen nog eens de 17 protocollen tegen COVID-19 die door RIU aan het begin van de pandemie zijn opgesteld en die in de rest van de hotels al succesvol zijn toegepast. Beide hotels beschikken over een ongeëvenaarde locatie omdat ze, naast het feit dat ze direct aan het strand liggen, gelegen zijn op het schiereiland Le Morne. Dit schiereiland ligt aan de voet van de prachtige berg Morne Brabant die door UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed. Klanten kunnen daarnaast genieten van het uitgebreide gastronomische aanbod en de diensten van het complex dankzij de exclusieve 24-uurs-All-Inclusiveservice van RIU. Op 1 oktober jl. was het viersterrenhotel Riu Creole met zijn 313 kamers het eerste hotel dat zijn deuren opende. Dit hotel is ideaal om met het hele gezin naartoe te reizen omdat het de kwalificatie Fun4All heeft, waardoor vermaak en ontspanning voor iedereen gegarandeerd is. Op 29 oktober is het de beurt aan het hotel Riu Le Morne met zijn 218 kamers, waarmee aldus alle activiteiten van RIU op de bestemming worden hervat. Dit viersterren Adults Only hotel is ideaal voor een romantische vakantie voor koppels of met vrienden midden in een prachtige natuurlijke omgeving.

 


 

Woensdag 20 oktober

Disneyland Parijs:  gloednieuwe Kerst Parade!

Disneyland Paris bereidt een programma vol verrassingen voor tijdens de feestdagen. Met een gloednieuwe kerstparade overdag, die ’s avonds (uitgezonderd bepaalde dagen) nog meer zal stralen evenals de terugkeer van Chef’s Enchanting Festive Cuisine evenementen. Disneyland Paris viert ook de terugkomst van de avondshow Disney Illuminations vanaf 21december en de terugkeer van de show The Lion King: Rhythms of the Pride Lands eind oktober dit jaar. De magie van Disneyland Paris zal volop schijnen om 2021 af te sluiten. De Disney Hotels zullen ook hun winterjas aantrekken om gasten te verwelkomen in een unieke Disney kerstsfeer met feestelijke versieringen, fotomomenten met Disney Figuren en feestelijk restaurant en winkelaanbod In Disney’s Hotel New York The Art of Marvel en Disney’s Newport Bay Club kunnen gasten een kamer boeken met special kerstversiering en een verrassingspakket voor jong en oud.

 


Woensdag 20 oktober

De Koepel – La Coupole: VVR – UPAV

Voor een kleine 300 reisprofessonals werd gisterenavond in de Sheraton Airport de ‘Koepel’ (in het Frans La Coupole) officieel gepresenteerd van de VVR/UPAV. Een vrij unieke meeting met voor de reisindustrie een uitzonderlijke touch met de actieve aanwezigheid van een minister en een staatssecretaris in functie (David Clarinval en Eva De Bleeker) een een zoom-interventie van de Waalse minister Willy Borsus. Als toemaatje nog een laatste mini-top in verband met de imminente lancering van het Fonds voor de tegoedbonnen die eerstdaags door de bevoegde kabinetten zal worden aangekondigd. Meer over deze topbijeenkomst binnenkort op onze TM-platformen. Hier alvast enkele eerste impressies.

Kort op woensdag

Op 11 november e.k. opent op het eiland Yas in Abu Dhabi het nieuwe -en allereerste ter wereld- Warner Bros hotel, gelegen net naast het gelijknamige themapark. Investeerder is de lokale Miral Group, Hilton zal het onder de merknaam Curio Collection managen. Het hotel zal 156 kamers en 156 serviceappartementen hebben, waarbij alle kamers een thema hebben voor Warner Bros.-eigendommen zoals Bugs Bunny en Superman. / Deze week heeft de Europese Commissie een akkoord gesloten met Qatar om méér vluchten aan te bieden tussen de Golfstaat en de 27 EU-landen. Ook België en Nederland vormen een onderdeel van deze overeenkomst. / SAS, Norwegian, Widerøe en Flyr (de nieuwe Noorse low-cost maatschappij) hebben met onmiddellijke ingang de mondmaskerplicht afgeschaft, en dit omdat de vaccinatiegraad hoog genoeg is. Ook in Gardermoen -de luchthaven van Oslo- werd dit al vrijdag ll. doorgevoerd. / Rivages du Monde (zelfde eigenaar als All Ways) begint het seizoen 2022 met 3 afvaarten in de maand april naar de Azoren en Madeira aan boord van de splinternieuwe expeditiejacht World Explorer met maximum 180 passagiers aan boord. /

 


 

Dinsdag 19 oktober

130 bestemmingen van op Brussels Airport deze winter

Nu de herfst in het land is, bereidt de luchtvaartsector zich voor op de start van het winterseizoen met een aangepast aanbod, waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt gehouden met de huidige reisbeperkingen. Op Brussels Airport is er dit winterseizoen een uitgebreid aanbod met maar liefst 130 bestemmingen aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Zo is er gegarandeerd voor elk wat wils om er even tussenuit te knijpen. Naar de zon, de bergen of een citytrip? Aan u de keuze!

Op 31 oktober begint voor de luchtvaartsector het winterseizoen, zoals gedefinieerd door de IATA, de internationale vereniging voor het luchttransport. De luchtvaartmaatschappijen passen hiervoor hun aanbod aan naargelang de vraag en de weersomstandigheden. Verre bestemmingen waar het nog steeds warm en zonnig is zijn in deze periode vaak populairder. De 52 luchtvaartmaatschappijen op Brussels Airport bieden samen in totaal 130 bestemmingen aan, binnen en buiten Europa, met daarbij ook nieuwe bestemmingen voor de luchthaven.

4 nieuwe bestemmingen, 6 nieuwe routes

Naast de klassieke en nog altijd populaire bestemmingen vanaf Brussels Airport, zoals Madrid, Barcelona en Genève, worden ook nieuwe bestemmingen toegevoegd aan het winteraanbod. TUI fly voegt bijvoorbeeld Havana (Cuba) toe aan zijn catalogus, terwijl Transavia naar het Oostenrijkse wintersportoord Innsbruck zal vliegen. Air Belgium kondigde enkele dagen geleden bij haar structurele opstart op Brussels Airport aan dat de luchtvaartmaatschappij vanaf 15 oktober tweemaal per week vluchten tussen Brussel en Mauritius aanbiedt. Naast dit aanbod zal de Belgische luchtvaartmaatschappij vanaf 15 december ook een verbinding aanbieden tussen Brussels Airport en Curaçao via Punta Cana. Punta Cana wordt ook aangeboden door TUI fly.

Andere nieuwe routes vanaf Brussels Airport, die de capaciteit naar bepaalde bestemmingen verhogen, zijn Antalya (Turkije), Las Palmas, Tenerife (Canarische Eilanden) en Hurghada (Egypte) die door Corendon Airlines worden bediend. Brussels Airlines zal ook vliegen op Kiev (Oekraïne).

 


 

Dinsdag 19 oktober

Philippe out, Ben in

In het kader van de aangekondigde herstructurering bij BCD Travel in ons land, wordt de Brusselse antenne van het bedrijf fysiek gesloten. Bij de 17 ontslagen is ook Philippe Tilkin, sedert 32 jaar bij BCD Travel (lang geleden begonnen bij Cuvelier-Cobeltour en later bij het Brusselse World Travel, daarna TQ3 en uiteindelijk bij hetzelfde bedrijf BCD Travel) waar hij de jongste jaren Manager Supplier Relations EU/Rail Relations EMEA was. Philippe (56) zoekt nu een nieuwe uitdaging. (tiphch06@gmail.com) Ter verduidelijking: BCD Travel heeft wereldwijd zo’n 20% van de workforce in het licht van de pandemie gereduceerd. In België bleef het beperkt tot 7 à 8%. / Bij de heropstart van het internationaal toeristisch verkeer heeft anderzijds Sunweb Belgium een nieuwe sales manager aangeworven. Ben Clockaerts krijgt de titel Head of Sales & Distribution Belgium. Ben was anderhalf jaar distributiedirecteur Thomas Cook Belgium (2017-2018) en daarna 2 jaar CEO van Butcher’s Store (De Laet & Van Haver) in Antwerpen.

 


 

Dinsdag 19 oktober

Omnia Travel: nieuw kantoor Antwerpen

Omnia Travel Antwerpen is na de tijdelijke verhuis uit de KBC Boerentoren definitief in een mooi en modern kantoor op de Eiermarkt 13 ingetrokken. Omnia Travel -één van de leidinggevende business travel kantoren in ons land- telt nu 4 fysieke kantoren open voor het publiek: Gent, Brussel, Antwerpen en het hoofdkantoor in Leuven. Omnia Travel beschikt daarnaast over twee bedrijven implants. De nieuwe Antwerpse vestiging opende gisteren officieel de deuren. Op de foto’s: het team onder leiding van kantoorhoofd Annemarie Matray met Inge Gerrits, David Delbrouck en Saida Bouchiki. Niet aanwezig: Gert Michiels en Stijn Segers.


 

Maandag 18 oktober

Sunweb Group ontvangt hoogste Travelife-duurzaamheidscertificaat

Reisorganisatie Sunweb Group heeft vandaag het Travelife-certificaat in ontvangst mogen nemen. Dit is het internationaal toonaangevende duurzaamheidscertificaat voor de reisindustrie. Sunweb Group heeft de hoogste status behaald: Travelife Certified. Slechts enkele reisorganisaties hebben deze hoogste status bereikt. Travelife is een – door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC) – internationaal erkend certificeringsprogramma, gespecialiseerd in duurzaam management voor de reisindustrie. Om als reisorganisatie gecertificeerd te worden is Sunweb Group beoordeeld door een onafhankelijke auditor op zo’n 255 punten. Deze criteria hebben onder andere betrekking op het kantoor van de reisorganisatie, het productassortiment en de partners van Sunweb Group.

 


 

Maandag 18 oktober

Les 3 vallées: niet enkel ski maar heel jaar topbestemming

Les 3 vallées is Frankrijks meest bekende skibestemming. En met 105 hectare meteen ook het grootste skigebied van het land en van de wereld. Maar Les 3 vallées is en wil veel meer zijn. Tijdens een presentatie in de bekende Plantentuin Meise kwam zo goed als het hele team van het gebied de nieuwe strategie voorstellen. Een strategie die focust op een bestemming voor het hele jaar en dus niet enkel voor wintersport. En dan heeft men het enerzijds over een sportieve bestemming voor wintersporters, wandelaars, fietsers en mountainbikers maar anderzijds ook voor families, wellness, gastronomie en liefhebbers van natuurschoon. Want het gebied behoort niet voor niets tot het Vanoise nationaal park. Deze bestemming-voor-het-hele-jaar wordt toegelicht in het nieuwe manifest “Infinite Mountain Experiences”. Waaraan meteen een nieuwe website is verbonden: www.les3vallees.com

 


 

Maandag 18 oktober

Club Med zet Benin op de toerisme kaart

Club Med en het Agence Nationale de Promotion des Patrimoines et de Développement du Tourisme van Benin (ANPT) hebben vandaag een managementcontract ondertekend dat Club Med aanstelt als exploitant van het toekomstige eco-Resort in Avlékété, ten westen van Cotonou, voor een duur van minstens 20 jaar. De twee partijen hebben tegelijkertijd een marketingovereenkomst gesloten waardoor Club Med de exclusieve distributeur wordt voor de promotie en de marketing van het Resort. De bouw zou eind 2022 van start moeten gaan en de opening is gepland voor eind 2024 / begin 2025. De bouw van dit eco-Resort kadert in het ontwikkelingsplan ‘Revealing Benin’ van de overheid om de economie van het land op duurzame wijze nieuw leven in te blazen. Het land wil een van de toeristische topbestemmingen van West-Afrika worden.

 


 

Maandag 18 oktober

60 jaar ECTAA wordt gevierd in Brussel

ECTAA, de Europese koepelvereniging van touroperators en reisbureaus, viert haar 60ste verjaardag tijdens haar halfjaarlijkse meeting die zal plaats vinden in Brussel van 8 tot 10 november e.k. FTI zal mee instaan voor de organisatie van dit evenement.  Naast de gebruikelijke werkgroepvergaderingen wordt er ook een meeting voorzien in het Europees Parlement. Op woensdag wordt Professor Marc Van Ranst uitgenodigd om een lezing te geven over hoe de reissector zich beter kan voorbereiden op een mogelijke volgende pandemie. En uiteraard wordt er aandacht besteed aan het belangrijke thema van  duurzaamheid.  Om de 60ste verjaardag gepast te vieren, wordt er een event georganiseerd in Trainworld. www.ectaa.eu

 


 

Maandag 18 oktober

Voor u getest: Terhills Resort, een atypische Center Parcs

Op 28 mei dit jaar, net voor de zomervakantie, opende in Dilsen-Stokkem Terhills Resort by Center Parcs. Dit compleet nieuwe park, aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen, kreeg meteen lovende kritieken. Het autovrij park met 250 luxe cottages, een Country Club met Aqua Garden, Terland Restaurant & Beach en nog veel meer faciliteiten werd zelfs informeel uitgeroepen tot het vlaggenschip van de groep. Travel Magazine stuurde twee jonge koppels, alle vier Center Parcs-connaisseurs, op pad voor een grondige weekendtest. Enkele uittreksels uit hun rapport:

“Terhills Resort oogt helemaal niet als de andere Center Parcs-locaties die we reeds bezochten. In de herfst voel je je eerder in een resort in Zwitserland of Oostenrijk dan in Limburg. De enige gemeenschappelijke factor zijn de ‘designcabins’ verspreid in kronkelbochten.”

“Het restaurant was top! Het staat momenteel zelfs in mijn persoonlijke Top 10. Verfijnde gerechten, lekkere cocktails, waanzinnige desserts. Bovendien in een zeer mooi kader.”

“De demografie was veertig-plus. Er lopen wel kinderen rond, maar niet veel. Dat komt misschien ook door het feit dat het zwembad eenvoudiger is: meer resort, minder pretbad. Er is een infinity pool tot open lucht en een binnenzwembad, maar geen knotsgekke glijbanen.”

“De huisjes zelf zijn netjes. Aparte badkamers, elke kamer een douche, een echte relaxzetel in plaats van tuinmeubelen. De  exclusievere huisjes hebben ook knappe tuinsets en twee verdiepingen met terras.”

“Kortom: we voelden ons in een knappe ecolodge, vakantie-community van de toekomst. Nu was het te koud, maar je dag afsluiten in de beachbar, waar je ook ligbedden kan huren, heeft vibes van het genre Ibiza/St-Tropez. Bij zonnig weer moet dat fantastisch zijn.”

“Nog een pluspunt: het Connecterra-wandelgebied is nu ook handig toegankelijk want de wandeling start in het domein Terhills Resort. Samengevat: onze absolute favoriet in het hele Center Parcs aanbod!”

 


 

Zondag 17 oktober

Kort op zondag

De nieuwe Rotterdam VII, onderdeel van de HAL-vloot, werd de voorbije dagen in de haven van Rotterdam verwelkomd. Met 6 van de 11 schepen verwacht Nico Bleichrodt, van (HAL) Holland America Line eind dit jaar opnieuw de helft van zijn capaciteit operationeel te hebben. Rotterdam VII start op 20 oktober zijn eerste cruise met onder andere een stop in Zeebrugge. / United Airlines start als eerste Amerikaanse airline vluchten naar zowel Mallorca als Tenerife, één van de vele nieuwe Europese bestemmingen die volgend jaar aan het netwerk worden toegevoegd. Volgens United vindt in 2022 de grootste trans-atlantische uitbreiding in haar geschiedenis plaats. Ook het Noorse Bergen, Amman en de Azoren komen erbij. / Het Duitse Europa-Park blijft voor het eerst in zijn geschiedenis open tussen halloween en het winterseizoen. Tussen 8 en 26 november is het park onder de naam “Hallo Winter” operationeel. Op 27 november start het klassieke winteseizoen en loopt tot 9 januari 2022 (behalve 24/25 december). Dagelijks open van 11 tot 19u. / Dinsdagnamiddag vult Sheraton Airport Brussels zich met zo’n goeie 220 reisprofessionals voor de voorstelling van het nieuwe overkoepelend orgaan “VVR-UPAV”. Presentatie, netwerking en diner zijn voorzien. / Thanksgiving wordt ieder jaar gevierd op de vierde donderdag in november in Amerika. Een groot familiaal feest voor honderdduizenden Amerikanen die dan meestal dwars door de States vliegen om dit bij familieleden en vrienden te vieren. Reiswaarnemers hopen- en verwachten – dat deze datum wel eens het begin van de echte opening van de toeristische grenzen voor buitenlandse gevaccineerde toeristen zou kunnen betekenen. Dat lijkt alvast zo te zijn want de VS zouden de grenzen openen vanaf 8 november en dat voor iedereen die een door de WHO erkend vaccin heeft gekregen. Het gaat dus om personen die ingeënt zijn met Johnson&Johnson (Janssen Pharmaceutica), Moderna, Pfizer én Astra Zeneca.

________________________________________________________________________________________________

Vrijdag 15 oktober

Amerika heropent 8 november

De Verenigde Staten heropenen vanaf 8 november hun grenzen voor internationale reizigers die volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Het nieuwe systeem laat gevaccineerden toe in te schepen op een vliegtuig naar de VSA. Er moet extra nog wel een negatieve test (afgelegd binnen de 72 uur) voorgelegd worden en contactinformatie moet medegedeeld worden. Ook alle door het WHO en Europees Geneesmiddelenbureau erkende vaccins –inclusief AstraZeneca dus- zouden geldig zijn. Ongevaccineerde buitenlanders krijgen geen toegang.

 


 

Vrijdag 15 oktober

400 vacatures in de kijker op de grootste Belgische jobbeurs voor luchthavenjobs

De Brussels Airport Jobfair op dinsdag 19 oktober is de grootste jobbeurs voor luchthavenjobs in ons land. Een jobbeurs georganiseerd door Aviato, het tewerkstellingscentrum van Brussels Airport. Op Brussels Airport zijn er momenteel zo’n 400 openstaande vacatures. Op de jobbeurs kunnen werkzoekenden, studenten en iedereen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging het brede aanbod aan luchthavenjobs ontdekken en kennismaken met 29 luchthavenbedrijven. Geïnteresseerden kunnen interactieve workshops volgen of speeddaten met de bedrijven en zo de ideale luchthavenjob vinden. Maar liefst 2500 geïnteresseerden hebben zich ingeschreven voor de jobbeurs.

 


 

Vrijdag 15 oktober

AF/KL maakt werk van duurzame brandstof

Wat uitstoot compenseren betreft: Air France/KLM verandert de naam van het Corporate BioFuel Programma in Corporate Sustainable Aviation Fuel (SAF) Programma. Met die naam willen de luchtvaartmaatschappijen benadrukken dat de ingekochte brandstof duurzaam is. Duurzame vliegtuigbrandstof is niet noodzakelijkerwijs hetzelfde als biobrandstof. Een belangrijke eigenschap is dat SAF wordt gemaakt van grondstoffen die geen ontbossing veroorzaken of de voedselproductie verdringen. Het AIR FRANCE KLM Corporate SAF Programma werd in 2012 geïntroduceerd en telt inmiddels twintig grote partners. Door deelname aan het programma helpen ze de aankoop van SAF door AIR FRANCE KLM mede te financieren om zo de CO2-impact van hun zakelijke reiskilometers te verminderen.

Tegelijk met de nieuwe naam brengt AIR FRANCE KLM het programma voortaan ook buiten Nederland onder de aandacht van het bedrijfsleven. Daarin kunnen klanten de CO2-uitstoot van hun reizen verminderen door voor het bijmengen van duurzame brandstof (Sustainable Aviation Fuel) te betalen. Air France – KLM heeft een deal gesloten met de Finse producent Neste voor de levering van biobrandstof, voor gebruik vanaf Schiphol. In 2022 wordt in Delfzijl een fabriek geopend, die KLM jaarlijks moet voorzien van 75.000 ton biobrandstof. Tot die tijd wordt het mengsel elders ingekocht, waaronder dus nu bij Neste.

Op dit moment is de inzet van duurzame biobrandstof een van de meest effectieve manieren om CO2-uitstoot in de luchtvaart te verminderen. KLM koopt deze duurzame biobrandstof in samen met haar partners van het KLM Corporate BioFuel Programma. Vermindering van CO2-uitstoot mag daardoor worden toegerekend aan alle KLM-vluchten die vertrekken vanaf Los Angeles en dit sinds 2016. De biobrandstof wordt geproduceerd door de lokale biobrandstof-raffinaderij AltAir en geleverd door SkyNRG.

 


 

Vrijdag 15 oktober

Eurostar opent verkoop voor reizen tijdens kerstperiode en voegt extra treinen toe

Eurostar heeft de verkoop geopend voor extra treinen tijdens de kerstperiode omdat de vraag naar reizen blijft stijgen. De kerstdienstregeling loopt van 12 december tot 8 januari en omvat vijf dagelijkse retours op weekdagen tussen Brussel en Londen, twee retours tussen Amsterdam en Londen en negen tussen Parijs en Londen. Met de versoepeling van de reisbeperkingen, blijft de vraag naar reizen met Eurostar toenemen. In september verviervoudigden de nieuwe boekingen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De hogesnelheidsspoorwegmaatschappij zal 15 treinen aanbieden op vrijdag 22 oktober, de drukste dag dit jaar. Passagiers kunnen met vertrouwen boeken. Alle tickets zijn flexibel zonder omwisselingskosten tot 7 dagen voor vertrek. Zo hoeven reizigers zich geen te zorgen te maken als de reisbeperkingen of hun reisplannen veranderen.

 


 

Donderdag 14 oktober

Vanavond laatste vlucht voor Alitalia

Vanavond, donderdag 14 oktober om 23.10 uur voert de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia haar laatste vlucht uit: Cagliari (Sardinië) – Rome. Daarna stopt het voor Alitalia, dat al sinds 2002 kampt met aanhoudende financiële problemen. Voor de personeelsleden van de luchtvaartmaatschappij dreigt een onzekere toekomst want de opvolger neemt slechts een deel van de slots over en geen personeel; en ze krijgen geen voorrang bij de aanwervingsprocedure van de opvolger. Ook het merk Alitalia wordt verkocht, maar een bieder daagde nog niet op. De national carrier kan net geen 75 kaarsjes uitblazen.

In de plaats komt ITA, een nieuwe en afgeslankte luchtvaartmaatschappij. ITA gaat van start met 52 toestellen en 2.800 werknemers. De nieuwe luchtvaartmaatschappij vliegt vanaf morgen op 44 bestemmingen, maar tegen 2025 kan dit aantal groeien naar 74. Vanaf 4 november e.k. wordt ook het langeafstandsnetwerk heropgestart met een Rome-New York JFK vlucht.

 


 

Donderdag 14 oktober

VAB Reisbijstand werkt samen met 270 reiskantoren

Tot een viertal jaar geleden was VAB een overwegend onbekende verzekeraar in de meeste reiskantoren. Men kende VAB van pechverhelping en alarmcentrale maar niet als reisverzekeraar. Inmiddels is VAB aanwezig in meer dan 270 reiskantoren en werkt men samen met verschillende touroperators. Met vier personen op de baan groeit ook het aantal reiskantoren waarmee wordt samengewerkt in Wallonië en Brussel.

Omwille van historische banden werd VAB in het verleden verkocht via de TUI Travel Centers, maar die samenwerking werd enkele jaren geleden stopgezet. “Onze aanwezigheid op het VVR-congres van 2018 in Nantes was het signaal om ons sterker te gaan positioneren in de reisdistributie”, opent Bruno Van Hecke. “Op dat ogenblik waren er enkele gevestigde reisverzekeraars maar niemand verwachtte dat VAB zich ooit in dat segment zou positioneren. Wanneer wij onze verzekeringspolissen, onze waarborgen en onze dienstverlening vergeleken met bestaande initiatieven was het duidelijk dat er plaats was voor ons”.

“In het begin waren wij vooral de onbekende speler”, treedt Luc De Backer bij. “Men kende ons van de pechverhelping en van reisbijstandscontracten voor particulieren maar wist niet dat wij ook een reisverzekeraar waren die annulatie-, bagage- en reisbijstandsverzekeringen aanbiedt. Sinds dat VVR-congres zijn wij ons sterker gaan profileren tijdens workshops en allerlei evenementen waardoor wij ondertussen zijn gaan samenwerken met zo’n 270 individuele reiskantoren en diverse touroperators in België. Zo’n 70% daarvan is gevestigd in Vlaanderen, zo’n 30% bevindt zich in Wallonië”.

Terwijl Bruno Van Hecke en Luc De Backer actief zijn in Vlaanderen is Rafael Perez Carmona (ex-Sunny Cars) sinds kort voor VAB aan de slag in Wallonië. “Men kent ons vaak wel van de pechverhelping en beschouwt ons als een betrouwbare partner. Dat wij persoonlijk tot bij de reisagenten gaan, wordt heel sterk gewaardeerd, zeker na corona. Het is ook een kans om echt toe te lichten waarvoor VAB staat als reisverzekeraar en partner voor de reisbureaus”.

“Wij onderscheiden ons van anderen door onze eigen klantenservice, specifiek voor de reisbureaus”, licht Kim Cassauwers toe. “Zij kunnen ons bereiken via een apart telefoonnummer – 03 253 60 15 – en specifieke e-mail-adressen, productie@vab.be (NL) en production@vab.be (FR). Mails worden binnen de 48 uren beantwoord en telefonische oproepen worden binnen de 20 seconden opgenomen. Bovendien beschikken wij over een eigen alarmcentrale die samenwerkt met eigen depannagediensten en een eigen medisch team. Hierdoor kunnen wij als reisbijstandsorganisatie heel sterk naar buiten treden”.

Sinds de corona-pandemie en de heropening van de reismarkt is er, volgens Bruno Van Hecke, meer aandacht voor reisbijstandsverzekeringen. “Reisbureaus en ook hun klanten willen duidelijk zekerheid en veiligheid. Dat VAB tussenbeide komt bij covid wordt uiterst positief ervaren. Wij zien ook dat particulieren minder en minder annulatie- en reisbijstandsverzekeringen afsluiten via hun kredietkaart omdat die slechts beperkt of niet tussen beide komen. Reizigers willen echt wel in vertrouwen en met de nodige zekerheid kunnen reizen. Het feit dat steeds meer landen een corona-attest vragen draagt ertoe bij dat velen kiezen voor een degelijke reisbijstandsverzekering”.

 


 

Donderdag 14 oktober

Een gastronomische ervaring in een Michelin sterrenrestaurant met Pegase & Exclusive Destinations

De touroperator is verheugd u opnieuw te kunnen uitnodigen voor een gastronomische ervaring: À Table, de gastronomische roadshow door België. U geniet van een culinaire lunch of diner in een Michelin sterrenrestaurant en ondertussen leert u een fijne selectie van partners en hun producten kennen. Hierbij alvast een selectie van partners die aanwezig zullen zijn:  Bahia del Duque, Etihad Airways, Ikos Resorts, Kerzner (Atlantis Resorts and Residences, One&Only Resorts, Mazagan Beach & Golf Resort ) en The Ritz-Carlton, Abama. Alle info over de locaties en de geselecteerde data, evenals inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdsI_sdD4p4CVywA7w9TFQe-K3Gz0zdhSXwwowFa6XeoqhKlQ/viewform

 


 

Donderdag 14 oktober

KLM Holidays start hier 1 januari 2022

KLM Package Deals gaat nu door het leven als KLM Holidays en gaat de samenwerking met de reisagenten aan. Via de KLM Holidays tool kan men de klant eenvoudig online een voordelige pakketreis én de flexibiliteit van maatwerk bieden. KLM Holidays is een booking tool met technologie van Airtrade, toegankelijk voor reisagenten via een eigen login. De lokale startdatum is 1 januari e.k.

“Het aanbod en de prijzen zijn vergelijkbaar met KLM Holidays voor consumenten, maar agenten kunnen een zeer aantrekkelijke commissie per pakketreis verdienen en hun marge vergroten door bijvoorbeeld boekingskosten te rekenen. Een speciale supportdesk van Airtrade helpt reisagenten bij vragen en problemen”, zegt Country Sales Manager Air France KLM Belux Nabil Baccouche (foto).

De pakketreizen van KLM Holidays bieden meer flexibiliteit dan de traditionele pakketreis. De klant heeft een uitgebreide keuze in bestemmingen, vertrektijd en reisduur, dankzij het brede vluchtaanbod van KLM en partners. Men is dus niet gebonden aan de vaste reisduur die vaak bij pakketreizen geldt. In dezelfde online tool zit een aanbod van duizenden drie- tot vijfsterrenhotels wereldwijd. Het pakket kan worden uitgebreid met een luchthaventransfer, excursies of huurauto, als daar behoefte aan is.

Bovendien compenseert KLM de CO2-uitstoot van de vluchten binnen een KLM Holidays pakketreis op alle bestemmingen die worden uitgevoerd door KLM, Air France en Delta Air Lines.

Meer info op klm.be/klmholidayspartner

 


 

Donderdag 14 oktober

Vijf hotels in Lissabon nieuw aangesloten bij Romantik

Vijf bijzondere hotels in het historisch centrum van de Portugese hoofdstad Lissabon hebben zich gezamenlijk aangesloten bij Romantik Hotels. De ‘Heritage Hotels’ is een samenwerkingsverband van vijf eerste klasse boetiek hotels in familiebezit en door deze zelf geëxploiteerd. Met het nieuwe partnership in Portugal realiseert Romantik Hotels opnieuw uitbreiding van haar reeds omvangrijke portfolio aan stadshotels in toeristisch zeer aantrekkelijke Europese steden. De Heritage Hotels in Lissabon zijn rijk aan traditie en gevestigd in historische gebouwen. Het echte Portugese karakter van de hotels garandeert bezoeker een authentieke ervaring. De vijf hotels zijn: As Janelas Verdes, Heritage Avenida Liberdade, Hotel Britania, Hotel Lisboa Plaza en het Solar do Castelo. De hotels zijn inmiddels opgenomen in het online reserveringssysteem van Romantik Hotels.

 


 

Woensdag 13 oktober

Center Parcs verwacht zeer goed najaar

Na een goede zomer verwacht Center Parcs ook in het komende najaar veel gasten te ontvangen in haar parken. Met de herfstvakantie in het vooruitzicht zijn al veel accommodaties gereserveerd. Hoewel veel Belgen nog steeds de voorkeur geven aan een vakantie in eigen land, kijken zij inmiddels óók weer meer over de grens. Zo boeken steeds meer Belgen dit najaar weer een verblijf in één van de Nederlandse parken zoals in Het Heijderbos en in De Eemhof. Ook weten meer Duitse gasten de parken van Center Parcs in België weer te vinden. De afgelopen zomer pakte nog eens 5% beter uit dan recordzomer in 2020.

 


 

Woensdag 13 oktober

De splinternieuwe Imagine-brochure “ Verre Bestemmingen “ is er !

Deze brochure bevat 92 pagina’s inspiratie over bestemmingen van Kaapverdië tot Japan. De brochure bevat onder meer info over Egypte en Marokko, Jordanië en de V.A.E. en uiteraard volledig Azië. Heel wat ideeën en voorstellen, maar ook concreet realiseerbare rondreizen. Met deze zeer omvangrijke brochure zet Imagine de “post-Corona”-periode in met een positieve kijk op 2022. De brochure wordt in de week van 11 oktober verspreid. Heb je geen pakketje gekregen of wil je extra brochures bijbestellen? Dat kan via het gekend adres: info@imaginetravel.be

Ook onze sales-reps Veronique en Céline zijn terug full time op pad. Jullie mogen hen in de komende weken terug verwachten. En op kantoor is alles in gereedheid gebracht om jullie zo snel en adequaat mogelijk te helpen met alle aanvragen van jullie klanten.

Wil je al even bladeren in de nieuwe brochure? https://www.imaginetravel.be/nl/brochures.asp

Binnenkort volgen nog brochures met de treinreizen en de Europese bestemmingen!

 


 

Woensdag 13 oktober

Griekenland met SKY express

De Griekse nationale dienst voor Toerisme en de airline SKY express verwelkomden een tachtigtal leisure- en MICE-professionals tijdens een presentatie in het bekende Griekse restaurant Strofilia in Brussel. Naast lekker authentiek eten en drinken was er ook een lucky draw met een vliegreis naar en verblijf in Griekenland.

Aanleiding voor de presentatie was de heropstart van het toerisme naar Griekenland en vooral de voor 2022 geplande nieuwe vluchten van SKY express tussen Brussel en Heraklion. De in 2005 opgerichte carrier verzorgt nu al zes vluchten per week tussen Brussel en de Griekse hoofdstad Athene (dagelijks vanaf 1 november e.k.). Van 2 april tot 1 oktober 2022 komen daar twee wekelijkse vluchten tussen Brussel en Heraklion bovenop. Die extra vluchten zijn mogelijk dankzij de snelle groei van de maatschappij, die in 2020 nog een overeenkomst sloot met Airbus en de vloot uitbreidt met zes Airbus320neo toestellen.

 


 

Woensdag 13 oktober

Mauritius: opnieuw rechtstreeks vanuit Brussels Airport

Volgende vrijdag start Air Belgium een nieuwe route, en dit tweemaal per week, naar het exotische Mauritius per splinternieuwe A330neo. Het is nagenoeg 20 jaar geleden dat Air Mauritius vanuit Brussel opereerde. Ter gelegenheid van deze première vond gisteravond in de Skyhall van Brussels Airport voor zo’n 400 reisprofessionals een geslaagde introductieavond plaats in aanwezigheid van Air Belgium CEO Niky Terzakis, Brussels Airport CEO Arnaud Feist (foto) en top vertegenwoordigers van Airbus. Air Belgium gaat er fier op de ‘Belgian Hospitality’ aan boord in ere te houden, vandaar de exquise Belgische hapjes gisteravond.

 


 

Woensdag 13 oktober

Kort op woensdag

Tijdens het jongste Selectair congres op Malta werd tijdens de algemene ledenvergadering een nieuwe Selectair-kandidaat als lid goedgekeurd: Verbeke Reizen (het vrouwelijke trio Elise, Lien en Hilde) uit Oudenaarde. Het kantoor was nog nooit lid geweest van enig samenwerkingsverband. / Delta gaat na drie jaar testen in de thuisbasis Atlanta biometrisch inchecken. De reizigers die gebruik willen maken van deze gezichtsherkenning moeten wel beschikken over een TSA pre check of een Delta Sky Miles nummer, en hun identiteitsgegevens moeten bekend zijn bij de autoriteiten. / Air India komt volledig in handen van de industriële Tata Group. De carrier blijft onder dezelfde naam opereren. Ook lowcost-dochter Air India Express (13.500 werknemers) komt in Tata handen. / Ryanair en Wizz Air openen, straks na het stopzetten van het oude Alitalia, elk een basis op Venetië Marco Polo airport. De Ieren zullen er 24 routes aanbieden (waaronder 18 nieuwe) en Wizz Air 16 (waarvan 6 nieuwe). Ryanair blijft ook actief vanuit het naburige Treviso. / Corendon gaat een eigen touroperator-filiaal in Denemarken opzetten door gebruik te maken van de Turkse zusterairline CAI. Ook citytrips naar Amsterdam en feeden naar de Antillen wordt er bestudeerd. Corendon beoogt met zijn klassieke en scherp geprijsde all-in vakantieconcepten de Deense markt te kunnen veroveren. /

 


 

Dinsdag 12 oktober

Selectair-congres: Primeur in en voor Malta

Iedereen opgetogen het voorbije weekend. Selectair met zo’n 80 reisagenten-deelnemers-sponsors op een jaarlijks congres, na de onderbreking vorig jaar. Positieve sfeer en realistisch optimistisch. Daarenboven voor Malta (Tourism Authority en partners Air Malta) het allereerste post-corona-congres op het gezellige (en voor vele agenten nog onbekende) eiland dat de jongste decennia danig gemoderniseerd is van een half-slapende ex-Britse kolonie tot een vol zelfvertrouwen blakend economisch en fiscaal EU-partner. Interessante panelgesprekken, TUI als strategische distributiepartner van Selectair zichtbaar present (o.l.v. Thierry Coppejans), interessante excursies en bovenal het heerlijke gevoel opnieuw met elkaar zonder overbodige coronaverplichtingen te kunnen discussiëren en gezamenlijk plannen en ideeën uit tekenen voor de toeristische toekomst.
Gastspreker Guido Thys – een Vlaamse spreker-auteur met domicilie in het Nederlandse Purmerend – voelde met zijn globale filosofische stelling dat “de wereld meer dan ooit tegen een gigantische snelheid verandert waarin nagenoeg alles complex en gecompliceerder wordt”. Belangrijkste ondernemingsvraag “wat als”. Denkkaders veranderen naar goeie producten beantwoordend aan de klantenbehoefte, zijn op ieder ogenblik noodzakelijk. Uiteindelijk gaat het altijd over het creëren van “extra-waarden” (customer lifetime value).
Allemaal overzichtelijk maar reisadviseurs hebben vandaag – na de overlevingsmodus – méér dan ooit behoefte aan concrete inspiratievolle ideeën, die nog niet aangeboorde niches verkoopbaar en rendabel op de markt moeten zetten.
Goed was bij de diverse panelgesprekken (respectievelijk geleid door Jan Peeters, Britta Baeke en Robrecht Willaert) ook vertegenwoordigers van de beroepsvereniging VVR-UPAV (met name Ann-Sofie Sneyers en Koen vanden Bosch) uitgenodigd te hebben, want zij hebben voornamelijk met enkele collega’s de jongste crisismaanden een structureel profiel van de reisindustrie gecreëerd naar de diverse overheden toe om de reisbranche als vitale economische sector de nodige zuurstof te geven, niet alleen vandaag te overleven maar een toekomstige bijdrage te leveren voor het post-covid-tijdperk.
Kortom, een geïnspireerd boeiend congres waaruit bleek dat de toegevoegde waarde van de actieve reisagent – via kennis en servicegerichtheid tegenover een vaak onzekere klant op zoek naar zekerheid en beleving – méér dan ooit aan de orde is en dat de verschillende partners positief gestemd zijn om gezamenlijk deze niet-makkelijke post-corona handschoen op te nemen samen met de verschillende partner-producenten.
R.W.

________________________________________________________________________________________________

Dinsdag 12 oktober

Connections wordt ‘partner in education’ van Thomas More

De Thomas More-hogeschool in Mechelen heeft een nieuwe ‘partner in education’. Unitmanager Geert Strobbe en Ronny Bayens, CEO van reisorganisatie Connections,  ondertekenden deze week een samenwerkingsovereenkomst die voor beide partners heel wat voordelen oplevert. Zo krijgen de studenten van de bacheloropleiding Toerisme en Recreatiemanagement de kans om aan interessante en actuele projecten binnen het bedrijf te werken en voor Connections is de hogeschool niet alleen een partner in toegepast onderzoek, maar ook een kweekvijver voor nieuwe talenten.

Natuurlijk werkten Connections en Thomas More al langer samen. In de voorbije jaren liepen heel wat stagiairs stage bij de Belgische reisorganisatie, ‘maar een partner in education gaat een heel stuk verder’, zegt Geert Strobbe, unitmanager van de businessopleidingen in Mechelen. ‘Zo krijgt de partner in kwestie ook de kans om actief mee te werken aan het programma en mee vorm te geven aan de opleiding.’

Griet Troukens, opleidingsmanager van de bachelor Toerisme en Recreatiemanagement, hoopt dat de samenwerking kan bijdragen aan een nieuw elan voor de sector die door de coronacrisis zwaar getroffen werd. ‘We hebben een leerbedrijf Go More’, zegt ze. ‘De studenten die dat runnen, zullen voor Connections de reistendensen na corona volgen en de producten uit hun gamma onder de loep nemen. Slow travel en duurzaamheid zijn daarbij de rode draad. Voor bachelorstudenten is het altijd de max om aan aan echte, real life, projecten te werken.’

Ronny Bayens kijkt al uit naar zijn bijdragen aan de vormingsreeks More Seminars, waarin hij studenten hoopt te inspireren om te starten in de toeristische sector en meer bepaald bij Connections. ‘Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe talenten met een drang om te ondernemen’, zegt hij.

 


 

Dinsdag 12 oktober

TUI: opnieuw pakketreizen naar Marokko

TUI fly verbindt België opnieuw met 9 Marokkaanse bestemmingen. Bij de corona-uitbraak in maart 2020 moest TUI, de grootste reisorganisatie van het land, abrupt  haar pakketreizen naar Marokko stopzetten. Intussen is de overgrote meerderheid van de Belgen volledig gevaccineerd en is er een sterke marktvraag naar vakanties in Marrakesh en Agadir, zeker tijdens de wintermaanden. Deze twee bestemmingen krijgen vanaf 15 oktober groen licht nadat TUI de situatie ter plaatse kon evalueren op het vlak van enerzijds de sanitaire toestand en anderzijds de garantie op een aangename vakantiebeleving.

Ook de vluchten uit Antwerpen naar Marokko worden na anderhalf jaar weer opgestart. Met 27 vluchten per week naar 9 Marokkaanse luchthavens en vanuit 3 Belgische luchthavens heeft TUI fly het grootste netwerk aan vliegroutes naar Marokko in België.

Pakketreizen naar Agadir en Marrakesh vanaf 15 oktober

Wie tijdens de winter een zonzekere vakantie wil, zoekt die vaak buiten Europa. Het voorbije anderhalf jaar heeft TUI de pakketboekingen voor Marokko stelselmatig enkele weken voor afreis moeten annuleren. Deze reizigers betreurden de beperkte reismogelijkheden en de vele annuleringen enorm. De voorbije maanden is de vaccinatiegraad bij de Belgen evenwel drastisch verbeterd.

De klanten die tijdens de wintermaanden reizen, doorgaans volwassenen, zijn nagenoeg integraal volledig gevaccineerd.

Op basis van een uitgebreide interne beoordeling heeft TUI besloten om pakketreizen naar Marokko vanaf 15 oktober niet langer te annuleren aangezien de bestemming een positieve evaluatie krijgt. Vakantiegangers kunnen erop rekenen dat de sanitaire situatie ter plaatse onder controle is en dat de vakantiebeleving er weinig hinder ondervindt van de plaatselijke coronamaatregelen.

TUI komt met deze beslissing tegemoet aan de vraag van een trouw winterpubliek op Marokko en gelooft dat het moment is gekomen om Agadir en Marrakesh opnieuw open te stellen. Hierbij worden ook grote concentraties vakantiegangers op een te beperkt aantal andere winterzonbestemmingen vermeden. TUI raadt enkel de volledig gevaccineerde reizigers aan om naar deze bestemmingen op reis te gaan.

Grootste aanbod aan vluchten naar Marokko vanuit België

Luchtvaartmaatschappij TUI fly, sinds jaar en dag een sterke Belgische speler voor vluchten naar Marokko, verstevigt haar aanbod op deze bestemming en biedt zelfs enkele exclusieve vliegroutes aan vanuit België:

– Na anderhalf jaar afwezigheid vertrekken er vanaf november weer elke week vijf vluchten uit Antwerpen: drie naar Nador en twee naar Tanger.

– Vanuit Brussel vliegt TUI fly vanaf 15 november wekelijks naar Tetouan.

– Als enige maatschappij biedt TUI fly een wekelijkse vlucht Charleroi – Al Hoceima aan.

In totaal zal TUI fly vanaf november 27 vluchten per week uitvoeren vanuit Brussel, Charleroi en Antwerpen naar 9 Marokkaanse luchthavens:

–          uit Brussel: Marrakech (3), Agadir (3), Casablanca (1) en Tetouan (1)

–          uit Charleroi: Casablanca (3), Nador (3), Oujda (3), Tanger (2), Rabat (2) en Al Hoceima (1)

–          uit Antwerpen: Nador (3) en Tanger (2)

 


 

Maandag 11 oktober

Air Transat  benoemt Cyril Cousin als Directeur Frankrijk, Benelux, Zwitserland en Duitsland

Voor Cyril betekent dit een come-back in de Transat-groep, nadat hij deze in 2016 verliet toen Transat Frankrijk verkocht werd aan de TUI France-groep. Hij zal rapporteren aan Xavier Szwengler, vice-president marketing en internationale markten voor Air Transat.

“Transat blijft voor mij de mooiste stap in mijn professionele carrière en ik ben verheugd om terug bij de groep te kunnen behoren. Met enthousiasme en vastberadenheid zal ik de teams ondersteunen die zich inzetten voor de implementatie van het strategische plan en voor de positionering van de luchtvaartmaatschappij op internationaal niveau, “zei Cyril Cousin.

Cyril Cousin volgt Lydia Morinaux op die, na 11 jaar werken aan de ontwikkeling van de luchtvaartmaatschappij op deze markten, haar carrière een nieuwe wending geeft.

 


 

Maandag 11 oktober

Belgische primeur in Oostende: vader en zoon vliegen samen als TUI-piloten

Donderdag 7 oktober was er een Belgische primeur op de luchthaven van Oostende-Bruges. Vader Lieven (53) en zoon Nander (22) Lavaert, beiden piloot bij TUI fly en afkomstig uit West-Vlaanderen, zaten voor het eerst samen in de cockpit van een TUI-vliegtuig en laat dat nu ook de allereerste gemeenschappelijke vlucht van een vader met zijn zoon in de Belgische luchtvaartgeschiedenis zijn. Het werd een maidenvlucht van Oostende naar Malaga. Een echt West-Vlaams verhaal van A tot Z: ze zijn afkomstig van Heestert (Zwevegem) en hebben hun eerste sporen verdiend bij het zweefvliegen vanop de basis in Wevelgem. Maar dat is nog niet alles: zelfs vader/grootvader Frans (82) is een gediplomeerde privaat piloot. Drie generaties piloten, geen alledaags verhaal. Gedreven door de luchtvaart, vol passie voor hun vak. Het vuur voor vliegen werd genetisch doorgegeven want beiden zijn ‘zot’ van vliegen.

Foto: Lieven (53), Frans (82) en zoon Nander (22) Lavaert samen met TUI-woordvoerder Piet Demeyere vlak voor het vertrek naar Malaga


 

Maandag 11 oktober

Club Med : D-Days resa zomer 2022

De reisagentenpartners van Club Med staan klaar voor de speciale prereservaties van vandaag – dag van de vouchers en platinum-leden – en vanaf morgen 12 tot 14 oktober voor de 15% discount van alle resa op die dagen voor het geheel van alle resorts.
Na twee moeilijke zomers verwacht Club Med zich aan een uitzonderlijke zomer 2022. De prereservaties werden al op 28 september opengesteld en vonden een enorme echo.
Het aanbod Happy First geldt voor:
Het splinternieuwe Marbella Resort dat straks als eerste na 20 jaar in Spanje zijn deuren opent in de lente 2022.
Het nieuwe Quebec Charlevoix Resort, eerste zomerseizoen.
La Plantation d’Albion op Mauritius met zijn nieuw beach concept en de Club Med Marrakech La Palmeraie, beiden gerenoveerd voor de zomer 2022.
Meer info: Travelagents.clubmed.be

________________________________________________________________________________________________

Zondag 10 oktober

Kort op zondag

Live to Travel gaat straks – als preferred partner van Air Belgium – een zestal Iberostar Hotels (met vaste contingentafname) aanbieden op de Dominicaanse Republiek. Air Belgium start op 15 december met zijn vluchten ex-BRU op Curaçao maar met een tussenstop in Punta Cana, elke woensdag en zaterdag. / De jaarlijkse Top Resa (43e editie) – Franse vakbeurs in Parijs (IFTM) zoals elk jaar in het Expopark Porte de Versailles – kende de voorbije dagen een positief succes. “Een geur van positief, maar realistisch optimisme was nagenoeg overal present onder standhouders en bezoekers”. Opmerkelijk was een t.o.-dag met 16 exposanten (12 t.o.’s en 4 cruisemaatschappijen). Grote afwezigen dit post-coronajaar zijn de Aziatische en Amerikaanse leveranciers. / Terwijl de Lufthansa-groep, zoals aangekondigd, via de uitgifte van nieuwe aandelen de voorbije dagen 2,162 miljard euro vers geld ophaalde, nodig om een deel van de staatssteun terug te betalen van tijdens de coronacrisis, voert de TUI Group via een kapitaalsverhoging van 1,1 miljard euro door eveneens en dit door de uitgifte van 523 miljoen nieuwe aandelen. Op die manier wil de groep het eigen kapitaal vergroten en aldus de dure kredieten van de Duitse staatsbank KfW verminderen. Referentie-aandeelhouder, de Russische groep rond Mordachov, ondersteunt deze move samen met een aantal banken. / WTM London – fysiek van 1 tot 3 november, en virtueel op 8 en 9 november – meldt de inschrijving voor de Excel London-beurs van méér dan 65 landen. Belangrijkste continent is Europa met méér dan de helft van de aanwezige bestemmingen, waaronder ook Visit Brussels.be. Meer info http://london.wtm.com

________________________________________________________________________________________________

Vrijdag 8 oktober

Toerisme Vlaanderen wil inzetten op bierbeleving

Toerisme Vlaanderen wil vanaf 2023 inzetten op bierbeleving als één van de pijlers in het toekomstproject ‘Reizen naar morgen’. De Unesco-erkenning van de Belgische biercultuur als immaterieel erfgoed, de verscheidenheid aan brouwerijen, bierstijlen en bieren ligt aan de basis van dat project. Tijdens een workshop ten behoeve van toeristische diensten en brouwerijen werd het project rond bierbeleving uiteen gezet.
Nicole Groot Zevert, die hiervoor bij Toerisme Vlaanderen, werd aangesteld als project manager schetste bondig hoe men bierbeleving naar een hoger niveau wil tillen en bezoekersstromen wil spreiden in tijd en ruimte, waarbij biertoeristen zich ook buiten de steden zouden verplaatsen. In een eerste fase bestudeert men wie de biertoerist is. In de ontwikkelingsfase 2022-2023 gaat men bekijken hoe men bestaande initiatieven kan ondersteunen en welke nieuwe projecten er kunnen komen. Vervolgens komt er een promotiefase waarbij men de identiteit van bierregio’s wil versterken.
In 2022 wordt een projectoproep gelanceerd in het kader van het relance-beleid dat Vlaanderen wil voeren rond toerisme. Daartoe worden de nodige criteria opgesteld. In het najaar worden de goedgekeurde projecten bekend gemaakt en kan er meer concreet worden gewerkt aan een biertoerisme na 2023.
Om te weten wie de buitenlandse biertoerist is die naar België/Vlaanderen komt, analyseerde het kenniscentrum van Toerisme Vlaanderen de data van het online-bierbeoordelingsplatform Untappd. Bij de representativiteit daarvan in functie van het onderzoek kunnen vragen worden gesteld. Naast wat algemene conclusies dat zij zich vooral ophouden in de grote steden en dat zij vooral in juli-augustus en december op bezoek komen, is men ook gaan kijken naar de andere interesses van Untappd-gebruikers. Naast sport kijken en beoefenen zijn het ook muziekliefhebbers en dat leidde tot de alleszins verrassende conclusie dat het metal festival Graspop wordt beschouwd als het belangrijkste bierfestival.

________________________________________________________________________________________________

Vrijdag 8 oktober

Selectair-congres in Malta

Air Malta zorgde voor een vlekkeloze vlucht met een tachtigtal deelnemers – reisagenten, partners, sponsors – gisteravond van Brussel naar Valletta. Pieter De Muynck, John Van Wulpen en collega directieleden van Selectair waren, ondanks alle voorbijgaande coronaperikelen, erg tevreden een groot aantal reisagenten mee te hebben voor hun jaarlijks Selectair-congres. Meer over deze driedaagse volgende week op de verschillende platformen van TM.

________________________________________________________________________________________________

Donderdag 7 oktober

Brussels Airlines lanceert vakantieaanbod voor zomer 2022

Brussels Airlines speelt in op de toenemende vraag naar vakantiebestemmingen voor volgende zomer en lanceert een uitgebreid vakantienetwerk. “Sinds enkele weken zien we duidelijk een verandering in het boekingspatroon, dat de voorbije 20 maanden werd gedomineerd door last-minute boekingen. De laatste weken zien we een stijgend aantal boekingen voor de voorjaarsperiode en de komende schoolvakanties. Dit is een zeer positief teken. Het toont aan dat ook onze klanten licht aan het einde van de tunnel zien, vertrouwen hebben in Brussels Airlines en dat ze bezig zijn met het plannen van hun volgende vakantie. Ze kunnen rekenen op hun nationale luchtvaartmaatschappij om hun favoriete vakantiebestemming te bereiken”, zegt Jan Derycke, Head of Network and Planning bij Brussels Airlines.
Om tegemoet te komen aan de grote vraag naar vakantiereizen heeft Brussels Airlines haar vakantieaanbod uitgebreid. In de zomer van 2022 herintroduceert Brussels Airlines Chania en Antalya voor het eerst sinds 2019. Chania (Griekenland) vervoegt vanaf 7 mei het netwerk met twee vluchten per week. Vanaf 29 maart zal Brussels Airlines drie wekelijkse vluchten uitvoeren naar Antalya, in het zuidwesten van Turkije. Hoogtepunten in het Europese netwerk zijn de Griekse eilanden, waaronder Corfu, Chania, Heraklion, Kos, Rhodos en Zakynthos, alsook de Canarische Eilanden en de Balearen.
Ook de Italiaanse bestemmingen Firenze, Napoli, Bari, Catania of Olbia blijven populair bij de Belgen. Andere veelgevraagde vakantiebestemmingen zoals Malaga, Alicante, Faro, Porto en Lissabon zullen meerdere keren per dag aangevlogen worden. In het Midden-Oosten zullen Tel Aviv en Yerevan deel uitmaken van het netwerk met respectievelijk 14 en 4 vluchten per week.
Na de succesvolle lancering van Tanger en Nador in de zomer van 2021, vliegt Brussels Airlines beide bestemmingen volgende zomer opnieuw aan van midden juni tot midden september. Op het langeafstandsnetwerk blijft Brussels Airlines vluchten aanbieden naar haar 15 bestemmingen in Sub-Sahara Afrika. In Noord-Amerika zullen New York en Washington deel uitmaken van het aanbod.

_______________________________________________________________________________________________

Donderdag 7 oktober

Costa Brava in Antwerpen

De Costa Brava samen met Gerona Pyrénées was woensdagavond te gast in de nieuwe Antwerpse meetingruimte De Serre (Lange Gasthuisstraat in de Botaniek-tuin) i.s.m. Aviareps Nederland voor een eerste toeristisch-culinaire presentatie na corona voor hoofdzakelijk zakenreisagenten. De delegatie o.l.v. de toeristische dienst van de Costa Brava was met enkele hoteliers afgezakt naar Antwerpen en straks volgt ook nog Luxemburg en Zwitserland. Twee Catalaanse topchefs verzorgden het menu, met name Xavier Mandrona, restaurant Godard en Michelin-chef Quim Casellas van hotel Casamar.

________________________________________________________________________________________________

Woensdag 6 oktober

BCD Travel en Spaanse reisgroep Ávoris bekrachtigen partnerovereenkomst

De Spaanse reisgroep Ávoris en BCD Travel hebben hun partnerovereenkomst verstevigd. Ávoris is de exclusieve vertegenwoordiger vanµ BCD in Spanje en levert reisdiensten voor wereldwijde en lokale klanten van BCD in Spanje. Het bedrijf is lid van BCD’s Global Network en maakt deel uit van de prestigieuze Barceló Group. Sinds de fusie dit jaar met Globalia’s divisie voor buitenlandse reizen en toerisme, is Ávoris de nr. 1 op de Spaanse reis- en toerismemarkt.
“Als wereldwijd toonaangevende zakenreisaanbieder werken we met vertrouwde netwerkpartners,” zegt Greg O’Neil, BCD Travel’s president voor Azië-Pacific, het Midden-Oosten, Afrika en Global Network. “Onze jarenlange samenwerking met Ávoris weerspiegelt de geweldige bedrijfsresultaten van deze partner die, net als wij, zich met hun ondernemersmentaliteit richt op groei op de lange termijn.”
Juan Carlos González, Distribution Division Managing Director bij Ávoris, zegt: “Een sterk partnerschap is de sleutel om in te kunnen spelen op snel evoluerende markten, technologieën en klantbehoeften. We kijken ernaar uit om onze samenwerking verder te verdiepen, het zakelijk succes van onze klanten te stimuleren en zakenreizigers een uitstekende, consistente service te leveren.”
Ávoris vertegenwoordigt ook BCD Meetings & Events in Spanje, inclusief de divisie BCD Sports. Daarnaast werkt Ávoris nauw samen met BCD Media & Entertainment, dat diensten levert aan bekende artiesten, labels, media en productiebedrijven.

________________________________________________________________________________________________

Woensdag 6 oktober

Belgium Travel Expo stroopt de mouwen op bij druivenpluk

BTExpo (o.l.v. Ignace Vermeylen en Michelle Martens) had op dinsdag zo’n dertig partners uitgenodigd voor een druivenpluk in de wijngaard van Entre-Deux-Monts in Westouter. Dit Belgische wijndomein is een succesverhaal in het Heuvelland. De familie Bacquaert heeft er op zo’n twintig hectaren een wijndomein uitgebouwd en vooral de mousserende witte wijn heeft faam verdiend. De reisexperten gingen in de Westhoek gezamenlijk druiven plukken en het barre regenweer was nauwelijks een belemmering, een netwerkdag midden de natuur tussen de Rodeberg en de Zwarteberg afgesloten met het proeven van Belgische wijn.

________________________________________________________________________________________________

Woensdag 6 oktober

Nordic neemt MyHimalaya over

Nordic, gekend voor zomer- en winterreizen naar Scandinavië, kan vanaf vandaag een bestemming toevoegen aan het aanbod met de overname van MyHimalaya. Onder meer India, Nepal, Bhutan en Myanmar vervoegen zo het lijstje. In 2018 ontstond Nordic toen Nordic Info met Xplore the North fuseerde. Dankzij die fusie werden zowel zomer- als winterreizen naar Scandinavië mogelijk bij éénzelfde merk. Nordic groeide uit tot marktleider in België voor reizen naar Scandinavië. De kennis van deze reisorganisatie beperkt zich niet louter tot Noord-Europa: met de zustermerken van Nordic zijn ook reizen mogelijk naar Ierland en Schotland, Canada, Alaska, Zuid-Amerika en de Arctische bestemmingen. Met de overname van MyHimalaya breidt het aanbod verder uit naar Azië.
MyHimalaya ontstond in 2013 en is gespecialiseerd in op maat gemaakte reizen naar de Himalaya en Azië. Net zoals bij Nordic ligt de focus van het merk op authentieke reiservaringen, ver weg van de massa en in de ongerepte natuur. Specialisten ter plaatse en nauwe samenwerking met lokale gidsen staan hiervoor garant.
De bezielers van Nordic en MyHimalaya zagen potentieel in een samenwerking: beide merken staan garant voor dezelfde, authentieke natuurbeleving. Een overname van MyHimalaya was dus een logische stap en vormt de perfecte uitbreiding op de bestemmingen van Nordic.
Maarten Raes, CEO en bezieler van Nordic: “Met veel plezier kunnen we melden dat er vandaag een nieuw merk wordt toegevoegd aan het aanbod van Nordic: MyHimalaya, met Rik Van Belle aan het roer. Hij is al jaren kind aan huis bij ons kantoor in Melle. MyHimalaya blijft een apart merk, met een eigen team van specialisten op kantoor en ter plaatse. Rik Van Belle blijft aan boord en bouwt het merk verder uit onder de vleugels van Nordic. We kijken ernaar uit om nog nauwer met Rik samen te werken.”

________________________________________________________________________________________________

Woensdag 6 oktober

Kort op woensdag

Selectair vertrekt met zijn leden en collega-partners en sponsors (o.a. Malta en Air Malta) morgenavond ex-BRU voor zijn jaarlijks ledencongres naar La Valletta. Het congres loopt tot zondag. / De Griekse luchtvaartmaatschappij Sky Express die sedert mei dit jaar zesmaal per week tussen Brussel en Athene vliegt, zal vanaf begin april 2022 tweemaal per week (op woensdag en zaterdag) met een Airbus A320 neo non-stop Brussels Airport verbinden met Heraklion Airport op Kreta. Aviareps vertegenwoordigt de Griekse airline in ons land. / Technologiespeler Sabre Corporaton heeft de voorbije dagen een nieuw langjarig distributie-akkoord gesloten met Emirates. De airline uit Dubai gaat met onmiddellijke ingang NDC aanbieden via de Sabre GDS. / De jaarvergadering van IATA dezer dagen in het Amerikaanse Boston committeert zich voor een CO2-neutrale uitstoot in 2050 (behalve de Chinese airlines die 2060 willen). IATA spreekt van een enorme uitdaging. Goede nieuws van IATA: het dieptepunt blijkt achter de rug maar het financiële verlies van de luchtvaart omwille van de coronapandemie wordt nu op 201 miljard dollar geraamd. / Ook Nieuw-Zeeland gaat langzaam open, met name februari 2022. Ook maakte Air New Zealand bekend dat vanaf 1 februari alle passagiers op internationale vluchten gevaccineerd moeten zijn. / CWT, één van ’s werelds grootste business travel-aanbieders heeft de Amerikaanse overheid gevraagd in chapter 11 (bescherming tegen faillissement) te kunnen gaan. CWT boss Michelle Mc Kinney Frymire wil de schuldenberg van 1,3 miljard euro door een grondige sanering met de helft reduceren en straks een doorstart nemen.

________________________________________________________________________________________________

Dinsdag 5 oktober

Brussels Airlines officiële luchtvaartmaatschappij van Rode Duivels en Red Flames

Brussels Airlines en de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) hebben hun partnership vernieuwd en bevestigen dat Brussels Airlines de komende drie jaar de officiële luchtvaartmaatschappij zal zijn van zowel de Rode Duivels als de Red Flames. De teams zullen daarbij vliegen vanop de thuisbasis van Brussels Airlines: Brussels Airport.
De grootste hoogtepunten zullen voor de Rode Duivels de Wereldbeker in Qatar zijn en voor de Red Flames het Europees kampioenschap in Engeland. Naast deze toernooien zullen de teams in 2024 ook met Brussels Airlines naar het EK in Duitsland vliegen en naar de kwalificatiewedstrijden voor al hun toernooien. Ook de nationale jeugdploegen, de scouts en de scheidsrechters zullen op Brussels Airlines rekenen voor hun internationale reizen.
Brussels Airlines was al sinds 2014 de officiële luchtvaartmaatschappij van de Rode Duivels en is trots om zich nu ook de officiële luchtvaartmaatschappij van de vrouwenploeg, the red Flames, te mogen noemen.
Peter Gerber, CEO Brussels Airlines: “We zijn bijzonder blij dat de KBVB hun partnership met Brussels Airlines verlengt en hun vertrouwen in ons als hun officiële luchtvaartmaatschappij opnieuw bevestigt. Als trotse ambassadeur voor België verwelkomt Brussels Airlines sinds enkele jaren de nationale voetbalploegen aan boord, evenals vele andere Belgische atleten. We weten hoe belangrijk het is voor atleten om comfortabel te reizen en we zijn er trots op dat de Rode Duivels en de Red Flames het comfort van Brussels Airlines kiezen om naar hun belangrijkste toernooien te vliegen.”
Brussels Airlines wil ook de fans van de Rode Duivels en Red Flames ervan verzekeren dat ze op de maatschappij zullen kunnen rekenen om hun favoriete team te gaan toejuichen op verplaatsing. Meer informatie over vluchten voor fans volgt later.

________________________________________________________________________________________________

Maandag 4 oktober

BATM back in town

De Belgische Vereniging van Travel Managers o.l.v. Pascal Struyver organiseerde einde vorige week in de Crowne Plaza Airport Brussels de eerste post-pandemie networkmiddag van zijn leden en partner-airlines en reisprofessionelen.
Prominente guest speaker voor een geïnteresseerd publiek van zo’n 40 collega’s was Peter Gerber, ceo Brussels Airlines en hoofdvertegenwoordiger European Affairs bij de Lufthansa Group. Een geslaagde première met accenten op de toekomst post-corona van de zakenluchtvaart, klimaat en ecologie, en last but not least de economische impact van de luchtvaart (65,5 miljoen jobs wereldwijd volgens IATA) en 62 miljoen cargo. Hier enkele snapshots.

________________________________________________________________________________________________

Maandag 4 oktober

Bart Van Nieuwenhove nieuwe sales Iberostar Hotels & Resorts

Bart Van Nieuwenhove is aangesteld tot Business Development Manager voor Iberostar Hotels & Resorts in de Benelux. Bart is sinds 1 september aan de slag en kreeg een intensieve inwerking in het hoofdkantoor van Iberostar te Palma de Mallorca.
Bart staat in voor de relatie met de reisagenten en is dan ook vanaf heden het eerste contact. Vanaf dinsdag 5 oktober gaat Bart actief de baan op om onze partners te bezoeken. Bart Van Nieuwenhove: “Ik popel om de reisagenten te bezoeken, we hebben namelijk heel wat werk voor de boeg en heel wat nieuws te verkondiigen. We verwachten dat een groot deel van onze winterboekingen richting de Caraïben zal gaan. Op 15 december start Air Belgium met vluchten naar Punta Cana, heel wat touroperators dragen mee aan dit initiatief en Iberostar draagt een sleutelrol in het succes dat zal geschreven worden. Daarnaast is er ook de come back van Cuba met een directe vlucht van TUIfly naar Havana, perfect voor een rondreis met de Iberostar hotels in Havanna, Trinidad en Varadero. Het worden alvast zeer interessante maanden en ik wens iedereen uitermate veel succes.”
Davy Van Acker: “Het spreekt voor zich dat het laatste anderhalve jaar allesbehalve gemakkelijk is geweest, na een turbulente periode hab ik afscheid genomen van mijn beste maatje An Reynders. Nu enkele maanden later kan ik vol blijdschap aankondigen dat ons team terug volledig is. Voor de Benelux hebben we Bart aangesteld en in augustus werd Sara Lespinasse toegevoegd voor Frankrijk. Ik wens beiden heel veel succes en ben er van overtuigd dat weldra Iberostar Hotels & Resorts nog beter op de kaart zal staan als voorheen. We kijken in het bijzonder uit naar een heropbouw van ons Caraibisch verhaal op de Belgische markt en de terugkeer van Tunesië, Marokko en Montenegro voor volgende zomer.”

________________________________________________________________________________________________

Zondag 3 oktober

Kort op zondag

Australië gaat vroeger open dan gepland (eind december). Qantas hervat al op 14 november de eerste internationale vluchten en Londen en Los Angeles worden de eerste bestemmingen die opnieuw met Sydney worden verbonden. / Air France eindigt voor het eerst in de jaarlijkse Skytrax World Airline Awards in de top-10 (1e prijs Qatar Airways voor SQ) en wordt aldus in deze klassering de eerste Europese airline. / Etihad Airways lanceert drie nieuwe bestemmingen (voor het komende winterseizoen): Johannesburg, Kaapstad en Zanzibar. Klanten die met Etihad vliegen, krijgen een gratis covid-19-verzekering geldig voor reizen tot 31 maart 2022. Etihad was, naar eigen zeggen, de eerste airline ter wereld die haar bemanningsleden volledig vaccineerde. / Luxair biedt voortaan op de website van zijn touroperatorfiliaal Luxair Tours “vakantiepakketten op maat” aan. Die worden met de techniek van Bewotec dynamisch samengesteld in combinatie met de eigen vluchten en hotelaccommodaties. / Het Belgische Travel360° (o.l.v. Jan Peeters) en het Nederlandse TRAVel Media Group (o.l.v. familie van Apeldoorn) gaan op de Belgische markt samen via een samenwerking onder de naam TRAVel Media BeLux BV. Bedoeling is o.a. met een eigen vakblad vanaf 8 oktober (tweewekelijks op vrijdag) de Belgische reismarkt te informeren, en dit onder de redactionele paraplu van ex-TM-redacteur Bart Matthys.

________________________________________________________________________________________________

Vrijdag 1 oktober

TUI: minder bestemmingen maar wellicht meer reizigers voor de herfstvakantie

September is traditioneel de boekingsmaand bij uitstek voor het winterseizoen dat eind oktober met de herfstvakantie van start gaat. Net als de voorbije maanden merkt TUI dat de reiziger ook voor deze periode later reserveert dan in vorige jaren. Pas sinds drie weken lopen de boekingen voor de herfstvakantie heel vlot en beslissen Belgen massaal om er een weekje op uit te trekken. Het aanbod van non-EU landen, traditioneel vooral exotische winterbestemmingen, wordt beperkt tot Turkije, Kaapverdië, Mexico en de Dominicaanse Republiek. Om ook tijdens de herfstvakantie aan de grote vraag naar reizen binnen Europa te voldoen, verlengt TUI het zomerseizoen op een aantal Spaanse, Griekse en Portugese bestemmingen met een week.

Geholpen door de hoge vaccinatiegraad blijft het vertrouwen van de Belg in een buitenlandse reis  sinds enkele maanden systematisch toenemen. De eerstkomende schoolvakantie is de herfstvakantie, traditioneel een week met een zeer grote vraag naar warme bestemmingen om de kille Belgische herfst te doorbreken. De boekingen kwamen, net als het hele zomerseizoen, vrij laat op gang maar zijn intussen op kruissnelheid. Indien dit ritme blijft aanhouden, wordt het resultaat van de laatste ‘normale’ herfstvakantie in 2019 geëvenaard. TUI heeft overigens de flexibiliteit om, waar nodig, snel extra vluchten in te leggen. Dit is nu reeds het geval op Kaapverdië, Lanzarote en Fuerteventura.

Vier weken geleden gaf TUI na anderhalf jaar groen licht voor pakketreizen naar de non-EU bestemmingen Turkije, Kaapverdië, Mexico en de Dominicaanse Republiek. Dit kwam er na een positief resultaat bij een interne evaluatie van elke bestemming omtrent de sanitaire toestand en de mogelijkheid tot een aangename vakantiebeleving ter plaatse. Het is duidelijk dat de markt hierop zat te wachten, want de boekingen op deze populaire najaarsbestemmingen doen het sindsdien bijzonder goed.

Daarnaast is er een grote groep reizigers die liever binnen Europa blijft. Voor de herfstvakantie zijn  Spanje in het algemeen en de Canarische eilanden in het bijzonder zeer geliefd bij alle Europese reizigers. Er is dit jaar een nog grotere vraag dan anders naar vakantiebestemmingen als Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura omdat er, op het Passenger Location Form na, geen verdere vereisten of restricties zijn bij terugkeer naar België. Twee op drie klanten vertrekken deze herfstvakantie naar de Canarische eilanden die al quasi volgeboekt zijn. Van een last minute markt zal dus nauwelijks sprake zijn.

Veel andere Europese bestemmingen worden enkel aangeboden in het zomerseizoen dat vlak voor de herfstvakantie eindigt. Om aan de vraag voor de herfstvakantie tegemoet te komen, heeft TUI het zomerseizoen met een week verlengd voor de Algarve (Portugal), Kreta en Rhodos (Griekenland), Cyprus en Mallorca (Spanje).

Wie een pakketreis boekt voor de herfstvakantie kan opnieuw genieten van 3 kosteloze garanties:

–          De geld-terug-garantie: de reis wordt volledig terugbetaald, mocht TUI de reis moeten annuleren.

–          De flexibele omruilgarantie: de reiziger mag 4 keer en tot 7 dagen voor afreis zijn reis kosteloos wijzigen, zowel de afreisdatum, de bestemming als het reisgezelschap.

–          De repatriëringsgarantie: het hele reisgezelschap mag rekenen op een repatriëringsvlucht, mocht er zich ter plaatse een noodsituatie voordoen.


 

Vrijdag 1 oktober

Yorg Bonami vervoegt team Grecotel

Grecotel Hotels & Resorts kondigt aan dat Yorg Bonami vanaf 1 oktober opnieuw voltijds het team zal vervoegen. Hij zal Eva Van Herbruggen bijstaan, samen zullen zij op de Belgische en Nederlandse markt werken. Yorg was voor de Corona-crisis al aan de slag voor Grecotel, voordien werkte hij als reporter voor Travel Magazine BeLux. “Ik ben enorm blij dat ik opnieuw in onze geliefde reisindustrie kan werken en ben vooral Grecotel heel dankbaar voor deze prachtige opportuniteit. Ik heb in het verleden al heel graag met hen gewerkt en kijk er enorm naar uit om terug deel van de Grecotel-familie uit te maken. Een absolute droomjob!”, aldus Yorg.

Samen zullen Yorg en Eva opnieuw een boost geven aan het Belgische en Nederlandse toerisme naar Grecotel, via ondermeer creatieve marketing acties en sterke sales samenwerkingen. Je zal hen ook weer meer ‘on the road’ zien. Yorg is vanaf nu dé contactpersoon voor reisagenten, Eva voor tour operators en andere partners. Je kan Yorg contacteren via bene-office@grecotel.com, yorg.bonami@grecotel.com, telefonisch op 0032 468 31 93 69

 


 

Debatavond Thomas More op 20 oktober: ‘Reizen na Corona’

“We voelen aan alles dat de reissector opnieuw tot leven komt. Hoe reageert de cruise-en ferrywereld? De wereld van grote vakantieresorts zoals Iberostar? Is er opnieuw interesse voor rondreizen via TUI? Wat met het inkomend toerisme? Hoe anticipeert bv Center Parcs? En wat is het standpunt van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus. Dit en nog veel meer kom je tijdens deze debatavond te weten”, aldus debat-coördinator docente Dominique Verbeeck. Panelleden zijn: Glenda Gille, Mike Louagie, Davy Van Acker, Koen Van den Bosch en Jarne Van Overmeiren. Robrecht Willaert (Travel Magazine) modereert. Dit is een seminarie exclusief voor studenten TRM en ITL. Datum & startuur |  woensdag  20 oktober 2021, seminarie van 18:30-20:00 (onthaal vanaf 18:15) Taal | Nederlands, Locatie | Campus Kruidtuin Lange Ridderstraat 44 Mechelen | aula Kruidtuin

Inschrijven | Schrijf je in via https://webforms.thomasmore.be/view.php?id=499769

 


 

Donderdag 30 september

Brussels Airlines biedt 61 bestemmingen in de winterdienstregeling

Brussels Airlines bereidt zich voor op een winterperiode met zowel vakantie-als zakenreizigers. De Belgische luchtvaartmaatschappij ziet namelijk niet alleen een grote vraag naar winterzonbestemmingen, maar merkt ook dat de boekingen voor zakenreizen iedere week een lichte stijging kennen. Brussels Airlines verwacht bijgevolg dat de winter drukker zal zijn dan vorig jaar. Na een regenachtige zomer in België noteert de maatschappij een grote vraag naar zonnige vakantiebestemmingen, en spreekt van een verlengd vakantieseizoen.

Vanaf 16 december zal Kiev opnieuw deel uitmaken van het Europese netwerk van Brussels Airlines. Met de toevoeging van Lanzarote vanaf 31 oktober versterkt Brussels Airlines haar aanwezigheid op de Canarische Eilanden, waar ze deze winter ook op Tenerife en Gran Canaria vliegt. Naar deze laatste twee bestemmingen worden extra frequenties toegevoegd tijdens de Belgische schoolvakanties. Met vluchten op donderdag en zaterdag is Lanzarote de ideale bestemming voor zowel korte als langere wintervakanties in de zon. Ook nieuw in het winterschema van Brussels Airlines is de voortzetting van Yerevan, dat voorheen enkel tijdens het zomerseizoen werd aangeboden. Vluchten naar Yerevan zullen twee keer per week worden uitgevoerd. Brussels Airlines zal ook nog tot het einde van de herfstvakantie vluchten aanbieden naar de Griekse bestemmingen Athene, Heraklion, Kos en Rhodos en de Italiaanse bestemming Napels. Gezien de grote vraag naar winterzonbestemmingen, voegt Brussels Airlines vanaf 31 oktober Hurghada toe aan haar netwerk. Het is de eerste keer sinds maart 2020 dat de Egyptische bestemming deel uitmaakt van het netwerk van de luchtvaartmaatschappij. Ook de Noord-Afrikaanse bestemming Marrakesh vervoegt deze winter het netwerk als nieuwe bestemming in het aanbod van Brussels Airlines.

Ook tijdens de winter blijft Brussels Airlines vliegen op haar uitgebreide netwerk in Sub-Sahara Afrika met volgende bestemmingen: Abidjan (Ivoorkust), Accra (Ghana), Banjul (Gambia), Cotonou (Benin), Dakar (Senegal), Freetown (Sierra Leone), Lomé (Togo), Monrovia (Liberia), Douala (Kameroen), Kinshasa (DRC), Luanda (Angola), Yaoundé (Kameroen), Bujumbura (Burundi), Entebbe (Oeganda), Kigali (Rwanda).

Sinds de aankondiging van de Amerikaanse regering om het huidige reisverbod voor volledig gevaccineerde passagiers in november op te heffen, noteert Brussels Airlines een aanzienlijke stijging van het aantal boekingen voor haar vluchten naar New York (JFK). De luchtvaartmaatschappij heeft gepland om tijdens het winterseizoen vier frequenties per week uit te voeren en zou tijdens de wintervakantie extra vluchten aan het schema kunnen toevoegen als de marktvraag blijft groeien.

 


 

Donderdag 30 september

Qatar Airways voor de 6e keer uitgeroepen tot ‘Airline of the Year’

Qatar Airways is voor de zesde keer uitgeroepen door Skytrax -ook wel gekend als de Oscars van de luchtvaartindustrie- tot ‘Airline of the Year’ en wint daarnaast nog vijf andere onderscheidingen waaronder ‘World’s Best Business Class’, ‘World’s Best Business Class Airline Lounge’, ‘World’s Best Business Class Airline Seat’, ‘World’s Best Business Class Onboard Catering’ en ‘Best Airline in the Middle East’. De maatschappij wordt erkend voor haar innovatie en uitmuntendheid, haar veerkracht tijdens de pandemie en de grote inzet voor passagiers in moeilijke tijden. De luchtvaartmaatschappij heeft de hoofdprijs (de resultaten weerspiegelen een mix van meer normale reisperiodes gecombineerd met reizen tijdens de pandemie) nu voor een nooit eerder geziene zesde keer gewonnen (2011, 2012, 2015, 2017, 2019 en 2021).

 


 

Woensdag 29 september

Kort op woensdag

Omnia Travel / Air Belgium / Mondmaskers gereduceerd gebruik

Omnia Travel gaat als organiserende partner voor groepsreizen van  VAB Magazine (niet te verwarren met VTB Groepsreizen, onderdeel van TUI Tours) optreden. Het akkoord was reeds pré-corona gesloten en wordt nu geactiveerd. De eerste samenwerking betreft een rondreis in het zuiden van Portugal. / Air Belgium vliegt vanaf medio december weer naar Curaçao en niet vanuit Charleroi maar Brussels Airport. De bestemming wordt gecombineerd op de heenvlucht met Punta Cana in de Dominicaanse Republiek. Naar Curaçao werkt Air Belgium samen met o.a. touroperator Corendon, dat daarmee een alternatief kan bieden voor de KLM-vluchten vanaf Schiphol. Naar Punta Cana zijn o.a. LiveToTravel, Corendon en Silverjet (voor haar businessclass-passagiers) partners. De route, uitgevoerd met een nieuwe A330neo (foto), is ook goed nieuws voor de Iberostar Hotels waarmee Corendon hier samenwerkt. / Amsterdam Schiphol Airport laat de mondkapjesplicht in een deel van de luchthaven vallen: pas bij het punt waar passagiers hun boardingpass scannen, net vóór de security, moet het mondkapje op. Arriverende reizigers moeten hun mondkapje ophouden tot en met de bagageband. Zodra ze de deuren door zijn naar de publieke ruimtes landside, mogen de mondkapje af. Ook Rotterdam The Hague Airport volgt deze gereduceerde politiek die een (Europese of zelfs wereld) primeur is.

 


 

Dinsdag 28 september

Travel in France verwelkomt 100 deelnemers

Op 22 en 23 september organiseerde Atout France in Antwerpen en Namen een fysieke editie van het jaarlijks event Travel in France. Zo’n 100 organisatoren van groepsvakanties of individuele vakanties kwamen er zich inspireren voor de volgende reizen naar Frankrijk. Het was voor velen een eerste evenement sinds lang.

In a Room with a Zoo in Antwerpen (vroeger gekend als Koningin Elisabeth Zaal) werden op 22 september bezoekers ontvangen voor het eerte dagvullend programma van de Travel in France roadshow. De dag erop was Namen aan de beurt met een allereerste editie van de heuse mini beurs in Wallonië georganiseerd in het business center van Actibel – Ecolys.

Zo’n 30 exposanten uit Frankrijk wisten bezoekers te inspireren voor volgende georganiseerde reizen naar de bestemming met bijzondere aandacht voor natuur, wellness en ontspanning. Zowel de verantwoordelijken van hobbyvereningen als de aanwezige reisprofessionals waren heel enthousiast over hun eerste event sinds lang. Het werd dan ook een blij weerzien. Niet alleen de presentaties door bekendheden Katja Retsin en Adrien Joveneau werden gesmaakt, ook de tafels van de exposanten werden druk bezocht.

Het viel op hoe blij mensen waren om mekaar nog eens in levende lijve terug te zien. Atout France neemt dan ook alvast alle voorbereidingen voor komende events in de volgende weken en maanden.

 


 

Maandag 27 september

Belgische reiswereld ijvert voor meer antigeen sneltests i.p.v. PCR

Met verenigde krachten hebben ABTO, UPAV, A4E, Brussels South Charleroi Airport en Brussels Airport, VVR, CLIA, BATM, BAR, BATA, BTO, de Brusselse Hotel Association, enz. onder de vleugels van IATA bij Minister Frank Vandenbroucke aangedrongen om Europa meer te uniformeren wat het gebruik van PLF’s en coronacertificaten betreft. Er wordt ook aangedrongen op meer erkenning van de  antigeentests -die steeds beter worden, goedkoper én veel sneller zijn. Doel van de oproep is de patchwork aan regels te bannen en de reisvoorwaarden in deze post-coronapandemie periode Europees te harmoniseren.

 


 

Maandag 27 september

Belevingsweekend WeTravel2 op Domein Polderwind te Zuienkerke

Al 7 jaar is WeTravel2 de referentie voor het organiseren en aanbieden van reizen voor mensen met een fysieke beperking. Op 24, 25 en 26 september e.k. organiseert WeTravel2 samen met vrijwilligersorganisatie vzw Kompaan hun 5e belevingsweekend in Domein Polderwind te Zuienkerke. Op zaterdag 25 september staan toegankelijkheid en inclusie centraal tijdens de infodag. Het aanbod van WeTravel2 bevat enkele binnenlandse arrangementen maar richt zich vooral op de individuele gast die zowel reizen binnen Europa als ver weg verkiest. Voor reizigers die over geen persoonlijke assistentie beschikken zorgt vzw Kompaan voor gepaste persoonlijke begeleiding. Ook dit jaar kan het evenement op een ruime belangstelling rekenen. Heel wat gasten kiezen voor een weekendarrangement, overnachten in hotel Polderwind en kunnen zo deelnemen aan de leuke activiteiten die in de rand van de infobeurs georganiseerd worden. www.wetravel2.eu ,  www.vzwkompaan.be

 


 

Zondag 26 september

Kort op zondag

De 44-jarige Limburgse hotelier Stijn Oyen uit Hasselt wordt complex General Manager Mallorca voor Marriott. De voorbije 4 jaar was hij GM van het W Barcelona en gaat nu 3 high end Sheraton locaties runnen (foto: St Regis Mardavall Mallorca Resort © Marriott Hotels), goed voor 382 vijfsterrenkamers, alle drie zeer geliefde adresjes onder golfspelers. / WizzAir start vanuit Charleroi nieuwe routes op naar Roemenië en Hongarije. Vanaf 4 december e.k. wordt er 2x per week naar het Roemeense Suceava en vanaf 14 december e.k. naar het Hongaarse Debrecen gevlogen. Dat brengt het totaal aantal WizzAir-bestemmingen vanuit Charleroi op 17. / South African Airways is deze week heropstart na meer dan een jaar onderbreking. De carrier was technisch failliet maar kwam deze zomer voor 51% in handen van een Zuid-Afrikaans consortium: Takatso. SAA werd sterk gereorganiseerd en vliegt met een gereduceerd netwerk. / Indonesië heropende voor ‘essentiële reizen’. Zakenreizigers kunnen via 2 luchthavens (Jakarta en Manado/Sulawesi) het land weer in, mits volledig gevaccineerd, in het bezit van een negatieve test én een zakenvisum. / Vanaf 1 oktober e.k. zou Argentinië openen voor de buurlanden en vanaf 1 november e.k. voor de rest van de wereld met protocol gevaccineerd én negatieve test. Ook Chili zou heropenen onder voorwaarden. /

 


 

Vrijdag 24 september

Transeurope: nieuwe Citytrips Selection brochure

De voorbije weken is hard gewerkt bij Transeurope om een nieuwe selectie van stedenhotels samen te stellen. U ontdekt ze in de Citytrips Selection brochure. Zoals bij de Charming Selection is ook hier een duidelijke prijsaanduiding in de brochure aangegeven (€ tot €€€€€), zodat de reisagent samen met de klant onmiddellijk een selectie op reisbudget kan maken. Bij ieder hotel is ook een melding van de promoties te vinden. De precieze details en voorwaarden ervan vindt u in het prijslijsten tabblad op de website. Daarop staan steevast de meest up-to-date promotionele acties vermeld. Binnen de 14 dagen zal de verdeling opgestart worden (week van 04/10). Consulteer alvast de brochure online via deze link: https://issuu.com/te-hl/docs/citytripsselection2122lr_nl

 


 

Vrijdag 24 september

Afterwork The House of Luxury Travel & Etihad Airways

Naar aanleiding van de lancering van de nieuwe brochure Midden-Oosten, organiseerden Etihad Airways en The House of Luxury Travel (de thuisbasis van de merken Pegase en Exclusive Destinations) gisteren een gezellige afterwork in de trendy beachclub Blue Buddha Beach in Knokke-Duinbergen. Rimmert Gryseels, account manager Etihad Airways, gaf een korte toelichting over alle laatste nieuwtjes binnen Etihad Airways. Dat de Emiraten en Oman dé winterbestemmingen bij uitstek zijn, hoeft geen betoog: zonzeker, veilig en ontzettend veelzijdig. Strand, bergen en woestijn. Luxe, avontuur, authenticiteit en cultuur. The House of Luxury Travel gaat er prat op het ruimste reisaanbod voor de Emiraten en Oman in België aan te bieden, met de beste service ter plaatse en dat tegen uiterst competitieve prijzen. Een geslaagde avond om de zomer af te sluiten.

 


 

Donderdag 23 september

TUI: nieuwe bestemming Havana en rechtstreeks naar Punta Cana en Cancun

Twee weken geleden besliste TUI, de grootste reisorganisatie van het land, om haar non-EU bestemmingen geleidelijk opnieuw op te starten. De boekingen die er dadelijk uit volgden, doen het beste vermoeden voor het komende winterseizoen. Gesterkt door dit positief nieuws legt TUI vanaf kerstmis een aantal rechtstreekse vluchten in op de 2 belangrijkste exotische bestemmingen: Punta Cana (Dominicaanse Republiek) en Cancun (Mexico). Dit verlaagt de reistijd gevoelig en verhoogt dus het comfort van de reiziger. Op Cuba wordt, naast Varadero, voor het eerst ook Havana in het programma opgenomen.

Anderhalf jaar heeft TUI haar vluchten naar de Caraïbische bestemmingen noodgedwongen moeten stopzetten omwille van de pandemie. Pas deze maand kon besloten worden om opnieuw te vliegen naar enkele “long haul” bestemmingen: de Dominicaanse Republiek en Mexico.

De nood aan een wintervakantie op een exotische bestemming is blijkbaar hoog bij de Belg: na amper 2 weken lopen de boekingen vlot. Daarom schakelt TUI over op een aantal rechtstreekse vluchten op de populairste bestemmingen. Dit is een grote troef voor de reiziger want de reistijd wordt met minstens 2 uren verkort, wat de vlucht een stuk minder vermoeiend maakt. TUI vliegt trouwens met het modernste toestel voor de lange afstand, de Dreamliner.

Concreet vliegt TUI vanaf 24 december twee keer per week rechtstreeks op Punta Cana (Dominicaanse Republiek) en 1 keer per week rechtstreeks op Cancun (Mexico). De vlucht op deze bestemmingen was tot op heden steeds gecombineerd met een andere luchthaven op de Caraïben.

Vanaf 24 december voegt TUI ook een nieuwe bestemming toe aan het exotisch aanbod: Havana (Cuba).  Tot maart 2020 vloog TUI reeds op Cuba via luchthaven Varadero, de centrale luchthaven voor strandvakanties. Een vlucht naar Havana, wereldberoemd en op de lijst van UNESCO werelderfgoed, opent nieuwe mogelijkheden voor de cultuurreiziger.

Alle vluchten waarvan sprake zijn boekbaar vanaf begin oktober.

 


 

Donderdag 23 september

Laatste coronasteun voor de reissector tot het einde van het jaar

De federale regering raakte het eens over de allerlaatste ronde economische coronasteun, waaronder de tijdelijke werkloosheid. Ook het overbruggingsrecht voor zelfstandigen loopt door tot 31 december 2021. Het verschil is wel dat zelfstandigen of bedrijven 65 procent omzetverlies moeten kunnen aantonen en alleen nog een enkele premie kunnen krijgen.

 


 

Woensdag 22 september

Brussels Airlines ziet 30 tot 40 % groei in zakenreizen vanuit België

Zakenreizen vanuit België zijn weer in trek. Bij Brussels Airlines stijgen de boekingen iedere week met 30 tot 40%. Brussels Airlines verwacht dat bedrijven vanaf oktober e.k. hun reisbeleid verder zullen versoepelen. De Europese bestemmingen zijn momenteel het populairst voor zakenverkeer, zoals Italië (Milaan), Slovenië (door het EU-voorzitterschap), Denemarken (Kopenhagen), Tsjechië (Praag), Duitsland (Berlijn), Oostenrijk (Wenen), Zwitserland (Genève) , Spanje (Madrid & Barcelona) & Portugal (Lissabon). Maar er is ook hogere vraag naar vluchten naar de VSA door de versoepeling reisbeperkingen voor volledig gevaccineerde passagiers. Last minute én flexibiliteit blijven de trends. Brussels Airlines verwacht dat de vraag naar zakenreizen tegen 2024 opnieuw het niveau van 2019 zal bereiken. De vraag naar vrijetijdsreizen daarentegen herstelt zich veel sneller.

 


 

Woensdag 22 september

Uitnodiging UPAV/VVR Event 19 oktober e.k.

VVR en UPAV nodigen uit voor een netwerkevent op dinsdag 19 oktober om 18h in Sheraton Brussels Airport. Ondanks de moeilijke en uitdagende periode is jouw VVR-team gegroeid in ervaringen en ontmoetingen, waardoor ook de samenwerking met UPAV is versterkt en het adagium wordt bevestigd: “Alleen gaan we sneller; samen komen we verder.”

Daarom deze avond om onze projecten met jou te delen. Een mooie kans dus om eindelijk nog eens samen te komen. GRATIS voor UPAV- en VVR-leden en voordelige prijs van 50 Euro voor niet-leden. Een dikke dankjewel aan onze sponsors! Eén registratievragenlijst per deelnemer. Maximaal 2 deelnemers per verkooppunt.

Belangrijk: vanaf 1 oktober worden alle restricties opgeheven op de locatie van ons evenement. Voor alle evenementen met minder dan 500 gasten is geen Covid Safe Ticket vereist. Ook mondkapjes en social distancing zijn niet meer nodig.

Inschrijven voor 1 oktober: https://docs.google.com/forms/d/1K1faNGCZYuH6dbF3m0s4l2Hb_pC0q22wb9DYOvyiYxA/viewform?edit_requested=true


 

Woensdag 22 september

Kort op woensdag

Center Parcs (onderdeel van de Pierre & Vancances Group) is één van de weinige corona-winnaars deze zomer, met recordpieken aan bezetting in de Benelux & Duitse Parken. Ook het splinternieuwe Terhills Resort by Center Parcs in het Limburgse Dilsen-Stokkem (pal naast het Nationaal Park Hoge Kempen) kende deze zomer een vliegende start en de winterreservaties lopen als een trein. / Tania Ter-Ossepiantz, Marketing Development Manager B2B bij Brussels Airport wordt per 1 januari e.k. Aviation Marketing Manager (inbound markets). Tania blijft in het gereorganiseerde team rapporteren aan Léon Verhallen (Director Aviation Development). / Xavier Samyn (ex-Transeurope en travel consultant) is sinds kort in dienst als travel designer bij ‘The Sixth Sense’, Reizen op maat in Brugge. / Lufthansa zal voor eind dit jaar 2,5 miljard euro –het laatste deel van de staatssteun- aan de Duitse overheid terugbetalen via de uitgifte van nieuwe aandelen. Deze worden op de markt gebracht met een fikse korting aan 3,58 euro per stuk. Door de terugbetaling heeft de luchtvaartmaatschappij opnieuw vrije hand voor eventuele fusies, overnames, dividenten, enz. / De Britse Flix-bus concurrent National Express wil via een overname van 75% aandelen concurrent Stagecoach inlijven en hiermee een nationaal monopolie creëren. Stagecoach bezit 8500 bussen, stelt 25.000 mensen te werk en heeft een marktwaarde van 518 miljoen euro. National Express (geschat op 1,5 miljard euro), is de grootste busaanbieder en de tweede grootste schoolbusexploitant in de UK. /

 


 

Dinsdag 21 september

Kim Daenen nieuwe Head of Corporate Communications Brussels Airlines

Kim Daenen is aangesteld als de nieuwe Head of Corporate Communications bij Brussels Airlines, een rol waarin ze rechtstreeks rapporteert aan Peter Gerber, CEO van het bedrijf. Ze volgt hiermee Wencke Lemmes op die sinds 15 mei de rol van Head of Customer Experience, Product & Marketing op zich heeft genomen. In haar nieuwe rol blijft Wencke verantwoordelijk voor Public Affairs en Lobbying, een functie die ze onlangs op zich nam.

 


 

Maandag 20 september

Amerika heropent grenzen

De Verenigde Staten heropenen begin november e.k. de grenzen voor alle internationale reizigers die volledig gevaccineerd zijn. Reizigers zullen zich moeten laten testen (maximum 72 uur voor vertrek) en een mondmasker moeten dragen. Er komt ook een systeem van contact tracing, een verantwoordelijkheid  die de overheid bij de luchtvaartmaatschappijen legt. Het is nog niet duidelijk welke vaccins door de Verenigde Staten erkend zullen worden om reizigers binnen te laten. De beslissing werd bekend gemaakt, toeval of niet, wanneer in Las Vegas IPW2021, de grote internationale toerismebeurs van Brand USA en de US Travel Association loopt.

 


 

Maandag 20 september

IT&CMA en CTW opnieuw virtueel

In de Thaise hoofdstad Bangkok zou van 28 tot 30 september de 29ste editie van de vakbeurs Incentive Travel & Conventions, Meetings Asia plaats gevonden hebben. Deze beurs is al jarenlang het leidinggevende internationale MICE event in de Asia-Pacific regio. IT&CMA werd in 1993 voor het eerst georganiseerd. Vanaf 2004 vindt tegelijkertijd ook Corporate Travel World (CTW) plaats, een reeks van seminaries, meetings en conferenties.

Zoals zovele andere vakbeurzen en workshops, zal ook IT&CMA-CTW dit jaar virtueel plaatsvinden. Op het programma staan onder meer een virtuele beurs met interactieve standen en meetings. Elke buyer kan tot 24 afspraken per dag plus 12 bonus meetings maken voor maximum 20 minuten, en dat gedurende drie dagen, een “full business day walk-in meets”. Niet minder dan 150 exhibitors wachten op een afspraak.

Daarnaast zijn er dagelijks ook brand presentaties, mini brand en bestemmings-roadshows, thematische network-sessies.

Voor een uitgebreid programma en alle mogelijk info kan u terecht op https://itcma.com/

Travel Magazine is naar goede gewoonte opnieuw media partner van dit doublebill event, waar traditioneel ook verschillende Belgische buyers aan deelnemen.

Volgend jaar gaat de beurs alvast weer fysiek door van 20 tot 22 september.

 


 

Maandag 20 september

Sunweb gaat opnieuw samenwerking aan met Tomorrowland

Sunweb en Tomorrowland brengen festivalgangers opnieuw samen voor ‘s werelds meest indrukwekkende winter dancefestival in de Franse Alpen. Van 19 tot 26 maart 2022 staat er een nieuwe editie van Tomorrowland Winter gepland in het Franse skigebied rond Alpe D’Huez. Het festival biedt een totaalconcept waarbij Sunweb als exclusieve reispartner de complete reis verzorgt voor duizenden wintersporters en festivalgangers.

Meest complete wintersportvakantie van het jaar

Van 19 tot 26 maart staat het skigebied Alpe d’Huez in het teken van skiën, snowboarden en feesten in een magische Tomorrowland-setting. Opnieuw wordt het skigebied omgetoverd tot één groot festivalterrein met verschillende podia die exclusief toegankelijk zijn voor de ‘People of Tomorrow’. De eerste editie van Tomorrowland Winter trok ruim 25.000 bezoekers en is helaas de afgelopen twee jaar door corona niet doorgegaan. Nu het weer kan bundelen de grootste ski touroperator en de grootste festivalorganisator opnieuw hun krachten voor een bijzondere wintersportvakantie in de Franse Alpen. “Tomorrowland Winter blijft een uniek festival dat tot de verbeelding spreekt”, zegt Tim Van den Bergh, Country Representative Belgium Sunweb Group. “De internationale sfeer en de cocktail van festival en skiën of snowboarden, is voor veel feestvierders het summum. Als exclusieve reispartner doen wij er alles aan om de ‘People of Tomorrow’ de ervaring van hun leven te bezorgen.”

Ook voor de die hard wintersporters

Via de eventsite van Tomorrowland Winter zijn de pakketten te boeken met verblijf in Alpe d’Huez voor de full experience. Voor de die hard wintersporters, waar alles draait om het skiën en snowboarden, is het unieke festival overdag op de piste in het skigebied te beleven. Deze speciale Mountain Pass is exclusief te boeken via de Sunweb website met verblijf in de omliggende dorpen. Festivalgangers die het feest ’s avonds willen voortzetten in Alpe d’Huez kunnen hun festivaltickets via Sunweb boeken voor één avond of upgraden voor hun hele verblijf (zolang de voorraad strekt). Ook is het mogelijk om via de touroperator een transfer te boeken terug naar je verblijfplek.

Start ticketverkoop

Op zaterdag 18 september 11 uur gaat het eerste deel van de ticketverkoop van start. De 7 day-packages in Alpe d’Huez zijn te boeken via de eventsite van Tomorrowland Winter. De 7 day- packages in de omliggende dorpen kunnen dezelfde dag rond de avond worden geboekt via Sunweb. Vanaf 25 september start de verkoop van de 4 day-packages, zowel voor verblijf in Alpe d’Huez via eventsite van Tomorrowland Winter als in de omringende dorpen via Sunweb. Ook het transport naar Frankrijk per bus of vliegtuig kan meteen worden geboekt om alles zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.

Exclusieve reispartner

Sunweb is als exclusieve reispartner verantwoordelijk voor het hele boekingsproces. Van het contracteren van alle verblijfplaatsen in Alpe d’Huez en de omliggende dorpen, de bouw en beheer van de officiële eventsite van Tomorrowland Winter tot aan het samenstellen van de complete pakketreizen inclusief vervoer.

“We zijn er ontzettend trots op dat we voor Tomorrowland Winter alle stappen van het boekingsproces mogen verzorgen. Ook voor de medewerkers van Sunweb Group is dit project een beleving om aan te werken. Onze developers zijn al maanden bezig met de bouw van de website en menig hackathon is georganiseerd om alles op tijd gereed te hebben”, zegt Van den Bergh.

Eerste artiesten bekend

Gisteren maakte Tomorrowland alvast de eerste artiesten bekend die aantreden tijdens de tweede editie van Tomorrowland Winter. Internationaal gerenommeerde dj’s zoals Adriatique, Afrojack, Armin van Buuren, Dimitri Vegas & Like Mike, Kungs, Lost Frequencies, Martin Solveig, Ofenbach, Paul Kalkbrenner, Quintino en Yves V zullen het beste van zichzelf geven op enkele van de meest oogverblindende podia op een adembenemende hoogte van meer dan 2000m in de prachtige Franse Alpen.

Festivalfans die een voucher hebben voor de geannuleerde edities van 2020 en 2021, kunnen deze uiteraard gebruiken.

 


 

Zondag 19 september

Kort op zondag

De Europese Commissie besliste vorig weekend dat het (failliete) Alitalia 900 miljoen euro aan onterechte staatssteun (in 2017) moet terugbetalen. Alitalia verdwijnt op 14 oktober en de nieuwe Italiaanse carrier ITA start op 15 oktober. De uitspraak van de EU lijkt daarom erg pro forma, want een failliet bedrijf kan per definitie niet terugbetalen. ITA mag ondertussen van Brussel beginnen met een subsidie van 1,35 miljard euro. De Commissie redeneert dat ITA naar verwachting winst zal gaan maken en “daarom is de subsidie gerechtvaardigd”. / De Chinese groep Fosun, onder andere eigenaar van Club Med en de nieuwe (of oude) Chinese Thomas Cook plant voor het volgende zomerseizoen een nieuwe Casa Cook-vestiging te openen op het Griekse eiland Samos. Het wordt de eerste nieuwbouw sedert Casa Cook El Gouna in 2019 opende. / Met het sluiten van een nieuw NDC-akkoord met Travelport heeft Lufthansa nu met twee van de grote drie GDS’en (vroeger al Sabre) afgesproken hoe de airlinegroep de NDC-content van de carrier gaat verkopen. Dit nieuwe project gaat vanaf 2022 via het distributieplatform Travelport Plus lopen. Een akkoord met Amadeus hierover in Duitsland is nog niet in zicht. / Ondertussen publiceert Amadeus een nieuw rapport “NDC-2021 and the path to industrialisation”, gerealiseerd in samenwerking met Allianz Technology, American, British Airways, CWT, Deloitte, Flight Centre, House of Travel, Qantas, Travix, IATA en de Volkswagen Group. Ondertussen stelt Amadeus dat de NDC-technologie zich snel ontwikkelt en citeert het Amadeus NDC-contract met American Airlines en andere IAO-leden. En dit alles te realiseren via het Amadeus Travel Platform./

 


 

Vrijdag 17 september

Live to Travel danst in de Carré

Het eerste post-corona reisagentenfeestje van touroperator Live to Travel vond gisterenavond met een dolenthousiast publiek plaats in de iconische Carré in Willebroek. Zo’n goeie 250 reisagenten gingen (coronaproof) uit de bol voor dit erg geslaagde partygebeuren. Hier al enkele beelden en begin volgende week komen er nog meer leuke pic-souvenirs aan op dit platform.

________________________________________________________________________________________________

Vrijdag 17 september

Disney’s Hotel New York – The Art of Marvel

Na heel deze coronacrisis is het eindelijk tijd om opnieuw uit ons nest te komen. De donkere periode van lockdowns is voorbij, dus is het de ideale moment om terug een dosis magie te beleven. En wie magie zegt, zegt natuurlijk ook Disney. Want hier beleef je de leukste avonturen, deze keer met nieuwe helden.

Sinds juni heeft het New York Hotel een metamorfose ondergaan. Zo staat het hotel nu in het teken van de Marvel superhelden. Je ontdekt er de verhalen van al je favoriete helden, in een New Yorks jasje.

The Art of Marvel


Sinds kort ontdek je de Marvel helden in het nieuwe New York Hotel. Het is namelijk helemaal omgedoopt in The Art of Marvel. Zo vind je er heel wat kunstwerken van de superhelden, allemaal in een hedendaags jasje. Maar ook het schild van Captain America en de iconische suits van Iron Man zijn te vinden in het hotel.
Daarnaast is er ook nog een hele interactieve kamer voorzien voor de allercoolste foto’s! Sta eens in de schoenen van Iron Man of probeer de hamer van Thor op te tillen (Are you worthy?).

Het is geen Marvelhotel, wel een Art of Marvelhotel. Het is dus ook zeker geschikt voor bezoekers die niet zo van Marvel houden. Er zijn heel wat subtiele verwijzingen naar Marvel, die evengoed niet-Marvel zijn. Zo ontdek je in het Manhattan Restaurant de prachtige luster, die de Manhattan skyline weergeeft. Maar als Marvelfan zie je meteen het prachtige Asgard uit de films van Thor.

Naast het Manhattan restaurant en het Downtown buffetrestaurant zijn er ook twee heerlijke bars voorzien in het hotel. Zo geniet je overdag van verschillende drankjes bij Doctor Strange in de Bleecker Street Lounge. In de avond ontdek je dan weer de prachtige skyline van Manhattan in de Skyline bar. Proef verschillende (alcoholvrije) cocktails, gebaseerd op de Avengers. En wie weet zie je naast de Avengers Tower jouw favoriete superheld voorbij vliegen.

Magic Time

 

Vlakbij het New York Hotel, liggen de twee parken. Je hoeft dus zeker het Iron Man suit niet aan te doen om tot daar te geraken. Want er is heel wat te beleven in Disneyland Paris. Zo zijn alle attracties opnieuw open en is er hier en daar wat opgefrist. Ook het kasteel van Doornroosje krijgt een nieuw laagje verf. Dat opent opnieuw op 28 november, zo neem jij de mooiste foto’s in Main Street.


In het Walt Disney Studios Park opent binnenkort de enige echte Avengers Campus! Hierin beleef je de grootste avonturen van je favoriete superhelden. Van Spider-Man tot Doctor Strange, hier hebben ze allemaal een eigen attractie.

Meer fan van Ratatouille en de andere Pixar figuren? Dan ben je in The World of Pixar aan het juiste adres. Ontdek de verschillende attracties en ga lunchen bij Rémy. In het restaurant ben je precies een muisje dat komt eten, want aan elk klein detail is gedacht. Kortom, het park heeft voor ieder wat wils.

Wat met Corona?

Er zijn natuurlijk ook wat maatregelen naargelang de huidige coronasituatie. Zo is het mondmasker voorlopig verplicht vanaf 6 jaar en is er op elke hoek handgel voorzien. Op de foto gaan met je favoriete figuur is voorlopig met een beetje afstand. Een knuffel geven is dus voorlopig niet mogelijk, maar komt van zodra het mag opnieuw terug.
Vanaf Halloween mag er terug wat meer gefeest worden en zijn er weer tal van events in Disneyland. Ga dus met een gerust hart Kerstmis of het nieuwe jaar vieren in het park, want het wordt weer onvergetelijk. Over events gesproken: Disneyland Paris wordt 30 jaar op 6 maart 2022. Dat wil je toch niet missen. Er zal heel wat te beleven zijn in het park, dus bereid je voor op de waanzinnigste dingen.

Naast het mondmasker heb je dankzij de Disney Magie niet het gevoel dat je met coronamaatregelen opgezadeld zit. Van zodra je binnenstapt vergeet je al deze miserie en ben je instant vrolijk. Op reis gaan naar Disneyland voelt dus opnieuw heel fijn en voor dit eventjes voel je je op een andere planeet. Zonder corona, zonder miserie, maar wel met heel veel liefde en plezier (en mondmaskers).

Besluit

Kortom, Disneyland Paris is dé uitstap om nu te doen. Je waant je zo op een andere wereld dat je alles daarbuiten even vergeet. De Disney Magie neemt je namelijk helemaal mee waardoor je instant begint te huppelen. Boek dus snel je trip naar Disneyland bij je reisagent.

P.S.: Wie vroeg boekt, geniet van de beste beschikbaarheden en prijzen !

Foto’s Disneyland Paris

________________________________________________________________________________________________

Donderdag 16 september

Machupicchu eerste CO2-neutrale bestemming ter wereld

Het historische heiligdom van Machupicchu is het eerste wereldwonder en de eerste internationale toeristische bestemming die het ‘Carbon Neutral’-certificaat heeft verkregen. De certificering is toegekend door Green Initiative, de internationale organisatie ter bevordering van groen en milieuvriendelijk toerisme.
De certificering heeft tot doel de CO2-uitstoot van de Inca-citadel drastisch te reduceren, teneinde de CO2-uitstoot in 2030 met 45% te verminderen en in 2050 volledig neutraal te zijn. Om deze certificering te verkrijgen zijn verschillende acties uitgevoerd, waaronder de ontwikkeling van de enige organische afvalverwerkingsinstallatie en een transformatie-installatie die biodiesel en glycerine produceert uit plantaardige oliën. Ook werd een herbebossingsproces gestart, geleid door de National Service of Protected Natural Areas (SERNANP). Dit omvat een miljoen bomen in het historische heiligdom van Machupicchu.
Zo geldt Machupicchu, een van de zeven wereldwonderen, nu als een belangrijk voorbeeld voor duurzaam toerisme. Het Green Initiative is de belangrijkste internationale instelling die verantwoordelijk is om CO2-neutrale wereldwijde erkenning te verstrekken, en voor certificering van klimaatverantwoordelijkheid om broeikasgasemissies terug te dringen.
Ga voor meer informatie naar: www.peru.travel

________________________________________________________________________________________________

Woensdag 15 september

Thai: opnieuw op Brussels Airport

Thai Airways gaat (in normale omstandigheden) vanaf 4 november e.k. haar dienstregeling tussen Bangkok en Brussels Airport hernemen, en dit met twee vluchten per week (Airbus A350-900). In het winterseizoen vertrekt TG935 ex-BRU naar Bangkok op donderdag en zaterdag in de namiddag om 15u.30 – aankomst BKK 8u.30 a.m. en op woensdag en vrijdag ex-BKK om 12u.55 met aankomst om 19u.30. Een prima schedule ook voor alle doorverbindingen naar bv. Phuket, Chiang Mai of Koh Samui.
Meer info bij: sales@thaiairways.be

________________________________________________________________________________________________

Woensdag 15 september

Kort op woensdag
WTM London / BT Expo / Brexit / Atout France

Sales manager Ignace Vermeylen meldt ons dat BTExpo 2021 – 15 en 16 november – al meer dan 40 ingeschreven exposanten telt. Er zijn geen Covid 19-beperkingen voor middelgrote binnenevenementen (500 personen). Diverse t.o.’s, bestemmingen, toeristische scholen, VVR en UPAV zijn aanwezig en organiseren verschillende lezingen evenals enkele samenwerkingsverbanden van reisbureaus etc., … / Een kleine herinnering: wie per 1 oktober naar de UK reist, moet behalve volledig gevaccineerd, nog een extra test doen voor het vertrek, maar bovenal volstaat – nu de echte Brexit een feit is – vanaf begin volgende maand geen identiteitskaart meer. Het dragen van een internationaal paspoort is wel noodzakelijk. / Dit jaar gaat WTM London voor het eerst in zijn geschiedenis zowel fysiek door – van maandag 1 tot woensdag 3 november – én virtueel op 8 en 9 november. Dit uiteraard op de traditionele beurs ExCel Londen vlakbij London City Airport. WTM London is een organisatie van Reed Exhibitions en bevestigt vandaag al dat zo’n 20 landen en regio’s al ingeschreven zijn zoals Visit Brussel (woordvoerder Jeroen Roppe). / Pro memorie: volgende woensdag Travel in France workshop in Antwerpen (Koningin Elisabeth Center) en op donderdag 23 september in Namen (Business Centre Actibel). Mini-beurs met zo’n 30 exposanten uit Frankrijk, organisatie Atout France.

________________________________________________________________________________________________

Dinsdag 14 september

RIU heropent twee hotels in Kaap Verdië

Met de opening van Riu Palace Boavista en Riu Funana hervatte de RIU-hotelketen na maandenlange sluiting haar activiteiten op de Kaap-Verdische Eilanden. Samen met het nieuwe Riu Palace Santa Maria heeft de hotelketen nu drie hotels operationeel met toepassing van de strikte Covid19-protocollen.
RIU heeft, na meer dan een jaar te gesloten te zijn geweest, het luxe 5-sterrenhotel Riu Palace Boavista heropend op 7 septmeber. Drie dagen later, op 10 september, heropende ook hotel Riu Funana, het tweede operationele hotel op het eiland Sal. Eerder opende in maart al het nieuwe Riu Palace Santa María.
Alle hotels functioneren geheel normaal met toepassing van de COVID-19-protocollen die gedurende de afgelopen maanden hun succes hebben bewezen in alle RIU-hotels. Het vaccinatieproces voor de medewerkers van deze drie hotels is gestart en zal naar verwachting worden voltooid in de komende weken, zodat zowel medewerkers als gasten zich extra gerust en veilig kunnen voelen. Bovendien zijn de medewerkers van alle afdelingen voorafgaand aan de heropening van de hotels getraind om zichzelf en de gasten te beschermen.

________________________________________________________________________________________________

Dinsdag 14 september

Update: SkyAlps ex BRU, niet vanuit Antwerpen

De Italiaanse start-up-luchtvaartmaatschappij SkyAlps vliegt vanaf midden december dan toch vanuit Brussels Airport – en niet vanuit Antwerpen – naar Bolzano in Zuid-Tirol. De rechtstreekse vluchten stijgen elke maandag en vrijdag op. Passagiers verlaten om 13.40u de luchthaven van Zaventem en stappen om 15u. uit in Bolzano. Ook de retourvluchten vinden plaats op maandag en vrijdag. Reizigers nemen dan telkens om 10.30 uur afscheid van Zuid-Tirol en zijn om 12u. in Brussel.
SkyAlps zorgt ervoor dat elke vlucht comfortabel verloopt. Zo vlieg je in een luxueus, klein toestel. Je reist met een beperkt aantal passagiers tegen interessante prijzen; retourtickets kosten tussen de 350 en 400 euro.

________________________________________________________________________________________________

Maandag 13 september

Niet met Sky Alps naar Bolzano, wel met ASL Fly Executive naar Innsbruck

In tegenstelling tot wat zij eerder hadden bekend gemaakt, gaat de Italiaanse start-up airline Sky Alps dan toch niet vliegen tussen Antwerpen en Bolzano. Antwerpen krijgt tussen 15 januari en 26 maart wel een verbinding met de Alpen, dankzij ASL Fly Executive dat met een Embraer ERJ-135 gaat vliegen naar Innsbruck
De Embraer ERJ-135 biedt plaats aan 30 personen met een beenruimte van 92 cm. tegenover 78 cm. in de normale configuratie. Passagiers krijgen tijdens de vlucht een snack en een glas champagne. Er wordt op woensdag en zaterdag gevlogen met vertrek om 17u. in Antwerpen en aankomst om 18.10u in Innsbruck. De terugvlucht vertrekt om 19.15u in Innsbruck en komt in Antwerpen aan om 20.25u. Vluchten zijn beschikbaar vanaf 325 euro one-way met een ski- of snowboard-supplement van 25 euro one-way.

________________________________________________________________________________________________

Maandag 13 september

Footprints investeert volop in de toekomst

De aanhoudende corona-ellende heeft Robert Vanderwallen (owner en directeur Footprints) er niet van kunnen weerhouden om volop in te zetten op een succesvolle toekomst. In volle pandemie heeft hij zijn touroperatingaanbod herschikt en wil hij samen met de gewaardeerde medewerking van de reisagent en onder de deskundige leiding van senior cruise consultant Chris Ganseman Footprints Luxury Cruises het cruiseproduct nog explicieter dan vroeger in de markt zetten. Bovendien worden de reisagenten op donderdag 16 september (doorlopend van 16 tot 21u.) verwelkomd in het nieuwe stijlvolle pand van Footprints aan de Prins Boudewijnlaan 7C te Kontich en dit voor een exclusief cruise-event met een belangrijk aantal topaanbieders. “Vergeet niet te vermelden dat de champagne nu reeds koud staat“, aldus sales & marketingverantwoordelijke Jan Van Durme.
Meer over Footprints en het indrukwekkende nieuw onderkomen leest u zaterdag a.s. in een extra bijlage op de website van Travel Magazine

_______________________________________________________________________________________________

 

Zondag 12 september

Kort op zondag

Microsoft-oprichter Bill Gates verwerft eind dit jaar via zijn investeringsmaatschappij Cascade Investment de meerderheidscontrole (71,25%) over de luxe-hotelketen Four Seasons, uitbater van 121 hotels en resorts evenals 46 residentiële woonprojecten in 47 landen. Voorzitter en stichter Isidore Sharp blijft voor 5% eigenaar. Het globale prijskaartje voor de hele Four Seasons-groep bedraagt zo’n 10 miljard dollar. / Iets méér dan de helft (56%) van augustus 2019 realiseerde Brussels Airport in de voorbije maand met zo’n 1,5 miljoen passagiers, op een totaal van 2,07 miljoen tijdens de zomervakantiemaanden. / Easyjet heeft recent een kredietlijn (lopend over 4 jaar) genomen voor zo’n 338 miljoen euro. Daarnaast heeft de carrier nood aan vers geld en wil ceo Johan Lundgren via de kapitaalmarkt via nieuwe aandelen 1,4 miljard euro binnen te halen. De airline wil de komende periode ook investeren in zijn nieuwe touroperatorfiliaal Easyjet Holidays. / De Saudi Tourism Authority (STA) opent een nieuw kantoor in Amsterdam voor de Benelux. Dit maakt deel uit van e strategie om Saoedi-Arabië als reisbestemming te lanceren. Het faciliterend bureau in de Benelux is Interface Tourism Netherlands. / De gereputeerde Amerikaanse vakbeurs International Pow Wow, vandaag bekend als de US Travel Association’s IPW start ‘fysiek’ op zaterdag 18 september in Las Vegas en loopt tot woensdag 22 september. Ook een sterke Belgische delegatie tekent present met topleden van de Belgian Chapter USA Travel. TM is present met staff reporter Jonas Vandenabeele. / In tegenstelling met enkele berichten deze week in de Nederlandse media blijft KLM verder vlees serveren in de economy long haul. Zoals een pientere waarnemer opmerkte blijven ‘chicken of pasta’ gewoon op het menu. Wat niet wil zeggen dat KLM geen oog zou hebben voor andere opties zoals vegetarisch of andere duurzame menu-ingrediënten.

________________________________________________________________________________________________

Zaterdag 11 september

Reissector behoudt Vlaams beschermingsmechanisme voor derde kwartaal

De Vlaamse regering komt terug op haar beslissing om de reissector uit te sluiten van het Vlaams beschermingsmechanisme voor de maanden juli, augustus en september. Dankzij de nodige argumenten en lobbywerk van onder andere de VVR blijven de steunmaatregelen behouden.
“De meeste coronamaatregelen werden ondertussen afgebouwd. Toch is er nog een beperkte groep ondernemers die zware hinder ondervinden, de reissector bijvoorbeeld. Het is nog steeds sterk afgeraden om een verre reis buiten de EU te maken. Zowel reisbureaus, -organisatoren als autocarvervoer hebben daardoor een hoog omzetverlies. Ondertussen blijven heel wat vaste kosten voor het herboeken van reizen wel lopen. Dat zij nu een beroep zullen kunnen doen op het Vlaams beschermingsmechanisme is dan ook logisch. We mogen die ondernemers in deze moeilijke tijden niet in de steek laten.” Stelt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits.
De ondernemer moet aantonen dat er 60% omzetverlies is en kan dan 10% van de normale omzet als bescherming krijgen. De bescherming zal evenwel pas aangevraagd kunnen worden na het indienen van de btw-aangifte van het derde kwartaal van 2021 en de btw aangifte van het derde kwartaal van 2019. De aanvraag kan gebeuren vanaf 15 oktober 2021. Meer informatie zal binnenkort gepubliceerd worden op de website van VLAIO.
De Vlaamse regering heeft echter ook beslist dat eind september het Vlaams beschermingsmechanisme op zijn einde loopt. Voor de ondernemers uit het Brusselse Gewest is de relancepremie wel degelijk toegekend.

________________________________________________________________________________________________

Vrijdag 10 september

TUI annuleert niet langer alle pakketreizen naar niet-Europese bestemmingen

Bij de corona-uitbraak in maart 2020 moest TUI, de grootste reisorganisatie van het land, abrupt al haar pakketreizen stopzetten. Pas sinds 1 juli 2021 kunnen alle Europese bestemmingen weer worden aangeboden. Intussen is de overgrote meerderheid van de Belgen volledig gevaccineerd en is er een sterke marktvraag naar verder gelegen bestemmingen, zeker tijdens de wintermaanden. Daarom maakt TUI voor elke niet-Europese bestemming wekelijks een reisbeoordeling op. Op die manier komt er nu groen licht voor een aantal verre bestemmingen. TUI licht alle reizigers met een boeking naar één van deze bestemmingen, hier persoonlijk over in.
Wie tijdens de winter een zonzekere vakantie wil, zoekt die vaak buiten Europa, op exotische bestemmingen zoals de Caraïben. De klanten die tijdens de wintermaanden reizen, doorgaans volwassenen, zijn nagenoeg integraal volledig gevaccineerd. Deze reizigers betreuren de beperkte reismogelijkheden en de vele annuleringen enorm. Daarom heeft TUI besloten om pakketreizen niet langer te annuleren indien de bestemming op basis van een uitgebreide interne beoordeling een positieve evaluatie krijgt.
Vanaf 16 september zal een strandvakantie aan de Turkse kusten (via luchthavens Izmir, Bodrum en Antalya) weer kunnen plaatsvinden, net als een citytrip naar Istanboel. Ook op de Dominicaanse Republiek zullen reizigers vanaf die datum opnieuw hun vakantie kunnen doorbrengen.
Vanaf 15 oktober gaan reizen naar de Kaapverdische eilanden Sal en Boa Vista weer door.
Vanaf 29 oktober, startdatum van de herfstvakantie en van het winterseizoen, worden ook Mexico (Cancun) en Dubai opgestart.
Op alle bestemmingen worden in een eerste fase twee vluchten per week geprogrammeerd, tenzij op Antalya en Dubai met 4 vertrekdagen per week.
TUI komt met deze beslissing tegemoet aan de vraag van een trouw winterpubliek en gelooft dat het een juist moment is om een beperkt aantal bestemmingen opnieuw open te stellen. Op die manier worden immers grote concentraties vakantiegangers op een te beperkt aantal winterzonbestemmingen vermeden. TUI raadt enkel de volledig gevaccineerde reizigers aan om naar deze bestemmingen op reis te gaan.

________________________________________________________________________________________________

Vrijdag 10 september

Live to Travel en Avitour tekenen samenwerkingsovereenkomst

Live To Travel is reeds 17 jaar de absolute specialist in Vlaanderen voor Afrika, Oceanië en Exotische stranden. Jaarlijks vertrouwen bijna 10.000 klanten hun reis toe aan deze touroperator uit Aalst, met bijkantoor in Almere (Nl). Sinds augustus 2021 is Live To Travel naast Vlaanderen en Nederland nu ook actief in Wallonië, Luxemburg en Frankrijk. Hiervoor werd reeds een commercieel vertegenwoordiger aangeworven, Jeremy Picou (ex Rainbow). Hij zal de komende maanden alle Avitour kantoren in Wallonië bezoeken. De Vlaamse kantoren zullen het bezoek krijgen van Mimika Spriet. Het volledige 2022 aanbod van Live To Travel is te vinden op de website, zowel in het Nederlands als Frans. Daarnaast werden er ook al een aantal 2022 brochures verdeeld in de reiskantoren. Voor meer info kan je ons steeds contacteren op hans@livetotravel.be
Voor Live To travel betekent deze overeenkomst een mooie opening naar de Franstalige markt. Met de meeste Vlaamse Avitour kantoren hebben we al een goede samenwerking. Met deze overeenkomst hopen we nu ook de Franstalige Avitour kantoren te overtuigen van de unieke service & producten die we met Live To Travel aanbieden.

________________________________________________________________________________________________

Donderdag 9 september

Bijna 1,5 miljoen passagiers op Brussels Airport in augustus

Na reeds een drukkere julimaand zijn de passagiersaantallen in de maand augustus verder gestegen naar 56% van het passagiersaantal van augustus 2019. Maar liefst 1.469.406 passagiers reisden via Brussels Airport. Naast de vakantieperiode speelde ook het weer in België een rol in de vraag naar zonbestemmingen. De tien belangrijkste vakantielanden in augustus waren Spanje, Griekenland, Italië, Marokko, Turkije, Portugal, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Zwitserland. Griekenland (89% van 2019) en Marokko (133% van 2019) blijven het zeer goed doen. Het aandeel vertrekkende transferreizigers is met 15% gelijk aan 2019.

“Met 2,7 miljoen passagiers op Brussels Airport deze zomervakantie, hebben we samen met de partners op Brussels Airport de relance eindelijk écht kunnen inzetten. We zitten nog niet aan de 5,3 miljoen van een normale zomer, maar het vertrouwen in reizen is zich aan het herstellen en deze zomer is opnieuw aangetoond dat dit, met vaccinatie en/of testing, ook veilig kan gebeuren.”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. “We hopen dat ook in september en oktober nog veel landgenoten van een welverdiende vakantie kunnen genieten nu de luchtvaartmaatschappijen een ruim aanbod aan vakantiebestemmingen blijven aanbieden, daarnaast hopen we dit najaar ook de zakenreizen te kunnen zien heropstarten. Het najaar blijft onzeker, maar wij zijn klaar om al onze passagiers in de beste omstandigheden te ontvangen.”
In de maand augustus reisden er 1.469.406 passagiers via Brussels Airport. Dat is een daling met 44% in vergelijking met augustus 2019, maar wel een aanzienlijke stijging t.o.v. augustus 2020 gezien er die maand nog geen 570 000 passagiers de luchthaven bezochten. Zoals gewoonlijk zijn er tijdens de maand augustus meer aankomende dan vertrekkende passagiers maar het aantal vertrekkende passagiers blijft hoog (654.000).
Deze zomervakantie waren er in de maand juli en augustus in totaal 2,7 miljoen passagiers op Brussels Airport. Hiermee werd de verwachting van 2,5 miljoen passagiers voor deze zomervakantie ruim overschreden. Het is ook een aanzienlijke toename in vergelijking met de zomer van 2020, toen er slechts 1,1 miljoen passagiers via de luchthaven reisden, en ruim de helft van het aantal passagiers in een normale zomer voor de coronacrisis (5.3 miljoen in zomer 2019).

________________________________________________________________________________________________

Donderdag 9 september

Michelle Martens naar BTExpo

Michelle Martens (voorheen bij Transeurope/Go Chic) vervoegt het team van BTExpo waar ze samen met Ignace Vermeylen & Bernard Philippart dit project in goede banen zal leiden. Dit jaar wordt het professioneel event voor de reisindustrie op twee toplocaties georganiseerd. In Nijvel vindt het event in het trendy en hedendaags hotel Van Der Valk plaats (15 november). In Vlaanderen kunnen tourismeprofessionals in Gent terecht op de prachtige setting van de Oude Vismijn (16 november). Ignace Vermeylen: “Het belooft een tweedaagse te worden van topniveau, waar professionals kunnen netwerken en hun kennis in vakgebied kunnen verruimen.”

Met haar bedrijf Magnet helpt Michelle ondernemingen op vlak van sales-en marketing strategy en persoonlijke groei up te scalen. Zij is dan ook bijzonder enthousiast dat zij met dit project opnieuw een bijdrage kan leveren in de toeristische sector, waar ze voortaan ook haar know how en services aanbiedt als independent consultant.

michelle.martens@btexpo.com

GSM : 0479 21 50 54

________________________________________________

Donderdag 9 september

Airspace Cabin biedt meer comfort bij Lufthansa en Brussels Airlines

Lufthansa verbetert het reiscomfort aanzienlijk met de ingebruikname van de allereerst Airbus A321 neo met de moderne Airspace Cabin. Passagiers genieten van meer zitcomfort, betere verlichting en kunnen rekenen op 40% ruimere compartimenten voor handbagage.
Nieuwe toestellen uit de Airbus A320-familie die zijn besteld door Brussels Airlines, Swiss en Eurowings krijgen eenzelfde interieur. Handbagage kan voortaan rechtopstaand worden opgeborgen in de daartoe voorziene compartimenten waardoor men tot 60% meer trolleys en kleine reiskoffers kan opbergen in de cabine. De cabine oogt ook veel lichter dankzij het gebruik van Human Centric Lighting, dat voorziet in aangepaste sfeerverlichting van warm rood tot koud blauw die beter aansluit bij het bioritmisch gevoelen van de reizigers. Het zitcomfort werd eveneens verbeterd en biedt meer ruimte ter hoogte van de schouders. Door de dunnere zijwandpanelen krijgen reizigers aan de raampjes meer zitcomfort en een beter zicht. De moderne toiletten zijn ook beter aangepast aan gebruik door reizigers met beperkte mobiliteit. Met de Airspace Cabin wil men het reiscomfort op korte vluchten verhogen.

________________________________________________________________________________________________

Woensdag 8 september

Footprints workshop luxe cruises

Naar aanleiding van de opening van het nieuwe en stijlvolle cruise center, nodigt Footprints Luxury Cruise de reisagent uit op een uniek netwerkevent op donderdag 16 september tussen 16 en 21u. Het eerste grote post-Corona cruise-event vindt plaats bij Footprints Luxury Cruises, Gate 7, Prins Boudewijnlaan 7C in Kontich.
Deze rederijen zullen aanwezig zijn : Regent Seven Seas, Silversea, Seabourn , Scenic Luxury Cruises, Hapag-Lloyd Cruises, Ponant, Oceania Cruises, Seadream Yacht Club, HAL. Ook enkele van waardevolle touroperator-partners zullen aanwezig zijn. Naar aanleiding van dit event zijn er ook uitzonderlijke aanbiedingen. Inschrijven is gratis en kan per mail naar jan@footprints.be of via de event website: https://www.footprints-event.be/ Leuke tip: Dit event kan perfect gecombineerd worden het Live to Travel dansfeest. De Carré is maar 15 minuten rijden.

________________________________________________________________________________________________

Woensdag 8 september

Luchthavens Oostende-Brugge en Antwerpen positief over zomervakantie

Luchthaven Oostende-Brugge kan positief terugkijken op de zomervakantie. De luchthaven verwelkomde 77% meer passagiers dan een jaar geleden. Ook Luchthaven Antwerpen kan positief terugblikken met bijna 60% meer passagiers dan een jaar geleden. “De Belgen hebben opnieuw zin om te reizen. We zijn blij met deze hoopgevende cijfers en verwachten dat deze trend zich doorzet”, zegt CEO Eric Dumas
“In totaal reisden 70.000 passagiers via Oostende. De luchthaven is tevreden met deze cijfers, en verwacht dat de passagiersaantallen verder zullen stijgen. In vergelijking met 2019 liggen de passagierscijfers nog 45% lager. Maar we mogen deze zomer absoluut niet vergelijken met die van 2019. Toen werden tijdens de zomervakantie 22 bestemmingen aangevlogen. Deze zomer konden passagiers kiezen uit 12 bestemmingen, waarbij ook de capaciteit iets lager lag”.
De luchthaven kan deze zomer ook uitstekende stiptheidscijfers voorleggen. In juli en augustus vertrok 96% van alle vluchten op tijd.
Luchthaven Antwerpen verwelkomde deze zomer dan ook 58,5% meer passagiers dan vorig jaar. “In totaal reisden 37.500 passagiers via Antwerpen. Deze zomer konden passagiers kiezen uit 7 zonnige bestemmingen. Tanger en Nador, de twee Marokkaanse bestemmingen naar waar je vanuit Antwerpen kan vliegen, werden deze zomer nog niet aangevlogen. De luchthaven kan deze zomer ook uitstekende stiptheidscijfers voorleggen. In juli en augustus vertrok 97,4% van alle vluchten op tijd. De zakenvluchten kenden een uitstekende zomer. In juni haalden de zakenvluchten opnieuw het niveau van 2019. Tijdens de zomervakantie lag het cijfers zelfs 6% hoger dan in 2019.

________________________________________________________________________________________________

Woensdag 8 september

Kort op woensdag

Rigo Vyncke, de bekende golf-animator in de reiswereld is sinds deze week aan de slag bij Vandamme Reizen in Veldegem als golf manager (hier op een golftoernooi in Thailand). / Alain Depauw is na Neckermann Belgium (juni 2020-december 2020) en een korte passage bij Afflelou Group sedert juni aan de slag als regional manager bij Sereni (hoofdkantoor in Antwerpen), één van de grote uitvaartplanners in België met de uitbouw van een nationaal (en straks internationaal) netwerk van zelfstandige uitvaartondernemers. / Rafael Parez (ex-Sunny Cars e Disneyland Paris) is sedert vorige week actief als consulent VAB Fleet en indirect sales en wordt naast Bruno Van Hecke en Luc De Backer (Vlaanderen) het contact voor de Franstalige reiswereld in ons land. / Sri Lankan Airlines komt na een afwezigheid van vijf jaar terug naar Parijs-CDG vanaf 1 november. Een Airbus A330-300 met 269 economy en 28 business zetels zal driemaal per week – op woensdag, vrijdag en zaterdag – de verbinding verzorgen. / Internationale waarnemers vrezen dat Olympische Winterspelen in Beijing vanaf 2 februari 2022, net zoals in Tokyo, zonder publiek zullen moeten doorgaan. Volgens de investeringsbank HSBC Global Research zal het internationale luchtverkeer van en naar China op zijn vroegst begin 2022 opnieuw op gang komen. Echt herstel wordt niet voor 2024 verwacht.

__________________________________________________________

Dinsdag 7 september

TUI versterkt activiteitenplatform van Eurostar

TUI Group is de drijvende kracht achter een geüpgraded tours- en activiteitenplatform voor Eurostar. De overeenkomst met Eurostar zet de sterke en strategische groei van TUI in reizen en activiteiten voort, waaronder een gestaag toenemend aantal partnerschappen met spraakmakende Europese bedrijven.
Met de verbeterde versie van het digitale platform kunnen klanten nu kiezen uit meer dan 5000 tours, activiteiten en tickets, beschikbaar in alle Eurostar-bestemmingen. In het Verenigd Koninkrijk zijn er alleen al in Londen honderden activiteiten, maar klanten kunnen ook excursies boeken in Oxford, Cambridge, Cardiff en Edinburgh. Er zijn ook activiteiten beschikbaar in Frankrijk, Nederland en België.
Henry Ledden, Head of Digital, Eurostar, zei: “Nu mensen hun eerste reizen na lockdowns beginnen te plannen, zijn ze op zoek naar nieuwe ervaringen. Ons vernieuwde activiteitenplatform biedt een selectie van de beste dingen om te doen op onze bestemmingen, waardoor het nog gemakkelijker wordt om een trip te plannen nu de reisbeperkingen versoepelen.” De bestaande tours- en activiteitenovereenkomst tussen TUI en Eurostar ging in 2018 van start, maar het op maat gebouwde digitale distributieplatform maakt deel uit van een bredere samenwerking waarbij TUI de voorkeurspartner voor tours en activiteiten van Eurostar wordt”.
Nishank Gopalkrishnan, Chief Business Officer van TUI Musement, de Tours & Activities divisie van TUI Group: “Dit is ook een verdere erkenning van de groei van ons aanbodportfolio, wereldwijd en binnen Europa, en de schaalbaarheid van onze digitale distributieoplossingen.”

________________________________________________________________________________________________

Dinsdag 7 september

Canada vanaf vandaag open voor reizigers

De Canadese overheid opent vandaag opnieuw de grenzen voor volledig gevaccineerde internationale reizigers. Hoewel reizen er misschien wat anders gaat uitzien en bijkomende voorafgaande planning noodzakelijk is, wordt de heropening van de grenzen beschouwd als een mijlpaal voor de Canadese toerisme- en evenenementensector.
Reizigers moeten onder meer tenminste 14 dagen voor aankomst ingeënt zijn met de volledige doses van de door Canada erkende vaccins (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Covishield, Janssen/Johnson & Johnson). Ook moeten zij een negatieve PCR-test kunnen voorleggen die uiterlijk 72 uren voor aankomst werd afgenomen of een positieve test tussen 14 en 180 dagen voor vertrek.
Terwijl Canada opnieuw reizigers toelaat, blijven de Verenigde Staten alsnog gesloten.

________________________________________________________________________________________________

Maandag 6 september

September is Sales Blitz-maand bij Brussels Airport

Vorige zomer organiseerde Brussels Airport een toer doorheen België waarbij men een bezoekje bracht aan meer dan 400 reisagentschappen. Omdat dit een groot succes was, wordt er ook dit jaar een Sales Blitz georganiseerd. Het zou dus kunnen dat jij deze maand bezoek krijgt van enkele Brussels Airport medewerkers. Ze zullen je dan wat meer vertellen over de situatie op de luchthaven. Ze luisteren ook met veel plezier naar jouw vragen en naar hoe het met jou en je reiskantoor gaat.
Heb je nu al vragen? Aarzel dan niet om een mailtje te sturen, we doen ons best om alle berichten zo snel mogelijk te beantwoorden. Zijn jouw klanten ook een beetje onzeker omdat ze niet exact weten wat hen te wachten staat op onze luchthaven? Wij helpen hen met plezier van die onzekerheid af te komen! Dankzij onze “travel planner” (https://www.brusselsairport.be/nl/passengers/prepare-your-travel/departing-passenger) weten jouw klanten op voorhand exact welke 9 stappen ze moeten doorlopen om van thuis tot op het vliegtuig te geraken. Voor wie zich ook na het zien van onze “travel planner” nog niet helemaal op zijn of haar gemak voelt, hebben we een video gemaakt die je meeneemt door de luchthaven. Aarzel niet om deze met je klanten te delen!

__________________________________________________________

Maandag 6 september

Disneyland Paris lanceert ‘Boek & Win’ incentive

Belgen zakten de afgelopen zomer al massaal af naar de meest magische bestemming van Europa. Om reisagenten te belonen voor hun inzet als trouwe partner lanceert Disneyland Paris een gloednieuwe icentive ‘Boek & Win’: verkoop een verblijf en maak kans op één van de magische prijzen.
Speciaal voor deze incentive werd een gloednieuw platform gecreëerd waar deelnemers zich in de Pixar wereld van Toy Story wanen. Deelnemers gaan samen met Woody naar de kermis en wagen daar hun kans door aan het rad te draaien. In de prijzenpot zitten oa. Disneyland Paris verblijven en tickets, Disney+ jaarabonnementen en Bol.com cadeaubonnen t.w.v. 100 euro. Hoe meer ze
Reisagenten krijgen toegang tot deze incentive via de Disney Stars App. De Disney Stars app biedt tal van interessante opleidingen voor reisagenten aan en geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen in het resort. Deelnemen kan t/m 31 oktober 2021 in de Disney Stars App. Reisagenten vinden alle informatie in de Disney Stars App (www.disneystars.com).

________________________________________________________________________________________________

Zondag 5 september

Kort op zondag

“Een herstel van het internationale reisverkeer vereist dat regeringen de vrijheid van reizen herstellen. Gevaccineerde reizigers mogen in geen geval beperkingen ondervinden. Dit zou al een heel eind zijn om de wereld opnieuw te verbinden en de reis- en toerismesector nieuw leven in te blazen”, aldus topman van IATA, Willie Walsh, deze week op een forum in Duitsland. / Vorige woensdag is het wereldwijd grootste attractiepark van de Universal Studios in Beijing feestelijk geopend, tevens het eerste in Azië en het grootste ter wereld. Meer dan 10 miljoen bezoekers en een omzet van zo’n 1,3 miljard euro verwacht het park per jaar dat na de soft opening op 20 september open gaat, één dag voor he Chinese Maanfeest. Dit nieuwe project concurreert met Disneyland in Shanghai en Hongkong en met het vijftien jaar oude ‘Happy Valley’-park in Beijing. / In samenspraak met de ondernemingsraden voert TUI Duitsland vanaf oktober opnieuw ‘Kurzarbeit’ (technische werkloosheid) in voor zijn eigen 400 TUI-kantoren. De medewerkers presteren dan tussen 70 en 90% naar gelang van de standplaats. / Sedert gisteren geldt er een quarantaineplicht voor reizigers die vanuit de States Nederland binnenkomen, ook als ze volledig gevaccineerd zijn en vanaf morgen maandag 6 september geldt er bovendien ook een testplicht voor volledig gevaccineerde reizigers. Daarmee vult Nederland het besluit in van de EU om de VS van de veilige landen-lijst te halen.

 


 

Vrijdag 3 september

Brussels Airlines en Moulinsart restoreren Rackham

Brussels Airlines’ Rackham, nog steeds één van de meest gefotografeerde vliegtuigen ter wereld – zal deel uitmaken van de Brussels Airlines vloot tot 2026. Omdat het vliegtuig, opgedragen aan Kuifje, de deadline voor herschildering bereikt had, zijn Moulinsart en Brussels Airlines overeengekomen hun samenwerking te verlengen en de beschildering van het vliegtuig in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, wat betekent dat Rackham nog ten minste 5 jaar in de vloot van de luchtvaartmaatschappij zal blijven. Terwijl de buitenkant van het toestel bijna identiek blijft aan de huidige beschildering zal de binnenkant van het toestel een upgrade krijgen met nog meer illustraties van de hand van Hergé.

Europa-Park: spannende nazomer en geopend tot januari 2022

Nu de zomer langzaam ten einde loopt en we hopelijk nog een mooie Indian Summer tegemoet gaan, is bij Europa-Park en het bijbehorende resort alles in gereedheid gebracht voor een spannende nazomer vol nieuwigheden. De afgelopen periode zijn immers veel nieuwe zaken toegevoegd en voor het eerst in de geschiedenis zal het attractiepark doorlopend geopend blijven tot 9 januari 2022.

Het park zal dit najaar een paar keer van kleed wisselen. Vanaf 2 oktober staat alles in het teken van Halloween. Nieuwigheden zijn er in het park volop. Vorig jaar is de compleet nieuwe attractie Piraten in Batavia geopend, dit jaar presenteert het park enkele nieuwe shows en een nieuw virtual reality-avontuur op achtbaan Alpenexpress. Het in 2019 geopende waterpark Rulantica werd vorig jaar reeds uitgebreid met sauna- en relax-afdeling Hyggedal. Dit jaar werd een gigantische toevoeging in het buitengebied gerealiseerd. Daar verrees een bijzonder gethematiseerd glijbanen-bastion met 10 verschillende glijbanen en meer dan 100 speelmogelijkheden: Svalgurok. Voor de allerkleinsten opende waterspeelplaats Snorri Strand en in het binnengedeelte werd een bassin toegevoegd waarin je nu met een VR-bril onderwater avonturen kunt beleven. Rulantica is altijd al het gehele jaar geopend. De zes themahotels van Europa-Park vormen de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de parken. Hier is de afgelopen periode ook behoorlijk geïnvesteerd. Sinds het najaar van 2020 beschikt het nieuwe hotel “Krønasår” bijvoorbeeld ook over een eigen wellness- en fitness-afdeling. Hoewel het pal naast het waterpark Rulantica ligt krijgt het volgend jaar ook nog een eigen zwembad en extra suites.

Voor een bezoek aan het Europa-Park Resort dienen gasten momenteel te beschikken over een reserveringsbevestiging of een ticket op datum. Voor toegang is de 3G-regeling van toepassing. Op www.europapark.de/info2021  staan de details over hoe men kan bewijzen dat men getest, genezen of gevaccineerd is. In de attracties, wachtrijen en overdekte ruimtes dient een mondmasker gedragen te worden. In het waterpark geldt deze plicht tot aan de kleedkamers.

 


 

Donderdag 2 september

Novasol / Thalys / Dubai / Pan Pacific

Regionaal directeur Benelux Frans Schoon stopt na bijna 20 jaar bij Novasol. / Vanaf 5 september e.k. verwelkomt Thalys opnieuw reizigers in haar Premium Klasse en in haar Welcome Bar. Een lange onderbreking, als gevolg van de gezondheidscrisis, waarvan de Thalys teams dankbaar gebruik hebben gemaakt om deze services te verbeteren. Het menu bestaat uit gezonde, gevarieerde en seizoensgebonden recepten, bereid met lokale producten door de Belgische chef Frank Fol, ook bekend als de « The Vegetables Chef® ». Afhankelijk van het tijdstip van de reis kan er gekozen worden tussen ontbijt, lunch, diner (vegetarische opties beschikbaar) of een aperitief. / Dubai telt af naar de Wereldexpo die op 1 oktober van start gaat. Het emiraat verwacht gedurende zes maanden ‘miljoenen’ bezoekers uit alle windstreken. De uitgestelde Expo 2020 is de eerste Wereldtentoonstelling ooit die gehost wordt in de MEASA-regio (Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Azië) en is daarnaast de eerste in een Arabisch land. / Het Pan Pacific Hotel Londen heeft de deuren geopend. Het is het eerste hotel van de groep in Europa. /

 


 

Donderdag 2 september

Silversea Famtour: met de Silver Moon ontdek je de ‘bestemming’

Het concept is kristalhelder: de reisbeleving staat voorop. Het nieuwste schip, de Silver Moon (lancering 2021, 596 pax, 411 crew), staat uiteraard garant voor de ultieme luxe die men verwacht van Silversea. Een beeldig design in tijdloze en universele kleuren, een uitmuntende service en oog voor details maken van de beleving aan boord nog net iets meer. Met de Silver Moon lost Silversea alle verwachtingen in. Deelnemers op de Griekse famtour: Rudy & Greetje Verburgh/Thalassa Cruises, Ellen Vergauwen/Arrow Cruises, Stefaan Spileers/ Classix Cruises, Jan Van Durme/Footprints Luxury Cruises, Viki Vermeulen/Cruise Connection, Nadia Meersman/Silverjet Belgium, Tom Geerts/ATC Cruises en Dirk Van Duyse/Cruise Plus.

 

 


 

Woensdag 1 september

Spanje nodigt uit

De Spaanse dienst voor toerisme heeft de lijst van de FAM-trips voor het komende najaar gepubliceerd. Alle kosten worden gedragen door de Spaanse toeristische dienst en de lokale partners.  Alle info , details én aanspreekpunt: Judit.Portela@tourspain.es

 • Internationale studiereis MICE “Madrid Agency Fórum”

16.09 – 19.09 (kennismaking met het MICE-aanbod in de stad Madrid)

 • Studiereis en workshop in Castilla-Léon – Naturcyl (salon voor ecotoerisme)

22.09 – 26.09 (natuur, observatie van fauna, cultuur)

 • Andalucía Bike Experience – Almería (Andalusië)

29.09 – 2.10 (professionele ontmoetingen + studiereis voor cyclotoerisme in Andalousië)

 • Camino de Santiago in Asturië

1.10 – 3.10 studiereis (trekking, fietsen, cultuur en gastronomie op verschillende plaatsen in de regio Asturië)

+

4.10 – 5.10  workshop met lokale dienstverleners

 • Studiereis rond de Camino de Santiago door verschillende regio’s

4.10 – 9.10 Franse route (trekking, fietsen, cultuur en gastronomie in Aragon, Navarra, La Rioja, Castilla-Léon en Galicië)

of

4.10 – 9.10 noordelijke route (trekking, fietsen, cultuur en gastronomie in Cantabrië, Asturië en Galicië).

 • Studiereis rond actief toerisme in de regio Valencia

5.10 – 10.10 (fietsen, rafting, vogelspotting, ballonvaart, cultuur en gastronomie)

 • Studiereis fietstoerisme in de regio Murcia

9.10 – 13.10 (fietsen, cultuur, wijn en gastronomie)

 • Luxetoerisme in Madrid

13.10 – 15.10 Ontmoeting met professionals

+

15.10 – 17.10 studiereis

 • Studiereis fietstoerisme in de regio Valencia

16.10 – 21.10 (fietsen en cultuur)

 • Internationale meeting “Nature & Inland Meeting: Choose Nature!” – Andalusië

19.10 – 24.10 (ontmoeting met professionals in duurzaam natuur- en cultuurtoerisme in het Andalusische binnenland)

 • Internationale studiereis “Tenerife No Limits”

26.11 – 30.11 (kennismaking met verschillende sporten, zoals trekking, mountainbike, fietsen, klimsport, kitesurfing, kayakken of paragliding op verschillende locaties op het eiland).

 


 

Woensdag 1 september

Kort op woensdag

Jeremy Picou (31, ex-Rainbow) wordt de sales manager Wallonië en Luxemburg voor Live To Travel. Binnenkort verschijnt ook een franstalige versie van de Afrika brochure. In afwachting hiervan kan het volledige franstalige 2022 aanbod reeds geraadpleegd worden op de website van Live To Travel./ De beurskoers van o.a. AF/KL en LH in Europa en DL, UA en AA in de VSA staan de voorbije dagen onder zware druk nu de EU opnieuw de VSA van de lijst der veilige landen verwijderde omwille van de stijgende besmettingsgraad. Er was hoop gerezen dat EU- en Schengen passagiers vanaf 21 september e.k. toeristisch opnieuw de VSA konden bereizen, maar de nieuwe maatregel maakt het (omwille van de vaak geprezen weerkerigheid) quasi onmogelijk dit straks te realiseren. / IATA roept regeringen op het EU Coronacertificaat als ‘globale standaard’ te gebruiken. Het DCC (Digital Covid Certificate) wordt nu al in de 27 EU-landen gebruikt evenals in Zwitserland, Turkije en Oekraïne. IATA stelt ook dat het DCC perfect kan samengaan met de eigen IATA Travel Pass. / De Intercontinental Hotel Group (IHG) lanceert een extra merknaam: Vignette Collection, een serie onafhankelijke luxehotels die aansluiten bij het IHG Rewards programma. Hotel X in het Australische Brisbane krijgt de primeur, ook Aquatique Hotel in het Thaise Pattaya sluit zich meteen aan. IHG telt nu 17 merknamen voor 6000 hotels in meer dan 100 landen. /

 


 

Dinsdag 31 augustus

Meer aanvragen voor technische bijstand, minder medische dossiers.

De zomer van 2021 toont een opmerkelijk atypisch beeld bij de gespecialiseerde reisverzekeraars. “Veel meer aanvragen voor technische bijstand in België en in het buitenland dan in de ‘normale’ zomer van 2019, maar minder medische dossiers”, zegt  Europ Assistance Belgium. “En in vergelijking met de zomer 2020 (toen strikte sanitaire maatregelen golden en de gezondheidsrisico’s wegens Covid-19 zeer groot waren) liggen globaal nu alle bijstandsaanvragen veel hoger.” De grote lijnen: meer autopech in het buitenland, veel meer autopech in België en minder medische problemen in het buitenland.

 


 

Dinsdag 31 augustus

Nieuwe culinaire gids Gault&Millau ‘A Taste of Knokke-Heist’

Gault&Millau en Knokke-Heist zetten samen de gemeente op de kaart als culinaire trekpleister met een nieuwe culinaire gids Gault&Millau “A Taste of Knokke-Heist 2021”. Het project werd vandaag officieel voorgesteld aan het grote publiek. “…Knokke-Heist heeft de voorbije jaren in België en ver daarbuiten een bijzonder sterke culinaire reputatie opgebouwd en is absolute koploper op vlak van gastronomie”, luidt het. “Gastronomie en Knokke-Heist, die zijn als peper en zout: onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze gids vormt dan ook een bekroning voor de talloze inspanningen die de gemeente samen met de lokale handelaars dagdagelijks levert om het gastronomisch landschap naar een nog hoger niveau te tillen…”

Knokke-Heist behaalt met deze nieuwe gids een absolute primeur. Geen enkele andere gemeente over de hele wereld heeft een eigen culinaire Gault&Millau gids met een selectie van de betere adressen uit de regio, van toprestaurants tot lekkere speciaalzaken. De gids wordt gedrukt op maar liefst 49.000 exemplaren en telt 140 pagina’s. Alle geselecteerde adressen ontvangen een sticker als (h)erkenningsteken zodat de consument gemakkelijk kan zien welke zaken geselecteerd werden voor deze gids.

Alle referenties uit de Knokke-Heist gids worden ook verzameld op de nieuwe website www.atasteofknokkeheist.be

De site is volledig gratis te raadplegen en is voor iedereen toegankelijk. Elke inwoner, tweedeverblijver en seizoenshuurder van Knokke-Heist ontvangt de gids gratis in de bus. De gids zal ook verkrijgbaar zijn bij Toerisme Knokke-Heist en in de lokale boekhandels voor € 19,95.

 


 

 

Maandag 30 augustus

TUI: positieve terugblik op de zomervakantie

TUI, de grootste reisorganisatie van het land, kijkt tevreden terug op de voorbije grote vakantie. Bijna 3 keer zoveel Belgen als in zomer 2020 boekten een vliegvakantie. De omstandigheden waren dit jaar immers  gunstiger dan vorige zomer, toen van vaccins nog geen sprake was. De zomerboekingen verliepen dit jaar zeer atypisch: tot 19 april, einddatum van het verbod op niet-essentiële reizen, kwam er nauwelijks beweging in de reserveringen. Sinds die datum werd vakantie opnieuw toegelaten – hoewel nog steeds afgeraden – en kregen steeds meer bestemmingen code groen of oranje. Door de geleidelijk stijgende vaccinatiegraad ontwikkelde zich een dynamische golf van last minute-boekingen. Op 1 juli verviel ook het negatieve reisadvies voor Europa, zodat alle pakketreizen naar Europese bestemmingen weer konden doorgaan.

Voor veel Belgen bleek de nood aan vakantie deze zomer zeer groot, mede door het aanhoudende kwakkelweer: 3 keer zoveel reizigers als in zomer 2020 boekte een vliegvakantie. Toch betekent dit resultaat nog maar de helft van het aantal reizigers in 2019, de laatste ‘normale’ zomervakantie. Belangrijke redenen hiervoor waren de steeds wisselende kleurcodes en de daaraan verbonden onzekerheid, evenals het negatieve reisadvies voor de niet-Europese bestemmingen. Boekingen voor populaire vakantielanden als Turkije, Tunesië, Egypte of de Dominicaanse Republiek moesten hierdoor systematisch enkele weken voor afreis worden geannuleerd.

Een aantal Europese bestemmingen kreeg daardoor extra interesse en overtrof zelfs het aantal reizigers van 2019. Op zowat alle Griekse en Spaanse eilanden waren er beduidend meer vakantiegangers. Topper is het Griekse eiland Santorini dat 50% meer boekingen noteerde dan in 2019. Rhodos was de populairste bestemming, gevolgd door Mallorca, Kreta, Kos en Tenerife. Dat de Griekse eilanden qua besmettingscijfers het langst code groen of oranje konden aanhouden, speelt zeker een belangrijke rol in dit succes. Griekenland is deze zomervakantie overigens voor de eerste keer het belangrijkste vakantieland en klopt Spanje: 46% van het totale aantal versus 39% voor Spanje. Bulgarije (5%), Italië (4%) en Portugal (3%) vervolledigen de top 5 van populairste vliegvakantiebestemmingen met veel meer bescheiden percentages.

Opvallend is dat de Belg voor de derde zomer op rij meer spendeert aan zijn vakantie (gemiddeld  € 1239/persoon vs. €1165 in 2019) en tegelijk een steeds kortere vakantie boekt (gemiddeld 8 nachten vs. 9 nachten in 2019). Voor het eerst vertrokken er ook evenveel reizigers in juli als in augustus terwijl juli doorgaans de belangrijkste vakantiemaand is. Wachten op volledige vaccinatie speelde hierbij wellicht een grote rol.

Autovakanties waren in 2020 al relatief populair en die trend werd deze zomer doorgezet, hoewel TUI in dit segment nog steeds 30% minder boekingen noteert dan in topzomer 2019. Bij autovakanties blijft juli met 60% van de boekingen veruit de populairste periode. Eén op drie autovakanties vertrok richting Frankrijk, topland sinds jaar en dag. 19% van de TUI-reizigers – een record! – verkoos België en boekte een vakantie aan de kust of in de Ardennen. Oostenrijk kon 15%, Duitsland 12% en Italië 8% van de vakantiegangers overtuigen. Het gemiddelde budget per persoon bedroeg € 439/persoon, een stijging van 15% t.o.v. 2019.

 


 

Zondag 29 augustus

Kort op zondag

Nadat Koen van de Bosch, ceo van de VVR, vorige woensdag in De Standaard nog eens hamerde op de noodzaak van het verderzetten van de tijdelijke werkloosheid na eind september en het gefaseerd verlengen en geleidelijk afbouwen naar volgend jaar toe van de steunmaatregelen voor de getroffen sectoren zoals de reisindustrie (hotel- en evenementen, etc.) slaat ook Nederland op donderdag via De Telegraaf alarm om gericht een aantal sectoren zoals de reisbranche ook na september te blijven ondersteunen, anders dreigt een ramp. Men roept in een brandbrief op ‘red ons, net zoals we de laatste coronapatiënt op de intensieve ook redden”. / South African Airways, sinds juni geprivatiseerd (51% in handen van het Takatso Consortium) hervat op 23 september zijn vluchtuitvoeringen. SAA wil eerst starten met vluchten van Johannesburg naar Kaapstad, Accra, Kinshasa, Harare, Lusaka en Maputo. / Swiss voert vanaf 15 november als Europese carrier vaccinatieplicht in voor de bemanning. Eerder al hebben United en Qantas besloten om vaccinatie van de crew te verplichten. Dit zowel om operationele redenen als ook omwille van de zorgplicht. / Emirates verhoogt vanaf eind oktober (begin winterseizoen) het aantal vluchten tussen Brussels Airport en Dubai, en dit in plaats van zeven keer tot tien vluchten per week; de extra vluchten vinden plaats op vrijdag, zaterdag en zondag. / Live to Travel heeft een nieuwe datum voor het groots opgezette ‘sectorfeest’ gekozen, twee weken later dan oorspronkelijk gepland met name op donderdag 16 september (van Live to Travel naar Live to Dance). De spektakelzaal van de Carré in Willebroek had nog enkele logistieke en (voldoende) personeelsproblemen te overwinnen wat tegen die datum moet opgelost zijn. Inschrijven via https://inschrijven-online.be/…/i-want-to-dance-again….

 


Vrijdag 27 augustus

Brussels Airlines speelt in op vraag naar winterzon

Brussels Airlines ziet de vraag naar winter-zonbestemmingen van zowel individuele passagiers als reisagentschappen stijgen. De maatschappij voegt vanaf 30 september Marrakesh toe aan haar vluchtaanbod. Vanaf 31 oktober ook vluchten naar winter-zonbestemmingen Lanzarote & Hurghada.
In de nasleep van een regenachtige zomervakantie in België, waarin vooral de vluchten naar vakantiebestemmingen in Zuid-Europa een groot succes kenden, merkt Brussels Airlines dat er ook in de komende maanden vraag is naar vakantiebestemmingen in de zon. De maatschappij wil aan die vraag tegemoetkomen met extra vluchten naar zonnige vakantiebestemmingen.
Marrakesh maakt vanaf 30 september voor het eerst deel uit van het aanbod van Brussels Airlines met vluchten op donderdag en zondag. Dankzij de lage kans op neerslag is deze stad, die een brede waaier aan culturen huist op minder dan 4 uur vliegen, de ideale bestemming voor zowel een weekend als een langere vakantie in de winterzon.
Hurghada maakt voor het eerst sinds maart 2020 weer deel uit van het Brussels Airlines netwerk. De badplaats aan de Rode Zee wordt vanaf 31 oktober drie keer per week aangevlogen (woensdag, zaterdag en zondag).
Met de toevoeging van Lanzarote vanaf 31 oktober versterkt Brussels Airlines haar aanwezigheid op de Canarische eilanden, waar het ook Tenerife en Gran Canaria aanvliegt deze winter. Naar deze laatste bestemmingen worden alvast extra frequenties ingelegd tijdens de schoolvakanties. Met vluchten op donderdag en zaterdag is Lanzarote deze winter de ideale bestemming voor zowel korte als langere wintervakanties richting de zon.
Tickets zijn beschikbaar op brusselsairlines.com of bij reisagentschappen.
Het volledige winteraanbod van Brussels Airlines volgt in de loop van september.

 


Vrijdag 27 augustus

Footprints en collega’s op Marina (Oceania) preview

Van 24 tot 27 augustus organiseerde Oceania via zijn schip Marina een preview-post-corona voor diverse reisprofessionals, en dit van Kopenhagen naar Warnemünde en retour.
Samen met collega’s uit Benelux, Duitsland, Scandinavië waren Riet Goetschalckx en Christine Van Leeuwen voor Oceania Cruises Benelux aan boord samen met Sabine Leten (Cruise Partner), Ben Scheefhals (ATC Cruises), Robert Vanderwallen, directeur Uniglobe Robins Travel en Jan Van Durme, Footprints Luxury Cruises die TM enkele foto’s en opmerkingen stuurde van wat hij noemt “een zeer geslaagde nieuwe kennismaking met de post-covid protocollen”.

OCEANIA: Marina “preview” in Kopenhagen
Van 24 tot 27 augustus 2021
Kopenhagen – Warnemünde (voor Berlijn) – Kopenhagen
SCHIPDETAILS
1250 Guests
800 Staff Members
Year Refurbished 2021

Bezetting voor deze preview: ongeveer 15% (mensen uit de trade: België, Nederland, Duitsland, Scandinavië, Britten; we hoorden alle talen …)

Commentaar van Jan Van Durme:
Nieuwe veiligheidsprotocol (n.a.v. Covid) werd uitgetest. Je gaat aan boord mits een geldig vaccinatieattest + de screening in de terminal (Covid-19 antigen test). Reken toch op zo’n 1/2u.
Aan boord: maskerplicht in de publieke ruimtes. De maskers maken wel dat je het personeel aan boord minder goed begrijpt, maar daar is niets aan te doen.
In de vroegere buffetrestaurants, is elke comptoir met tape afgedekt. Vaak staan er ook enkele medewerkers voor om af te schermen.
Rond het zwembad staan de ligzetels per twee, telkens met precies 1,5 m tussen elk paar stoelen. Een verantwoordelijk met stokmeter loopt rond en controleert.
Alles en overal wordt er voortdurend ontsmet.
Personeel: bijzonder enthousiast en met de grote glimlach. Ze hebben er duidelijk zin in.
Klein detail: in Denemarken is er geen mondmaskerplicht meer (dus die hoef je niet te dragen tijdens de transfers of bij de excursies tenzij anders aangegeven). In de luchthaven wel nog mondmaskerplicht.
“Tot slot: Ja, ze zijn er klaar voor. Oceania heeft duidelijke instructies gegeven aan de medewerkers en alles wordt (zover we kunnen inschatten) goed opgevolgd. Kwaliteit in de restaurants: opnieuw op niveau. Men heeft qua interieur enkele opfrissingen gedaan”.
Volgende grote cruise is Kopenhagen naar Stockholm, 10 dagen aan boord van Marina, 29 augustus – 8 september 2021


Donderdag 26 augustus

AF/KLM verlengt flex-opties

Aangezien het einde van de corona-crisis nog niet in zicht is, verlengt zowel Air France als KLM onder de naam ‘Protect’ het lopende programma om kostenvrij omboekingen te verrichten en tot einde maart 2022. Het volledige ticketbedrag kan ook worden gebruikt om een vlucht naar een andere bestemming te boeken, zolang die wordt uitgevoerd door KLM of Air France, of partners zoals Delta Air Lines of Virgin Atlantic.
Tot nog toe gold dit enkel tot einde december 2021. Ondertussen neemt Air France nog enkele nieuwe routes op in het Afrika-netwerk met name Zanzibar (vanaf 18 oktober), met een stop in Nairobi. Vanaf 23 oktober wekelijks vliegt AF ook op donderdag en zaterdag met een Airbus A330-200 van Parijs CDG naar Mahé-Seychellen en verder vanaf 31 oktober (ook 2x per week) van Parijs over Johannesburg naar Maputo (Mozambique) en dit met een Boeing 777-300 ER in 4 klassen: La Première, Business, Premium Economy en Economy. En ten slotte wordt Abidjan (Ivoorkust) met 3 nieuwe vluchtdagen opgeschaald naar 14 verbindingen per week.

 

 


Woensdag 25 augustus

Sky Alps vliegt op Antwerpen en Rotterdam

De Italiaanse start-up airline Sky Alps gaat vanuit Bolzano-Zuid-Tirol op Antwerpen en Rotterdam vliegen en niet op Brussels Airport en Amsterdam Schiphol, zoals zij einde vorige week zelf hadden bekend gemaakt. De keuze voor Antwerpen is logisch omwille van de traditioneel grote interesse voor Zuid-Tirol in het Nederlandstalig taalgebied. De ticketverkoop voor beide routes start op 5 september. Er wordt gevlogen vanaf 15 december tot maart.

 


Woensdag 25 augustus

Van Alitalia naar ITA

De nieuwe Italiaanse airline ITA – die de opvolger is van Alitalia – begint vanaf half oktober met een beperkt aantal routes te vliegen. Vanaf zaterdag e.k. is het mogelijk op de website www.itaspa.com, en via de reisbureaus nieuwe ITA-tickets te kopen. Sinds vorige nacht kun je geen Alitalia-tickets meer kopen voor vluchten later dan 15 oktober. Wie al tickets heeft voor de periode na half oktober wordt door Alitalia via e-mail gecontacteerd.
De afgeslankte ITA start met 2800 medewerkers en gaat in eerste instantie over een vloot beschikken van 52 vliegtuigen voor een netwerk van oorspronkelijk 45 bestemmingen. ITA beschikt al over de nodige AOC-licentie maar de vakbonden beloven de volgende weken nog spannende onderhandelingen. Qua long haul blijven er voorlopig vier bestemmingen over van het oude netwerk: New York, Tokio Haneda, Boston en Miami.

 


Woensdag 25 augustus

Kort op woensdag

De Accor-hotelketen breidt zijn collectie uit met een nieuw ‘artistiek’ Ibis Styles-hotel in Namen. Het maakt deel uit van een groot gebouw, Business Villages Ecolys, net buiten het stadscentrum. Het economisch en ecologisch hotel met een zonnepark en systemen voor regenwaterrecuperatie biedt plaats aan zo’n 100 kamers. Voor de deur staan 16 Tesla-superchargers voor elektrische auto’s. / Na de aankondiging gisteren van de allereerste TUI-studiereis na de pandemie met name Duitsland, komt TUI eerstdaags met een TUI Experience Trip-Formentura waarbij de focus ligt op de hotels van TUI: TUI Blue, Robinson, Magic Life en RIU. Dit van 3 tot en met 7 oktober met als ‘game element’ een TUI challenge met Nederlandse collega’s die de trip in omgekeerde volgorde afwerken. Meer over deze studiereis volgende week. / KLM ziet af om straks 4 keer per week met een Boeing 777-300 ER naar Phuket te vliegen met een stop in Kuala Lumpur. Oorzaak: de strenge lokale inreisregels. / KLM herintroduceert à la carte-maaltijden tegen betaling in de economy class op intercontinentale vluchten. De standaardcatering blijft gratis met inbegrip van een vegetarische optie.

 


Dinsdag 24 augustus

Goed nieuws voor BTExpo in Gent en Nijvel

Zoals u via de pers heeft vernomen, heeft het laatste Overlegcomité niet alleen het aantal “fysieke” deelnemers in “indoor” verhoogd tot 500, het kan bovendien ook voortaan zonder het verplicht dragen van een mondkapje. Het gebruik van het “Covid Save Ticket” zou een extra voorzorgsmaatregel kunnen zijn.
Laten we opmerken dat, als BTExpo in Brussel was gehouden, de sanitaire omstandigheden helaas heel wat restrictiever zouden zijn geweest. De keuze om BTExpo in Vlaanderen en Wallonië te houden was des te verstandiger! Wij zijn ervan overtuigd dat deze positieve evolutie de laatste aarzelingen zullen doen verdwijnen en dat zowel deelnemers, als exposanten en bezoekers talrijk zullen aanwezig zijn in een ontspannen sfeer.
Tot ziens in Nijvel en Gent op 15 en 16 november.

 


Dinsdag 24 augustus

Eerste TUI Experience Trip gaat naar Duitsland

TUI organiseert voor de eerste maal na het uitbreken van de corona-crisis opnieuw een TUI Experience Trip. De eerste TUI Experience Trip gaat naar Duitsland, meteen het mooiste vakantieland in Europa: Duitsland. Alle info over deze TUI Experience Trip wordt weldra gecommuniceerd via e-flash en TUI PRO. “We zijn blij na de hype van De Mol op televisie Duitsland te kunnen laten (her)ontdekken tijdens deze TUI Experience Trip “Der Maulfwurf” @ Duitsland”, zegt David Vermeulen, Product Promotion Manager Overland Holidays & City Breaks. “ De trip begint dinsdagavond 21 september met een vlucht van Brussels Airport naar Berlin Brandenburg Airport, een gevarieerd programma tussenin, en een treinrit terug van Köln Hbf naar Brussel-Zuid op zondagavond 26 september”.

 


 

Maandag 23 augustus

Nog 100 dagen voor de opening van de luchthaven van de toekomst

Op 1 december e.k. opent Finavia, beheerder van onder andere Helsinki Airport, een nieuw luchthavengebouw met een door één van Finlands bekendste designers Tapio Wirkkala geïnspireerde houten plafond, een nieuwe aankomsthal, etc. Een nieuw multimodaal reiscentrum met onder andere nieuwe taxistanden, busstation, een nieuwe parkeerhal (met onder andere 200 elektrische laadstations), etc. maken van Helsinki Airport een nieuw artistiek gebeuren.
Volgend jaar komt een nieuwe Schengen-terminal met een nieuwe check-in en security control. Helsinki verstevigt op die manier zijn dominante hub-model in het verkeer tussen Europa en Azië.


Comments