Analyse

CONVENE Vilnius toont groei Baltische regio

De achtste editie van de MICE vakbeurs CONVENE in de Litouwse hoofdstad Vilnius toonde nog maar eens de stijgende belangstelling voor en groei van de meetings industrie in de regio rond de Baltische Zee. Met een honderdtal aanbieders en beurspartners en 140 hosted buyers uit een dertigtal landen, blijft deze door Go Vilnius georganiseerde beurs kleinschalig maar zeer degelijk. Qua aanbieders waren naast Litouwen zelf vooral Letland, Estland, Polen en Scandinavië prominent aanwezig. Met daarnaast aanbieders uit Georgië, Hongarije, Slovakije, Oekraïne en Sint-Petersburg. In het kader van de beurs liep er een druk bijgewoonde professional academy, met elf sessies en een twintigtal internationaal gerenommeerde sprekers. Posttours waren er naar Kaunas, Riga, Jurmala, Tallinn en Gdansk. Travel Magazine was voor deze beurs de (enige) Belgische media partner.

Door Gilbert Roels, senior reporter Travel Magazine

Veel deelnemers uit België

Van de 140 hosted buyers kwamen er deze keer een achttal uit België. Een algemene commentaar van enkele van hen vatten we het best als volgt samen: “Convene 2020 was een goed georganiseerde workshop met interessante gesprekken met aanbieders uit de Baltische Staten maar ook uit Polen en een verrassend Slovakije.  Het is eigenlijk verbazend dat de Baltische Staten voor de meesten nog steeds onontdekte bestemmingen zijn. Dit zou in de nabije toekomst wel eens kunnen veranderen, want voor MICE is alles aanwezig om geslaagde projecten uit te werken: cultuur, geschiedenis, natuur, gastronomie en prima hotels in historische of nieuwe gebouwen. De drie Baltische Staten of enkel hun hoofdsteden Vilnius, Riga en Tallinn, combineren in één pakket is perfect mogelijk, want de afstanden zijn beperkt en ze hebben een eigen karakter. De leuke networking events na de workshop in unieke locaties als de National Library en Vilnius Town Hall  waren geschikte momenten om met collega’s van gedachten te wisselen. Kaunas, de tweede stad van Litouwen zit eveneens flink in de lift en is in 2022 de culturele hoofdstad van Europa. Misschien drommen toeristen vermijden en nu reeds afzakken naar deze parels achter het vroegere ijzeren gordijn?”

Enkele buyers aan het woord

Marianne Impens (MI-Agency): “Voor mij waren de dagen in Litouwen heel geslaagd en een goede tijdsinvestering. Volgend jaar heb ik namelijk een project met een combinatie van Baltische staten en in 2022 een reeds bevestigd dossier voor Kaunas. Ik heb ervaring met organisaties in Estland maar niet met de verdere regio. Ik regelde eerst een korte scouting samen met mijn klant naar Kaunas. Onbekende stad en zodus zeer positief alles verkend te kunnen hebben. Pluim overigens ook voor het conventiebureau It’s Kaunastic. Vervolgens zette ik mijn trip alleen verder om CONVENE te bezoeken. Op korte tijd kon ik kennis maken met heel wat hoteliers en DMC’s en heb ik heel wat nuttige kennis vergaard. De beurs zelf is goed georganiseerd en je hebt voldoende tijd voor je afspraken.”

Mathias Meere (AVIAREPS): “CONVENE is een zeer goede beurs met high quality contactmogelijkheden voor de BeLux-markt. Ik heb heel wat mensen gesproken hier, zowel bestemmingsmatig (zoals GoVilnius, Magnetic Latvia, Klaipeda, St-Petersburg,…) als met hoteliers. Allemaal zijn ze erg enthousiast over het potentieel van de BeLux-markt. Gezien het netwerk van airBaltic – met de toevoeging van extra vluchten ex. BRU op TLL (van drie naar zes), de huidige vluchten ex BRU op RIX (12 per week) en de codesharing bij Brussels Airlines BRU-VNO (zes per week in de zomer) – worden de Baltische staten een ideale bestemming voor zowel meetings, incentives, conferences als FIT. Tijdens de komende AVIAREPS Around The World hebben we onder andere Visit Estonia, LiveRiga, Radisson Vilnius op bezoek!”

 

Belgische hotelier

De West-Vlaming Geert Snaet woont en werkt al elf jaar in Vilnius en was permanent aanwezig op de beurs. Als general manager van het Holiday Inn Vilnius – Ecotel Vilnius en als regional director Baltic states. Als geen ander heeft hij dus een visie op de regio: “Fin Tech, Blockchain, Business Angels, Venture Capital, Business Incubators, Start Up eco system enz. zijn veel gebruikte termen die gebruikt worden om een MICE-bestemming te promoten. Ook Vilnius en Litouwen zou men perfect met deze woorden kunnen promoten maar persoonlijk verkies ik de stad waar ik al zolang woon en twee hotels manage, op een andere manier te omschrijven. Want geef toe, wie weet nu precies waar Vilnius voor staat of wat men er van kan verwachten? Geografisch gezien biedt Litouwen ideale toegang tot de Noord-Europese landen, het Oostblok en Rusland terwijl het tevens een volwaardig lid is van de EU, van de Schengen-zone en de Euro als munt heeft. Rechtstreekse vluchten met Brussels Airlines brengen je in twee uur naar de luchthaven, vanwaar je in 15 minuten per taxi, trein of bus het centrum bereikt. Vilnius is dus erg makkelijk bereikbaar plus prijzen voor transport, accommodatie en vergaderruimtes zijn er heel aantrekkelijk. Je voelt je onmiddellijk veilig in deze stad en met wat kennis van de Engelse taal word je overal vriendelijk geholpen. En laat ons nu eerlijk zijn, het is toch fantastisch om een conferentie te organiseren in een vrij onbekende maar veilige en makkelijk bereikbare bestemming waar prijzen heel aantrekkelijk zijn en waar op elke hoek nog wel iets te ontdekken valt… Of om het met de woorden van de toeristische dienst te zeggen: Nobody knows where it is….but when you find it…..it’s amazing.”

Info: www.convene.lt/

Meer foto’s via deze link.

 

Comments